Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

Een Alaska cruise door de lens van onze collega Claudia

Mensen vragen mij vaak wat de mooiste cruise is die ik ooit heb gemaakt. Ik roep dan meteen, zonder enige aarzeling: Alaska! Inmiddels ben ik verschillende malen afgereisd naar wat ik met recht één van de mooiste plekken op aarde vind. Gletsjers, regenwouden, ongerepte kusten en uitgestrekte toendra’s. Alaska is zo puur en overweldigend…..het is natuur in de overtreffende trap. Tel hier een rijke dierenwereld bij op en je hebt één van de beste natuurbestemmingen ter wereld te pakken!

  1. Alaska ontdekken per cruiseschip
  2. Holland America Line
  3. Vancouver
  4. Inside Passage
  5. Goudkoorts
  6. De gletsjers van Alaska
  7. Denali National Park
  8. Het beste seizoen

Alaska ontdekken per cruiseschip

De kustlijn van Alaska bestaat uit een waar labyrint van eilandjes, fjorden, ruige bergen met diepe inhammen en hier en daar een vissersdorp. Deze regio kun je dan ook het beste per schip ontdekken. Wil je veel van Alaska zien is het aan te raden een cruise te combineren met een landarrangement. Ik heb dit verschillende malen gedaan en dit is ideaal. Vanaf Vancouver reis je in een week tijd naar Whittier om vervolgens over land door te reizen naar bijvoorbeeld het indrukwekkende Denali National Park. Dit kan met een auto, maar ook georganiseerd per bus of nog beter met de panoramatrein. Het mooie aan een Alaska cruise is dat er altijd wat te zien valt. Als het schip niet in een haven ligt, sta ik steevast aan dek met een verrekijker de kustlijn af te speuren op zoek naar wildlife. Als je geluk hebt zie je een beer over een verlaten strandje struinen op zoek naar voedsel, of een groepje zeerobben dat ligt te dutten op een rots. Berggeiten beklimmen de ruige kliffen en Bald Eagles (Amerikaanse zeearend) zweven door de lucht. De spanwijdte van deze roofvogel met de herkenbare witte kop en gele snavel kan wel bijna 2,5 meter bedragen….indrukwekkend!

Holland America Line

Holland America Line is één van mijn favoriete rederijen waar ik veel cruises mee heb gemaakt. In Alaska zijn ze een belangrijke speler met veel verschillende routes en schepen. Het verblijf aan boord is uitermate comfortabel. Terwijl het schip je naar de volgende bestemming brengt, kun je genieten van lekker eten, geweldig entertainment en interessante lezingen. Ook zijn er veel faciliteiten aan boord, zoals een uitgebreid fitness en spa, winkels, diverse zwembaden, een theater, restaurants en talloze sfeervolle bars en lounges. Goed om te weten is dat je op basis van volpension aan boord verblijft, dus alle maaltijden zijn inclusief! Gelukkig is een Alaska reis een actieve reis, dus we wandelen die extra calorieën er wel weer af.

Vancouver

Vancouver is de plaats waar de meeste Alaska cruises beginnen, maar het is ook zeker een stad om de tijd voor te nemen. Niet slechts 1 nachtje voorafgaand aan de cruise, maar maak er minimaal een paar nachten van, er is hier zoveel te zien en te doen! Voor de stad zelf heb je al minimaal een dag nodig. Een leuke manier om de stad te ontdekken is per fiets. Wij fietsten onder andere door Stanley park met zijn totempalen en prachtige uitzichtpunten. Een leuke lunchtip is de foodcourt op Granville Island. Vroeger was dit een gebied met pakhuizen en fabrieken, tegenwoordig is het een trendy wijk met veel straatartiesten, boetieks en restaurants. Een leuk uitstapje net buiten Vancouver is Capilano Park met de Capilano Suspension Bridge. Deze wiebelige hangbrug overbrugt een diep ravijn. Het is even slikken, maar ik vond het zeker de moeite waard!  

Inside Passage

Vrijwel ieder cruiseschip vaart tijdens een Alaska cruise door de Inside Passage. Deze 1600 kilometer lange zeestraat is een veilige route voor schepen om naar het noorden te varen. Zorg dat je aan dek staat met een verrekijker, want hier valt veel te zien! Het schip vaart tussen talloze eilandjes door en links en rechts zie je wildernis met naaldbossen, verlaten strandjes, steile rotswanden en af en toe een vissersdorpje. Vaak hangt er wat mist tussen de eilanden, wat de Inside Passage een mystiek karakter geeft. Zowel de bemanning als de gasten kijken uit naar wildleven. Wees alert, want er kan zomaar een bultrug walvis of orka opduiken uit het gladde wateroppervlak. Ook worden er regelmatig beren gespot aan de kust en vliegen Bald Eagles over. Het is grappig om te zien hoe iedereen zich naar een bepaalde kant van het schip snelt als er wild wordt gespot. Je wilt gewoon niks missen! Mijn meest indrukwekkende moment was een groep orka’s met kleintjes die even met het schip meezwommen. Het leek wel alsof ze wilden spelen….onvergetelijk.….

Goudkoorts

Tijdens de cruise bezoek je verschillende plaatsen waar je allerlei avonturen kunt beleven. Mijn tip is om vooral een excursie te boeken, want dan verlaat je de (drukke) haven en trek je de wildernis in. Ga wandelen, kajakken of maak een boottocht op zoek naar walvissen en orka’s. Er valt ook veel te leren over de Gold Rush, de goudzoekerskoorts die avonturiers in de 19e eeuw naar de goudvelden van Klondike bracht. Tijdens de barre tocht stierven velen van hen door onheil en ongelukken. Het plaatsje Skagway was het middelpunt van de Gold Rush. De gekleurde houten huizen in de hoofdstraat lijken wel afkomstig uit een geschiedenisboek. Ik blijf foto’s schieten! Hoogtepunt vond ik de White Pass & Yukon Railroad. Het spoor volgt de weg die de goudzoekers ooit te voet aflegden. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten op watervallen, bergen en diepe kloven en leer je alles over de boeiende periode van de goudkoorts.

De gletsjers van Alaska

Alaska heeft ontelbaar veel gletsjers. En hoeveel ik er ook heb gezien, het blijft altijd weer even indrukwekkend. De intense blauwe kleur en de grote brokken ijs die in het gladde wateroppervlak drijven. Met het schip kun je redelijk dicht bij een gletsjer komen. De kapitein gaat op veilige afstand voor anker en dan begint het wachten. Het wachten op een stuk ijs dat van de gletsjer afkalft en met donderend geraas in het donkere water stort. Een kippenvelmoment! Glacier Bay is één van de hoogtepunten tijdens een Alaska cruise. Dit nationale park telt maar liefst 16 gletsjers en een rijke flora en fauna. Bergen, fjorden, smaragdgroene bossen, beren, berggeiten en walvissen……dit natuurgebied is niet voor niets UNESCO erfgoed. Park Rangers komen aan boord en delen hun kennis over het park. Dit gebeurt met zoveel passie en enthousiasme, we hingen aan hun lippen. Als er dan ook nog een bemanningslid naar je toe komt met warme erwtensoep is de ervaring compleet!

Denali National Park

Na de cruise kun je op verschillende manieren verder reizen. Een absolute aanrader is om met de trein naar Denali National Park te reizen. Deze treinreis van ongeveer een dag leidt dwars door de ruige wildernis. In de zogenaamde Dome Car met panoramaramen en comfortabele zitplaatsen heb je een magnifiek uitzicht dat geen seconde verveelt. Er is een bar aan boord en je kunt uitgebreid eten in het restauratierijtuig. Op een gegeven moment zagen we de majestueuze besneeuwde bergtop van Mount Denali in de verte opdoemen, een teken dat we in de buurt kwamen. In de avond arriveerden we in Denali National Park waar we een dagen verbleven in een prachtige lodge vlakbij het park. Om de natuur te beschermen kun je in Denali niet met eigen vervoer reizen. De meeste mensen boeken dan ook een bustour. Een ervaren gids nam ons in oude schoolbussen mee op ontdekkingstocht door de ruige natuur. Wat een weidsheid! Grote groene vlaktes worden afgewisseld door rivieren en bergmeren en overal zijn de gigantische toppen van Mount Denali zichtbaar. Uiteraard kijken we vooral ook uit naar wilde dieren. Er leven onder andere grizzlyberen, wolven, berggeiten en elanden in Denali. De chauffeur ging opeens stapvoets rijden. Er liep een eland op de weg. Op zijn dooie akkertje liep hij voor de bus uit, niet van plan om aan de kant te gaan. Ook dat kan gebeuren! Neem de tijd voor Denali, er is veel te zien en naast de bustour kun je tal van andere activiteiten ondernemen. Maak een wandeling op één van de vele trails, boek een speciale Bear Viewing tour, maak een rondvlucht of ga raften op de Nenana rivier.

Het beste seizoen

Het (cruise)seizoen voor Alaska loopt van ongeveer half mei tot half september. Ik heb in al deze maanden in Alaska gereisd en ik kan zeggen dat iedere periode zijn charme heeft. Het voorjaar is prachtig met de ontluikende natuur, de eerste trekvogels en de besneeuwde bergtoppen. Ik vond het najaar persoonlijk het meest bijzonder met de herfstkleuren en kans op het zien van het Noorderlicht. In Denali National Park stonden we na een wake-up call van het hotel in pyjama buiten om dit unieke fenomeen te aanschouwen. Ook zijn in het najaar de beren actief op zoek naar voedsel voor hun winterslaap, dus er is veel kans op het zien van wild. Het voor- en najaar is het over het algemeen wat rustiger in Alaska. In de zomermaanden is het drukker, maar het voordeel is dat de dagen lang zijn, de wegen goed begaanbaar en de temperatuur meestal goed is. Een kledingtip: Het weer kan in Alaska snel omslaan, dus draag laagjes. Zorg ook voor goede schoenen en waterdichte regenkleding. In het voor- en najaar kan het koud zijn (het kan zelfs sneeuwen!), dus handschoenen en warme kleding is dan geen overbodige luxe.

Meer inspiratie