Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

Thailand door de lens van Jet

Sawadee Ka! Mijn naam is Jet en ik ben reisspecialist bij NRV. Met veel plezier maak ik reisvoorstellen voor reizen naar onze prachtige bestemmingen. Afrika, Azië of Europa? Ik help je graag! Wanneer ik niet aan het werk ben, ben ik zelf graag op pad óf ik plan om weer op pad te gaan. Eerder maakte ik reizen naar Laos, Cambodja, Indonesië, Jordanië en Zuid-Afrika. Maar het land van de Eeuwige Glimlach, daar was ik nog nooit geweest. In de zomer van 2019 kwam daar verandering in en reisde ik af naar Zuidoost-Azië. Graag neem ik je mee op mijn rondreis door Thailand!

Bruisend Bangkok

Na een rechtstreekse vlucht van ongeveer 13 uur kwam ik aan in Bangkok. Wat een bruisende stad! Op de prachtige skyline wisselen torenhoge moderne gebouwen en authentieke tempels elkaar af. Om de stad beter te leren kennen ging ik samen met een gids op pad… op de fiets! De gids bracht me op plekken waar ik anders nooit zou komen. We reden door smalle steegjes om een glimp op te vangen van het dagelijkse leven van de Thaise bevolking. De tocht vervolgde zich dwars door China Town en ik reed zelfs met mijn fiets dóór de markthallen heen. Wat een unieke ervaring! Daarna verkende ik Bangkok op eigen houtje. De hop-on-hop-off boot die over de Chao Phraya rivier vaart is een ideaal vervoersmiddel, want deze boot stopt bij diverse hoogtepunten van de stad. Het uitzicht vanaf de boot is bovendien prachtig! 

Authentiek Noord-Thailand

Na een aantal dagen was het tijd om de drukke metropool te verlaten. Met de nachttrein reisde ik vanuit Bangkok naar Chiang Mai. Eerlijk is eerlijk, de nacht in de trein was niet de meest comfortabele nacht van mijn reis, maar wel één die ik niet snel vergeet. De trein reed dwars door het Thaise platteland en ik keek mijn ogen uit! Zodra het donker werd kwam er iemand langs om de stoelen om te bouwen tot stapelbedden en was het tijd om te gaan slapen. Ondanks dat de trein ’s nachts wel wat wiebelde sliep ik goed! Bovendien werd ik de volgende ochtend vanuit de trein getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Voor ik het wist kwam ik aan op mijn volgende bestemming: Chiang Mai! 

Chiang Mai is de op één na grootste stad van Thailand, maar wat een andere sfeer hangt hier dan in Bangkok! Het oude centrum is omringd door stadsmuren en voelt gemoedelijk aan. In de omgeving van Chiang Mai zijn meer dan 300 tempels te vinden. Een aantal van deze eeuwenoude pareltjes bevindt zich binnen de stadsmuren van Chiang Mai en kon ik te voet bezoeken. 

Ook ’s avonds hoefde ik mij niet vervelen in Chiang Mai! Ik verbleef hier in het weekend en bracht een bezoek aan de Sunday Night Market: een markt van ruim een kilometer lang, waar lokale creatievelingen hun waren verkopen. De feestelijk verlichte kraampjes en de geuren van de Thaise keuken zorgen voor een gezellig sfeer.

De verrukkelijke Thaise keuken

Zelfs na mijn 3-weekse reis door Thailand heb ik er nog steeds geen genoeg van: de Thaise keuken. Of je nu een eettentje opzoekt in een drukke straat in Bangkok of bij een strandtent op een van de eilanden neerploft, het eten is er heerlijk! Je denkt bij de Thaise keuken misschien al snel aan pittige curry’s, maar er is veel meer dan dat! Tijdens mijn verblijf in Chiang Mai deed ik een kookworkshop en leerde ik een aantal typisch Thaise gerechten te maken. De workshop startte met een bezoek aan de lokale markt om verse ingrediënten te kopen. Daarna leerde de chef mij onder andere hoe je springrolls vouwt, hoe je je eigen currypasta maakt en hoe het typisch Thaise toetje mango sticky rice bereid wordt. Het hoogtepunt van de workshop? Mijn zelfbereide gerechten proeven natuurlijk!

Op avontuur in het regenwoud van Khao Sok

Vanuit Chiang Mai reisde ik door naar het zuiden van Thailand, naar Khao Sok. Het Khao Sok National Park is het oudste regenwoud van Zuid-Thailand, dit wilde ik absoluut niet missen tijdens mijn reis! De omgeving is er prachtig groen en voelde als een oase van rust na verblijf in de steden. Ik verbleef 1 nacht in een bungalow nabij het nationale park en 1 nacht in een ‘floating bungalow’ op het Cheow Lan meer. Met een longtail boot verplaatste ik me samen met de gids en een aantal andere reizigers vanaf het bezoekerscentrum naar de bungalows op het water. De laaghangende mist tussen de rotsformaties zorgde voor een magische sfeer!

De gids nam ons mee op een trekking door het regenwoud en vertelde over de verschillende soorten bomen en planten die er groeien en over de dieren die er leven. Intussen slingerden de apen boven ons door de bomen, wauw! Toen de zon onderging werd het aardedonker op het meer en konden we de sterren goed zien.

Wakker worden op het meer was waanzinnig! Het water was nog zo glad als een laken en op het gefluit van wat vogels na was het zó stil. Langzaam prikte het zonnetje door en trok de mist op. Ik had nog precies wat tijd om een duik in het meer te nemen, alvorens ik weer terug ging naar het vaste land.

Zon, zee, strand & palmbomen!

Na mijn verblijf in Khao Sok was het tijd om het strand op te zoeken. Thailand beschikt over veel tropische eilanden met prachtige stranden en palmbomen. Om te beginnen nam ik de ferry naar Koh Tao, een klein eiland in de Golf van Thailand. Koh Tao is de ideale plek om de onderwaterwereld van Thailand te ontdekken. In verschillende baaien kun je prima vanaf het strand snorkelen. Gewapend met een duikbril en snorkel dobberde ik door het heldere water en zag ik de meest prachtige vissen. Ik wist niet dat er zóveel kleuren vissen bestonden! 

De laatste dagen van mijn reis bracht ik door op het grotere, nabij gelegen eiland Koh Samui. Ik verbleef in het noorden van het eiland, in de buurt van het gezellige Fishermans Village. Hier genoot ik nog even van het lekkere weer, het heerlijke eten en de grote palmbomen. Ik kijk terug op een waanzinnige reis. De afwisseling tussen moderne en authentieke steden, schitterende natuur en tropische stranden maakt Thailand voor mij een fantastische vakantiebestemming. Na zo’n mooie reis zit het met mijn eigen ‘eeuwige glimlach’ voorlopig ook wel goed!  


Meer wereldse verhalen