Lavendel
Makarska
Sibenik
Plitvice meren
Poreč
Pula
Rovinj
Bohinj meer
Bled in Slovenië
Motovun

Bezienswaardigheden Kroatië

Amfitheater in Pula

Amfitheater in Pula

Midden in de stad Pula is het Romeinse amfitheater te vinden. De stad was vroeger een belangrijke Romeinse havenstad en daarom werd het theater gebouwd. Gladiatorengevechten werden hier gehouden. Het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. De buitenmuur is maar liefst 32 meter hoog! Vanwege de grootte konden er rond de 20.000 bezoekers komen kijken naar de festiviteiten. Onder het theater is een gangen stelsel te vinden waar de gladiatoren en wilde dieren vroeger doorheen liepen. Naast de gevechten werd het theater ook gebruikt voor openbare executies. Na de val van het Romeinse rijk werd het amfitheater niet meer gebruikt. Nu vormt het theater vaak een bijzonder decor voor theater- en muziekvoorstellingen. Onder het theater is het museum waar de geschiedenis wordt toegelicht en waar u de vondsten van Romeinse voorwerpen kunt bewonderen.

Waan u even helemaal terug in de tijd als u rondloopt in het amfitheater.

Nationaal Park Brijuni

Nationaal Park Brijuni

Brijuni is een eilandengroep aan de zuidwestkust van Istrië. Het zijn twee grote en twaalf kleinere eilanden. Het park is bekend vanwege de schoonheid van de natuur. De eilanden hebben door de jaren heen verschillende bewoners gehad, hierdoor kent het een rijke geschiedenis. De eilandengroep onderscheidt zich door het cultureel erfgoed uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Het grootste eiland, Veliki Brijun, kunt u bezoeken. U kunt hier verschillende activiteiten doen. Ga op safaritocht, bezoek het museum, ga op zoek naar de 200 jaar oude dinosaurus voetsporen of wandel langs de oude ruïnes. Ook bevindt zich hier de oudste golfbaan van Kroatië.

Wandel over het eiland en geniet van de prachtige omgeving.

Nationaal Park Mljet

Mljet

Vlakbij Dubrovnik in Zuid-Dalmatië vind u het nationale park Mljet die zijn naam te danken heeft aan het eiland Mljet, waarop het park zich bevindt. De overtocht naar dit park gaat via de veerboot. Geniet tijdens uw overtocht van de kalmte van het water in contrast met het groene weelderige eiland. In dit nationale park bevindt zich een uniek fenomeen, namelijk de zoutwatermeren. Deze meren zijn 10.000 jaar oud en door de eeuwen heen in verbinding gekomen met de zee via de Baai van Soline. In alle seizoenen is dit park prachtig om te bezoeken. Fiets rondom het Grote Meer en Kleine Meer of wandel in de bergen terwijl u wordt beloond met een prachtig uitzicht over het hele park en de open zee. Op zoek naar meer culturele invloeden? In het Grote Meer ligt een eiland van St. Maria waarop een Benedictijnse Klooster en een kerk uit de twaalfde eeuw zich bevinden. Een verfrissende duik nemen na een lange dag vol indrukken? Dat kan! Het zwemmen in de meren is toegestaan het gehele jaar door. Op zoek naar een actieve dag of juist een rustige dag? Park Mljet biedt beide, ontdek de vele mogelijkheden van dit unieke park!

Plitvice Meren

Plitvice meren

Tussen de bergen Mala Kapela en Lička Plješivica vindt u het bijzondere Nationaal Park Plitvice. Het is het oudste en grootste nationale park van Kroatië. Het gebied trekt veel natuurliefhebbers aan, dit komt door de schoonheid van de omgeving. De sprookjesachtige groene meren zorgen ervoor dat u zich in een andere wereld waant. Het gebied bestaat uit 16 grote meren die in verbinding met elkaar staan door wel 400 watervallen. Ook vindt u hier de hoogste waterval van Kroatië, die is wel 78 meter hoog! Door de jaren heen heeft tufsteenvorming voor barrières en vorming van de meren gezorgd. Het park biedt de bezoeker verschillende wandelroutes aan om de meren te verkennen. Het is van belang dat u als bezoeker de regels die het park heeft opgesteld naleeft.

Het gebied staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zeker het bezichtigen waard.

Biokovo natuurpark

Biokovo natuurpark zonsondergang

Biokovo is het enige natuurpark en daarmee één van de belangrijkste attracties van de Midden-Dalmatische kust. Steile bergwanden en hoge bergtoppen zorgen voor een uniek plaatje. De hoogste top van het park, de Sveti Jure, heeft een hoogte van maar liefst 1.758 meter en is daarmee de op één na hoogste top van Kroatië. Ga op onderzoek uit tijdens een wandeling, ontdek wat dit natuurpark te bieden heeft met de fiets, relax bij de aangename rustplaatsen of leer over de overblijfselen uit het verleden. Sinds juli 2020 is er een extra attractie aan het park toegevoegd. De Skywalk, of de ‘hemelse promenade’ zoals sommige het noemen, is een glazen loopbrug van 25 meter lang op een hoogte van 1.228 meter boven de zeespiegel. Het platform is gebouwd in de vorm van een hoefijzer en steekt maar liefst elf meter voorbij een klif! Vanaf de Skywalk heeft u een prachtig uitzicht op Tučepi, Podgora en Makarska, de Dalmatische eilanden Hvar, Brac, Vis, Korčula en Peljesca. Bij heel mooi weer is het zelfs mogelijk om de Kaap Monte Gargano in Italië te zien! In dit park met zijn vele mogelijkheden bent u verzekerd van een speciale en actieve dag!

