Sapa
Koloniaal Hoi An
Mekong Delta
Halong Bay
Ho Chi Minh City
Hanoi
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Vietnam

Bevolking

Vietnam telt ongeveer 83.000.000 inwoners, waarvan de grootste groep Vietnamees is (87%). Eenzesde van de bevolking behoort tot één van de 53 etnische minderheden. Hiervan zijn de Chinezen (Hoa) met ongeveer 1.500.000 miljoen mensen de belangrijkste minderheidsgroep. De Chinezen drijven voornamelijk handel in en om Ho Chi Minh Stad.

Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland en werkt in de rijstgebieden. De drie grootste steden Saigon, Hanoi en Haiphong hebben respectievelijk 6.000.000, 4.000.000 en 1.500.000 inwoners.

Eten en drinken

Op culinair vlak is Vietnam een paradijs. Dankzij een groot aanbod van vers exotisch fruit, groenten, vis, rijst en de invloed van onder andere de Franse en de Chinese keuken is het wellicht één van de lekkerste keukens van Azië. Een typisch Vietnamees gerecht is Pho. Pho is een noedelsoep die werkelijk overal te koop is en bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten.

Bij het eten drinkt men koffie, thee, mineraalwater, lokale wijn of bier. Andere specialiteiten zijn vruchtensmoothies en kokosmelk.

Geografie

Vietnam heeft een oppervlakte van ongeveer 330.000 vierkante kilometer en is daarmee acht keer zo groot als Nederland. Het grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en Cambodja en in het oosten en zuiden aan de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese zee.

Er zijn twee grote rivierdelta’s in Vietnam: de delta van de Song Hong (Rode Rivier) in het noorden en de delta van de Mekong in het zuiden. In de noordelijke delta ligt de hoofdstad Hanoi, in de zuidelijke delta Ho Chi Minhstad, het commerciële centrum van het land. De delta van de Mekong in het zuiden is een uiterst vruchtbaar gebied door de voortdurende aanvoer van rivierslib. Daar zijn dan ook uitgestrekte rijstvelden te vinden.

Het oostelijke deel is een kustvlakte die in het westen begrensd wordt door de steile hellingen van de Annamitische bergketen, een aaneenschakeling van hooglanden met uitlopers naar de kust. Het hoogste landschap van Vietnam is te vinden in het noorden van het land, ten noordwesten van Hanoi. Daar ligt de berg Fan-si-pan (3143 m), niet ver van de grens met China.

Geschiedenis

Vietnams geschiedenis gaat terug tot voor onze jaartelling. Vietnam was de grootste tijd van zijn bestaan een provincie van keizerlijk China. Dit heeft sterke invloed gehad op de Vietnamese cultuur. Er werden nieuwe religies geïntroduceerd zoals het confusianisme, taoïsme en boeddhisme. Hierna werd het land beheert door verschillende koningshuizen.

Na een periode van voortdurende verdeeldheid kwam in 1802 de Nguyen-dynastie aan de macht. Hué werd de hoofdstad. De Fransen steunden de dynastie en kregen hierdoor allerlei privileges. Deze verdwenen echter geleidelijk aan, waardoor ze militair gingen ingrijpen. In 1887 hadden de Fransen heel Indo-China (Vietnam, Cambodja en Laos) ingenomen. De Fransen gedroegen zich echter slecht, waardoor zich tussen de beide wereldoorlogen in verschillende nationalistische bewegingen ontwikkelden. Eén man speelde hierbij een belangrijke rol: Ho Chi Minh.

Na de tweede wereldoorlog veroverde de Viet Minh onder leiding van Ho Chi Minh grote delen van het land. De onafhankelijke democratische republiek Vietnam werd uitgeroepen met Ho als president. Frankrijk had echter nog steeds een belangrijke invloed. De Fransen werden hierbij gesteund door de Amerikanen, terwijl de Viet Minh werd gesteund door China. Bloedige gevechten tussen Franse troepen en de Viet Minh bij Dien Bien Phu eindigden met de capitulatie van de Fransen. Op een conferentie in Genève werd besloten Vietnam op te delen in een noordelijke en zuidelijke zone. De regering van Noord Vietnam, gezeteld in de hoofdstad Hanoi, met als leider Ho Chi Minh, wilde de eenheid tussen Noord- en Zuid-Vietnam herstellen. Dit werd echter tegen gehouden door de president van Zuid-Vietnam, Ngo Dinh Diem, die aanvankelijk gesteund werd door de VS.

In 1960 werd het Nationaal Bevrijdingsfront (Viet Cong) voor Zuid-Vietnam opgericht. Deze begonnen een guerilla tegen het bewind van president Diem. In 1964 werden president Diem en zijn broer vermoord. Hij werd opgevolgd door een marionet van Amerika, president Thieu. In 1965 werden door de VS grondtroepen gestuurd om de guerilla van de Viet Cong tegen te gaan. In vier jaar tijd werd het aantal manschappen opgevoerd tot 540.000 man. Na groeiende protesten in Amerika zelf en in andere landen werden de Amerikaanse troepen vanaf 1969 geleidelijk terug getrokken. Op 30 april 1975 namen de Noord-Vietnamese troepen Saigon in, terwijl de laatste Amerikanen via het dak van de ambassade vertrokken.

De oorlog heeft in Vietnam onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt. Er zijn meer dan drie keer zoveel bommen op Vietnam gegooid dan in de Tweede Wereldoorlog op Europa.

Klimaat

In het zuiden van Vietnam is het klimaat tropisch en in het noorden subtropisch. 's Zomers loopt de gemiddelde temperatuur op tot ongeveer 35 °C, terwijl in de winter de minimum temperaturen ongeveer 20 °C (Saigon) en 12 °C (Hanoi) zijn. De berggebieden zijn het hele jaar door
koel.

Zowel in het noorden als in het zuiden valt van mei tot oktober de meeste neerslag. In het gebied rond Nha Trang vindt het natte seizoen tussen december en februari plaats. In deze periode vallen hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen continu regent.

Klimaat Sapa

Indien u Sapa bezoekt tijdens uw vakantie, dan geven wij u bij deze graag extra informatie over het klimaat in dit gebied. Zo gaat u goed voorbereid op reis.

Sapa is een prachtig gebied gelegen in het noorden van Vietnam. Het landschap verschilt van dichte bebossing tot knalgroene heuvels, waar de rijstterrassen over uitgestrekt liggen en omsingeld zijn door hoge bergen. Diverse dorpjes profiteren met hun landbouw van deze groene en vruchtbare omgeving.

Sapa heeft een bijzonder klimaat, namelijk een Tropisch Savanneklimaat. Dit houdt in dat er zowel regenperiodes als droge periodes voorkomen en dat de temperatuur kan wisselen tussen ongeveer 15 en 35 graden Celsius. De zomermaanden (april t/m oktober) gaan helaas gepaard met flinke regenbuien. Hoewel de rijstvelden op hun mooist zijn in de maanden juni, juli en augustus is dit niet de meest ideale reistijd. Dit vanwege de hoge temperaturen en de vele regen die er valt in deze maanden. Wanneer u wel in de zomerperiode Sapa gaat bezoeken, adviseren wij u bij het inpakken van uw koffer hier rekening mee te houden. Regenbestendige kleding, een pet of hoed en goede wandelschoenen voor wanneer u een wandeling of fietstocht gaat maken zijn hier goede voorbeelden van.

De wintermaanden (november t/m maart) zijn daarentegen aangenamer. De temperaturen liggen overdag gemiddeld rond de 20 graden Celsius en er valt weinig regen. Vooral voor een trekking of een fietstocht is dit een fijne reistijd. Neemt u voor de zekerheid wel een vestje, trui of jas mee en goede wandelschoenen voor als u te voet de omgeving gaat verkennen.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Vietnam. Bij de boeddhisten in Vietnam zijn ook invloeden van andere religies of wijsheden zoals het Chinese confucianisme en het taoïsme (daoïsme) terug te vinden. Ongeveer 2.000.000 inwoners zijn christen, hierdoor staat in een grote stad vaak een grote kathedraal.

Taal

De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. In het land worden daarnaast veel regionale talen en dialecten gesproken. In de meeste (grotere) steden kunt u redelijk goed met Engels terecht. Sommige oudere mensen spreken nog Frans.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld chauffeurs, gidsen, kamermeisjes, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

- Kamermeisjes: ongeveer € 1,00 per kamer per nacht (omgerekend ca. VND 27.803)
- Kofferdragers: € 1,00 per koffer (omgerekend ca. VND 27.803)
- Overige services (sampans, jonk, riksja): € 1,00 per koffer (omgerekend ca. VND 27.803)
- Chauffeur: ongeveer € 2,00 per groep per dag (omgerekend ca. VND 55.606)
- Gids: ongeveer € 1,00 per persoon per dag (omgerekend ca. VND 27.803)
- Reisleider: ongeveer € 2,00 per persoon per dag (omgerekend ca. VND 55.606)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2018. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en lokale valuta wijzigen waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Ambassade

Ambassade Vietnam
Javastraat 1-1
2585 AA Den Haag
Tel: 070-364 8917
Fax: 070-364 8656

Geldzaken

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong (VND). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in Vietnam is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Cirrus logo, te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Tenslotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars evenals traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Vietnam worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer. In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Malaria

De informatie die u hier vindt is gebaseerd op informatie uit 2018 van onze lokale partners in Vietnam. In een aantal gebieden van Vietnam komt malaria voor. Gedurende de regenperiode is de kans op muggen en andere schadelijke insecten groter dan in de rest van het jaar. Het is aan te raden om in Vietnam te reizen met antimuggenspray en het kan verstandig zijn om een klamboe/muggennet mee te nemen als u afreist naar de jungle, nationale parken en afgelegen gebieden. Als u verblijft in de steden is dit niet nodig.

Openingstijden

De winkels blijven in Vietnam over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30 uur en 21.00 uur.

De banken zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00 uur en 15.00 uur.

Reisdocumenten

U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Vietnam moet uw paspoort na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bovendien is een visum verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

• E-Visum
• Via het CIBT/VisumCentrale
• Via de Vietnamese Ambassade in Den Haag of Brussel


E-Visum
Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Vietnamese immigratiedienst. De kosten bedragen momenteel USD 25 per persoon en kunnen alleen met een creditcard voldaan worden. De aanvrager krijgt na het doorlopen van de procedure een individuele code. Hiermee kunt u de status van de aanvraag controleren en kunt u de E-visa afdrukken wanneer deze is verstrekt. Klik hier voor alle benodigde informatie. Tegen bemiddelingskosten kunt het E-Visum ook regelen via het CIBT/VisumCentrale.
De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 30 dagen met een single entry (enkele binnenkomst). Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. Voor een langer verblijf of een visum voor multiple entry (meerdere binnenkomsten) kan er geen gebruik gemaakt worden van het e-visum en kunt u de visa aanvragen via het CIBT/VisumCentrale of de Vietnamese Ambassade.

Hieronder vindt u de grensovergangen/luchthavens + bijpassende benaming welke veel worden gebruikt.
Per vlucht: bij aankomst in of vertrek uit Hanoi, is het begin- of eindpunt Noi Bai Int. Airport
Per vlucht: bij aankomst in of vertrek uit Ho Chi Minh City, is het begin- of eindpunt Tan Son Nhat Int. Airport
Over land: reist u vanuit Ho Chi Minh City naar Phnom Penh, dan is het begin- of eindpunt Moc Bai Landport

LET OP: Het E-Visum is niet geldig bij elke grensovergang in Vietnam.

Heeft u één van onderstaande groep- of privéreizen geboekt, dan reist u over water via Chau Doc. Het is dan NIET mogelijk om te reizen met een e-visum.

- groepsreis Vietnam & Cambodja (t/m vertrek oktober 2019)
- privéreis Vietnam & Cambodja
- privéreis Cambodja & Zuid-Vietnam
- privéreis Vietnam, Cambodja & Thailand
- privéreis Vietnam, Cambodja & Laos

Via het CIBT/VisumCentrale
Voor vertrek kunt u tegen een gereduceerd tarief uw visum aanvragen via de VisumCentrale. Houd rekening met eventuele sluitingsdagen van ambassades. Deze kunnen invloed hebben op de verwerkingstijd van uw visumaanvraag. Dien uw aanvraag dus op tijd in, zodat u er zeker van bent dat u uw documenten voor uw reis weer in uw bezit heeft. De ambassade is gesloten op dinsdag en donderdag. Houdt u rekening met extra verwerkingstijd: deze sluitingsdagen dienen opgeteld te worden bij het vermelde aantal werkdagen dat de ambassade nodig heeft voor het verwerken van de visumaanvraag. De tarieven van de ambassade en van VisumCentrale worden per reiziger berekend. Het totaalbedrag van uw aanvraag hangt af van de diensten die u op de website selecteert, het aantal reizigers en het aantal werkdagen dat nodig is om uw aanvraag te verwerken. Klik hier voor alle benodigde informatie.

Via de Vietnamese Ambassade
U kunt ook het visum rechtstreeks aanvragen bij de Vietnamese Ambassade. Houdt er rekening mee dat dit doorgaans de meest tijdrovende manier is om een visum te verkrijgen. Om het visum aan te vragen bij de ambassade dient u een ingevuld visumformulier te downloaden. Klik hier voor meer informatie (link naar de site van de ambassade). Hiermee kunt u vervolgens zelf langs de ambassade gaan of de stukken aangetekend verzenden. Houdt rekening met de openingstijden van de ambassade.

Visum on arrival
De Vietnamese ambassade in Nederland waarschuwt (bericht van 3 december 2018) reizigers tegen het aanvragen van 'visa on arrival' bij andere dienstverleners en websites dan de Vietnamese ambassade in Den Haag zelf. De Nederlandse ambassade in Nederland heeft onlangs veel feedback ontvangen van buitenlanders op de online visumdienst die wordt aangeboden door de onderstaande websites. De ambassade is niet verantwoordelijk voor visumaanvragen voor Vietnam die door deze diensten worden verstrekt. De ambassade verstrekt zelf ook geen visum on arrival. De Vietnamese ambassade geeft aan dat onderstaande websites niet legitiem zijn:

- http://vietnam-embassy.org
- http://myvietnamvisa.com
- http://vietnamvisacorp.com
- http://vietnam-visa.com
- http://visavietnam.gov.vn
- http: // vietnamvisa.gov.vn
- http://visatovietnam.gov.vn
- http://vietnam-visa.gov.vn
- http://www.vietnam-visa.com
- http://www.visavietnamonline.org
- http://www.vietnamvs.com
en andere websites die mogelijk bestaan.

Wij raden u dan ook nadrukkelijk aan geen gebruik te maken van het visum on arrival, maar te kiezen voor één van de andere opties die hierboven gegeven worden.

Tijdsverschil

In Vietnam is het 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Vietnamese dong of met Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Vietnam 127/220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Vietnam kunt checken.

Verblijf op de jonk - Halong Bay

Aan boord van de jonk overnacht u in een 2-persoonshut met eigen badkamer én prachtig uitzicht over de baai. Aan boord wordt een overheerlijke verse lunch geserveerd. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk: kajakken, een verfrissende duik, maar u kunt natuurlijk ook aan boord blijven en ontspannen op het dek. In de avond krijgt u een uitgebreid diner en kunt u genieten van het prachtige uitzicht door de ondergaande zon die de baai langzaam roze kleurt. De jonk beschikt niet over een driepersoons hut. Wanneer u met zijn drieën reist, zullen wij een 2-persoonshut en een 1-persoonshut voor u reserveren.

Wanneer u tijdens de reis met een grote groep verblijft op de Jonk in Halong Bay, kan het voorkomen dat i.v.m. de grootte van de schepen de groep verdeeld wordt over twee jonks.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis