Vallei der Koningen
Tempel van Karnak
Sfinx van Gizeh
Nubische bevolking
Nijlcruise
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Egypte

Elektriciteit

Het voltage is in Egypte 220 V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Geschiedenis

Vijfduizend jaar voor het begin van onze jaartelling waren er al menselijke nederzettingen langs de Nijl. De eerste farao van Egypte, Menes, verenigde rond 2900 voor Christus Noord- en Zuid-Egypte. Memphis werd de hoofdstad van zijn rijk. Sindsdien is de staat ongewijzigd gebleven.

Het oude Egypte, vanaf 3300 voor Christus, werd bestuurd door farao’s. De 31 dynastieën bestuurden een Oud Rijk, een Middenrijk, een Nieuw Rijk en een Late Periode, van elkaar gescheiden door chaotische ‘tussenperioden’.

In 332 voor Christus lijfde Alexander de Grote Egypte in bij zijn enorme rijk, waarmee Egypte een Macedonische periode inging. In 304 begon de Ptolemaeïsche periode, die in 30 voor Christus eindigde met de intrede van de Romeinen.

Het land kreeg van keizer Octavianus (Augustus) de naam Alexandria et Aegyptus en werd het privé-domein van hem en zijn opvolgers. De overname van Egypte door Octavianus heeft een interessant verloop. Na de dood van Julius Caesar in Rome werd het rijk bestuurd door een driemanschap van Octavianus, Lepidus en Marcus Antonius. Zij kregen onderling een strijd om de macht, waaruit Octavianus als winnaar naar voren kwam. Marcus Antonius’ geliefde was de Egyptische koningin Cleopatra. Toen Octavianus Marcus Antonius versloeg en Cleopatra naar Alexandrië vluchtte, pleegde Marcus Antonius zelfmoord in de veronderstelling dat Cleopatra hem al was voorgegaan in de dood. Toen zij dit vernam, maakte zij met een dodelijke beet van een cobra een eind aan haar leven. Met haar stierf de laatste Egyptische farao.

Egypte werd een Romeinse provincie en bleef dit totdat in de zevende eeuw de islam een wereldmacht werd en Egypte werd ingelijfd. Kalief Omar werd de nieuwe heerser in Egypte en de hoofdstad werd Fustat. Vanaf het jaar 989 functioneerde Egypte als zelfstandige islamitische staat. Van 1517 tot aan de Eerste Wereldoorlog was Egypte deel van het Ottomaanse Rijk, eerst bestuurd door de Turken en later door Napoleon.

Hoewel Egypte formeel dus niet zelfstandig was, vestigde Mohammed Ali, de Egyptische ‘vader des vaderlands’, een dynastie die tot 1952 zou regeren. Eén van zijn afstammelingen maakte zoveel schulden dat hij steeds afhankelijker werd van Westerse geldschieters, die delen van de heerschappij begonnen op te eisen. Toen in 1882 een opstand van Egyptische militairen werd verpletterd door het Britse leger, werd Egypte een Brits protectoraat. Een groeiend nationalisme echter noopte de Britse regering Egypte in 1922 ‘onafhankelijk’ te verklaren. Tot de revolutie in 1952 bleef Egypte sterk afhankelijk van Engeland. Na de revolutie en het uitroepen van de republiek hebben diverse groepen, van ambtenaren tot islamitische extremisten, een greep naar de macht gedaan.

In 2011 brak na een bijna 30-jarige regeerperiode van president Hosni Moebarak, de Egyptische Revolutie uit. Het protest, dat op grote schaal uitbrak op het Tahrir-plein in Cairo, was gericht op het autocratische bestuur van Moebarak, waarna hij in februari 2011 aftrad. Hij werd opgevolgd door de eerste democratisch verkozen presiden Mohamed Morsi, deelgenoot van het Moslimbroederschap. Onder zijn leiding bleef een verbetering in de Egyptische economie echter uit en na opnieuw grote onrusten en demonstraties in het land, werd president Morsi in 2013 door een staatsgreep uit zijn functie ontheven. In 2014 werd president al-Sisi met 98% van de stemmen gekozen tot nieuwe president van Egypte. Hij werd in 2018 opnieuw verkozen met ruim 97% van de stemmen.

