NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Kroatië
Landinformatie
Landinformatie Kroatië
Bent u van plan een mooie reis naar Kroatië te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Kroatië naar Beste reistijd Kroatië.
turned_in Bijzondere feestdagen
Houdt u er rekening mee dat tijdens feestdagen veel winkels en openbare instanties gesloten zijn. Ook kan het zijn dat rond carnaval plaatsen (deels) gesloten zijn.

Nationale feestdagen:
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
maart/april: Pasen (dit verschilt per jaar)
1 mei: Dag van de Arbeid
mei/juni: Sacramentsdag (op de tweede donderdag na Pinksteren)
22 juni: Dag van de Antifascistische Strijd
25 juni: Nationale feestdag
5 augustus: Dag van de Overwinning
15 augustus: Maria Hemelvaart
8 oktober: Onafhankelijkheidsdag
1 november: Allerheiligen
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag
battery_charging_full Electriciteit
De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.
restaurant Eten en drinken
Italië heeft veel invloed gehad in Kroatië en daarom zijn pizza's en pasta's vrijwel overal te krijgen. Maar de Kroatische keuken zelf is zeer gevarieerd! Dit komt omdat veel landen invloed hebben gehad in Kroatië. Geniet daarom van allerlei typisch Kroatische specialiteiten die natuurlijk verschillen per regio.

Langs de kustlijn van de Adriatische Zee in het westen, wordt natuurlijk veel vis gegeten. Denkt u hierbij aan de soorten die in de zee te vangen zijn zoals tonijn, garnalen en sardientjes. Inktvis is een van de meest gegeten vissoorten aan de Kroatische kust. Crni Rizot (zwarte risotto), is risotto gekookt in de inkt van de inktvis en wordt in bijna elk restaurant geserveerd.

In Dalmatië, het zuiden van Kroatië, wordt veelal mediterraans gekookt. Kruiden zoals knoflook, rozemarijn, oregano en tijm worden veel gebruikt en zo ook olijfolie. Een typisch Dalmatisch gerecht is een stoofpotje van verschillende zeevruchten, wat 'brudet' wordt genoemd.

Istrië ligt in het noorden en er worden hier veel truffels gevonden, dus dit ziet u veelal op de menu's van verschillende restaurants. Dit is heerlijk met pasta die ze in Istrië vaak zelf vers maken. Inktvis en verschillende soorten schelpdieren worden hier ook veel bereid.

In het noordoosten van Kroatië wordt minder vis gegeten en vindt u meer Slavische invloeden in de gerechten terug. Ook treft u hier Hongaarse invloeden zoals stoofpotten met worst en paprika. De gerechten zijn vaak pittig met vlees en wild.

Naast lekker eten kunt u in Kroatië ook proeven van heerlijke wijnen. Zowel aan de kust als in het binnenland treft u veel wijngaarden. Er zijn verschillende soorten rode- en witte wijn, die de moeite van het proberen absoluut waard zijn.

Uit eten gaan is doorgaans goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Lunch: ca. €7 - €13 per persoon
Diner: ca. €15 - €20 per persoon
Kop koffie/thee: ca. €1,50
Glas wijn: ca. €2,50
Glas bier (lokaal): ca. €2,00
De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.
euro_symbol Fooien
De Kroatische bevolking is gewend hard te werken voor een fooi. Een fooi wordt dan ook gezien als waardering en dat u tevreden bent met de service die aan u is verleend. Het geven van een fooi wordt erg op prijs gesteld, de lonen zijn niet zo hoog in Kroatië en wat extra bijverdienen door middel van een fooi is altijd goed meegenomen. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Kamermeisje: €1,- per persoon per dag
Kofferdrager: €1,- per koffer
Restaurant: 5 – 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Kroatië heeft schitterende natuurparken, prachtige kustlandschappen en mooie oude steden om te fotograferen. Op het gebied van fotografie is in Kroatië veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst even om toestemming (Mogu li te fotografirati?). Respecteer het ook als iemand niet op de foto wil. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het kan zijn dat u wel mag fotograferen bij bezienswaardigheden en/of in musea, maar dat er vooraf betaald moet worden om dit te mogen doen. Let u op of er geflitst mag worden. Maak geen foto’s van badende mensen. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunnen moeilijk te vinden zijn.
euro_symbol Geldzaken
Kroatië is op 1 januari 2023 tot het eurogebied toegetreden en sindsdien betaalt u in Kroatië dus ook met de Euro. Het is mogelijk om uw bankpas te gebruiken bij de meeste pinautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Deze staan in bijna alle grotere en/of toeristisch plaatsen. Checkt u altijd bij uw eigen bank of u met uw pas in Kroatië kunt betalen en of de instellingen daarvoor correct zijn. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wij raden het u ook aan om voldoende contanten bij u te hebben, mocht een pinautomaat buiten werking zijn. Uw Nederlandse bankpas kunt u in de meeste winkels gewoon gebruiken.
local_hospital Gezond op Reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Per seizoen verschillen de temperaturen in Kroatië behoorlijk. Houdt u in de winter rekening met lage temperaturen en regen. Wij adviseren dan ook warmere kleding en eventueel een waterdichte jas en paraplu mee te nemen.

