Vallei Glen Coe
Schotse ruit
Schotse Hooglanders
Edinburgh Castle
Beroemde 'North Coast 500' route

Bezienswaardigheden Schotland

Edinburgh

Schotland Edinburgh

Edinburgh is een groene, gezellige en gemoedelijke stad, waar de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. ‘The Old and the New towns’ van Edinburgh zijn een UNESCO werelderfgoed. De belangrijkste ader die door de stad loopt, is de Royal Mile, die zich uitstrekt van het imposante, boven op een rots gelegen Edinburgh Castle tot aan de koninklijke residentie Holyrood House. Wanneer de Britse vorstin hier verblijft, zijn er ook officiële ceremonieën. Zo werd James Bond-ster Sean Connery hier in 1999 tot ridder geslagen. Bij ieder huis aan de Royal Mile hoort een verhaal. In Riddle’s Court woonde de notabele die in 1595 door een scholier werd doodgeschoten, omdat hij de vakantie met een dag wilde bekorten. Brodie’s Close is genoemd naar William Brodie, het keurige gemeenteraadslid dat een nieuwe constructie van de galg voorstelde. Toen ontdekt werd dat hij er ‘s nachts op uit trok als inbreker, mocht hij deze zelf uittesten. Het beroemde verhaal over dr. Jekyll and Hyde is op deze louche figuur geïnspireerd.
Dwaal rond in Edinburgh Castle, op eigen gelegenheid of ga mee met een van de gratis rondleidingen. Slenter over het oude marktplein Grassmarket, met kleurrijke pubs en loop even langs Greyfriars Kirkyard. Bij de ingang van dit kerkhof vindt u het monument van de kleine Skye terriër Bobby die in de 19e eeuw maar liefst veertien jaar bij het graf van zijn baasje zou hebben getreurd. De Scottish National Gallery heeft een prachtige collectie Europese en Schotse kunst. Beklim via slingerende wandelpaadjes Arthur’s Seat, een vulkaankegel waar de inwoners van Edinburgh graag picknicken en wandelen. Vanaf de 251 meter hoge top heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Een misschien nog wel mooier uitzicht heeft u vanaf Calton Hill, Edinburgh’s Acropolis. Ook het dakterras op de 7e verdieping van het National Museum of Scotland biedt een panoramisch uitzicht over Edinburgh. Dr. Neil’s Garden aan de voet van Arthur’s Seat is een van de verborgen parels van Edinburgh.
In het Georgiaanse New Town vindt u klassieke architectuur, mooie tuinen en prachtige lanen en pleinen, met als hoogtepunt Charlotte Square. Neem ook even de tijd om het pittoreske dorpje Dean Village te bezoeken, aan het ‘Water of Leith’. Zoek naar Well Court en St. Bernard’s Well. Volg het stille, bosrijke pad en kom uit bij ‘The Shore’ , een wijk boordevol restaurants met zelfs Michelinsterren, viskraampjes en gezellige cafés en bistro’s. In Leith ligt ook het Royal Yacht Brittannia. Met dit jacht heeft de Britse koningin 968 staatsbezoeken over de hele wereld afgelegd.
Edinburgh heeft honderden pubs, dus op de hoek van iedere straat is er wel een te vinden. Sommige hebben nog steeds twee ingangen; een voor de bar, waar de gewone man zijn ‘pint’ kwam halen na het werk en een voor de wat nettere lounge, waar ook vrouwen werden toegelaten. Loop vooral een van die vele, traditionele pubs binnen en geniet van de typisch Schotse sfeer.

De whiskydistilleries

Schotland Whisky distilleri

Als je een whisky liefhebber bent dan zit je helemaal op je plek in Schotland. Er zijn tal van distilleerderijen die u kunt bezoeken. In het plaatsje Wick in Noord-Schotland kunt u de Pulteney Distillery bezoeken. In deze kleine stokerij wordt al sinds 1826 Single Malt Scotch gebrouwen. Tijdens een boeiende rondleiding komt u achter de geheimen van het bereidingsproces en kunt u dit stevige drankje uiteraard zelf proeven. Ook als u geen liefhebber van whisky bent, is het bijzonder om te zien hoe de whisky wordt gemaakt. De belangrijkste whiskylanden worden ook wel ‘The Big Five‘ genoemd. Dit zijn: Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan. En wist u dat whisky niet doorrijpt in de fles? Dit betekent ook dat hij niet kan bederven. Ga whisky proeven in één van de lokale distilleerderijen. Whisky proeven kunt u op talloze plekken in Schotland, waaronder in Speyside. In deze regio vindt u de ene distilleerderij na de andere, een mooie kans om nog een flesje voor thuis in te slaan.

