Sapa
Koloniaal Hoi An
Mekong Delta
Halong Bay
Ho Chi Minh City
Hanoi
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Vietnam

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd 6 uur later.

Taal

De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. In het land worden daarnaast veel regionale talen en dialecten gesproken. In de meeste (grotere) steden kunt u redelijk goed met Engels terecht. Sommige oudere mensen spreken nog Frans.

Fotograferen

In Vietnam vinden mensen het vaak niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden willen liever niet gefotografeerd worden. Het is niet aan te raden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Geografie

Vietnam heeft een oppervlakte van ongeveer 330.000 vierkante kilometer en is daarmee acht keer zo groot als Nederland. Het grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en Cambodja en in het oosten en zuiden aan de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese zee.

Er zijn twee grote rivierdelta’s in Vietnam: de delta van de Song Hong (Rode Rivier) in het noorden en de delta van de Mekong in het zuiden. In de noordelijke delta ligt de hoofdstad Hanoi, in de zuidelijke delta Ho Chi Minhstad, het commerciële centrum van het land. De delta van de Mekong in het zuiden is een uiterst vruchtbaar gebied door de voortdurende aanvoer van rivierslib. Daar zijn dan ook uitgestrekte rijstvelden te vinden.

Het oostelijke deel is een kustvlakte die in het westen begrensd wordt door de steile hellingen van de Annamitische bergketen, een aaneenschakeling van hooglanden met uitlopers naar de kust. Het hoogste landschap van Vietnam is te vinden in het noorden van het land, ten noordwesten van Hanoi. Daar ligt de berg Fan-si-pan (3143 m), niet ver van de grens met China.

Fooien

De Vietnamese bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 5000, 10.000 en 20.000 Vietnamese dong bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : 56.000 Vietnamese dong (ca. 2 euro) per groep/reisgezelschap per dag
Gids : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per persoon per dag
Reisleider : 56.000 Vietnamese dong (ca. 2 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per koffer
Restaurant : 14.000 Vietnamese dong (ca. 0,50 euro) per persoon (soms is deze fooi al in de rekening verwerkt, in dat geval hoeft u niets extra's te geven)

Overige services (sampan, jonk, riksja) : 28.000 Vietnamese dong (ca. 1 euro) per persoon per dag.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de lokale munt wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Geschiedenis

Vietnams geschiedenis gaat terug tot voor onze jaartelling. Vietnam was de grootste tijd van zijn bestaan een provincie van keizerlijk China. Dit heeft sterke invloed gehad op de Vietnamese cultuur. Er werden nieuwe religies geïntroduceerd zoals het confusianisme, taoïsme en boeddhisme. Hierna werd het land beheerd door verschillende koningshuizen.

Na een periode van voortdurende verdeeldheid kwam in 1802 de Nguyen-dynastie aan de macht. Hué werd de hoofdstad. De Fransen steunden de dynastie en kregen hierdoor allerlei privileges. Deze verdwenen echter geleidelijk aan, waardoor ze militair gingen ingrijpen. In 1887 hadden de Fransen heel Indo-China (Vietnam, Cambodja en Laos) ingenomen. De Fransen gedroegen zich echter slecht, waardoor zich tussen de beide wereldoorlogen in verschillende nationalistische bewegingen ontwikkelden. Eén man speelde hierbij een belangrijke rol: Ho Chi Minh.

Na de tweede wereldoorlog veroverde de Viet Minh onder leiding van Ho Chi Minh grote delen van het land. De onafhankelijke democratische republiek Vietnam werd uitgeroepen met Ho als president. Frankrijk had echter nog steeds een belangrijke invloed. De Fransen werden hierbij gesteund door de Amerikanen, terwijl de Viet Minh werd gesteund door China. Bloedige gevechten tussen Franse troepen en de Viet Minh bij Dien Bien Phu eindigden met de capitulatie van de Fransen. Op een conferentie in Genève werd besloten Vietnam op te delen in een noordelijke en zuidelijke zone. De regering van Noord Vietnam, gezeteld in de hoofdstad Hanoi, met als leider Ho Chi Minh, wilde de eenheid tussen Noord- en Zuid-Vietnam herstellen. Dit werd echter tegengehouden door de president van Zuid-Vietnam, Ngo Dinh Diem, die aanvankelijk gesteund werd door de VS.

In 1960 werd het Nationaal Bevrijdingsfront (Viet Cong) voor Zuid-Vietnam opgericht. Deze begonnen een guerilla tegen het bewind van president Diem. In 1964 werden president Diem en zijn broer vermoord. Hij werd opgevolgd door een marionet van Amerika, president Thieu. In 1965 werden door de VS grondtroepen gestuurd om de guerilla van de Viet Cong tegen te gaan. In vier jaar tijd werd het aantal manschappen opgevoerd tot 540.000 man. Na groeiende protesten in Amerika zelf en in andere landen werden de Amerikaanse troepen vanaf 1969 geleidelijk terug getrokken. Op 30 april 1975 namen de Noord-Vietnamese troepen Saigon in, terwijl de laatste Amerikanen via het dak van de ambassade vertrokken.

De oorlog heeft in Vietnam onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt. Er zijn meer dan drie keer zoveel bommen op Vietnam gegooid dan in de Tweede Wereldoorlog op Europa.

Nuttige adressen

Ambassade Vietnam
Javastraat 1-1
2585 AA Den Haag
Tel: 070 364 8917
Fax: 070 364 8656
Email: vnembassy.nl@mofa.gov.vn

Nederlandse ambassade in Vietnam
Ambassade BIDV Tower, 7de verdieping
194 Tran Quang Khai Street
Hoan Kiem District
Hanoi
Tel: 0084 243 831 5650 en 0084 243 831 5651 (24/7 bereikbaar)
Fax: 0084 243 831 5655
Email: han@minbuza.nl

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 8.00 - 17.00 uur.

Beste reistijd

In het zuiden van Vietnam is het klimaat tropisch en in het noorden subtropisch. 's Zomers loopt de gemiddelde temperatuur op tot ongeveer 35 °C, terwijl in de winter de minimum temperaturen ongeveer 20 °C (Saigon) en 12 °C (Hanoi) zijn. De berggebieden zijn het hele jaar door koel. Zowel in het noorden als in het zuiden valt van mei tot oktober de meeste neerslag. In het gebied rond Nha Trang vindt het natte seizoen tussen december en februari plaats. In deze periode vallen hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen continu regent.

Indien u Sapa bezoekt tijdens uw vakantie, dan geven wij u bij deze graag extra informatie over het klimaat in dit gebied. Zo gaat u goed voorbereid op reis.

Sapa (in het noorden van Vietnam) heeft een bijzonder klimaat, namelijk een Tropisch Savanneklimaat. Dit houdt in dat er zowel regenperiodes als droge periodes voorkomen en dat de temperatuur kan wisselen tussen ongeveer 15 en 35 graden Celsius. De zomermaanden (april t/m oktober) gaan gepaard met flinke regenbuien. Hoewel de rijstvelden op hun mooist zijn in de maanden juni, juli en augustus is dit niet de meest ideale reistijd. Dit vanwege de hoge temperaturen en de vele regen die er valt in deze maanden. Wanneer u wel in de zomerperiode Sapa gaat bezoeken, adviseren wij u bij het inpakken van uw koffer hier rekening mee te houden. Regenbestendige kleding, een pet of hoed en goede wandelschoenen voor wanneer u een wandeling of fietstocht gaat maken zijn hier goede voorbeelden van. De wintermaanden (november t/m maart) zijn daarentegen aangenamer. De temperaturen liggen overdag gemiddeld rond de 20 graden Celsius en er valt weinig regen. Vooral voor een trekking of een fietstocht is dit een fijne reistijd. Neemt u voor de zekerheid wel een vestje, trui of jas mee en goede wandelschoenen voor als u te voet de omgeving gaat verkennen.

Kleding

Vietnam heeft een subtropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Vietnam.

Voor Vietnam is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Vietnam vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Eten en drinken

Op culinair vlak is Vietnam een paradijs. Dankzij een groot aanbod van vers exotisch fruit, groenten, vis, rijst en de invloed van onder andere de Franse en de Chinese keuken is het wellicht één van de lekkerste keukens van Azië. Een typisch Vietnamees gerecht is Pho. Pho is een noedelsoep die werkelijk overal te koop is en bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten. Bij het eten drinkt men koffie, thee, mineraalwater, lokale wijn of bier. Andere specialiteiten zijn vruchtensmoothies en kokosmelk.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Vietnam veel heerlijke soorten exotisch fruit, zoals mango’s, ananassen, pitahaya (dragon fruit), bananen, papaya, kokos en mandarijnen. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk!

Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 15
Lunch (streetfood) : tussen de € 2 en € 4
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier(lokaal) : € 1 - € 2

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Vietnamese Dong wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Bevolking

Vietnam telt ongeveer 83.000.000 inwoners, waarvan de grootste groep Vietnamees is (87%). Eenzesde van de bevolking behoort tot één van de 53 etnische minderheden. Hiervan zijn de Chinezen (Hoa) met ongeveer 1.500.000 miljoen mensen de belangrijkste minderheidsgroep. De Chinezen drijven voornamelijk handel in en om Ho Chi Minh Stad.

Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland en werkt in de rijstgebieden. De drie grootste steden Saigon, Hanoi en Haiphong hebben respectievelijk 6.000.000, 4.000.000 en 1.500.000 inwoners.

Openingstijden

De winkels blijven in Vietnam over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30 uur en 21.00 uur.

De banken zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00 uur en 15.00 uur.

Paspoort & visum

U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Vietnam moet uw paspoort na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bovendien is een visum verplicht.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

 • E-Visum
 • Via het CIBT/VisumCentrale
 • Via de Vietnamese Ambassade in Den Haag of Brussel


 • E-Visum
  Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Vietnamese immigratiedienst. De kosten bedragen momenteel USD 25 per persoon en kunnen alleen met een creditcard voldaan worden. De aanvrager krijgt na het doorlopen van de procedure een individuele code. Hiermee kunt u de status van de aanvraag controleren en kunt u de E-visa afdrukken wanneer deze is verstrekt. Klik hier voor alle benodigde informatie. Tegen bemiddelingskosten kunt het E-Visum ook regelen via het CIBT/VisumCentrale.

  De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 30 dagen met een single entry (enkele binnenkomst). Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. Voor een langer verblijf of een visum voor multiple entry (meerdere binnenkomsten) kan er geen gebruik gemaakt worden van het e-visum en kunt u de visa aanvragen via het CIBT/VisumCentrale of de Vietnamese Ambassade.

  Hieronder vindt u de grensovergangen/luchthavens + bijpassende benaming welke veel worden gebruikt.
 • Per vlucht: bij aankomst in of vertrek uit Hanoi, is het begin- of eindpunt Noi Bai Int. Airport
 • Per vlucht: bij aankomst in of vertrek uit Ho Chi Minh City, is het begin- of eindpunt Tan Son Nhat Int. Airport
 • Over land: reist u vanuit Ho Chi Minh City naar Phnom Penh, dan is het begin- of eindpunt Moc Bai Landport


 • LET OP: Het E-Visum is niet geldig bij elke grensovergang in Vietnam.

  Heeft u één van onderstaande privéreizen geboekt, dan reist u over water via Chau Doc. Het is dan NIET mogelijk om te reizen met een e-visum.
  - privéreis Vietnam & Cambodja
  - privéreis Cambodja & Zuid-Vietnam
  - privéreis Vietnam, Cambodja & Thailand
  - privéreis Vietnam, Cambodja & Laos

  Via het CIBT/VisumCentrale
  Voor vertrek kunt u tegen een gereduceerd tarief uw visum aanvragen via de VisumCentrale. Houd rekening met eventuele sluitingsdagen van ambassades. Deze kunnen invloed hebben op de verwerkingstijd van uw visumaanvraag. Dien uw aanvraag dus op tijd in, zodat u er zeker van bent dat u uw documenten voor uw reis weer in uw bezit heeft. De ambassade is gesloten op dinsdag en donderdag. Houdt u rekening met extra verwerkingstijd: deze sluitingsdagen dienen opgeteld te worden bij het vermelde aantal werkdagen dat de ambassade nodig heeft voor het verwerken van de visumaanvraag. De tarieven van de ambassade en van VisumCentrale worden per reiziger berekend. Het totaalbedrag van uw aanvraag hangt af van de diensten die u op de website selecteert, het aantal reizigers en het aantal werkdagen dat nodig is om uw aanvraag te verwerken. Klik hier voor alle benodigde informatie.

  Via de Vietnamese Ambassade
  U kunt ook het visum rechtstreeks aanvragen bij de Vietnamese Ambassade. Houd er rekening mee dat dit doorgaans de meest tijdrovende manier is om een visum te verkrijgen. Om het visum aan te vragen bij de ambassade dient u een ingevuld visumformulier te downloaden. Klik hier voor meer informatie (link naar de site van de ambassade). Hiermee kunt u vervolgens zelf langs de ambassade gaan of de stukken aangetekend verzenden. Houd rekening met de openingstijden van de ambassade.

  Visum on arrival
  De Vietnamese ambassade in Nederland waarschuwt (bericht van 3 december 2018) reizigers tegen het aanvragen van 'visa on arrival' bij andere dienstverleners en websites dan de Vietnamese ambassade in Den Haag zelf. De Nederlandse ambassade in Nederland heeft onlangs veel feedback ontvangen van buitenlanders op de online visumdienst die wordt aangeboden door de onderstaande websites. De ambassade is niet verantwoordelijk voor visumaanvragen voor Vietnam die door deze diensten worden verstrekt. De ambassade verstrekt zelf ook geen visum on arrival. De Vietnamese ambassade geeft aan dat onderstaande websites niet legitiem zijn:
  - http://vietnam-embassy.org
  - http://myvietnamvisa.com
  - http://vietnamvisacorp.com
  - http://vietnam-visa.com
  - http://visavietnam.gov.vn
  - http: // vietnamvisa.gov.vn
  - http://visatovietnam.gov.vn
  - http://vietnam-visa.gov.vn
  - http://www.vietnam-visa.com
  - http://www.visavietnamonline.org
  - http://www.vietnamvs.com
  en andere websites die mogelijk bestaan.

  Wij raden u dan ook nadrukkelijk aan geen gebruik te maken van het visum on arrival, maar te kiezen voor één van de andere opties die hierboven gegeven worden.

  Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
  ▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
  Engels)
  ▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
  ▪ Recent uittreksel gezagsregister
  ▪ Recent uittreksel BRP van het kind

  En eventueel:
  ▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
  ▪ Het ouderschapsplan;
  ▪ Geboorteakte van het kind.

  Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

  Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

  Elektriciteit

  Het voltage is in Vietnam 127/220 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

  Religie

  Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Vietnam. Bij de boeddhisten in Vietnam zijn ook invloeden van andere religies of wijsheden zoals het Chinese confucianisme en het taoïsme (daoïsme) terug te vinden. Ongeveer 2.000.000 inwoners zijn christen, hierdoor staat in een grote stad vaak een grote kathedraal.

  Bijzondere feestdagen

  Tet festival
  Eén van de meest belangrijke feestdagen in Vietnam is het Vietnamese Nieuwjaar, het Tet festival. Tet wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar en verschilt daarom per jaar van datum. Voor de Vietnamezen betekent dit een aantal dagen vakantie en een week lang feest. Het Tet feest staat in het teken van de familie en geluk. Om de voorouders te eren worden huizen en tempels over het algemeen met rood en goud papier versierd en elke regio heeft haar eigen rituelen tijdens het feest. Zo is in Noord-Vietnam de leeuwendans populair, maar in Zuid-Vietnam de éénhoorndans. Door de versieringen ziet Vietnam er gedurende de periode van Tet heel kleurrijk uit. Tijdens het feest vieren alle Vietnamezen hun verjaardag en er worden daarom vaak cadeaus aan elkaar gegeven. Op de dag zelf wordt er muziek gemaakt, gaat men op bezoek bij familie en wordt er veel vuurwerk afgestoken.

  De eerste 4 dagen van Tet zijn de belangrijkste. Gedurende het Tet feest zijn er verschillende festiviteiten, maar zijn veel musea, winkels, markten en restaurants gesloten. Vooral lokale markten zullen rustiger zijn en de lokale markten rondom Sapa zijn dan gesloten. Wilt u het Tet Festival optimaal meemaken, zorg dan dat u vlak voordat Tet begint in de grote steden bent. Vietnamezen bereiden zich voor op het feest. Huizen worden opgeruimd en er heerst een gezellige drukte in de straten en de bloemenmarkten waar de inwoners hun laatste inkopen doen. Houdt gedurende deze periode met het bovenstaande rekening. Uw plaatselijke gids zal eventuele wijzigingen in het programma met u bespreken.

  Onder voorbehoud van wijzigingen:
  Tet Festival 2021: 12 t/m 17 februari
  Tet Festival 2022: 31 januari t/m 4 februari

  Bezienswaardigheden tijdens TET geopend/gesloten

  Hanoi

 • Vietnamees Etnologisch Museum - gesloten op de eerste dag van Tet
 • Tempel van Literatuur - geopend
 • Oorlogsmuseum - geopend
 • Ho Chi Minh Mausoleum - alleen in de ochtend geopend, gesloten op maandag en vrijdag
 • Ngoc Son Tempel - geopend
 • Vrouwen Museum - gesloten
 • Hoa Lo gevangenis - geopend
 • Waterpoppenshow (Thang Long) - geopend
 • Waterpoppenshow (Bong Sen) - geopend
 • Tocht per riksja - niet beschikbaar


 • Ho Chi Minh City
 • Herenigingspaleis - geopend
 • Cu Chi Tunnels - geopend
 • Oorlogsmusuem - geopend
 • Ben Than Markt - gesloten gedurende Tet
 • Postkantoor - geopend
 • Cao Dai Tempel (Tay Ninh) - gesloten de dag voor Tet, de week voor Tet geen ceremony om 12.00 uur


 • Mekong Delta
 • Cai Rang Drijvende Markt - gesloten tijdens Tet
 • Binh Thuy huis - geopend
 • Cham Drijvend Dorp (Chau Doc) - geopend
 • Ba Cong Fruit Boerderij - deels gesloten tijdens Tet
 • Cai Be drijvende markt - gesloten tijdens Tet


 • Halong Bay
 • Cruise en/of overnachting Halong Bay - geopend, er geldt een toeslag voor reizen tijdens Tet


 • Overige plaatsen
 • Sapa - alles geopend, er geldt een toeslag voor reizen tijdens Tet
 • Phong Nha - alles geopend
 • Quang Tri - alles geopend
 • Hué - alles geopend
 • Danang - alles geopend
 • Hoi An - alles geopend
 • Tay Ninh - alles geopend
 • Geldzaken

  De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong (VND). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. In de grote steden in Vietnam is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Cirrus logo, te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Tenslotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd.

  Houdt u er rekening mee dat u voldoende contant geld meeneemt. Het kan voorkomen dat u op plekken komt waar geen pinautomaten zijn en u dus niet in de gelegenheid bent om geld te pinnen. Ook is het gebruikelijk dat de reisleider op groepsreizen bedragen collecteert in contant geld, voor bijvoorbeeld entreegelden of geld voor de fooienpot. Wanneer u voldoende cash geld op zak heeft komt u niet voor verrassingen te staan en heeft u altijd iets achter de hand. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

  Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  Bezoek ons Reiscafé!

  Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
  Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

  Reserveer gratis