De Grot van Baredine

De Grot van Baredine

Ontdek de verborgen wereld van stalagmieten en stalactieten tijdens uw bezoek aan de Grot van Baredine. Dit is een druipsteengrot vlakbij Poreč die over een periode van duizenden jaren tot stand is gekomen. Deze grot behoort tot één van de mooiste grotten van heel Istrië en bestaat uit vijf verschillende kamers op een diepte van zestig meter! In 1986 werd de grot van Baredine uitgeroepen tot een natuurlijk monument. Decennium later opende de grot voor bezoekers. Duizenden jaren lang heeft het water in deze grot geleid tot de prachtigste kunstwerken. Sommige stalagmieten en stalactieten hebben een herkenbare vorm. Zo kunt u hier de Toren van Pisa en het beeld van Onze Lieve Vrouw spotten. In het meer van deze bekende grot is ook een bijzondere inwoner te vinden, de Olm! Een salamander zonder pigment waardoor deze helemaal wit is. Ook is dit diertje blind, maar in de duisternis van deze grotten is zicht ook eigenlijk niet nodig. Kunt u alle bekende sculpturen aanwijzen? Probeer het uit!

Trsat kasteel

Trsat

Rijeka is één van de populairste steden van heel Kroatië. Trsat is een deel van Rijeka dat bekend staat om zijn oude kasteel en het mooiste uitzicht over de stad en de Baai van Kvarner. Daarnaast heeft deze plek een grote historische betekenis. Het kasteel van Trsat werd gesticht in de dertiende eeuw en beschermt Rijeka al eeuwenlang tegen aanvallen van buitenaf. Het kasteel van Trsat wordt daarom ook wel de trouwe bewaker van Rijeka genoemd. Trsat is de groenste en mooiste buurt van Rijeka met het beste uitzicht. Recreatiegebieden, historische monumenten, een bedevaartsoord en prachtig uitzicht wisselen elkaar af. Het kasteel is één van de meest bezochte bestemmingen in heel de stad. Het is een middeleeuwse parel. Ontdek zelf waarom!

De muren van Ston

De muren van Ston

In het zuiden van het schiereiland Peljesac in de provincie Dubrovnik-Neretva aan de Dalmatische kust ligt de kleine stad Ston. Oesterkwekerijen, zoutpannes, verdedigingswerken en de imposante muren kenmerken deze stad. De muren van Ston waren oorspronkelijk 7 kilometer lang en zijn in de veertiende en vijftiende eeuw tot stand gekomen. Een gedeelte van de muur is in 1667 na een zware aardbeving ingestort waardoor de muur nu een lengte van 5.5 kilometer heeft. De Muren van Ston staan ook wel bekend onder de naam ‘Europese muur van China’. Deze zeven eeuwen oude muur had als doel het beschermen van de stad en de zoutvelden. De Saline Ston, ook wel de zoutmijn van ston genoemd, zijn een cultureel monument. Er wordt gezegd dat ze de oudste nog werkende zoutmijnen van heel Europa zijn! Na een beklimming van de wachttorens gelegen aan deze muur heeft u een prachtig uitzicht over de zoutpannes en de diepe vallei. De Baai van Ston behoort tot een beschermd natuurpark en staat bekend om zijn mossel- en oesterkwekerijen. Deze stad is van vele markten thuis. Wandel langs de muur, beklim de forten, bewonder de zoutvelden en kom aan het einde van de dag tot rust tijdens een lunch van mosselen/oesters onder het genot van een heerlijke wijn.

Krka watervallen

Krka Nationaal Park

In het Nationaal Park Krka vindt u prachtige natuur. Het park beslaat een oppervlakte van 109 km2 en hier kunt u verschillende wandelingen maken. Het pad lijdt u door het moeras langs verschillende uitkijkpunten. In het park vindt u meerdere watervallen, maar met een hoogteverschil van 242 meter is de Skradinski buk de meest opvallendste. Het is één van de meest unieke watervallen. U kunt genieten van het uitzicht en neem uw zwemkleding mee voor een verfrissende duik! Het park heeft twee ingangen. U kunt het park betreden via de Lozovac-ingang u volgt dan een wandeling van ongeveer twee á drie uur. Tijdens deze wandeling ziet u het lagere en het middelste gedeelte van het park. U kunt ook kiezen voor de Skradin-ingang, vanaf hier neemt u een boot het park in. Deze boot vertrekt ieder uur en de tocht duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf de uitstapplaats is het dan nog maar vijf minuten lopen tot het laagste punt van de watervallen.

Het park is een van de hoogtepunten van Kroatië en mag zeker niet ontbreken aan uw reis.

Het paleis van Diocletianus

Diocletianus

Tussen de laat derde eeuw en begin van de vierde eeuw na Christus is het paleis van Diocletianus gebouwd. Door de gehele stad Split vindt u ruïnes van dit paleis. Het historische complex bestaat uit een middeleeuwse kathedraal, twaalfde- en dertiende-eeuwse Romaanse kerken, middeleeuwse vestingen en vijftiende-eeuwse gotische paleizen. Historici beweren dat het paleis van Diocletianus één van de best bewaarde Romeinse villa’s ter wereld is. Sinds 1979 staat het paleis bij UNESCO op de werelderfgoedlijst. Struin door de oude straatjes, bewonder de paleizen en kom er achter waarom dit een leuke en historische plek is om te bezoeken!