Fooien

Tijdens uw reis in Egypte staan er veel personen voor u klaar om uw reis zorgeloos te laten verlopen, een fooi wordt dan ook zeer op prijs gesteld en wordt gezien als uiting van waardering. Het geven van fooien in Egypte is gebruikelijk.

Ons advies over de fooien gedurende de rondreis is als volgt:
Kamerjongens: ongeveer € 2 per kamer per nacht (omgerekend ca. 40 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 2 per keer (omgerekend ca. 40 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2-4 per keer (omgerekend ca. 50 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 3-6 per persoon per dag (omgerekend ca. 80 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

De bovenstaande informatie is niet van toepassing tijden de groepsreizen in Egypte. Tijdens de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien horen in lokale valuta betaald te worden.

Dit zijn de genoemde richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Eten en drinken

De Egyptische keuken is erg divers door invloeden uit het Midden-Oosten, Italië, Griekenland, Turkije, Frankrijk, Engeland en zelfs China. Egyptenaren eten drie keer per dag een warme maaltijd, te beginnen met een 'licht' ontbijt dat vaak bestaat uit bonen (of bonentaart), eieren, augurken, verschillende kazen en jams. De lunch is voor de Egyptenaren de hoofdmaaltijd.

Egypte kent een aantal specialiteiten, waaronder Molokhia, een hartige soep van in bouillon getrokken groente met knoflook, peper, koriander en rijst. Ommu-‘ali, pudding van rijst, melk, krenten en kokosnoten is een typisch Egyptisch dessert en zeker een aanrader om eens te proberen.

Thee is in Egypte de traditionele drank en wordt geserveerd met veel suiker en een paar takjes munt. Koffie wordt op de Turkse manier gezet; een dikke, sterke, zwarte koffie. Limonades en vruchtensappen zijn ook bijna overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: gemiddeld tussen de € 8 en € 10
Diner: gemiddeld tussen de € 10 en € 15
Flesje water: gemiddeld tussen de € 0,50 en € 1
Flesje fris: gemiddeld tussen de € 1 en € 1,50
Lokaal bier: ca. € 1,50
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019.

Fotograferen

Egypte lijkt net op een openluchtmuseum en is een waar paradijs voor liefhebbers van fotografie! Bedenk u wel dat niet iedereen het waardeert om te worden gefotografeerd. Het is beleefd om eerst toestemming te vragen voordat u een foto van iemand maakt. Houdt u er rekening mee dat het voor sommige vrouwen niet toegestaan is om gefotografeerd te worden.

In bijna geen enkele graftombe of musea mag er gefotografeerd worden. U kunt bij de ingang een fototicket kopen, waarmee u recht hebt opnames te maken (wel met enkele beperkingen). Hierbij is bijvoorbeeld het gebruiken van een flits vaak verboden, omdat het de schilderijen in de tombes kan aantasten. Wees ook wat terughoudend in moskeeën en fotografeer liever geen biddende mensen. Oudheden mogen in het algemeen gefotografeerd en gefilmd worden. Let er ook op dat het fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of strategische objecten niet toegestaan is. Reservebatterijen en accu's kunt u in uw hotel gemakkelijk opladen. U heeft hiervoor geen wereldstekker nodig.

Religie

Het officiële geloof in Egypte is de Islam. Het Islamistische Egypte is onder Moslims een vrij modern land. Vooral in de bekende badplaatsen zijn ze over het algemeen aan westerse normen en waarden gewend.

