Landinformatie Vaargebied Oceanië
Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.
Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.
Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.
Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
Paspoort en visa
U bent zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van geldige reisdocumenten. Voor iedere Oceanië cruise is een geldig paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Daarnaast heeft u een visum nodig.
Wanneer u naar Australië reist, dan dient u rekening te houden met het volgende:
U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via ETA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Australië. Voor een online aanvraag kunt u naar de website of app van de overheid van Australië gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Australische ambassade.
Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.
De autorisatie is gratis. Er kunnen mogelijk administratiekosten van ca. 20 AUD per persoon in rekening worden gebracht.
Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
Wanneer u naar Nieuw-Zeeland reist, dan dient u rekening te houden met het volgende:
U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via NZeTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Nieuw-Zeeland. Voor een online aanvraag kunt u naar de app of website van de overheid van Nieuw-Zeeland gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). NZeTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Nieuw-Zeelandse ambassade.
De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen.
Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.
De kosten voor de autorisatie bedragen ca. 17 NZD per persoon via de app en ca. 23 NZD online. U betaald bij het aanvragen een IVL (toeristenbelasting) van ca. 100 NZD per persoon. Deze toeristenbelasting is verplicht.
Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer of in de hut als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade.
Om een vlotte in-/ontscheping in alle aanleghavens te verzekeren, gebeurt het regelmatig dat rederijen uw paspoort gedurende (een gedeelte van) de cruise innemen.
Zes weken voor vertrek ontvangt u van ons uitgebreide informatie over het benodigde visum en de bijbehorende aanvraagprocedure, zodat u goed voorbereid op reis kunt gaan.
Leeftijdsbeperkingen
Alcoholconsumptie is aan boord van een schip van Holland America Line toegestaan vanaf 21 jaar.
Elektriciteit
Australië: De netspanning is 230V. U heeft een reisstekker nodig in Australië. Hier worden namelijk stopcontacten van type I gebruikt.
Nieuw-Zeeland: De netspanning is 230/240V. De stopcontacten zijn wel net anders. U kunt dus uw eigen elektrische apparaten meenemen maar u heeft een adapter nodig voor stopcontacten met type I. Deze kunt u overal in Nieuw-Zeeland aanschaffen.
Fotograferen
U kunt tijdens uw reis vrij fotograferen. Wanneer u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. In overheidsgebouwen en op vliegvelden (in de wachtrij voor de douanecontrole) is het vaak niet toegestaan uw mobiele telefoon te gebruiken en om foto's en/of video's te maken.
Geldzaken
In Australië betaalt u met de AUD, de Australische Dollar. In Nieuw-Zeeland betaalt u met de NZD, de Nieuw-Zeelandse Dollar.
In steden kunt u bij de grote geldautomaten (ATM's) geld pinnen. Checkt u altijd bij uw eigen bank of u met uw pas in Australië en Nieuw-Zeeland kunt betalen en of de instellingen daarvoor correct zijn. De bankpassen met een Cirrus/Maestro-logo zijn standaard ingesteld op Europa. Mocht u deze pas hebben is het belangrijk om deze instelling om te zetten naar 'wereldwijd'. U kunt er ook voor kiezen om met een creditcard te betalen. U betaald dan wel een relatief hoog bedrag aan provisie. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wij raden het u ook aan om voldoende contanten bij u te hebben, mocht een pinautomaat buiten werking zijn. Omwisselen kan bij banken en wisselkantoren. Soms is het mogelijk om geld te wisselen in uw hotel, maar houdt u er rekening mee dat daar vaak een minder gunstige koers wordt gerekend.