NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Zweden
Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden Zweden
Zweden, officieel bekend als het Koninkrijk Zweden, is een land dat zich uitstrekt over het Scandinavische schiereiland in Noord-Europa. Het behoort tot één van de grootste landen in Europa met een oppervlakte van ongeveer 450.000 vierkante kilometer en een bevolking van meer dan tien miljoen mensen. Het land grenst tegen Noorwegen in het westen, Finland in het noordoosten en is via de Øresundbrug met Denemarken verbonden in het zuidwesten. Stockholm, de hoofdstad van het land ligt aan de oostkust en is gebouwd op veertien eilanden.
Zweden bezit een overvloed aan prachtige natuur. Uitgestrekte bossen, duizenden meren en een gevarieerd landschap. Een combinatie van bergachtige gebieden in het noordwesten en schuine vlaktes in het zuiden.
Outdooractiviteiten zoals wandelen, skiën en kanoën zijn zeer geliefd in het land.
Hiernaast staat Zweden ook bekend om zijn technologische innovaties, design en muzikale bijdragen aan de wereld. Enkele van 's werelds meest invloedrijke merken, zoals IKEA, Volvo en Spotify zijn hieruit afkomstig.
Kiruna / Jukkasjärvi
Kiruna is een mijnstad in Zweeds Lapland, op ongeveer 150 kilometer boven de noordpoolcirkel. Omdat de stad door de delving van ijzererts dreigt te verzakken, moet de hele stad een paar kilometer ‘opschuiven’. De meeste mijnen zijn overigens gesloten, er is er nog maar eentje actief. Een van de oude mijnen kunt u bezoeken, er worden rondleidingen gegeven waarbij u meer te weten komt over het leven in deze merkwaardige mijnstad. Het dorp Jukkasjärvi behoort tot de gemeente Kiruna. In de directe omgeving van Kiruna en Jukkasjärvi liggen veel nationale parken, waaronder het Abisko Nationaal Park. De omgeving leent zich dan ook bij uitstek voor sportieve activiteiten, zoals raften, vissen en paardrijden of het maken van lange wandelingen. Ook kunt u een bezoek brengen aan het beroemde ijshotel en de ijsbar in Jukkasjärvi.
Bezienswaardigheden in Kiruna / Jukkasjärvi
Middernachtzon
Er zijn weinig plekken op aarde waar in de zomermaanden de zon niet ondergaat. Dit bijzondere fenomeen laat een blijvende indruk achter, net als bij verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. De auteur Knut Humsun schreef in één van zijn romans: ‘De avond viel. De zon raakte slechts eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood – verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven…..’ De extra uren in de dag en het zonlicht zorgen ervoor dat parken en tuinen volop in bloei staan in deze tijd van het jaar. De avonduren lenen zich ook perfect voor buitenactiviteiten.
Lapland
Lapland is geen land met duidelijke afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het meest noordelijke gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) Lapland genoemd. Het is het land van de kerstman, de poolcirkel, rendieren en huskyhonden. Het is daarnaast het leefgebied van de Sami, de inheemse bewoners van Lapland die van oorsprong een nomadenbestaan leidden. Tegenwoordig leven sommige Sami steeds nauwer samen met de Scandinavische bevolking en hebben ze ‘gewone’ banen. De Sami cultuur vind je echter nog overal terug en er zijn nog steeds Sami die leven volgens de oude tradities. Lapland is een gebied van pure wildernis met uitgestrekte bossen, bergen, vlaktes en meren. De natuur is spectaculair en overweldigend. Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken dat het er in de winter ijzig koud en donker is, maar ook magisch mooi met de sneeuw en het mysterieuze Noorderlicht. In de zomer zijn de dagen lang en gaat de zon tijdens de Middernachtzon periode helemaal niet onder. ‘City that never sleeps’ past dan ook beter bij Lapland dan bij New York! Deze lange dagen lenen zich uitstekend voor allerlei activiteiten, tot laat in de avond.