Bledmeer
Wijngaarden
Vintgar Klamm
Ljubljana
Bohinj meer

Landinformatie Slovenië

Fooien

In Slovenië werken ze erg hard. Een fooi wordt dan ook erg op prijs gesteld. Mocht er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staan, dan is het gebruikelijk om een fooi van 5 tot 10% te geven.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Kamermeisje: €1,- per persoon per dag
Kofferdrager: €1,- per koffer
Restaurant: 5 – 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.

Nuttige adressen

Ambassade van Slovenië
Anna Paulownastraat 11
2518 BA Den Haag
Tel: 31 70 310 86 90
https://www.gov.si/predstavnistva/veleposlanistvo-haag/

Nederlandse ambassade in Slovenië
Palaca Kapitelj
Poljanski nasip 6
1000 Ljubljana
Tel: 38614201460
E-mail: lju@minbuza.nl

Bijzondere feestdagen

Houdt u er rekening mee dat tijdens feestdagen veel winkels en openbare instanties gesloten zijn. In de grotere steden zijn de meeste winkels wel geopend tijdens deze feestdagen, maar dit kan per plaats verschillen.

Nationale feestdagen:
1 januari: (Novo Leto)Nieuwjaarsdag
8 februari: Prešernov-dag
maart/april: Pasen en Pinksteren (dit verschilt per jaar)
27 april: Dag van het Verzet
1/2 mei: Dag van de Arbeid
25 juni: Onafhankelijkheidsdag
15 augustus: Maria Hemelvaart
31 oktober: Dag van de reformatie
1 november: Allerheiligen
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag
31 december: Oudejaarsavond

Geldzaken

In Slovenië wordt er gebruik gemaakt van de euro. In het land zijn op veel plekken pinautomaten te vinden. Daarnaast worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Slovenië heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste.

Als u langer dan 30 dagen blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Slovenië.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Slovenië. (opent in een nieuw venster)

Electriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Gezond op Reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Slovenië vrijwel overal mogelijk. Op veel plaatsen heeft u goed bereik, maar in de bergen en de afgelegen gebieden kan het bereik wel minder zijn. Wij adviseren u altijd bij uw provider naar de voorwaarden voor telefoongebruik in Slovenië te vragen, omdat de tarieven en roamingkosten sterk kunnen verschillen.

Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.

Eten en drinken

De keuken in Slovenië is erg divers zo wordt er gekookt met de producten uit dat seizoen. Het eten komt dus rechtstreeks uit de natuur. Slovenië is ingedeeld in 24 culinaire regio’s en heeft 170 nationale gerechten. Net als andere landen in de Balkan heeft ook de Sloveense keuken vele invloeden van buitenaf gekend. Slovenië is het kruispunt van verschillende culturen. Denk hierbij aan de Germaanse, de Italiaanse, de Slavische en Hongaarse keuken. Een bekend nationaal gerecht is de Kranjska worst. Deze worst wordt als sinds de 19de eeuw gemaakt en komt oorspronkelijk uit de regio Kranj. De Slovenen zijn niet alleen goed in koken, ze zijn ook erg goed in het produceren van wijnen. Deze wijnen zijn niet enorm bekend, dit komt omdat de wijnen op kleine schaal geproduceerd worden én omdat de Slovenen deze heerlijke wijnen natuurlijk liever voor zichzelf houden. Zodra u door dit land reist kan u genieten van al dit lekkers! Het water uit de kraan is drinkbaar, maar de smaak kan variëren.

Uit eten gaan is doorgaans goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Lunch: circa €8,- per persoon
Diner: circa €18,- per persoon
Fris: circa €2,- per persoon
lokaal Bier: circa €2,50 per persoon
cappuccino: circa €1,50 per persoon
Fles water: circa €1,40 per persoon
De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.

Fotograferen

Slovenië heeft vele mooie oude steden en prachtige natuurverschijnselen. Op het gebied van fotografie is er hier dus veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen is het belangrijk om eerst even toestemmingen te vragen (lahko slikam?) Respecteer de keuze van de andere persoon altijd. Mocht u een foto mogen maken, laat het resultaat zien aan de gefotografeerde. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de foto. Bij sommige musea/bezienswaardigheden is het verboden om foto's te maken. Dit staat aangegeven op borden. Ook kan het zo zijn dat u wel mag fotograferen, maar dat er vooraf een vergoeding hiervoor betaald moet worden. Let u op of er geflitst mag worden.

Het is verboden om strategische plaatsen zoals vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Houd u er rekening mee om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film) camera mee te nemen? Slovenië is een modern Europees land. Onderdelen van uw camera zijn vaak in grote steden te vinden.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 07.00 tot 19.00 uur of van 09:00 tot 21:00 uur. Sommige winkels, met name in de grotere steden, zijn
op zondag een aantal uur geopend. Supermarkten en toeristenwinkels zijn in het hoogseizoen vaak op zondag open. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag doorgaans van 08:00 tot 17.00 uur.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Slovenië naar Beste reistijd Kroatië.

Tijdsverschil

Omdat Slovenië in dezelfde tijdszone als Nederland ligt, is er geen tijdsverschil. De zomer- en wintertijd lopen ook gelijk met elkaar.

Kleding

Per seizoen en per regio verschillen de temperaturen in Slovenië behoorlijk. Houdt u in de winter rekening met lage temperaturen en regen. Wij adviseren dan ook warmere kleding en eventueel een waterdichte jas en paraplu mee te nemen.

In de lente laat de zon zich vaker zien en wordt het op veel plaatsen al warmer. Uiteraard kan het in het begin van de lente nog koel zijn, maar vaak wordt vanaf april de temperatuur overdag, vooral aan de kust, aangenaam warm. Houdt u er rekening mee dat de ochtenden en avonden echt nog fris kunnen zijn. Ook in de lente kan het af en toe regenen. Wij raden u aan om praktische kleding in 'laagjes' te dragen.

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de lagere gebieden en aan de kust. Wij adviseren u luchtige kleding te dragen, bijvoorbeeld katoenen kleding. In de bergen is het koeler dan aan de kust. Neemt u voor daar wel wat warmere kleding mee. Wij raden het dragen van korte broeken en blote schouders in de kerk af. Tip: Dames kunnen hun schouders of knieën bedekken met een sjaaltje.