Krugerpark
Swaziland
Panoramaroute
Kaapse wijnlanden
Kaapstad
Tuinroute
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Highlights Zuid-Afrika

Panoramaroute

za_al_panoramagodswindow.jpg

De Panorama Route is voor vele bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van hun reis. De route voert u langs zowel cultureel erfgoed als landschappelijke bezienswaardigheden. Een van de bekendste is wel het geweldige uitzicht bij God's Window en de prachtige watervallen. Maar ook Blyde River Canyon: een van de langste kloven ter wereld, met spectaculaire geologische vormen en de mooiste panorama's van het land zal u verbazen. De Panorama Route kan uitstekend worden gecombineerd met de oude goudmijnstad Pilgrim's Rest. In deze plaats lijkt de tijd stil te hebben gestaan, want het is een groot nationaal museum geworden waar bezoekers zelf op zoek kunnen gaan naar goud. Bezoek zeker het Alanglade. Dit statige, Georgian landhuis werd bewoond oor verschillende goudmijneigenaren. Nu is het een museum waar je een mooie indruk krijgt van hoe men eind negentiende, begin twintigste eeuw hier leefde.

Tuinroute

za_al_kysna.jpg

De Tuinroute, ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de hoogtepunten van het land noemen. Tussen Mosselbaai en Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden, die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken.

Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen en zouthoudende meren. De Tuinroute voert u langs al dit moois en zorgt voor een waar visueel feest! Het uitzicht is dan ook zeer afwisselend. U gaat van weelderige vegetatie met inheemse bossen waar gigantische Yellowwood trees groeien, naar semi-aride gebieden.

Vanuit de bergen van de Outeniqua Range gaat het landschap over in laaggelegen stranden. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan.
Ook zijn de bergen langs de Tuinroute prachtig, met inheemse wouden en 'fynbos'. Bezoek ook zeker plekken als het Wilderness Nationaal Park, de Cango Caves en het Knysna Forest. Het Wilderness Nationaal Park ligt bij Wilderness en omvat dertig kilometer ongerepte kust.
Leuke plaatsen langs de route zijn Knysna, Mosselbaai, Plettenberg Bay en Wilderness. Het hele jaar heerst hier een warm klimaat. Er liggen prachtige stranden en verschillende meren die via rivieren met elkaar zijn verbonden. Hier leven bijna tachtig soorten watervogels en het is een geweldige omgeving om te wandelen en te vissen.

Kaapstad

za_al_kaa_luchtfoto.jpg

Geen stad ligt in een mooiere baai dan Kaapstad. De dramatiek van de ruim duizend meter hoge, platte Tafelberg, die uit het niets achter de wolkenkrabbers lijkt op te rijzen, is groot. Kaapstad kent naast de bekende hoogtepunten ook enkele verschillende leuke wijken, die zeker een bezoekje waard zijn, zoals Bo-kaap. Bo-kaap is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van de stad. Tegen de helling van Signal hill lopen schattige klinkerstraatjes steil omhoog. Aan weerzijden staan oogverblindend groene, roze, gele en oranje huisjes.
Maar ook het oude centrum van Kaapstad, in de kom van de wat gekromde Tafelberg is leuk om op de dag te bezoeken. Alle historische gebouwen liggen op loopafstand van elkaar. Het is een kosmopolitisch centrum vol fijne bars en restaurantjes in koloniale en moderne panden.
Via Long Street, het uitgaanscentrum en backpackerswalhalla, loopt u van Bo-kaap naar beneden de stadskom in. De Company Gardens, evenwijdig aan het parlementsgebouw, zijn verkoelend in de snikhete zomers. Grijze eekhoorns grissen brutaal het eten uit uw handen als u uitrust in de schaduw.
Een andere leuke wijk is de Victoria & Waterfront, direct gelegen aan het water. Hier vind u verschillende restaurants, winkels en terrasjes om ’s middags of in de avond te genieten van de heerlijke temperaturen in onze winter. Dit is ook de plek waar de boot naar Robben Eiland vertrekt.

Tafelberg

za_al_kaa_tafelberg2.jpg

Ongeveer 450 miljoen jaar geleden ontstaat deze beroemde berg met een oppervlakte van zestig vierkante meter. Door erosie van de zachtere lagen heeft het de zo karakteristieke platte vorm gekregen. De oorspronkelijke Afrikaanse volken die in de baai leefden noemen de berg tweeduizend jaar geleden Hoerikwaggo ofwel Zeeberg.

Wanneer de Portugezen ontdekkingsreizigers rondom de Kaap richting India varen krijgt de berg een nieuwe naam: Taboa do Cabo of Tafel van de Kaap. De Tafelberg betekent in die tijd een teken van hoop: een baai om aan te meren voor vers voedsel en water. Tegenwoordig is de Tafelberg vooral een toeristische trekpleister, maar ook een spiritueel rustpunt voor de bewoners van Kaapstad.

Voor 1929 was de tocht naar de top van de Tafelberg een pittige klim. Tegenwoordig biedt de kabelbaan uitkomst. Binnen tien minuten kunt u boven zijn terwijl de cabine langzaam ronddraait waardoor u niets hoeft te missen. Het uitzicht boven is werkelijk fenomenaal. Kaapstad, maar ook Robbeneiland, de False Bay en Kaap de Goede Hoop zijn bij mooi weer zichtbaar. Het weer is nogal veranderlijk. Zorg dat u altijd warme kleren meeneemt. Schijnt 's ochtends nog de zon, 's middags kan de berg gehuld zijn in de bekende mist en wolken, ook wel het Tafelkleed genoemd.

Kaap de Goede Hoop

za_al_kaapstadgoedehoop.jpg

De oude vuurtoren werd gebruikt om schepen de weg te wijzen. Lange tijd werd namelijk gedacht dat Cape Point daadwerkelijk het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika was. Dit punt ligt echter 220 kilometer oostelijker, bij Cape Agulhas. Omdat het kustlicht zich bovendien vaak in de mist bevond, is er een nieuwe vuurtoren gebouwd op Dias Point.

Cape Point behoort tot het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. Door de vaak verlaten stranden biedt dit natuurgebied ontspannen tochten en eindeloze uitzichten. Langs beide kusten van het schiereiland lopen wandelpaden. Aan de Atlantische kant ligt voornamelijk vlak strand met uitzicht op de oceaan en zo nu en dan een scheepswrak. De kustroute van False Bay is wat spannender. Deze leidt langs hoge kliffen, afgelegen stranden en door dichtbegroeid fynbos.

Hluhluwe Nationaal Park

za_al_hlu_leeuw.jpg

In het hart van Zululand, in het noordoosten van KwaZulu-Natal, ligt het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. In 1895 opgericht ter bescherming van de laatste neushoorns in Natal en al in 1897 uitgeroepen tot wildreservaat. Daardoor is Imfolozi het op een na oudste wildreservaat van Afrika.
Voorheen bestond het reservaat uit 2 verschillende parken, namelijk; Hluhluwe Park in het noorden en Umfolozi Park in het zuiden. Doordat ze zijn samengevoegd en verbonden door het Corridor Reserve, is Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 ha nu een van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het is hier minstens net zo mooi als in Kruger en een stuk minder druk. Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu nog gebruikt worden voor voedsel en medicijnen. Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka.

Hluhluwe-Imfolozi is bekend geworden vanwege het succesvol redden van de witte (breedlip) neushoorn die, vanwege de jacht, met uitsterven werd bedreigd. Er waren nog maar ca. 20 neushoorns toen de specialisten van de Game Capture Unit met hun "Operation White Rhino" de neushoorn hebben behoedt tegen uitsterven. Inmiddels zijn er weer meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Naast de witte neushoorn wordt ook de zwarte (puntlip) neushoorn beschermd.

Drakensbergen

za_al_drakensbergen.jpg

De ‘barrière van speren’ noemt de Zulu bevolking van Zuid-Afrika de Drakensbergen wel, uKhahlamba. De Drakensbergen is een bergrug die parallel loopt met de Zuid-Afrikaanse oostkust. Ten westen van Durban, op de grens met het ministaatje Lesotho rijzen opeens de rauwe toppen op.
Pas in de noordelijke provincie Mpumalanga stort het land omlaag. Daar eindigen de uitlopers van het gebergte. Het zijn steile hellingen. De zachte zandstenen kern onder de basalten toplaag is duizenden jaren sterk geërodeerd.
De Drakensbergen zijn vooral geliefd bij natuurliefhebbers, want de regio kent een bijzondere flora. Maar ook de sportieveling komt hier aan zijn trekken, met mountainbiken, abseilen, paardrijden of een stevige wandeling.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Drakensbergen is wel de Sani Pass. Op weg naar de hoogste top van het gebergte, en daarmee van heel Zuid-Afrika, stopt u op de 3.000 meter hoge Sani pas en daar bevindt zich een pub, vanwaar u een geweldig uitzicht heeft.

Addo Elephant NP

za_addonp.jpg

Het malariavrije Addo Elephant National Park ligt zo’n zeventig kilometer ten noorden van Port Elizabeth. Het natuurgebied is met 185.000 vierkante kilometer het derde grootste natuurpark van Zuid-Afrika en het enige reservaat met een kustlijn.
Er bestond een tijd waarin enorme kuddes olifanten struinden door de provincie Oost-Kaap. Maar in de negentiende eeuw verbouwden boeren het gebied en raakten de mensen met het dier in conflict. Snel riepen boeren de overheid om hulp. De jacht op olifanten begon.
In 1931 waren er nog maar elf olifanten over. Addo Elephant National Park werd opgericht om deze overgebleven dieren te beschermen, en met succes. Vandaag de dag trompetteren meer dan zeshonderd olifanten in een veilige leefomgeving. Naast olifanten zijn ook veel andere diersoorten geherintroduceerd in hun oorspronkelijke thuisgebied. Leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels vullen tegenwoordig de Big Five aan in het reservaat. Om de kans te vergroten dat je deze dieren tegenkomt, hangt er bij de ingang van het park een kaart met de plekken waar de dieren het laatst zijn gezien. Verder versieren onder meer hyena’s, antilopen, zebra’s en stokstaartjes het dorren graslandschap dat zich uitstrekt over het Zuurberg-gebergte en delen van de Karoo.

Wijnlanden

za_al_wijnlanden2.jpg

Naast de Tuinroute is er ook nog de Wijnroute. Zo’n 30 minuten rijden vanaf Kaapstad begint het Kaapse Wijnland. Hier ligt een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Hier staan nog landhuizen met de zeer herkenbare Kaaps-Hollandse stijl. Vanwege het zeer gunstige, Mediterrane klimaat en de vruchtbare grond is dit gebied perfect voor wijnbouw.

Stellenbosch is de bekendste plaats in de Wijnlanden en kent een gezellige sfeer met kleine straatjes, terrasjes en uiteraard veel wijnwinkels. Maar ook Franschhoek en Paarl zijn zeker een bezoekje waard. Iedere stad heeft zijn eigen uitstraling, maar in dit gebied gaat het uiteraard om de wijnhuizen, die u overal vind. De meeste wijnhuizen zijn open voor het publiek en u kunt hier dan ook een rondleiding boeken, welke altijd wordt afgesloten met een wijnproeverij. Bij het verkeersbureau van Stellenbosch kunt u een kaart krijgen met alle wijnhuizen en mogelijkheden. Voor degene die iets meer tijd hebben en het sportiever willen aanpakken, bestaat ook de mogelijkheid om per fiets een wijntour te maken, wel zo makkelijk als u meer glaasjes wilt proberen.

Soweto

za_al_sowetotownship.jpg

Soweto (South Western Townships) is eigenlijk een samentrekking van 38 verschillende townships. In 1904 kwamen de eerste mensen wonen in het gebied ten zuidwesten van Johannesburg. De echte groei vond echter plaats in de jaren vijftig en zestig. De Zuid-Afrikaanse apartheidsregering besloot destijds dat in Johannesburg alleen nog maar blanken mochten wonen. Zwarten, kleurlingen en Aziaten dienden te verhuizen naar de voor hun ‘ras’ bestemde townships. Deze wijken smolten in de volgende decennia samen tot de huidige stad Soweto met ruim vier miljoen inwoners.

De leukste manier om Soweto te verkennen is eigenlijk z'n op oer-Hollands: op de fiets. In het zonnetje rijdt u door Zuid-Afrika’s beroemdste township en fiets u plots door de enige straat ter wereld waar ooit twee Nobelprijswinnaars woonden. Eerst rijdt u langs het huis van Desmond Tutu. Daarna rijdt u langs het oude optrekje van Nelson Mandela dat tegenwoordig een museum is. Maar ook een wandeling onder begeleiding van een inwoner van Soweto is een absolute aanrader.

Robbeneiland

Bezienswaardigheid Robbeneiland - Zuid-Afrika

Robbeneiland bij Kaapstad is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Zuid-Afrika! Een bezoek aan Robbeneiland gaat slechts om één ding: een bezoek aan sectie-B van het centrale gevangenisgebouw. In dit deel zaten de politieke gevangenen vast. Of om het wat scherper te formuleren: in deze sectie leefde Nelson Mandela 18 jaar lang in een cel. Een boot- en bustour inclusief een rondleiding door de gevangenis staat garant voor een indrukwekkende kennismaking met het apartheidsverleden van Zuid-Afrika.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis