Rondreizen Vietnam

Sapa
Koloniaal Hoi An
Mekong Delta
Halong Bay
Ho Chi Minh City
Hanoi
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Vietnam

Bevolking

Vietnam telt ongeveer 83.000.000 inwoners, waarvan de grootste groep Vietnamees is (87%). Eenzesde van de bevolking behoort tot één van de 53 etnische minderheden. Hiervan zijn de Chinezen (Hoa) met ongeveer 1.500.000 miljoen mensen de belangrijkste minderheidsgroep. De Chinezen drijven voornamelijk handel in en om Ho Chi Minh Stad.

Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland en werkt in de rijstgebieden. De drie grootste steden Saigon, Hanoi en Haiphong hebben respectievelijk 6.000.000, 4.000.000 en 1.500.000 inwoners.

Eten en drinken

Op culinair vlak is Vietnam een paradijs. Dankzij een groot aanbod van vers exotisch fruit, groenten, vis, rijst en de invloed van onder andere de Franse en de Chinese keuken is het wellicht één van de lekkerste keukens van Azië. Een typisch Vietnamees gerecht is Pho. Pho is een noedelsoep die werkelijk overal te koop is en bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten.

Bij het eten drinkt men koffie, thee, mineraalwater, lokale wijn of bier. Andere specialiteiten zijn vruchtensmoothies en kokosmelk.

Geografie

Vietnam heeft een oppervlakte van ongeveer 330.000 vierkante kilometer en is daarmee acht keer zo groot als Nederland. Het grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en Cambodja en in het oosten en zuiden aan de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese zee.

Er zijn twee grote rivierdelta’s in Vietnam: de delta van de Song Hong (Rode Rivier) in het noorden en de delta van de Mekong in het zuiden. In de noordelijke delta ligt de hoofdstad Hanoi, in de zuidelijke delta Ho Chi Minhstad, het commerciële centrum van het land. De delta van de Mekong in het zuiden is een uiterst vruchtbaar gebied door de voortdurende aanvoer van rivierslib. Daar zijn dan ook uitgestrekte rijstvelden te vinden.

Het oostelijke deel is een kustvlakte die in het westen begrensd wordt door de steile hellingen van de Annamitische bergketen, een aaneenschakeling van hooglanden met uitlopers naar de kust. Het hoogste landschap van Vietnam is te vinden in het noorden van het land, ten noordwesten van Hanoi. Daar ligt de berg Fan-si-pan (3143 m), niet ver van de grens met China.

Geschiedenis

Vietnams geschiedenis gaat terug tot voor onze jaartelling. Vietnam was de grootste tijd van zijn bestaan een provincie van keizerlijk China. Dit heeft sterke invloed gehad op de Vietnamese cultuur. Er werden nieuwe religies geïntroduceerd zoals het confusianisme, taoïsme en boeddhisme. Hierna werd het land beheert door verschillende koningshuizen.

Na een periode van voortdurende verdeeldheid kwam in 1802 de Nguyen-dynastie aan de macht. Hué werd de hoofdstad. De Fransen steunden de dynastie en kregen hierdoor allerlei privileges. Deze verdwenen echter geleidelijk aan, waardoor ze militair gingen ingrijpen. In 1887 hadden de Fransen heel Indo-China (Vietnam, Cambodja en Laos) ingenomen. De Fransen gedroegen zich echter slecht, waardoor zich tussen de beide wereldoorlogen in verschillende nationalistische bewegingen ontwikkelden. Eén man speelde hierbij een belangrijke rol: Ho Chi Minh.

Na de tweede wereldoorlog veroverde de Viet Minh onder leiding van Ho Chi Minh grote delen van het land. De onafhankelijke democratische republiek Vietnam werd uitgeroepen met Ho als president. Frankrijk had echter nog steeds een belangrijke invloed. De Fransen werden hierbij gesteund door de Amerikanen, terwijl de Viet Minh werd gesteund door China. Bloedige gevechten tussen Franse troepen en de Viet Minh bij Dien Bien Phu eindigden met de capitulatie van de Fransen. Op een conferentie in Genève werd besloten Vietnam op te delen in een noordelijke en zuidelijke zone. De regering van Noord Vietnam, gezeteld in de hoofdstad Hanoi, met als leider Ho Chi Minh, wilde de eenheid tussen Noord- en Zuid-Vietnam herstellen. Dit werd echter tegen gehouden door de president van Zuid-Vietnam, Ngo Dinh Diem, die aanvankelijk gesteund werd door de VS.

In 1960 werd het Nationaal Bevrijdingsfront (Viet Cong) voor Zuid-Vietnam opgericht. Deze begonnen een guerilla tegen het bewind van president Diem. In 1964 werden president Diem en zijn broer vermoord. Hij werd opgevolgd door een marionet van Amerika, president Thieu. In 1965 werden door de VS grondtroepen gestuurd om de guerilla van de Viet Cong tegen te gaan. In vier jaar tijd werd het aantal manschappen opgevoerd tot 540.000 man. Na groeiende protesten in Amerika zelf en in andere landen werden de Amerikaanse troepen vanaf 1969 geleidelijk terug getrokken. Op 30 april 1975 namen de Noord-Vietnamese troepen Saigon in, terwijl de laatste Amerikanen via het dak van de ambassade vertrokken.

De oorlog heeft in Vietnam onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt. Er zijn meer dan drie keer zoveel bommen op Vietnam gegooid dan in de Tweede Wereldoorlog op Europa.

Klimaat

In het zuiden van Vietnam is het klimaat tropisch en in het noorden subtropisch. 's Zomers loopt de gemiddelde temperatuur op tot ongeveer 35 °C, terwijl in de winter de minimum temperaturen ongeveer 20 °C (Saigon) en 12 °C (Hanoi) zijn. De berggebieden zijn het hele jaar door
koel.

Zowel in het noorden als in het zuiden valt van mei tot oktober de meeste neerslag. In het gebied rond Nha Trang vindt het natte seizoen tussen december en februari plaats. In deze periode vallen hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen continu regent.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Vietnam. Bij de boeddhisten in Vietnam zijn ook invloeden van andere religies of wijsheden zoals het Chinese confucianisme en het taoïsme (daoïsme) terug te vinden. Ongeveer 2.000.000 inwoners zijn christen, hierdoor staat in een grote stad vaak een grote kathedraal.

Taal

De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. In het land worden daarnaast veel regionale talen en dialecten gesproken. In de meeste (grotere) steden kunt u redelijk goed met Engels terecht. Sommige oudere mensen spreken nog Frans.

Ambassade

Ambassade Vietnam
Javastraat 1-1
2585 AA Den Haag
Tel: 070-364 8917
Fax: 070-364 8656

Fooien

Fooien zijn in Vietnam gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer 1 USD per kamer per nacht
Kofferdragers: ongeveer 1 USD per koffer
Gids: ongeveer 5 - 10 USD per dag
Chauffeur: ongeveer 5 USD per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Geldzaken

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong (VND). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in Vietnam is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Cirrus logo, te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Tenslotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars evenals traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Vietnam worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

De winkels blijven in Vietnam over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30 uur en 21.00 uur.

De banken zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00 uur en 15.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar Vietnam is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland aan te vragen.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.

Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen is echter lastig en kost vaak veel tijd. NRV werkt voor de visumbemiddeling samen met VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Er worden alleen single entry visa uitgegeven, tenzij aangetoond kan worden dat er twee inreizen in Vietnam plaatsvinden tijdens uw geboekte reis. Is dit het geval, dan wordt er een double entry visum voor u uitgegeven.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Ambassade van Vietnam.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

In Vietnam is het 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Vietnamese dong of met Amerikaanse dollars.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam