UNESCO Werelderfgoed in Sucre
UNESCO Werelderfgoed in Sucre
Zoutvlakte van Uyuni
Zoutvlakte van Uyuni
Verblijf op het Titicacameer
Verblijf op het Titicacameer
Cuzco, de hoofdstad van het oude Inca-rijk
Cuzco, de hoofdstad van het oude Inca-rijk
Machu Picchu
Machu Picchu

Hoogtepunten van Bolivia & Peru

Privéreis | 24 dagen v.a.
4615i
Prijs p.p. gebaseerd op:
Vertrekdatum
14-11-2024
Reisduur
24dagen
Aantal personen
2 volwassenen
UNESCO Werelderfgoed in Sucre, Potosí en Cuzco
3-daagse excursie over de zoutvlakte Salar de Uyuni
Verblijf bij een lokale familie op het Titicacameer
4-daags verblijf in de Heilige Vallei van de Inca's
Mogelijkheid tot een 2e bezoek aan Machu Picchu en verlengen in de Amazone

Van de grootste zoutvlakte ter wereld tot de verborgen Inca-stad Machu Picchu

Tijdens deze reis brengt u een bezoek aan de voornaamste bezienswaardigheden van Bolivia en Peru. U maakt gebruik van verschillende vervoersmiddelen, geniet van een rijke geschiedenis, koloniale architectuur en UNESCO Werelderfgoed, en leert meer over de verschillende bevolkingsgroepen. Onderweg slaapt u op een eiland gelegen op het hoogst bevaarbare meer ter wereld en verblijft u enkele dagen in de Heilige Vallei van de Inca’s. Natuurlijk mag een meerdaagse excursie per 4WD over de zoutvlakte van Salar de Uyuni en langs kleurrijke lagunes met flamingo’s niet ontbreken.

"Twee van de mooiste landen van Zuid-Amerika gecombineerd in één reis. Onderweg was het genieten van de prachtige natuur en rijke cultuur en heb ik de belangrijkste bezienswaardigheden van beide landen gezien. Vooral de excursie per jeep over de zoutvlakte en het bezoek aan Machu Picchu hebben een grote indruk op mij gemaakt."

H. de Boer, Rotterdam

-Dagprogramma
Sluiten-
DAG
01

Amsterdam - Santa Cruz

Luchthaven check in
Vertrek Amsterdam - Santa Cruz

Vertrek vanaf Amsterdam voor uw vlucht naar Santa Cruz, de belangrijkste en meest welvarende stad van Bolivia.

Wij bieden ook vluchten aan vanaf Brussel. Bij het tabblad 'Data & prijzen' kunt u aangeven vanaf waar u zou willen vliegen.

DAG
02

Santa Cruz

bo_al_vrouwmetkind.jpg
Transfer naar hotel Santa Cruz
Vrije dag
Overnachting Santa Cruz

Bij aankomst staat onze lokale vertegenwoordiging op u te wachten om u naar het hotel in het centrum van Santa Cruz te brengen. In tegenstelling tot veel andere grote steden in Bolivia is Santa Cruz laag gelegen, op zo’n 416 meter, en beschikt het over een tropisch klimaat.

Santa Cruz voelt verrassend genoeg aan als een kleine stad door zijn gebrek aan hoogbouw en ontspannen tropische sfeer. De grootste stad van Bolivia ademt moderniteit, maar klampt zich nog altijd vast aan traditie. Het centrum van de stad is levendig, de smalle straatjes vol met zakenmannen in pak die chicha (maïsdrankje) nippen bij kraampjes op straat, terwijl de taxi’s en paard-en-wagens elkaar verdringen voor de beste positie bij de verkeerslichten. De lokale bevolking relaxt op het centrale plein en luistert naar Camba muziek, restaurants gaan dicht voor de siësta en kleine winkels verkopen goedkope, lokale producten. Er zijn hier heerlijke restaurants te vinden door de veelzijdige invloeden van de Spanjaarden, Aziaten, Afrikanen en indianen.

DAG
03

Santa Cruz - Sucre

bo_al_sucre.jpg
Transfer naar luchthaven Santa Cruz
Vlucht Santa Cruz - Sucre
Transfer naar hotel Sucre
Vrije middag
Eerste overnachting Sucre

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Santa Cruz gebracht voor uw binnenlandse vlucht naar Sucre, de hoofdstad van Bolivia. Hier wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Sucre is de mooiste stad van Bolivia en het symbolisch hart van de natie. Het was hier dat de onafhankelijkheid werd uitgeroepen en terwijl La Paz nu de zetel is van de regering, is Sucre in de grondwet opgenomen als de hoofdstad van het land. Met een schitterende verzameling van witte gebouwen en mooie patio's herbergt de stad een schat aan koloniale architectuur. De strenge controles die er gelden voor de ontwikkeling van de stad, hebben ervoor gezorgd dat Sucre het paradepaardje van Bolivia is geworden. In 1991 is het dan ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Door zijn ligging in een vallei omringd door lage bergen, beschikt Sucre over een mild en aangenaam klimaat. Met zijn ruime selectie aan uitstekende accommodaties en schat aan kerken en musea is er genoeg te doen in en rondom Sucre.

