Vallei Glen Coe
Schotse ruit
Schotse Hooglanders
Edinburgh Castle
Beroemde 'North Coast 500' route

Landinformatie Schotland

Telefoon en internet

Mobiel bellen in Schotland is vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in de bergachtige gebieden en afgelegen gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. Ondanks dat Schotland sinds januari 2020 niet meer binnen de EU valt, verandert er voor dit jaar nog niets voor reizigers. Aan het einde van 2020 zijn de telefoonkosten afhankelijk van de afspraken die zullen worden gemaakt. Voor nu zijn de kosten voor gebruik binnen Schotland gelijk aan die van Nederland en worden deze verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden en advies.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De Wi-Fi werkt niet altijd overal even goed in de hotelkamers.

Geldzaken

De munteenheid van Schotland is de Schotse Pond. Eén Schotse Pond is overigens gelijk aan één Britse pond. Over het algemeen wordt er met contant geld in Schotland betaald. Bij de grotere winkels en veel restaurants kunt u wel vaak betalen met uw pinpas. U hoeft dan ook geen grote hoeveelheden geld bij u te hebben. Bijna alle grote winkels, supermarkten, benzinestations en de meeste hotels accepteren creditcards (Visa en Mastercard). De Express-card wordt wel vaak geweigerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers.

Het is vrijwel overal in Schotland mogelijk om geld op te nemen bij de geldautomaten (ATM’s of Automated Teller Machines). Deze vindt u bij banken en grote supermarkten, zoals Tesco’s en Sainsbury. In het dunbevolkte Noorden van Schotland kan het echter wel voorkomen dat u geen geldautomaat kunt vinden. Let bij het geld opnemen goed op of er een Cirrus-logo bij de geldautomaat is afgebeeld. U kunt ook met uw creditcard geld opnemen, u betaalt dan wel een hoger bedrag aan kosten.

Nuttige adressen

Ambassade Verenigd Koninkrijk in Nederland
Lange Voorhout 10
2514ED ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 427 04 27
Email: ukinnl@fco.gov.uk

Nederlandse Ambassade in Verenigd Koninkrijk
38 Hyde Park Gate
London SW7 5DP
Tel: 0044 207 590 3200
Email: lon@minbuza.nl

Elektriciteit

De netspanning is 230V. In Schotland zijn de stopcontacten geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten heeft u een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een universele wereldstekker nodig.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Schotland 1 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het ook 1 uur vroeger.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Bijzondere feestdagen

Schotland heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke Schotse feestdagen:

2 januari: New Years Holiday
2 april: Goede vrijdag
3 mei: Early May Bank Holiday
31 mei: Spring Bank Holiday
2 augustus: Summer Bank Holiday
30 november: St. Andrews Day
26 december: Boxing Day

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Wanneer een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.

Openingstijden

De meeste winkels in Schotland zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:30 uur. In de grote plaatsen zijn de winkels wat langer open (tot 19:00 uur), ook zijn de winkels op zondag geopend in de grote plaatsen. Supermarkten sluiten ongeveer rond 22:00 uur en in sommige gevallen zijn supermarkten 24 uur per dag open.

Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:30 uur geopend. Op zaterdag zijn de postkantoren van 09:00 tot 12:30 uur geopend. Bij de grote postkantoren kunt u terecht voor een breed scala aan diensten. Vaak zijn de postkantoren in kleine dorpen ook meteen de enige winkel.

Eten en drinken

Veel mensen zijn van mening dat Schotland het beste eten ter wereld heeft. Terecht! Doordat de Atlantische Oceaan voor de deur ligt, heeft Schotland vers bergwater en weelderige heuvels. De zeer vruchtbare bodem en het gevarieerde klimaat zorgen voor een ongeëvenaarde kwaliteit van de producten. Met zijn vele specialiteiten, zoals Angusrundvlees, Sornoway Black Pudding (dit is geen pudding maar een bloedworst), Arboath Smokies (een soort gerookte schelvis), zalm en schaaldieren tot aan de Schotse whisky, scones en niet te vergeten haggis, is Schotland een gastronomische hemel voor fijnproevers!

Schotten houden van een stevig ontbijt. Naast geroosterd brood met beleg, yoghurt met ‘cereals’ en/of fruit, wordt vaak ook ‘cooked breakfast’ genuttigd. Hierbij kunt u denken aan gebakken eieren, bacon, worstjes en bonen in tomatensaus. Een typisch Schots ontbijt is gebakken ei met gerookte zalm. Bij het ontbijt wordt vaak ‘breakfast tea’ gedronken. Dit is een zware zwarte thee. De Schotten zelf doen er wat melk in. Koffie wordt ook wel gedronken, maar is vaak aan de slappe kant.

Er zijn voor lunch en diner verschillende opties. Overal op straat is er Fish & Chips te koop, met name aan de kust, maar u kunt er ook voor kiezen om in een pub of restaurant te eten. Er zijn ook meerdere koffiezaken waar lunch, maar ook ontbijt genuttigd kan worden. Denk hierbij aan wraps, broodjes, salades en soepen. Daarnaast zijn er ook Schotse internationale gerechten beschikbaar, zoals gebakken zalm, kipfilet gevuld met haggis, steak en verschillende hartige taarten, waarvan de ‘steak pie’ een absolute aanrader is.

Indicatie prijzen eten en drinken in Schotland
Lunch: ca. €20,- pp
Diner: ca. €40,- pp
Flesje water: ca. €1,20 - pp
Glas wijn: ca. €4,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €3,- pp

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Fooien

Het geven van een fooi is gebruikelijk in Schotland (wanneer dit nog niet in de rekening is verwerkt). Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om klein briefgeld mee te nemen zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien
Restaurant/bar: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Schotland. (opent in een nieuw venster)

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Schotland naar Beste reistijd Schotland .

Paspoort en visum

Voor een reis naar Schotland heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort is wel een vereiste. Uw paspoort moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Schotland blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van het Verenigd Koninkrijk.
Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Fotograferen

Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen in Schotland. Daarin tegen kan het fotograferen van andere culturen soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs om gefotografeerd te worden. Vanuit beleefdheid is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat het verboden is om militaire locaties te fotograferen. Doordat het juridisch systeem van Schotland afwijkend is, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Kleding

Doordat Schotland net zoals Nederland een wispelturig klimaat heeft, adviseren wij u om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Neem een trui en een regenjas mee, maar vergeet ook zeker niet een paar waterdichte schoenen.