NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Zweden
Landinformatie
Landinformatie Zweden
Bent u van plan een mooie reis naar Zweden te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
turned_in Bijzondere feestdagen
Naast de vaste Christelijke feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen kent Finland ook nog een aantal nationale feestdagen. Hieronder een kort overzicht.

1 mei: Dag van de arbeid
6 juni: Dag van de Zweedse vlag
18 juni : Midzomeravond
31 oktober: Allerheiligen

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Bovendien rijdt er minder openbaar vervoer.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Zweden naar Beste reistijd Zweden .
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.
restaurant Eten en drinken
Als u van lekker eten houdt, kunt u in Zweden uw hart ophalen. Het is dan ook niet voor niks dat een aantal typische gerechten van Zweden ook in Nederland bekend zijn, zoals de Zweedse gehaktballetjes en de kaneelbroodjes (kanelbulle). De eetgewoontes in Zweden verschillen niet veel met Nederland, behalve dat de Zweedse bevolking twee keer op een dag warm eet.

In Zweden kunt u genieten van wild en vis. In de huiselijke kring wordt veel wild en vis gegeten, omdat veel Zweden graag vissen en/of jagen. De gerechten worden aangevuld met zelf geplukte ‘lingon’ (vossenbessen) en ‘svamp’ (paddenstoelen). Zalm en haring worden op verschillende manieren bereid. Daarnaast zijn Zweden ook liefhebbers van zoetigheid, zoals vruchtentaart, koekjes, cakes, maar ook een appel of blauwe bessen.

Tijdens de bijzondere feestdagen, zoals Midzomer of kerst wordt er door de Zweden uitgebreid gekookt. De kersttafel (julbord) is traditioneel en bestaat uit een lopend buffet met verschillende lekkernijen, zoals haring, kerstham, gehaktballetjes, zalm, varkensribbetjes en allerlei zoetigheden. Eind augustus wordt er ook uitgebreid gekookt, het is dan namelijk de tijd van de rivierkreeftjes en dat wordt gevierd! Dit speciale eetfeest staat naast de rivierkreeftjes, vooral ook in het teken van drank en dan met name Aquavit (een soort jenever).

Indicatie prijzen eten en drinken in Zweden
Lunch: ca. €12,- pp
Diner: ca. €25.- tot €50,- pp
Flesje water: ca. €1,40 pp
Glas wijn: ca. €9,- tot €12,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €7,00 pp

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
euro_symbol Fooien
De fooi voor bediening en service in hotels en restaurants wordt automatisch verrekend op de totaalprijs. In restaurants wordt er wel gerekend op een extra fooi van ongeveer 7 tot 10% bovenop de totaalprijs. Ook taxichauffeurs en deurportiers rekenen op een dergelijke fooi. Het geven van een fooien in hotels is mogelijk en wordt absoluut gewaardeerd, maar er wordt niet op gerekend.

Indicatie fooien
Restaurant/bar: 7-10% van de rekening
Taxi chauffeur: bedrag naar boven afronden.

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen/filmen in Zweden. Het is echter wel verboden om te fotograferen bij grenzen, havens en luchthaven. In musea, kerken en kastelen staat aangegeven of er gefotografeerd/gefilmd mag worden. Daarnaast kan het fotograferen van andere culturen soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs om gefotografeerd te worden. Vanuit beleefdheid is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. De lokale bevolking kan om geld vragen voor het maken van een foto.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje, etc.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Zweden in de Zweedse Kroon. Ondanks dat Zweden lid is van de Europese Unie, kan er niet met de euro worden betaald.
Het is bij de meeste winkels, hotels en restaurants mogelijk om met uw Nederlandse bankpas (waar een Maestro-logo opstaat) te betalen. Bovendien is het mogelijk om met uw Nederlandse bankpas geld te pinnen bij de pinautomaten. U kunt vaak ook tegen betaling met creditcard pinnen. Bij het huren van een auto heeft u altijd een creditcard nodig.

Het is ook vaak mogelijk om uw contanten te wisselen bij banken en hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U heeft een lange reis voordat u op bestemming aankomt. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend op buitenlandse bestemmingen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Wij adviseren u om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen, goed schoeisel, een wind- en een waterdichte jas, zodat u goed voorbereid bent op zon, kou en regen. Het weer in Zweden kan net zo veranderlijk zijn zoals in Nederland. In de zomer is het vaak aangenaam, maar zorg altijd voor een lekkere warme trui, een warme wind- en waterdichte regenjas of poncho voor als het weer omslaat of als er een frisse wind opsteekt.

In de wintermaanden kan het ontzettend koud zijn. Neem dan ook vooral thermische onderkleding, tussenlagen, een warme trui, een wind- en waterdichte winterjas, een sjaal, muts, warme sokken, handschoenen en stevige wandelschoen of laarzen met goed profiel mee.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Zweden in Nederland
Johan de Wittlaan 7
2517JR 's-Gravenhage
Tel: 0031 70 412 02 00
Email: ambassaden.haag@gov.se

Ambassade van Nederland in Zweden
Götgatan 16A
118 46 Stockholm
Tel: 0046 855 69 3300
Email: sto@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 18:00 uur geopend. Supermarkten zijn van 09:00 uur tot 21:00 uur geopend, en op zaterdagen van 09:00 uur tot 16:00 uur of 17:00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 15:00 uur geopend (in grote steden soms tot 18:00 uur). Postkantoren zijn doorgaans van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:30 uur tot 18:00 uur.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar Zweden heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Zweden blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Zweden.
Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen in Zweden is vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in de bergachtige gebieden en afgelegen gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. De kosten voor gebruik binnen Zweden zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De Wi-Fi werkt niet overal even goed in de hotelkamers.
update Tijdsverschil
Zowel in de zomertijd als in de wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zweden.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Zweden. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)