Open/sluit menu
Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

10 streetfoodgerechten die u ooit geproefd moet hebben!


Over de hele wereld kunt u heerlijke smaken proeven. Ook gewoon op straat! Locals weten precies hoe ze hun gerechten het allerlekkerst maken; vaak zijn het recepten die al generaties lang worden doorgegeven.
Stelt u zich voor: u loopt door de straten van uw droombestemming, de geur van versgebakken brood omringt u, u hoort het sissen van verse groenten op de grill óf u ruikt een mix van kruiden die een gerecht zo bijzonder kan maken. Dit zijn 10 streetfoodgerechten die u minstens één keer geproefd moet hebben!

Bánh mì, Vietnam

Een knapperig stokbrood gevuld met een mix van oost en west: gegrild vlees of tofu, ingelegde groenten, koriander en een pittige saus. De Bánh mì ontstond in de tijd dat Franse en Vietnamese smaken samenkwamen en groeide uit tot hét streetfoodbroodje van het land.  U vindt ze op elke straathoek, en iedere verkoper heeft zo z’n eigen, heerlijke recept.

Arepas, Colombia

Deze warme, ronde maïskoekjes vormen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Colombiaanse keuken. Ze worden gevuld met kaas, avocado, kip of bonen, en vaak geserveerd met een likje boter of salsa. Op markten, in stalletjes of bij straatverkopers: de geur van versgebakken arepas is onweerstaanbaar.

Arancini, Italië

Restjes risotto? In Sicilië weten ze er wel raad mee! Arancini zijn goudbruine, gefrituurde rijstballetjes die hun oorsprong vinden op dit Zuid-Italiaanse eiland. Ze zijn gevuld met ragù, mozzarella of spinazie en combineren een knapperige korst met een smeuïge binnenkant. Perfect om onderweg van te genieten tijdens een wandeling door een Italiaans stadje.

Khao Niao Mamuang (Mango sticky rice), Thailand

Eenvoud kan zó bijzonder smaken. Dit Thaise dessert van kleefrijst in zoete kokosmelk, geserveerd met rijpe mango en soms een vleugje sesam of mungboontjes, is een vaste favoriet op elke avondmarkt. Fris, romig en perfect als afsluiter van een pittige maaltijd.

Samosa, India

Op elke straathoek in India kunt u ze vinden: driehoekige pakketjes van krokant deeg, gevuld met aardappel, doperwten, kruiden en soms vlees. De buitenkant is goudbruin en knapperig, de binnenkant heerlijk gekruid. Ideaal met een beetje muntsaus of tamarindedip erbij. 

Saté, Indonesië

Zodra u de geur van houtskool en gemarineerd vlees ruikt, weet u: hier wordt saté gemaakt. Deze gegrilde spiesjes van kip, rund of geitenvlees worden vaak geserveerd met een dikke, geurige pindasaus en stukjes lontong (kleefrijst). In de warungs van Java of aan het strand op Bali.

Tostada, Mexico

Knapperige maïstortilla’s, royaal belegd met bonenpuree, pulled chicken, verse sla, salsa en kaas. Tostadas zijn licht, smaakvol en ontzettend veelzijdig. Vaak geserveerd met een partje limoen en pittige saus – precies wat u nodig heeft na een dag slenteren door kleurrijke Mexicaanse steden.

Tajine, Marokko

Langzaam gegaard in een aardewerkschaal, vol kruiden als komijn, kaneel en saffraan. Of het nu gaat om lam met abrikoos, kip met citroen of een vegetarische variant met kikkererwten en courgette: een tajine is altijd rijk van smaak. Op straat krijg je er vaak vers brood bij om lekker van de saus te genieten. 

Chifrijo, Costa Rica

Een stevig gerecht dat populair is onder locals en reizigers. In een kom worden lagen rijst, zwarte bonen, knapperige stukjes gefrituurd varkensvlees (chicharrón), verse tomaten en koriander samengebracht. Een paar druppels limoensap maken het helemaal af. Eenvoudig, voedzaam en boordevol smaak.

Lahmacun, Turkije

In de straten van Istanbul en Cappadocië komt u dit dunne, knapperige platbrood tegen. Rijk belegd met een gekruide mix van lamsgehakt, ui, tomaat en peterselie. Een smaakbom in een handzaam formaat. U rolt ‘m op met een kneepje citroen en wat verse groenten, en eet hem makkelijk onderweg. 

Loopt het water u al in de mond?

Streetfood is een heerlijke manier om een bestemming beter te leren kennen. Of u nu over een kleurrijke markt in Azië struint, door de smalle straatjes van een Marokkaanse medina dwaalt of langs een foodtruck in Zuid-Amerika loopt: overal ontdekt u unieke smaken. Dus, waar proeft u uw volgende streetfoodgerecht?

Meer wereldse verhalen