Nuttige adressen

Ambassade van Egypte
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag
Tel: 070 3542000

Nederlandse Ambassade in Egypte
18, Hassan Sabri Street
11211 Zamalek
Caïro
Tel: 0020 22 739 55 00

Openingstijden

Vrijdag en zondag zijn de wekelijkse vrije dagen in Egypte. Dan zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten.

Van maandag tot en met donderdag en op zaterdag zijn de winkels geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 17.00 uur tot 21.00 uur. In toeristische gebieden kan dit afwijkend zijn en gaan sommige winkels tussen de middag niet dicht of blijven langer open. De musea zijn over het algemeen dagelijks open van 09.00 uur tot 16.00 uur. De banken zijn maandag tot en met donderdag en zaterdag tussen 8.30 uur en 13.00 uur open.

Taal

Egyptisch Arabisch is de officiële taal van Egypte. Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Arabisch, het overige deel spreekt Koptisch, Nubisch en in de Siwa-oase wordt Berbers gesproken.

Geldzaken

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (EGP). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Hoewel het op veel plaatsen in Egypte mogelijk is om met uw bankpas (voorzien van een Maestro- of Cirruslogo) te pinnen, is pinnen niet overal mogelijk. Het is daarom verstandig altijd wat contant geld op zak te hebben, op veel plaatsen kunt u zowel met de Egyptische Pond als met de Euro te betalen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard (Visa, American Express en Mastercard) betalen. Met andere creditcardmaatschappijen, waaronder Diner’s Club en Discover, kunt u het beste voorafgaand aan de reis contact opnemen om te verifiëren of deze in Egypte worden geaccepteerd. In het binnenland kunt u minder goed met creditcard betalen. Het is daar verstandig om Egyptische ponden op zak te hebben. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Kleding

Egypte is een islamitisch land en wij raden u aan om rekening te houden met de normen en waarden van uw vakantiebestemming en om respect te tonen voor de lokale cultuur. Wij raden u aan om luchtige kleding meenemen welke de knieën en schouders bedekt. Bij de hotelstranden en eventueel op het riviercruiseschip kunt u als vrouw gewoon een korte broek en een hemdje dragen. In de avond kan het wel eens afkoelen, neemt u daarom ook een trui, vest of jasje mee. Kleding in laagjes zijn dus handig! Tevens komt een paar gemakkelijke, stevige schoenen goed van pas.

Bij een bezoek aan een moskee moeten vrouwen hun haar, armen en benen bedekken. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt dragen en een lange broek. Let ook op dat bij een bezoek aan een moskee u uw schoenen uittrekt, dit uit respect.

Geografie

Egypte ligt in Noordoost-Afrika en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.001.450 vierkante kilometer. Het grenst aan de Gazastrook en Israël in het noordoosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen. De oostgrens wordt gevormd door de Rode Zee en de noordgrens door de Middellandse Zee.

Het grootste deel van Egypte, namelijk 96%, wordt gevormd door de Sahara woestijn. De oevers en delta van de rivier de Nijl vormen de resterende 4%.

Bijzonder is dat een deel van Egypte, het Sinaï-schiereiland, deel uitmaakt van het continent Azië. Het Sinaï-schiereiland wordt van de rest van Egypte gescheiden door het in 1869 geopende Suezkanaal. Dit kanaal is 163 kilometer lang en verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee.

De Nijl, letterlijk Egypte’s levensader, is verdeeld in drie stukken, die drie delen van Egypte bevloeien. Het zuidelijke deel wordt Opper-Egypte genoemd, het midden Midden-Egypte en het noordelijke deel Neder-Egypte ofwel de Nijldelta. De grootste steden, Caïro, Alexandrië en Gizeh, liggen in de Nijldelta.

Bijzondere feestdagen

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender

In 2021 vindt de Ramadan plaats tussen 12 april en 11 mei. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, ook wel ‘Aid Saghir’ of 'Eid al Fitr' genoemd. (12-13 mei).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het Offerfeest (Eid al-Adha) vind in 2021 plaats tussen 19 en 23 juli.