DAG
04

Sucre

bo_al_tarabuco local market.jpg
Vrije dag
Stadstour Sucre (optionele excursie)
Bezoek openluchtmarkt Tarabuco (optionele excursie, alléén op zondag)
Bezoek inheemse bevolking Jatun Yampara (optionele excursie)
Tweede overnachting Sucre

Vandaag heeft u een volle dag om deze schitterende stad te verkennen. U kunt optioneel deelnemen aan een excursie door de stad die ook wel de ‘Witte Stad’ of de ‘Stad met Vier Namen’ wordt genoemd. Deze excursie begint met een bezoek aan het Museo Costumbrista. Dit unieke museum toont het leven zoals het was in Sucre gedurende het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. In de 10 kamers geven foto’s, kostuums, antiek meubilair en persoonlijke voorwerpen u een beter inzicht in het leven van de lokale bevolking in hun verschillende sociale klassen. Hierna vervolgt u de excursie met een wandeling over een typische markt, om de dagelijkse kledij van de lokale bevolking te bewonderen en bezoekt u het hoofdplein. Onderweg wordt u geattendeerd op interessante details die zijn te zien op de witte koloniale gebouwen. Tot slot geniet u van een traditioneel drankje in een populaire bar.

U kunt er op zondag ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan de traditionele en kleurrijke openluchtmarkt van Tarabuco (optioneel). U wordt dan na het ontbijt opgehaald en naar de gemeenschap van Tarabuco gereden, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Hier heeft u de kans om in contact te komen met de inheemse Yampara bevolking die hun gewoonten, tradities en taal met u delen. Tijdens een wandeling over de straten van Tarabuco heeft u de gelegenheid om de met de hand gemaakte producten; het textiel en de kleding te kopen. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoekt u een aantal oude straatjes en het centrale plein. Deze excursie geeft u een goed inzicht in één van de best bewaarde culturen van de wereld.

Een andere mogelijkheid is een bezoek aan de inheemse bevolking van Jatun Yampara (optioneel). Jatun Yampara is een project dat de culturele waarde van de Yampara, één van de oudste culturen van het continent, waarborgt. Hier ziet u de typische huisvesting, kleding en gewoontes van de inheemse bevolking. Tijdens uw bezoek aan de textiel en keramiek werkplaatsen heeft de mogelijkheid om handwerk te kopen bij de ambachtslieden. Ook brengt u een bezoek aan een klein museum en de schoolgemeenschap. In de Chicheria (lokale bar) proeft u de chicha, een zuur drankje gemaakt van gefermenteerde maïs.

DAG
05

Sucre - Potosí

Potosi
Transfer naar busstation Sucre
Lijndienstbus Sucre - Potosí (ca. 3,5 uur)
Transfer naar hotel Potosí
Overnachting Potosí

In de ochtend heeft u de tijd om te ontspannen en uw bagage op uw gemak in te pakken. U wordt vervolgens opgehaald en naar het busstation gebracht waar u per lijndienstbus vertrekt naar de zilverstad Potosí. Bij aankomst wordt u naar uw hotel gebracht.

Potosí was ooit de grootste en rijkste stad van het Amerikaanse continent. Eeuwenlang was dit de locatie van de Spaans koloniale muntplaats. Het verhaal gaat dat ook een groot deel van de Zilvervloot, die Piet Hein op de Spanjaarden buit maakte, afkomstig was uit Potosí. Door zijn rijke geschiedenis en koloniale architectuur behoort de stad tot UNESCO Werelderfgoed. Het is één van de hoogst gelegen steden ter wereld met zijn 4090 meter. Houdt u hier dan ook rekening mee en doe het rustig aan!

DAG
06

Potosí - Uyuni

bo_al_salt mining.jpg
Vrije ochtend
Stadstour Potosí (optionele excursie)
Transfer naar busstation Potosí
Lijndienstbus Potosí - Uyuni (ca. 4,5 uur)
Transfer naar hotel Uyuni
Alternatief: zouthotel Uyuni (optioneel)
Overnachting Uyuni in het centrum

Vandaag kunt u een stadstour maken door Potosí waarbij u ook een bezoek brengt aan de mijn (optioneel). Houdt u er wel rekening mee dat sommige personen een bezoek aan de mijnen als claustrofobisch ervaren. Weeg dan ook voor uzelf af of deze optionele excursie voor u geschikt is. De excursie begint echter met een bezoek aan de markt, waar de gids u uitleg geeft over alle benodigdheden die nodig zijn voor het werken onder de grond, zoals dynamiet en olielampen. U krijgt hier tevens de gelegenheid om sigaretten en coca bladeren te kopen voor de mensen die werken in de mijn. Vanaf Cerro Chico heeft u een panoramisch uitzicht over de stad. Er zijn tenminste 300 verschillende ingangen naar de mijn, deze grotten zijn nog steeds vergelijkbaar met zoals ze waren in koloniale tijden, en zijn een bron van vele mineralen. In de mijn zijn er 300 tot 400 mijnwerkers te vinden. Als bezoeker daalt u in beschermende kleding zo’n twee kilometer omlaag, krijgt u onderweg uitleg van uw gids en ziet u de barre omstandigheden waarin de mijnwerkers moeten werken. De belangrijkste bezienswaardigheid is El Tío, de duivelse beschermengel van de mijn. Er wordt gedacht dat hij heerst over de mijn, en hij vertegenwoordigd dan ook bescherming en vernietiging. De mijnwerkers offeren sigaretten, coca bladeren en sterke drank bij zijn beeltenissen. Zij geloven dat als El Tío niet wordt gevoed hij ze zal straffen.

Uiteraard kunt u ook zelfstandig op verkenning gaan door Potosí, en de grote kerken en sierlijke koloniale architectuur bewonderen. Een bezoek aan de voormalige muntplaats Casa Nacional de Moneda en het prachtige klooster Convento de Santa Teresa zijn enkele belangrijke bezienswaardigheden die u onderweg tegen zal komen. In de middag, nadat u de tijd heeft gehad om Potosí te verkennen, wordt u naar het busstation gebracht waar u per lijndienstbus vertrekt naar Uyuni. Bij aankomst wordt u naar uw hotel gebracht. Morgen begint u met uw bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld!

DAG
07

Uyuni - Salar de Uyuni

De Salar de Uyuni
Excursie per jeep over de zoutvlakte Salar de Uyuni
Bezoek Colchani zoutfabriek en waterbronnen Ojos de Sal
Panoramisch uitzicht bij Incahuasi eiland
Overnachting San Pedro de Quemes/Uyuni

Vandaag wordt u na het ontbijt opgehaald en vertrekt u voor een onvergetelijke excursie per jeep over de zoutvlakte. Houdt uw camera bij de hand en zet een zonnebril op! De witte zoutlaag van Salar de Uyuni ziet eruit als een enorme gletsjer en heeft dan ook hetzelfde effect op uw ogen als een wintersportvakantie.

Allereerst brengt u een bezoek aan een zoutfabriek in Colchani. Hierna arriveert u bij Salar de Uyuni, een enorme zoutvlakte van 10582 km2, ooit een reusachtig prehistorisch meer dat is opgedroogd. Onderweg wordt er gestopt voor fotomomenten en kunt u genieten van het magnifieke uitzicht. Dit is ook een uitstekende plek voor wat grappige foto’s van optische illusies. Onderweg ziet u de waterbronnen Ojos de Sal (Ogen van de Zoutvlakte), die afkomstig zijn van de ondergrondse rivieren die stromen onder de zoutvlakte.

In de middag arriveert u bij het Incahuasi eiland. Dit eiland ligt in het midden van de zoutvlakte, en beschikt over enorme cactussen en een zeldzaam ecosysteem. De cactussen die zich op het eiland bevinden zijn zo’n 700 jaar oud en 10 meter hoog! Het eiland is gelegen op de overblijfselen van een vulkaan, die onderwater stond toen de zoutvlakte nog een prehistorisch meer was. De koraalachtige structuur van het eiland bestaat deels uit fossielen van algen, waaruit blijkt dat dit vroeger een gigantische zee vol leven was. Het eiland werd vroeger door de Inca’s gebruikt als rustplaats. Ze staken de zoutvlakte over met lama’s, die beladen waren met goederen voor de handel in Chili. Doordat het eiland in het midden van de zoutvlakte is gelegen heeft u hier een verbazingwekkend 360 graden panoramisch uitzicht. Vervolgens wordt u naar San Pedro de Quemes gebracht voor uw overnachting.

DAG
08

Salar de Uyuni - Eduardo Avaroa Nationaal Reservaat

bo_al_arbol de piedra (tree of rock) siloli desert.jpg
Excursie per jeep door het Eduardo Avaroa Nationaal Reservaat
Bezoek Laguna Colorada en Siloli woestijn
Overnachting Ojo de Perdiz/Uyuni

Vroeg in de ochtend vertrekt u naar de Laguna Colorada, een mooie rode lagune, ontstaan door de micro-organismen in het water. Hier heeft u de kans op het spotten van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Onderweg geniet u van het uitzicht op de Ollagüe vulkaan, Laguna Canapa, Laguna Hedionda, Laguna Honda, Laguna Chiarkota en Laguna Ramaditas. Dit gebied is onderdeel van een reservaat genaamd Eduardo Avaroa en geeft u ook de mogelijkheid om wilde vicuña’s (kleinste lamasoort), diverse vogelsoorten en wilde woestijnkonijnen te spotten. Aangekomen bij de Siloli woestijn heeft u de mogelijkheid om foto’s te maken van het schitterende landschap en ziet u de Árbol de Piedra (stenen boom). Deze ongewone rotsformatie van zo’n zeven meter hoog heeft zijn vorm gekregen door wind- en zanderosie. Vervolgens wordt u naar Ojo de Perdiz gebracht voor uw overnachting.

DAG
09

Eduardo Avaroa Nationaal Reservaat - Uyuni - La Paz

bo_al_geyser sol de manana.jpg
Bezoek het geiserveld Sol de Mañana
Rit langs Dalí woestijn en diverse lagunes
Bezoek Valle de las Rocas (Vallei van de Rotsen)
Transfer busstation Uyuni
Nachtbus Uyuni - La Paz (ca. 10 uur)

Vandaag wordt het vroeg opstaan om een bezoek te kunnen brengen aan het geiserveld Sol de Mañana. Het actiefste moment van de dag is namelijk bij het eerste zonlicht. Hier heeft u de gelegenheid om fantastische foto’s te maken van de stomende geisers en bubbelende modderpoelen. Onderweg naar Uyuni passeert u de Dalí woestijn, dat lijkt op een surrealistisch schilderij van Salvador Dalí, de Laguna Blanca (Witte Lagune) en Laguna Verde (Groene Lagune). Tot slot brengt u een bezoek aan de Valle de las Rocas (Vallei van de Rotsen) met allemaal vreemde rotsformaties en het dorpje San Cristóbal. Aangekomen in Uyuni heeft u een transfer naar het busstation van Uyuni. U heeft nog tijd om te dineren en eventueel snacks in te slaan voordat u per nachtbus richting La Paz vertrekt.

DAG
10

La Paz

La Paz
Transfer naar hotel La Paz
Dagkamer La Paz
Stadstour La Paz & Valle de la Luna (Vallei van de Maan)
Overnachting La Paz

Bij aankomst in La Paz, de hoofdstad van het departement La Paz en de zetel van de regering, wordt u naar uw hotel gebracht. Vandaag neemt u deel aan een halve dagexcursie door deze stad. De eerste stop is Plaza Murillo, waar de Boliviaanse regering zich bevindt. Hier bezoekt u de immense kathedraal en het presidentieel paleis beter bekend als het verbrande paleis, vanwege de vernietiging die in 1875 plaatsvond tijdens een volksopstand. De volgende stop, de katholieke San Francisco kerk, is gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw in de Mesties-barok stijl. De gebeeldhouwde façade is voorzien van inheemse symbolen van gemaskerde figuren tot slangen, draken en tropische vogels. Hierna brengt u een bezoek aan de beroemde koloniale straat Calle Jaén, waar vier kleine, interessante musea zijn te vinden. Vervolgens bezoekt u het openluchtmuseum van de Tiwanaku cultuur.

De tweede helft van de excursie brengt u een bezoek aan de unieke Valle de la Luna (Vallei van de Maan). Dit maanlandschap is ontstaan door erosie. Het resultaat is een canyon vol kleurrijke, geërodeerde en stalagmietachtige rotsformaties. Het heeft iets weg van een combinatie van het Badlands Nationaal Park en Bryce Canyon Nationaal Park in Amerika. Het is raar te bedenken dat dit buitenaardse landschap zich op zo’n 10 kilometer van de drukke binnenstad van La Paz bevindt. Na afloop keert u terug naar uw hotel.

DAG
11

La Paz - Puno

bo_al_copacabana.jpg
Transfer naar busstation La Paz
Lijndienstbus La Paz - Puno (ca. 8 uur)
Transfer naar hotel Puno

Na het ontbijt heeft u een transfer naar het busstation vanwaar u per lijndienstbus vertrekt naar het aan het Titicacameer gelegen Puno (Peru). Onderweg steekt u per ferry de Straat van Tiquina over en vervolgt u de reis naar de grens, waar u van bus wisselt. Hou uw paspoort bij de hand voor de grensformaliteiten!

Bij aankomst in Puno wordt u naar uw hotel gebracht. Puno is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Peru en één van de meest interessante plekken van het continent. Er zijn maar weinig steden gelegen aan de oever van een waterlichaam als het Titicacameer; ’s werelds hoogst bevaarbare meer.

Het Kuntur Wasi uitkijkpunt, een groot metalen sculptuur van een condor, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en het Titicacameer. Het is dus de moeite waard om de 700 treden te beklimmen om dit sculptuur te bereiken! De Plaza de Armas, de barokke kathedraal uit de 18e eeuw en het 17e eeuwse huis Casa del Corregidor zijn andere bezienswaardigheden die in uw vrije tijd kunnen worden bezocht.

DAG
12

Puno - Amantaní-eiland/Titicacameer

pe_al_the floating and tourist islands of lake titicaca puno.jpg
Transfer naar haven Puno
Boottocht over het Titicacameer
Kennismaking tradities Uros-eilanden
Prachtige zonsondergang Amantaní-eiland
Overnachting op Amantaní-eiland bij een lokale familie

Vanochtend wordt u opgehaald bij het hotel voor uw tweedaagse reis op het Titicacameer. Vanaf de haven vertrekt u per boot naar de Uros-eilanden. De bewoners van deze veertigtal eilanden, gelegen in het Titicaca Nationaal Reservaat, leven nog net als hun voorouders deden. Ze hebben hun gewoontes en eigenaardigheden bewaard, maar bovenal hun manier van gemeenschappelijk leven. Hier ziet u hoe de leden van de Uros-stam op deze rieteilanden wonen in huizen en varen in boten gebouwd van riet. U brengt wat tijd met ze door en ziet hoe ze al eeuwenlang overleven van de jacht en visserij.