Schotse kastelen

Schotland Glamis Castle

Schotland telt talloze imposante kastelen die getuigen van een roerig verleden. Het is vanzelfsprekend niet mogelijk om al deze kastelen tijdens uw reis door Schotland te bezoeken. Wij hebben vijf prachtige exemplaren voor u uitgezocht.

1. Brodie Castle
Op ongeveer 40 rijden van Inverness ligt Brodie Castle, een goed bewaard gebleven kasteel uit de 16e eeuw. Tijdens een rondleiding hoort u fascinerende verhalen over het leven van de familie Brodie. Het kasteel is vooral beroemd vanwege de duizenden narcissen die in de lente het terrein rondom het kasteel opfleuren.

2. Glamis Castle
Glamis Castle is een kasteel vlakbij het dorp Glamis in Angus. Dit gigantische rode bouwsel met tientallen torens en schoorstenen is het onderkomen geweest van bijzondere figuren, van wie de beroemdste koningin Elizabeth was. Haar tweede dochter, prinses Margaret, werd hier in 1930 geboren. Er doen zich een aantal spookachtige geruchten de ronde over dit kasteel: een meisje dat vanachter een raam de nacht in staart, vampierkinderen die in de muur gemetseld zitten en een ‘white lady’ die over het terrein spookt. Durft u hier nog een dagje rond te dwalen?

3. Blair Castle
In de omgeving van Pitlochry ligt het uit 1269 stammende Blair Castle. Het middeleeuwse kasteel met de witgepleisterde muren en de karakteristieke torentjes is een lust voor het oog. In de zomermaanden is het kasteel ook van binnen te bewonderen. Er zijn 32 kamers te bezichtigen, waarbij vooral het rijkelijke stucwerk opvalt. De pipers (doedelzakspelers) die incidenteel voor het kasteel defileren, behoren tot de Athol Highlanders, het privéleger van de Hertog van Blair. Hij is op dit moment de enige Britse onderdaan die er van de kroon zijn eigen legertje op na mag houden.

4. Edinburgh Castle
De naam doet het al vermoeden: dit kasteel is te vinden in Edinburgh. Als een van de grootste kastelen van Europa mag u Edinburgh Castle natuurlijk niet missen. Gelegen op een heuvel in het centrum van Edinburgh, domineert dit ruim duizend jaar oude kasteel het straatbeeld van de Schotse hoofdstad. In Edinburgh Castle bevinden zich de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone, de steen waarop alle Schotse koningen gekroond werden van de negende tot de veertiende eeuw.

5. Dunrobin Castle
In het noorden van Schotland nabij Golspie ligt Dunrobin Castle, een écht sprookjeskasteel, met puntige torendaken en mooie tuinen. Dit 15e-eeuws kasteel kan van april tot begin oktober worden bezocht. Aan het Dunrobin Castle is een spookverhaal verbonden. De dochter van de veertiende graaf van Sutherland werd verliefd op een man die door de vader ongeschikt werd bevonden en hij sloot haar op in een zolderkamer. Zij probeerde te ontsnappen door via een touw naar beneden te klimmen, maar werd verrast door haar vader, waardoor zij het touw losliet en te pletter viel. Deze dochter spookt volgens het verhaal op de bovenste verdiepingen van het kasteel.

Cairngorm Mountains

Schotland Cairngorm National Park

Het Cairngorm Nationaal Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland. Het is één van de twee nationale parken in Schotland en heeft een behoorlijk ruige natuur hoge bergen, heidevelden en slechts enkele kleinere dorpen. Ontdek wat er allemaal te beleven valt in dit oostelijke deel van de hooglanden, ooit een geliefde getaway van Queen Victoria. Geniet van de meren en bergen en bezoek indrukwekkende kastelen zoals Balmoral en Braemar Castle. De wandelmogelijkheden zijn legio, dus ga op pad en dompel onder in de Schotse natuur. Een originele manier om het Cairngorms berglandschap te ontdekken, is per stoomtrein over de Strathspey Steam Railway. Per stoomtrein maakt u een prachtige tocht door het unieke landschap langs rivier de Spey met uitzicht op de bergen. Bij de stations van Boat of Garden en Broomhill waan je je even in een andere tijd. Een aanrader voor groot en klein! De idyllische omgeving van het prachtige meer Loch an Eilein is verkozen tot de beste picknickplek van Groot-Brittannië. De naam Loch an Eilein komt van het Gaelisch voor ‘Loch van het Eiland’. Het eiland met daarop de ruïnes van een kasteel uit de 13de eeuw kun je vanaf de oevers van het meer aanschouwen. Wie geen liefhebber is van bergbeklimmen zal blij zijn om te weten dat er geen inspanning nodig is om Cairngorm Mountain te beklimmen, want er is een kabelbaan! In de winter is dit een populaire plek onder skiërs en snowboarders. Tijdens de zomer komen toeristen vooral genieten van de adembenemende uitzichten vanuit het café op de bergtop.

Schotse Hooglanden

Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden spreken tot de verbeelding. Het is een van de mooiste en wildste gebieden van Europa. Het uitgestrekte landschap wordt gekenmerkt door bergen en talloze meren waarvan Loch Ness (Loch betekent meer of inham) de bekendste is. Wie kent de mythe niet over het monster dat hier zou leven….
Fort Williams is de ‘Outdoor Capital of the UK’. Het is één van de meest bezochte bestemmingen in de Schotse Hooglanden. De omgeving is spectaculair; ruig met valleien en hoge bergtoppen. Het gebergte, met als hoogste berg de Ben Nevis van 1344 meter, is een populaire trekpleister voor wandelaars, bergbeklimmers en mountainbikers. Ook vind je bij Fort Williams het Loch Linnhe, de langste zee-inham van het land en de Neptune’s Staircase, een sluizencomplex dat bestaat uit acht verschillende sluizen over een lengte van 500 meter. Liefhebbers van Harry Potter kunnen een ritje maken in de Jacobite stoomtrein, beter bekend als de Zweinstein Express uit de fims. Een ideale manier om de Schotse Hooglanden te ontdekken. Sowieso zijn veel bekende films in Schotland opgenomen, niet alleen van Harry Potter, maar bijvoorbeeld ook van James Bond en Star Wars.
Wandelaars komen in de hooglanden ruimschoots aan hun trekken, want er zijn legio wandelmogelijkheden. Ervaar de Schotse natuur op haar puurst, dus trek uw wandelschoenen aan en ga erop uit!

De Schotse Lochs, waaronder Loch Ness en Loch Lomond

Schotland Loch Ness Urquahrt Castle

Loch Ness (Loch betekent meer of inham) de bekendste is. Wie kent de mythe niet over het monster dat hier zou leven…… Maak een boottocht over het meer en ga op zoek naar ‘Nessie’! In de plaats Drumnadrochit, vlakbij de ruïne van Urquhart Castle kunt u het Loch Ness Centre bezoeken, met een tentoonstelling over alle zoektochten naar het monster Nessie. In de plaats Drumnadrochit, vlakbij de ruïne van Urquhart Castle kunt u het Loch Ness Centre bezoeken, met een tentoonstelling over alle zoektochten naar het monster Nessie. Duizenden mensen claimen het monster van Loch Ness te hebben gezien. Er is nooit wetenschappelijk bewijs gevonden voor een mythisch beest, maar bij onderzoek zijn grote hoeveelheden dna van alen gevonden. Een aal kan 4 tot 6 meter lang worden, wellicht zelfs groter. Mogelijk is het monster van Loch Ness dus een reuzenaal!
Loch Lomond is het grootste meer van Schotland en vormt het hart van het Trossachs Nationaal Park met zijn glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, meren en gastvrije dorpjes. U kunt hier eindeloos wandelen, maar ook een boottochtje maken op één van de meren of andere watersporten beoefenen. Andere bezienswaardigheden in de regio zijn het Balloch Castle Country en de Bracklinn watervallen.

North Coast 500 Route

Schotland North Coast 500 kustroute

De noordelijke hooglanden verkent u het beste via de beroemde North Coast 500 kustweg, met recht één van de mooiste autoroutes ter wereld. De North Coast 500 begint en eindigt in Inverness en is ongeveer 830 kilometer lang. Geniet van de overweldigende schoonheid van de ongerepte, ruige natuur terwijl u op uw gemak over de slingerende kustweg rijdt. U passeert hoge kliffen met witte stranden (ja, echt!), duinen, middeleeuwse stadjes, kastelen en watervallen en onderweg kan het zomaar voorkomen dat u moet stoppen voor een paar Schotse Hooglanders. Bereid u voor op talloze indrukken en eindeloze superlatieven. Langs de North Coast 500 is zoveel te zien, dat u ogen te kort komt. Doe het vooral rustig aan en stop regelmatig. Maak in ieder geval een stop bij Dunrobin Castle, een 15e -eeuws kasteel dat van april tot begin oktober kan worden bezocht. Maak bij Durness vooral een stop bij de Smoo Cave. Deze zeegrot ligt verscholen in een baai die per trap bereikbaar is. De lichtinval is prachtig. Wandel via bruggetjes door de verschillende kamers, ga op zoek naar de stalagmieten en stalactieten en aanschouw een adembenemende waterval. Van april tot september kunt u ook een boottochtje maken door een deel van de grot.

Corrieshalloch Gorge

Scholand Corrieshalloch Gorge

Het Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ullapool. Corrieshalloch Gorge is een spectaculaire 60 meter diepe kloof. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de hangbrug. Durft u een wandeling aan over de hangbrug? Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht op de bosrijke kloof en de 45 meter hoge waterval Falls of Measach. Aan de overkant van de hangbrug kun je nog een stukje doorlopen naar een platform.

Isle of Mull

Schotland Isle of Mull

In ongeveer drie kwartier brengt de ferry u van Oban naar Craignure op het Isle of Mull, het op een na grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Wie weet komt u onderweg wel walvissen of dolfijnen tegen. Wanneer de boot het eiland nadert, ziet u op een rots het 13e-eeuwse kasteel Duart Castle liggen. In de zomer is het kasteel open voor bezoekers. Het Isle of Mull is een heerlijk eiland met rustige wegen, schitterende baaien en stranden, interessante geologische plekken en een rijke fauna. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Kijk uit naar otters, zeehonden, herten en talloze vogelsoorten. Tobermory is de hoofdstad van het eiland. Met haar felgekleurde huizen en charmante baai lijkt het fotogenieke stadje zo van een ansichtkaart te komen. Slenter rond door het haventje en koop wat lokale souvenirs. Liefhebbers van whisky mogen de Tobermory Distillery niet overslaan. In deze kleine, ambachtelijke stokerij krijgt u een rondleiding en kunt u uiteraard ook verschillende soorten whisky proeven. Bezoek het Mull Museum als u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van het eiland. Nabij Tobermory ligt Calgary Bay met een prachtig wit zandstrand. Met een beetje fantasie waant u zich in Zuid-Frankrijk, alleen is het water hier een stuk kouder…. Geniet van het uitzicht op de eilanden van Tiree en Coll en ga wat drinken in een klein, lokaal café. En kijkt u uit naar de zeldzame zeearend die hier regelmatig wordt gespot. Het eiland Mull wordt ook wel ‘Adelaarseiland genoemd. Onder begeleiding van een boswachter van Mull Eagle Watch kunt u op zoek gaan naar deze indrukwekkende roofvogel.

Glencoe

Schotland Glencoe

De vulkaanvallei Glen Coe is één van de mooiste gebieden in Schotland. Het is het decor voor de films zoals Skyfall van James Bond en verschillende Harry Potter films. De diepe vallei en hoge bergen van Glen Coe, die zich in het adembenemende Lochaber Geopark in de Hooglanden bevinden, zijn eeuwen geleden uitgesleten door ijzige gletsjers en vulkanische explosies. De vallei is vernoemd naar de erdoorheen stromende rivier de Coe. Bij Loch Leven, aan de noordwestelijke deel van de vallei, liggen het dorp Glencoe en de gehuchten Upper Carnoch en Lower Carnoch. Het dorpje Glencoe is heel pittoresk gelegen tussen de oevers van Loch Leven en de voet van de beruchte glen. Dit ruige, groene gebied is een paradijs voor wandelaars. Neem de boeiende landschappen van de Hooglanden in u op en bewonder de Schotse fauna. Hou er wel rekening mee dat het weer hier heel onverwacht kan omslaan, maar juist de laaghangende wolken geven dit gebied de echte, mystieke Schotse sfeer.

Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs

Schotland Trossachs

Op korte afstand van zowel Glasgow als Edinburgh ligt het prachtige gebied van de Trossachs & Loch Lomond. Een van de mooiste regio’s van Schotland naast de Schotse Hooglanden. Het unieke gebied wordt ook wel 'De Hooglanden in miniatuur’ genoemd. De Trossachs beslaan het oostelijke deel van het park, met veel prachtige flora en fauna. Grootste en uitgestrekte bossen en de vele prachtige Lochs maken het een perfecte locatie om van de natuur te genieten. Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, vormt het hart van het Trossachs Nationaal Park met zijn glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, meren en gastvrije dorpjes. U kunt hier eindeloos wandelen, maar ook een boottochtje maken op één van de meren of andere watersporten beoefenen. Andere bezienswaardigheden in de regio zijn het Balloch Castle Country en de Bracklinn watervallen.

Orkney Islands

Schotland Orkney Islands

De Orkney-eilanden bestaan uit maar liefst 200 eilanden waarvan Mainland de grootste is. Tijdens de middeleeuwen was deze eilandengroep hét centrum voor de Vikingen in Groot-Brittannië. Daarna werd Orkney door hen als bruidsschat aan Schotland gegeven. Hoofdeiland Mainland herbergt tal van historische bezienswaardigheden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Eén van de belangrijkste highlights is het neolithische Skara Brae, een dorp uit de 3e eeuw voor Christus. U zult vast geïntrigeerd raken over het goede beeld dat Skara Brae over het leven in de steentijd geeft. Bezoek ook de Ring van Brodgar en de Stenen van Stenness. Ooit dansten hier de reuzen bij zonsopkomst tussen de kring van stenen. Althans volgens de legende.… Niet alle stenen uit de ring staan nog overeind, maar de stenen die er nog zijn hebben wat magisch. Wanneer je goed kijkt kun je op de stenen diverse oude Noorse symbolen onderscheiden; de legendarische Vikingen hebben duidelijk hun erfgoed achtergelaten. Natuur- en vogelliefhebbers mogen het indrukwekkende natuurgebied Marwick Head niet overslaan. De fenomenale kliffen geven je het gevoel aan het einde van de wereld te zijn beland. Je kunt hier talloze vogelsoorten spotten en met een beetje geluk zelfs een papegaaiduiker! In het knusse havenplaatsje Stromness kunt u souvenirs kopen en verse vis eten in één van de gezellige restaurants. Uiteraard mag de befaamde fish & chips niet ontbreken wanneer je in Schotland bent, maar voor wat fijnere visgerechten is restaurant Hamnavoe een aanrader.

Ullapool

Schotland Ullapool And Loch Broom

Ullapool is een dorpje aan de Noordwestkust van Schotland en ligt vlakbij zee aan Loch Broom. In het havenplaatsje vindt u langs de sfeervolle waterkant veel restaurants waar u lekker kunt eten. Vanwege haar prachtige ligging is het een populaire bestemming. Het dorp wordt omringd door fraaie bergachtige landschappen. Naast de ruige natuur kunt u in het dorp ook het lokale museum bezichtigen en er zijn in de omgeving ook een paar tuinen te bezichtigen zoals de Inverewe Garden in Poolewe. Vanaf Ullapool vertrekken er ferry’s naar Stornoway op de Buiten-Hebriden en naar de Summer Isles.

Isle of Skye

Isle of Skye

Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Volgens velen één van de mooiste eilanden van Europa. Dit populaire eiland heeft het allemaal. Een dramatisch landschap met bergen en meren, kliffen en baaien met witte stranden, spookachtige ruïnes, uitgestrekte vlaktes met schapen en Schotse Hooglanders en de allermooiste vergezichten. Bewonder de indrukwekkende rotspartij The Old Man of Storr aan de oostkant van het eiland. De ‘Old Man’ is al vanaf de parkeerplaats te zien, maar het beste uitzicht heeft u als uw de wandeling naar de voet van de rotspartij maakt. De Fairy Pools bevinden zich in Glenbrittle. Deze waterpoelen met kristalhelder bronwater worden gevoed door de watervallen uit het Cuillin-gebergte. Vanaf de parkeerplaats wandelt u er in ongeveer 20 minuten naar toe. Vooral bij zonnig weer kleuren de poelen turquoise en is het net een sprookje! Neemt u ook een enthousiaste duik in het heldere, maar o zo koude, water?
Het dramatische landschap van Quiraing zult u mogelijk herkennen, want een aantal beroemde films, waaronder Star Wars is hier opgenomen. Het rotsachtige landschap in allerlei kleuren groen is ontstaan door een aardverschuiving en levert de meest indrukwekkende vergezichten op. Je kunt er schitterend wandelen. Dit geldt ook voor de Cuillin Hills, een bergketen met toppen van 1000 meter hoog. Er zijn op Isle of Skye talloze wandelingen mogelijk, zowel voor beginnende als ervaren wandelaars. Op deze manier ervaart u het pure Schotse landschap op zijn best. Dus trek uw wandelschoenen aan en ga erop uit!

Ruïne van het Eilean Donan Castle

Schotland Eilean Donan Castle

De ruïne van Eilean Donan Castle is één van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland. Het kasteel ligt aan de westkust van Schotland op een eiland in Loch Duich en is middels een loopbrug verbonden met het vasteland. Van oorsprong is het een 13e-eeuws kasteel. In de beginperiode van de 18e eeuw werd het kasteel opgeblazen. Daarna is het een ruïne geweest tot de restauratie in de jaren dertig. Tegenwoordig is er een museum gevestigd in het kasteel dat een goed beeld geeft van het leven in een kasteel in de middeleeuwen. Het kasteel wordt omgeven door een idyllische landschap en ligt dichtbij de brug die het eiland Skye verbindt met het Schotse vasteland. Het kasteel deed in de James Bond film The World is Not Enough dienst als het Schotse hoofdkwartier van MI6.

Buiten-Hebriden: Lewis & Harris

Schotland Isle of Lewis

Er is voldoende te zien en beleven in dit noordwestelijke deel van de Schotse Hooglanden. Isle of Lewis is het grootste en noordelijkste eiland van de eilandengroep Buiten-Hebriden. Het zit vast aan Isle of Harris, maar waar de grens precies ligt is niet duidelijk. De eilanden zijn een Schots sprookje. Het uitgestrekte platteland wordt afgewisseld met vissersdorpjes en ongerepte witte stranden die volgens velen tot de mooiste van de archipel behoren.
Beide eilanden bieden een uniek landschap met veel natuurlijke, historische en culturele pareltjes. Isle of Lewis staat bekend om zijn vele kilometers indrukwekkende kliffen en zandstranden. Actieve vakantiegangers lopen de 3,5 mijl (ca. 5,6 km) naar de ‘Butt of Lewis’ aan de noordpunt van het eiland, een ideale plek om met een beetje geluk dolfijnen, walvissen en reuzenhaaien te spotten. In hoofdstad Stornoway vindt u het Lewis Loom Centre. Hier komt u alles te weten over de grove wollen stof Harris Tweed, de specialiteit van de eilanden. Breng ook een bezoek aan de beroemde Standing Stones op een half uurtjes rijden vanaf Stornoway. Deze stenen staan er al 5000 jaar en vormen van bovenaf gezien een kruis. Het is een raadsel waarom ze ooit zijn gebouwd.