Bevolking

Egypte telt ruim 90 miljoen inwoners. Dat lijkt weinig voor een land dat ongeveer 24 keer zo groot is als Nederland, maar in aanmerking genomen dat het grootste deel van de bevolking op 4% van het landoppervlak woont, is het op sommige plaatsen zeer dichtbevolkt.

De bevolking is voor 90% van Oost-Hamitische (Afrikaanse) afkomst, maar is zich in de loop der jaren op sociaal, cultureel en politiek vlak bijna volledig Arabisch gaan gedragen. Andere bevolkingsgroepen zijn de Berbers (nomaden), Nubiërs (meer naar het zuiden) en de Kopten (Opper-Egypte). Daarnaast herbergt Egypte doorgaans veel vluchtelingen, met name Palestijnen en Soedanezen.

Telefoon en internet

Ook Egypte gaat goed met de tijd mee! Mobiel bellen in Egypte is vrijwel overal mogelijk in de stedelijke gebieden. In de woestijn kunt u minder of zelfs geen bereik hebben. Bellen met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer en met uw mobielen telefoon kan erg duur zijn. Wilt u mobiel bellen? Informeer dan voor vertrek of uw provider een roaming overeenkomst heeft met een Egyptische maatschappij en wat de kosten zijn. Een overzicht van de beltarieven kunt u vinden op bellen.com (klik op ‘buitenland’).

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen mits u een simlock vrij toestel heeft. Dit kan voordeliger zijn. De drie grote providers in Egypte zijn: Etisalat, Mobinil en Vodafone en bieden in vrijwel de gehele bewoonde wereld goed bereik aan. Vaak kan dit al worden aangeschaft bij aankomt op het vliegveld in Egypte. Vraag de verkoper om uw simkaart te activeren.

Wi-Fi
De meeste hotels en veel restaurants bieden gratis WiFi. In Egypte zijn er in de meeste plaatsen ook internetcafés.

Paspoort en visum

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Een visum is verplicht voor Egypte, deze kunt u bij aankomst op het vliegveld in Egypte bij ons agentschap Crew Tours aanschaffen. Bij aankomst op de luchthaven, is voor de paspoortcontrole een medewerker van ons agentschap Crew Tours aanwezig (te herkennen aan het NRV-logo). Bij hem kunt u het visum aanschaffen, betaling hiervan kan in euro's. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen en kost ongeveer EUR 25. De exacte prijs is afhankelijk van de op dat moment geldende wisselkoers.

Ook is het mogelijk het visum via het algemene visumloket op de luchthaven aan te schaffen, maar wachtrijen zijn lang en de wachttijden kunnen (zeker in de zomermaanden) erg oplopen. Ons advies is dan ook het visum bij aankomst bij de medewerker van ons agentschap aan te schaffen om lange wachttijden voor u (en de medepassagiers) te beperken.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.


Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil in Egypte, tijdens de wintertijd is het een uur later dan in Nederland.

Beste reistijd

In Egypte heerst een woestijnklimaat: zonnig, droog en warm. In de zomermaanden kan het erg heet worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 ºC met een lage luchtvochtigheid. Typerend voor het Egyptische woestijnklimaat zijn de relatief grote verschillen tussen dag en nacht. Tegen de avond maakt de hitte plaats voor een aangenaam briesje en kan de temperatuur uiteindelijk met 20 ºC dalen.

Meer naar de kust toe, is het koeler met een gemiddelde temperatuur van 33 ºC in de zomer, de luchtvochtigheid is hier echter wel hoger. In het zuiden (Aswan) heerst een subtropisch klimaat en bereikt de temperatuur maximaal 32 ºC.

In Egypte valt in de meeste gebieden minder dan tachtig millimeter neerslag per jaar. De meeste regen valt langs de kust.

Gezondheid & Vaccinaties

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier thuisvaccinatie.nl. om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis