Antartica
Buenos Aires
Chileense fjorden
Falklandeilanden
Ushuaia

Bezienswaardigheden Vaargebied Zuid-Amerika & Antarctica

Gauchos cultuur Argentinië

Vaargebied Zuid-Amerika & Antarctica

Vandaag de dag is de gauchocultuur nog steeds springlevend. Gauchos worden ook wel vergeleken met Amerikaanse Cowboys. Je komt ze tegen in kleine dorpjes te midden van de pampa's en herkent ze aan een opgeknoopte zakdoek, de broek in hun laarzen gestoken, petjes en hun mes aan de riem. In een aantal van deze dorpjes wordt de cultuur en de traditie levend gehouden met festivals. Denk hierbij aan veel muziek en dans, verhalen en veel eten. Dit zijn de momenten waarop het gehele dorp uitloopt! Zelfs midden in Buenos Aires vind je nog zo'n plek genaamd Feria de Mataderos, of ook wel de markt van de mataderos. Dè locatie in Buenos Aires om je zintuigen kennis te laten maken met het typerende gaucholeven, zien, horen, ruiken en proeven.

Argentijnse Tango

Vaargebied Zuid-Amerika & Antarctica

De beruchte "Dance of Love" vindt zijn oorsprong in Buenos Aires en Montevideo, in contreien van Europeanen, voormalige slaven en Zuid-Amerikanen. De diverse culturele stijlen gaf de dans zijn specifieke karakter. Sinds 1910 raakte de beweging meer bekend in Europa en werd een groot succes. Vanaf dat moment is de Tango veel meer geworden dan een dans. Het werd een cultuur met niet alleen dans maar ook literatuur en muziek. Tussen 1960 en 1983 ging de tangocultuur bijna verloren. Dat kwam deels door de opkomst van de popmuziek, maar ook door het militaire bewind in Argentinië die de tango wilde ontzeggen omdat ze bang waren voor de kritische en intellectuele cultuur die er mee verbonden was. Veel dansers en musici vertrokken naar Amerika en Europa. Dat betrof ook Astor Piazzolla die zich onder meer in New York, Italië en Parijs vestigde. In zijn tijd ging hij door voor de meest vernieuwende tangomuzikant. Veel Nederlanders kennen zijn muziek van Adiós Noniño dat werd gespeeld bij het huwelijk van Prins Willem-Alexander met Prinses Maxima. Op de Amerikaanse en Europese planken kreeg de tango vanaf 1983 een nieuw leven. Tegenwoordig is de tango geliefd bij alle lagen van de bevolking en vertolkt deze muziek, soms met zang, de woorden van het volk. De verhalen uit de muziek gaan over de dagelijkse beslommeringen en zitten vol melancholie.
Ervaar de Tango tijdens uw bezoek aan Buenos Aires in het hart van de wijk San Telmo. Hier ligt de gerestaureerde woning van La Ventana. Het interieur zorgt voor een ideale ambiance bij de traditionele tango- en folklore show. Typische gerechten, geserveerd met de beste wijnen en uitstekende service versterken de show. De show bevat veel professionele artiesten: eersteklas muzikanten, dansers en zangers doen mee aan deze onvergetelijke show. Optioneel kunt u voorafgaand deelnemen aan een tangoles.

Santiago de Chile

cl_al_santiagodechile3.jpg

Santiago is de hoofdstad van Chili, het smalste land ter wereld. Het koloniale verleden is nog duidelijk zichtbaar in deze stad. U vindt er vele historische bouwwerken en interessante musea. De stad ligt zeer strategisch voor vele activiteiten die in de omgeving bekeken of gedaan kunnen worden, waaronder 'n bezoek aan wijnbodega's en wandelen in mooie natuurgebieden. In de wijk Bellavista kunt u uitstekend winkelen in één van de vele boetiekjes en ook het nachtleven is hier bruisend met vele leuke restaurants en bars. De wijk beschikt over de perfecte mix van lekker eten, kunst en entertainment. Vanaf de top van het nabijgelegen Cerro San Cristóbal kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Wijngaarden Chili

Vaargebied Zuid-Amerika & Antarctica

Chili is een bekend wijnland dat door zijn ligging ideaal is voor de wijnbouw. Dit komt onder meer doordat Chili beschikt over diverse landschappen en klimaten waardoor er veel gebieden zijn waar wijn kan worden geproduceerd. Met 120.000 hectare aan wijngaarden staat Chili in de top 10 wijnproducerende landen. Chileense wijnen staan bekend om hun volle en sappige smaak. Een bezoek aan een lokale wijngaard is dan ook echt een 'must see'. Aanrader is de 1883 opgerichte wijngaard Concha Y Toro, ten zuiden van Santiago. De setting van de oude zomerresidentie, de tuinen, de wijngaard en het meer is verbluffend mooi. Concha Y Toro produceert meer dan 280 miljoen liter wijn per jaar en exporteert naar bijna 150 landen wereldwijd. Tijdens de tour bezoekt u de wijnkelders en leert u over de opslag van de wijnen. Tijdens de tour bezoekt u de wijnkelders en leert u over de opslag van de wijnen.

Tierra del Fuego Nationaal Park/Vuurland

Tierra del Fuego Nationaal Park

Vuurland (Tierra del Fuego in het Spaans) is een archipel in het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika met als meest zuidelijke punt Kaap Hoorn. Vuurland ligt in zowel Argentinië als Chili en heeft Ushuaia als hoofdstad van het Argentijnse gedeelte. De voornaamste bezienswaardigheid in Vuurland is het Tierra del Fuego Nationaal Park. Dit is het meest zuidelijk gelegen nationale park ter wereld en geniet een bijzonder natuurschoon. Het dankt haar waanzinnige landschap aan een glaciale erosie. In het noorden van het park groeien de heuvels uit tot ruige bergen, diep blauwe meren, gletsjervalleien, baaien en stranden.

Op een oppervlakte van 63000 hectare leven spechten, eenden, albatrossen, condors, adelaars, otters, guanaco’s (wilde lama’s), rode vossen en bevers. Het landschap bestaat voornamelijk uit sub-Antarctische toendra, eeuwenoude beukenbossen, puntige bergen, schilderachtige meren, lagunes en rivieren. Het geheel heeft een vreemde en verlaten schoonheid. Het park ligt op 12 kilometer vanaf Ushuaia.

Kaap Hoorn

Kaap Hoorn

Kaap Hoorn is een steile, rotsachtige kaap van 425 meter hoog met uitzicht op het turbulente water van de beruchte Drake Passage. De Kaap werd in 1616 door een Nederlandse expeditie ontdekt en vernoemd naar de West-Friese stad Hoorn. Het eiland is geheel kaal, op een kleine bemande post, een vuurtoren, een kapel en een woonhuis na. Rondom de kaap is het vaak ruig, omdat de Atlantische en de Stille Oceaan hier ‘botsen’. Kaap Hoorn was vroeger in maritieme kringen gevreesd, omdat veel schepen ten prooi vielen aan de soms barre weersomstandigheden. Tegenwoordig zijn de schepen veel sterker en groter, maar Kaap Hoorn dwingt nog altijd het nodige respect af.

Drake Passage

Drage passage

Om Antarctica te bereiken moet het schip eerst de beruchte zeestraat Drake Passage oversteken. Deze doorvaart is 400 zeemijlen breed en kent nagenoeg geen eilanden. De Drake Passage staat bekend om de gure weersomstandigheden en is vernoemd naar Sir Francis Drake, de beruchte Engelse kaper uit de 16e eeuw. De zee kan hier soms ruig zijn door de samenvloeiing van het koude water uit de poolstreek en het warmere zeewater van rond de evenaar. Aan dek kunt u bij kalm weer veel zien. Albatrossen zweven met u mee en laten zich makkelijk fotograferen. Er is een grote kans dat u walvissen spot, dus ga regelmatig op uitkijk staan.

Antarctisch Schiereiland

Antarctica

Antarctica, met de omringende subantarctische eilanden, vormt één van de laatste werkelijk onbedorven gebieden op aarde. Wees bedacht op ijs zoals u het nog nooit zag: gigantische, surrealistische formaties van ijsmuren, doorvaarten, spelonken, met ijskappen bedekte bergen uitlopend in gletsjers. De natuur voert het uit in diverse wittinten, maar in het vaak spectaculaire licht komen vrijwel alle kleuren terug. De zeeën zijn voedselrijk en bieden enorme aantallen pinguïns, veel soorten walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, vissen en vogels een bestaan. Het continent Antarctica is groot – tweemaal Australië – en nagenoeg ontoegankelijk. Een schitterende wereld van sneeuw en ijs, gelardeerd met grote kolonies met adéliepinguïns, ezelspinguïns (zo genoemd vanwege het balkende geluid dat ze maken) en kinbandpinguïns. De waterwegen voor de kust zijn soms zeer smal en worden omgeven door steile bergwanden en gletsjers. De stilte en de schoonheid van de natuur is overweldigend.

De Antarctische zomer duurt van november tot en met februari. De temperaturen zijn relatief mild, zo rond 0 tot 5 graden Celsius en de dagen zijn lang. Per maand verschilt het dierenleven en het landschap dat u kunt zien. In november is het begin van de lente. Er ligt nog veel maagdelijke sneeuw en er is veel smeltijs en er zijn nog grote ijsvelden. Van november tot ca. half december is de baltsperiode van de pinguïns. U ziet hoe duizenden pinguïns elkaar het hof proberen te maken en nestjes bouwen op de rotsen. Slinks proberen zij van elkaar steentjes te stelen voor hun eigen nest. Van december tot en met januari is het echt zomer in Antarctica. Er is minder sneeuw en ijs door de oplopende temperaturen, maar het dierenleven is ongekend. Het is het broedseizoen voor de zeevogels die leven op de subantarctische eilanden, zoals de albatros. Februari tot en met maart is het najaar. Het is de beste periode om walvissen gade te slaan en jonge pinguïns gaan in de rui en verlaten hun nest.

De cruises die wij aanbieden naar de ‘witte wereld’ zijn zogenaamde panoramacruises. Dit betekent dat u niet daadwerkelijk aan land gaat, maar wel kennismaakt met het overweldigende natuurschoon van Antarctica. De route die zal worden gevaren is afhankelijk van de weerscondities en wordt door de kapitein ter plekke bepaald. De omschreven tekst geeft dan ook een algemene impressie van wat u gaat zien. Geen reis is hetzelfde, maar er is altijd wel een element wat uw reis uniek en bijzonder maakt.

Falklandeilanden

Falkland Islands

Op ruim 500 km van Kaap Hoorn en 1800 km boven Antarctica liggen de Falklandeilanden. De Falklands bestaan uit twee hoofdeilanden (West en Oost Falkands) met daaromheen meer dan 700 kleinere eilandjes, zoals Carcass Island, West Point Island en Barren Island. Er wonen ca. 2600 mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad Port Stanley. De eilanden zijn beroemd vanwege hun dierenleven. De glooiende heuvels, tussock-graslanden en kusten met ongerepte zandstranden, steile kliffen en helder zeewater bieden de perfecte leefomgeving voor veel dieren. Er zijn meer dan 70 soorten vogels, waaronder albatrossen, roofvogels en pinguïns (magelhaen-, rots-, macaroni- en koningspinguïns). Langs de kust leven verder pelsrobben en zeeolifanten. De natuurliefhebber komt op deze bestemming volledig aan zijn trekken. Vergeet uw verrekijker en camera niet! De Falklands kunnen het hele jaar door bezocht worden maar de beste periode blijft de zomer. Deze duurt van eind oktober tot en met maart. Vergis u niet, de gemiddelde zomertemperatuur is nog geen 10 graden Celsius.

Patagonië

Patagonie

Patagonië is een gebied in het verre zuiden van Zuid-Amerika en strekt zich uit over zowel Chili als Argentinië. Het is een van de mooiste natuurgebieden ter wereld en duizenden kilometers groot. Officieel loopt het gebied vanaf vanaf de Rio Colorado in Argentinië tot aan de Straat Magellaan. Het landschap is bergachtig en divers en bestaat uit dorre steppes, besneeuwde bergtoppen, helderblauwe meren, gletsjers en mooie wandelroutes. Ideaal voor outdoor-liefhebbers en avonturiers. U kunt er heerlijk te wandelen in de vrije natuur. Er zijn vele schitterende wandelroutes uitgezet, die over verschillende bergen gaan. Een van de dingen om te doen in Patagonië is walvissen spotten in Puerto Madryn in het Zuidoosten van Argentinië. Een bijzondere ervaring om deze gigantische dieren van dichtbij te zien. Bij het nabijgelegen Punta Tombo woont de grootste kolonie Magelhaenpinguïns in Zuid-Amerika. Elk jaar komen hier meer dan anderhalf miljoen(!) pinguïns samen om te broeden. In september beginnen ze hun overtocht vanuit Brazilië en ze blijven tot april in Punta Tomba. Als u altijd al een keer heeft willen weten hoe het einde van de wereld er uit ziet, dan is Tierra del Fuego (Vuurland) de plek om naartoe te gaan. Het is is een van de meest ongerepte en adembenemende natuurgebieden en ligt niet alleen in Argentinië, maar ook in Chili. De meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia, is een ideaal startpunt om een reis naar het zuidelijke deel van Patagonië te beginnen.

Torres del Paine Nationaal Park

cl_al_torresdelpainenp.jpg

Chileens Patagonië beschikt over het mooiste nationale park van Zuid-Amerika: het Torres del Paine Nationaal Park. Het park heeft zijn naam te danken aan de drie markante graniettorens, die uit de steppe omhoog rijzen. Het is met recht de populairste trekpleister van Patagonië. Het park herbergt een unieke flora en fauna en is zeer populair bij wandelliefhebbers. De wandelpaden in het park lopen door mooie bossen, langs blauwe meren, snelstromende rivieren en gletsjers. Op de zachte hellingen en graslanden van het park leeft een rijke variatie aan wildleven. U ziet hier zoal wilde rhea’s (struisvogelachtige vogels), grazende guanaco’s (wilde lama’s) en hoog vliegende Andescondors. Het landschap is een droom voor de fanatieke wandelaar en het park is goed opgezet. Naast wandelmogelijkheden kunt u hier ook de omgeving verkennen te paard of een excursie maken langs de hoogtepunten van het park.

Beagle kanaal

Vaargebied Zuid-Amerika & Antarctica

Een cruise over het Beagle Kanaal is de perfecte wijze voor een kennismaking met de gure waterwegen aan het einde van de wereld. In 1835 is het kanaal ontdekt door Darwin. Op weg naar Antarctica is dit het laatste kanaal wat het schip aandoet voordat ze aan de grote oversteek begint. Vanaf het scheepsdek heeft u prachtige uitzichten op Ushuaia en op de omringende bergen. Houdt uw verrekijker gereed voor het veelvuldig gefotografeerde vuurtorentje Les Eclaireurs. Afhankelijk van het weer en het seizoen ziet u onderweg drukke aalscholver- en zeeleeuwenkolonies. Mogelijk signaleert u ook de elegante zwartnek-zwaan en regelmatig wordt er een reusachtige albatros of een condor opgemerkt.

Glacier Alley is een onderdeel van het 240 kilometer lange Beaglekanaal in Zuid-Chili omgeven door gletsjers. Kristalhelder water wordt omringd door dramatische rotsformaties, watervallen en spectaculaire blauwe gletsjers, een unieke ervaring. Luister naar het afkalvend ijs dat met donderend geraas in het water stort. Ook heeft u de kans om pinguïnkolonies, bultruggen en zeehonden te zien.

Straat van Magellaaan

Straat van Magellaan

Met de passage door de Straat van Magellaan treedt u in de voetsporen van de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij voer in 1520 voor het eerst door de zeestraat tussen Patagonië en Vuurland, die de Atlantische met de Stille Oceaan verbindt. Het kanaal is ongeveer 600 km lang en telt vele eilanden. Deze handelsroute had lange tijd de voorkeur, totdat het Panamakanaal in 1914 de afstand duizenden kilometers korter maakte. Magellaan moet ongetwijfeld met open mond langs de indrukwekkende gletsjers en bergen zijn gevaren. Het fotogenieke Punta Arenas is de belangrijkste haven in de Straat van Magellaan, die op de bucketlist staat van onverschrokken avonturiers uit alle windstreken. Tijdens een cruise op de Straat van Magellaan vaart u langs de vlaktes van Vuurland, de imposante Amalia-gletsjer en het prachtige Seno Eyre-fjord.

Chileense fjorden

Chileense fjorden

De westkust van Chili heeft net als de Noorse kust imposante inhammen en fjorden. Dit spannende deel van de kust begint in de buurt van de Reloncavífjord en strekt zich verder uit in zuidelijke richting naar het einde van het continent, tot in Tierra del Fuego. Hemelsbreed is dit een afstand van ongeveer 1.500 kilometer. In een rechte lijn varen gaat hier nooit lukken. Het machtige landschap van de Chileense fjorden is enorm indrukwekkend, wild, afgelegen en lijkt bijna onaangeraakt. De met sneeuw bedekte bergen en steile valleien vormen een sterk contrast met de weelderige kustlijn, die rijk is aan wildlife. De regio staat bekend om zijn schoonheid en de vele nationale parken zoals Torres del Paine, Alerce Andino, Hornopirén en Vicente Pérez Rosales. Tijdens de vaarroute doorkruist het schip het Beaglekanaal met fjorden en bergen die loodrecht uit de zee oprijzen. Dit wilde en verlaten gebied lijkt haast onaangetast door mensen. Het ijs heeft zich eeuwen geleden een weg gebaand door het landschap en een spoor achtergelaten van bergen, geïsoleerde eilandjes en verborgen baaien.

Gletsjers Amalia & El Brujo

El Brujo gletsjer

Aan de Chileense kust langs de ijsvlakte van Zuid-Patagonië bepalen de ijsvorming en het wisselvallige weer de scheepsroutes. Zelfs wanneer het veilig is om hier langs de populaire gletsjers Amalia, El Brujo of de andere talloze prachtige gletsjers te varen, kan (mistige) regen voorkomen. Het weer in dit gebied is zeer onvoorspelbaar. Trek een heerlijk warme jas aan en bewonder vanaf het comfortabele dek de gletsjers in al hun vormen, van velden vol ijsbrokken tot gladde, waterige beekjes, allemaal in verschillende tinten blauw. Op elk moment van de dag ziet u gegarandeerd besneeuwde bergtoppen terwijl de kleine Peale-dolfijnen, zeeleeuwen, albatrossen en andere zeevogels om u heen hun gang gaan.

Sarmientokanaal

Sarmiento Canal

Deze waterweg is één van de belangrijkste kanalen in Patagonië. Het kanaal is vernoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro Sarmiento de Gamboa, die hier als eerste voer tussen 1579 en 1580. De kustlijn is ruw en is bezaaid met inhammen tussen de besneeuwde bergketens. Op veel plaatsen lopen de enorme gletsjers uit in zee. Met een beetje geluk ziet u Magelhaenpinguïns, zeeolifanten en orka's, dus houdt uw verrekijker in de aanslag!

Península Valdés

ar_al_peninsulav.jpg

Puerto Madryn is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het schiereiland Península Valdés. Dit belangrijke natuurreservaat staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het schiereiland bestaat uit graslanden bezaaid met struikgewas met haast geen boom in zicht. De baaien bieden echter voldoende veilige broedplekken en voederplaatsen voor zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns, dolfijnen en gigantische zuidkapers. De vrouwelijke walvissen bezoeken de regio elk jaar vanaf augustus om hun kalveren te baren en op te voeden, voordat ze van start gaan met hun drie tot vier maanden durende tocht naar Antarctica. Het droge schiereiland is de achtergrond geweest voor een groot aantal natuurdocumentaires. Filmploegen en natuurfotografen bezoeken dan ook jaarlijks dit gebied. De beroemde scene in David Attenborough’s documentaire Life van zwart-witte orka’s die op het strand zeehonden proberen te vangen is hier dan ook gefilmd. Met wat geluk spot u de orka’s als ze langs de kust zwemmen op zoek naar hun moment om aan te vallen!