In de lente laat de zon zich vaker zien en wordt het op veel plaatsen al warmer. Uiteraard kan het in het begin van de lente nog koel zijn, maar vaak wordt vanaf april de temperatuur overdag, vooral aan de kust, aangenaam warm. Houdt u er rekening mee dat de ochtenden en avonden echt nog fris kunnen zijn. Ook in de lente kan het af en toe regenen.

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de lagere gebieden en aan de kust. Wij adviseren u luchtige kleding te dragen, bijvoorbeeld katoenen kleding. In de bergen is het koeler dan aan de kust. Neemt u voor daar wel wat warmere kleding mee.

De bevolking van Kroatië is overwegend Rooms-Katholiek. Wij raden het dragen van korte broeken en blote schouders in de kerk af. Tip: Dames kunnen hun schouders of knieën bedekken met een sjaaltje.

Uiteraard kunt u ook voor u vertrekt op verschillende websites checken wat de weersverwachting is voor de periode waarin u op reis gaat.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Kroatië
Surinamestraat 11
2585GG 's-Gravenhage
Nederland
Tel: 0031 70 362 36 38
E-mail: vrhhaag@mvep.hr

Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Kroatië
Kroz Smrdečac 45
21000 Split
Kroatië
Tel: 00 385 21 394104 / 00 385 21 395833
E-mail: nlconsul.split@gradska-sigurnost.hr
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 09.00 tot 17.00 uur. In de warme zomermaanden kan het zijn dat de winkels tussen de middag sluiten en ca. 15.00 uur weer open gaan tot ca. 19.00/20.00 uur (vergelijkbaar met de Spaanse siësta). Supermarkten en toeristenwinkels zijn in het hoogseizoen vaak op zondag open. Banken zijn doorgaans tot 17.00 uur geopend, maar kunnen een middagpauze van 1 of 2 uur hebben. Musea zijn meestal op maandag gesloten en van dinsdag tot (en met) zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In het laagseizoen van ca. oktober tot en met maart, hebben musea vaak andere openingstijden.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar Kroatië heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Let op: bij een gecombineerde reis met Bosnië-Herzegovina, dient het paspoort nog 3 maanden geldig te zijn op de vertrekdatum.

Als u langer dan 30 dagen in Kroatië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Het is in Kroatië niet verplicht om uw paspoort of identiteitsbewijs constant bij u te dragen. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Kroatië (Split).
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Kroatië vrijwel overal mogelijk. Op veel plaatsen heeft u goed bereik, maar in de bergen en de afgelegen gebieden kan het bereik wel minder zijn.

Wij adviseren u altijd bij uw provider naar de voorwaarden voor telefoongebruik in Kroatië te vragen, omdat de tarieven en roamingkosten sterk kunnen verschillen.

Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.
update Tijdsverschil
Omdat Kroatië in dezelfde tijdszone als Nederland ligt, is er geen tijdsverschil. De zomer- en wintertijd lopen ook gelijk met elkaar.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Kroatië. (opent in een nieuw venster)