NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Kroatië
Beste reistijd
Beste reistijd Kroatië
De beste tijd om Kroatië te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september, wanneer het zonlicht overvloedig is en de temperaturen warm zijn. De koelere maanden april, mei en oktober lenen zich ook uitstekend voor een rondreis met een breed scala aan buitenactiviteiten, van wandelen tot kajakken. Het is in het voor- en naseizoen ook minder druk in Kroatië dan in juli en augustus, wanneer het vooral in de middag erg warm kan zijn.
Klimaat Kroatië
Kroatië heeft een gevarieerd landschap en is qua oppervlakte ongeveer twee keer zo groot als Nederland. In het westen ligt de kust met de Adriatische Zee. Deze kustlijn is erg in trek als vakantiebestemming, niet alleen om schitterende landschappen, maar ook om het prettige Middellandse Zeeklimaat met warme tot hete zomers en milde winters. De Dinarische Alpen liggen parallel aan de kustlijn en strekken zich verder uit tot in Bosnië en Herzegovina. De toppen van dit gebergte komen tot de 2.000 meter en daarom heerst hier een hooggebergteklimaat. Dit betekent dat het in de winter koud is met veel neerslag en sneeuw is dan zeker geen uitzondering. Het noordoosten van het (binnen)land kent lage gebieden en moerassen. Hier heerst voornamelijk een continentaal klimaat: aangenaam warm weer in de zomer met temperaturen boven de 20°C en koude, regenachtige winters met een gemiddelde temperatuur rond het vriespunt.
Beste reistijd voor de Kroatische kust en eilanden
De Kroatische kust en eilanden in het westen van Kroatië genieten van hete, droge zomers en milde, maar natte winters. De beste reistijd voor het kustgebied zijn de maanden mei, juni, september en oktober. De temperatuur is dan vaak aangenaam warm en er valt weinig neerslag. Juli en augustus zijn beslist warm te noemen. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer aan de kust rond de 27°C. De zon schijnt ongeveer 2.000 uur per jaar, waarbij de eilanden Hvar en Korčula de meeste uren zon hebben.
De zomer in de Dinarische Alpen – die zich uitstrekt van de Kroatische kust tot aan Bosnië en Herzegovina – is mild en droog met een gemiddelde temperatuur van 20°C. Het klimaat maakt de zomer tot een ideale tijd om te wandelen in de bergen.
Hvar
Min. ˚C
Max. ˚C
Zonuren (per dag)
Neerslag (mm)


Jan
5
11
5
85

Feb
5
11
5
75

Mrt
7
14
7
71

Apr
11
17
8
64

Mei
15
22
9
45

Jun
18
26
11
41

Jul
20
29
11
28

Aug
20
29
11
32

Sep
18
25
9
63

Okt
14
21
7
87

Nov
10
16
5
116

Dec
6
12
5
100

Disclaimer weer en klimaat: Deze informatie is zo zorgvuldig mogelijk door ons samengesteld aan de hand van klimaatgegevens van meteorologische instituten en weerkundigen. Aan de gegevens op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Het weer biedt immers nooit garanties. De cijfers zijn gebaseerd op het klimaat (lange periode), kunnen per gebied verschillen en is een verwachting van wat er gaat gebeuren. Het weer houdt zich niet aan het klimaat. Het weer kan elk uur of dag veranderen en is wat het daadwerkelijk doet. Kortom: het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het kan dat tijdens uw vakantie het weer anders is dan beschreven.