Hierna vervolgt u de reis naar Amantaní-eiland waar u wordt opgewacht door lokale families. Zij nodigen u uit bij hun huis en geven u inzicht in hun cultuur en levensstijl. Na te zijn toegewezen aan een gastgezin brengt u een bezoek aan het hoogste punt van het eiland om te genieten van een prachtige zonsondergang. Hier is ook een archeologische opgraving van Inca-ruïnes te vinden.

DAG
13

Amantaní-eiland/Titicacameer - Puno

pe_al_amantani - puno.jpg
Boottocht over het Titicameer
Bezoek textiel-eiland Taquile
Transfer naar hotel Puno
(Nieuwe) overnachting Puno

Na het ontbijt neemt u afscheid van de lokale familie en vaart u naar het rustige eiland Taquile dat gedomineerd wordt door oude Inca-terrassen. Een bezoek aan Taquile-eiland geeft een beeld van de gewoontes en tradities van de inheemse bevolking en laat zien hoe deze mensen in staat zijn te leven ver van de bewoonde wereld. De inwoners van Taquile-eiland staan bekend om hun fijne handgeweven textiel en kleding, dat tot het beste handwerk van Peru wordt gerekend. U heeft de kans om een demonstratie van traditionele weeftechnieken te zien. Daarnaast kunt u de traditionele kostuums bewonderen die de Quechua-indianen hier dragen. Na een heerlijke lunch van vers gevangen vis en lokaal geteelde groenten en fruit keert u per boot terug naar Puno.

DAG
14

Puno - Cuzco

pe_al_andahuaylillas - cusco.jpg
Transfer naar busstation Puno
Bezoek diverse bezienswaardigheden tussen Puno - Cuzco met de Inka Express bus (ca. 10 uur)
Transfer naar hotel Cuzco
Eerste overnachting Cuzco

’s Ochtends vroeg vertrekt u met de Inka Express bus over de ‘Route van de Zon’ van Puno naar Cuzco. Onderweg zult u versteld staan van de indrukwekkende altiplano, een droog en dor landschap met weids uitzicht, met grazende vicuña’s en lokale gemeenschappen. Onderweg wordt er gestopt bij het INC Pukara museum, de La Raya bergpas, lunch in Sicuani, de Inca-tempel Wiracocha in Raqchi en de ‘Sixtijnse Kapel van Zuid-Amerika’, Andahuaylillas. Vooral Pukara en Andahuaylillas zijn prachtige bezienswaardigheden. Het indrukwekkende Pukara is een getrapte piramide van 3500 jaar oud dat is uitgewerkt door de dorpelingen van Pukara. De beroemde koloniale kerk Andahuaylillas beschikt over een prachtig beschilderd plafond en andere kunstschatten. Onderweg rijdt u over de 4338 meter hoge La Raya bergpas en daalt u af naar een prachtige vallei gecultiveerd met tal van gewassen als maïs en aardappelen. Het is genieten van het prachtige uitzicht over het Andeslandschap, de natuur, kerken en Inca-ruïnes. Dit is veruit de meest leuke manier om van Puno naar Cuzco te reizen!

Bij aankomst in Cuzco wordt u naar uw hotel gebracht. Het is niet voor niets dat Cuzco de ‘Heilige stad van de Inca’s’ wordt genoemd en de archeologische hoofdstad is van het Amerikaanse continent. De schoonheid van een glorieus verleden is duidelijk zichtbaar als u door deze stad loopt.

DAG
15

Cuzco

pe_al_plaza de armas, cuzco.jpg
Vrije ochtend
Stadstour Cuzco
Tweede overnachting Cuzco

Cuzco ligt op meer dan 3400 meter hoogte en dit zult u ongetwijfeld voelen. Doe het dus rustig aan en drink veel coca thee. Er is zoveel te zien en te doen in en rondom Cuzco. Het is als hoofdstad van het oude Inca-rijk ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw reis naar Peru. In de ‘Navel van de wereld’ is een interessante mix van architectuur te vinden; stukjes Inca muur met uitgebreide kerken en rode pannendaken.

In de middag neemt u deel aan een halve dagexcursie door Cuzco. Allereerst brengt u een bezoek aan de Plaza de Armas ofwel Huacaypata (plein van de krijgers). Dit was het toneel van vele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Cuzco. Hier ziet u de kathedraal die deels is gebouwd met de grote stenen van rood graniet, afkomstig uit de Inca-vesting Sacsayhuaman. Bij de Korikancha tempel ziet u de belangrijkste tempel gewijd aan de verering van de zon, waar de muren en vloeren ooit bedekt waren met goud. Hierna reist u door naar de ruïnes boven Cuzco: Kenko, Puca Pucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman fort. Sacsayhuaman is een imposant voorbeeld van de militaire architectuur van de Inca’s. Dit fort werd gebouwd met grote platen van graniet die de stad moest beschermen tegen aanvallende troepen uit het oosten. Het meest bijzondere van deze plek zijn de enorme stenen van zes meter die perfect op elkaar passen. Na afloop keert u terug naar uw hotel.

DAG
16

Cuzco

pe_al_childwith lama walking cuzco street.jpg
Vrije dag
Derde overnachting Cuzco

U heeft één volle dag ter vrije besteding. Breng een bezoek aan één van de vele musea of de lokale markt, geniet van het heerlijke eten en ontspan op een terras en laat de wereld aan u voorbijgaan. In het ChocoMuseo kunt u deelnemen aan een chocolade workshop of een cacaoplantage tour boeken. In de meest sfeervolle en pittoreske wijk van Cuzco, San Blas, zijn vele ateliers en ambacht werkplaatsen te vinden. Het is een uitstekende wijk om in rond te lopen aangezien vele straten alleen voor voetgangers toegankelijk zijn. De wijk biedt ook een panoramisch uitzicht over de rest van de stad.

DAG
17

Cuzco - Ollantaytambo/Heilige Vallei

pe_al_ollantaytambo, sacred valley.jpg
Dagexcursie door de Heilige Vallei van de Inca’s
Bezoek lokale markt Pisac
Bezoek Ollantaytambo-ruïnes
Eerste overnachting Ollantaytambo/Heilige Vallei

Tussen Cuzco en Machu Picchu ligt een weelderige vallei bezaaid met oude ruïnes en pittoreske dorpjes. Doordat het gezegend is met veel water en zacht weer, is het een ideale plek voor landbouw. Dat is dan ook de reden waarom de Inca’s zich in deze vallei vestigden. Vandaag de dag maakt de natuurlijke schoonheid, lokale markten, de nabijheid van Cuzco en de toenemende beschikbaarheid van hoogwaardige toeristische diensten deze vallei tot een favoriete plek voor een toeristisch bezoek. Vandaag brengt u een bezoek aan deze mooie en mysterieuze vallei.

De eerste stop is in een textielcentrum, waar u een demonstratie ziet van de lokale textielkunsten en enkele inheemse dieren, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd. Vervolgens gaat u naar het archeologisch complex Pisac. Hier bezoekt u het lagere deel van het complex, waar het landbouwgebied van de Inca’s en de grootste pre-Spaanse begraafplaats van het Amerikaanse continent zich bevinden. Vervolgens bezoekt u in het kleine dorpje Pisac de ambachtelijke markt die duizenden bezoekers trekt van afgelegen gemeenschappen, gekleed in kleurrijke, traditionele kledij. U vervolgt de route door de Vallei van Urubamba naar de stad Ollantaytambo met het gelijknamige archeologisch complex. Tijdens dit bezoek maakt u kennis met één van de best bewaarde Inca-ruïnes van Peru. Manco Inca (één van de laatste heersers van het Inca-rijk) gebruikte dit complex als fort tijdens de tijd van de Spaanse verovering. Strategisch gelegen in het uiterste westelijke deel van de Heilige Vallei was Ollantaytambo de thuisbasis van de Inca-elite. De enorme, steile terrassen die de spectaculaire Inca-ruïnes van Ollantaytambo bewaken markeren één van de weinige plaatsen waar de Spaanse veroveraars een grote veldslag verloren. De belangrijkste attractie is het fort aan de rand van de nederzetting dat diende als ceremonieel centrum. Andere bezienswaardigheden zijn de torenhoge muur van zes monolieten, de Tempel van de Zon en de Baños de la Ñusta (Prinses Baden), die beide beschikken over prachtige bewerkte stenen. Na afloop wordt u afgezet bij uw hotel van de komende nacht, gelegen in het gezellige plaatsje Ollantaytambo.

DAG
18

Ollantaytambo/Heilige Vallei - Aguas Calientes - Machu Picchu - Aguas Calientes

Hotel Ferré Machu Picchu, omgeving
Wandeling over de Inca Trail (optionele excursie)
Expedition trein Ollantaytambo - Aguas Calientes
Shuttlebus naar Machu Picchu
Rondleiding door de ‘Verloren stad van de Inca’s’, Machu Picchu
Shuttlebus naar Aguas Calientes
Overnachting Aguas Calientes

De Machu Picchu is misschien wel de voornaamste reden waarom u deze rondreis door Peru maakt. U maakt vandaag een leuke treinreis naar Aguas Calientes, de dichtst bij Machu Picchu gelegen stad. Na een klein kwartiertje wandelen naar het station van Ollantaytambo, stapt u in de trein en maakt u een mooie tocht langs besneeuwde bergtoppen en de kolkende Urubamba-rivier. Onderweg maakt u zich alvast een voorstelling van wat u vandaag gaat zien. Er gaat een magische aantrekkingskracht uit van Machu Picchu. Dankzij de geïsoleerde ligging wisten de Inca’s de citadel van Machu Picchu verborgen te houden voor de Spaanse veroveraars, waardoor het niet werd vernietigd. De ‘Verloren Stad van de Inca’s’ bleef eeuwenlang bedekt door vegetatie, tot hij uiteindelijk in 1911 werd ontdekt.

Bij aankomst wordt uw bagage naar het hotel gebracht en vertrekt u met de shuttlebus naar Machu Picchu. Tijdens de rondleiding geeft de gids u gedetailleerde informatie over de stad, de geschiedenis en de cultuur van de Inca’s. Om u heen ziet u de overblijfselen van een hoogontwikkelde beschaving, die zijn tijd mijlenver vooruit was. Bewonder de ingenieuze terrassen, de fonteinen en de pleinen. Na het bezoek brengt de shuttlebus u terug naar Aguas Calientes.

DAG
19

Aguas Calientes - Ollantaytambo - Urubamba/Heilige Vallei

pe_al_machu picchu panoramic view.jpg
Vrije ochtend
Mogelijkheid om een extra bezoek aan Machu Picchu te brengen (optionele excursie)
Expedition trein Aguas Calientes - Ollantaytambo
Transfer naar hotel Urubamba/Heilige Vallei
Eerste overnachting Urubamba/Heilige Vallei

Vandaag heeft u voldoende tijd om Aguas Calientes en de omgeving verder te verkennen. In Aguas Calientes kunt u een bezoek brengen aan het lokale museum wat verdere uitleg geeft over de bouw van Machu Picchu (entreegelden ca. 4 USD), wandelen door de Mandor tuinen naar de waterval (entreegelden ca. 5 USD) of vlinders bewonderen in de vlindertuin (entreegelden ca. 5 USD). In Aguas Calientes heeft u verder de gelegenheid om heerlijk te ontspannen in de warmwaterbronnen van de stad (entreegelden ca. 5 USD). Per trein keert u terug naar Ollantaytambo. Vanaf het treinstation wordt u naar uw hotel gebracht voor de komende twee nachten in het in de Heilige Vallei gelegen Urubamba.

DAG
20

Urubamba/Heilige Vallei

pe_al_maras - cusco.jpg
Vrije dag
Amfitheaters van Moray & Zoutmijnen van Maras (optionele excursie)
Tweede overnachting Urubamba/Heilige Vallei

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding en is het mogelijk om optioneel een bezoek te brengen aan Moray en Maras. Moray is beroemd om zijn amfitheaters, gevormd door verschillende ronde terrassen, die als kunstmatige kraters lijken te verdwijnen in het grasland. Bewijs lijkt te suggereren dat Moray een belangrijk centrum was van Inka landbouwkundig onderzoek naar gewassen. Deze gewassen werden geplant op verschillende perceelgroottes, op verschillende hoogtes en op verschillende bodemtypes om te zien waar de gewassen het beste resultaat leverden. De terrassen werden voorzien van water door een complex irrigatiesysteem en boden ruimte aan meer dan 250 verschillende soorten groenten en granen door het grote onderlinge temperatuurverschil.

Maras is een klein dorp met als voornaamste attractie, naast de kerk die dateert uit de koloniale tijd, de zoutmijnen. Zout wordt gewonnen uit mijnen die al sinds de precolumbiaanse tijd in gebruik zijn. Hier werken ze met een oud droogproces waarbij ze het zoutwater dat voortvloeit uit een ondergrondse stroom in de zon blootleggen in duizenden baden totdat het water verdampt is en alleen het zout overblijft. Er zijn hier meer dan 3000 zoutbaden te vinden die dagelijks worden gevuld met water. Tijdens de zomermaanden (april-oktober) is dit glinsterende spektakel werkelijk onvergelijkbaar. Het is geen wonder dat deze plek zoveel fotografen aantrekt. Onderweg reist u tussen de met sneeuw bedekte Andesgebergte, door gele velden van tarwe en langs enkele dorpjes. Na afloop keert u terug naar het hotel.

Uiteraard kunt u deze dag ook een bezoek brengen aan het stadje, met zijn centrale plein, koloniale architectuur en dagelijkse markt.

DAG
21

Urubamba/Heilige Vallei - Cuzco - Lima

pe_alg_lima_road.jpg
Transfer naar luchthaven Cuzco
Vlucht Cuzco - Lima
Transfer hotel Lima
Eerste overnachting Lima
Alternatief: verlenging Tambopata Nationaal Reservaat (optioneel)

Na het ontbijt heeft u een transfer naar de luchthaven van Cuzco voor uw vlucht naar Lima, de hoofdstad van Peru. Bij aankomst wordt u naar het hotel in de meest chique wijk van Lima (Miraflores) gebracht.

Lima ligt aan de Pacifische Oceaan en werd opgericht door Spaanse conquistador Francisco Pizarro op 18 januari 1535. Het werd uiteindelijk de meest belangrijke stad van het Spaanse onderkoninkrijk Peru. Vandaag de dag is Lima het culturele en economische centrum van het land met meer dan acht miljoen inwoners.

DAG
22

Lima

pe_al_san francisco church - lima 2.jpg
Vrije dag
Stadstour Lima (optioneel)
Tweede overnachting Lima in de wijk Miraflores

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding en heeft u de gelegenheid om Lima te verkennen. Zo kunt u tijdens een wandeling over de Malecón, een 10 kilometer lang kronkelend wandel- en fietspad, genieten van het uitzicht vanaf de hoog boven de Stille Oceaan gelegen kliffen. Lima staat bekend als de ‘Garden City’ en in de wijk Miraflores zijn de meeste parken te vinden. Zo kunt u een bezoek brengen aan Parque del Amor, dat veel wegheeft van Park Guëll in Barcelona. Uiteraard zijn er volop winkel- en eetgelegenheden aanwezig. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van het grote culinaire aanbod in één van de vele heerlijke restaurants. Het eten dat wordt geserveerd weerspiegelt het multiculturele karakter van de stad.

Het is aan te raden om deel te nemen aan de optionele stadstour door Lima. Tijdens deze halve dagexcursie maakt u nader kennis met Lima. U ziet bezienswaardigheden uit drie historische periodes: pre-Spaanse, koloniale en hedendaagse. U begint de dag met een bezoek aan de moderne buitenwijken van San Isidro en Miraflores. Onderweg ziet u de Huaca Pucllana, een pre-Inca piramidevormige tempel die de moderne beschaving heeft overleefd, en Parque El Olivar met zijn duizenden olijfbomen. In het historische centrum, wat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bezoekt u het plein Plaza Mayor (ook bekend als Plaza de Armas). Rondom het plein ziet u het presidentiële paleis, de kathedraal, het paleis van de aartsbisschop en het stadhuis. Bewonder de geel gekleurde gebouwen, typische koloniale houten erkers en de centrale fontein. De excursie gaat verder naar het Santo Domingo klooster, waar de overblijfselen van de drie Peruviaanse heiligen Santa Rosa de Lima, San Martín de Porres en San Juan Macías bewaard worden. Aan het einde van de excursie heeft u de keus om te winkelen op de markt ‘mercado indio’ of in het Larcomar winkelcentrum, of terug te keren naar uw hotel.

DAG
23

Lima - Amsterdam

pe_al_paragliding in miraflores lima.jpg
Transfer naar luchthaven Lima
Vlucht Lima - Amsterdam
Overnachting in het vliegtuig
Alternatief: verlenging Lima (optioneel)

Vandaag wordt u opgehaald bij het hotel in Lima en naar de luchthaven gebracht. Hier aangekomen maakt u zich op voor de terugvlucht naar Amsterdam.

DAG
24

Amsterdam

Aankomst Amsterdam

Aankomst op de luchthaven Schiphol. Einde van een geweldige reis!

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

Bekijk complete dagprogrammaSluit complete dagprogramma
+Hotelcategorie
Open+
+Verlengen
9 opties
Open+
+Extra's
12 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Vervoersopties
Open+
24 dagen Hoogtepunten van Bolivia & Peru: altijd de beste prijs
Retourvluchten
Luchthavenbelastingen en brandstofheffing

Inclusief

Binnenlandse vlucht Santa Cruz - Sucre en Cuzco - Lima
Ruimbagage (zie Praktische informatie)
Handbagage (zie Praktische informatie)
23 kg ruimbagage op de binnenlandse vluchten
Alle transfers
Lijndienstbus Sucre - Potosí, Potosí - Uyuni en La Paz - Puno
Nachtbus Uyuni - La Paz
Toeristische bus Puno - Cuzco
Trein Ollantaytambo - Aguas Calientes v.v.
Shuttlebus Aguas Calientes - Machu Picchu v.v.
Meet & Greet
Verblijf in goed verzorgde middenklasse, superiorklasse of boutique hotels (afhankelijk van uw keuze)
Dagkamer bij aankomst in La Paz
Verblijf op het Titicacameer bij een lokale familie op Amantaní-eiland
4-daags verblijf in de ‘Heilige stad van de Inca’s’, Cuzco
4-daags verblijf in de Heilige Vallei
Iedere dag ontbijt
7 x lunch en 1 x diner
3-daagse excursie per jeep over de zoutvlakte Salar de Uyuni en door het Eduardo Avaroa Nationaal Reservaat*
Stadstour La Paz & Valle de la Luna (Vallei van de Maan)*
2-daagse excursie per boot over het Titicacameer
Excursie onderweg van Puno naar Cuzco inclusief bezoek aan het INC Pukara museum, de Inca-tempel Wiracocha in Raqchi en de ‘Sixtijnse Kapel van Zuid-Amerika’, Andahuaylillas
Stadstour Cuzco inclusief bezoek aan de ruïnes boven Cuzco (Kenko, Puca Pucara, Tambomachay en het Sacsayhuaman-fort)
Dagexcursie door de Heilige Vallei van de Inca’s inclusief bezoek aan de Pisac indianenmarkt en de Inca-ruïnes van Ollantaytambo
Rondleiding door de ‘Verloren stad van de Inca’s’, Machu Picchu
Excursies worden uitgevoerd met Engelssprekende gids en zijn op privé-basis in Bolivia, en op basis van internationaal gezelschap in Peru.
* Entreegelden dienen ter plaatse nog te worden voldaan.

Exclusief

Entreegelden: ca. 51 USD p.p.
Eventuele optionele excursies (zie Extra's)
Eventuele verplichte galadiners en/of feestdagtoeslagen
Overige maaltijden
Fooien
Calamiteitenfonds: €2.50 per boeking
Reserveringskosten: €35 per boeking
SGR Bijdrage: €5 per persoon
+Verlengen
9 opties
Open+
+Hotelcategorie
Open+