Schildpad, Ras al Hadd
Wahibi Sands
Wadi Bani Khalid
Nizwa
Jabal Al Akhdar
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Oman

Kleding

Oman is zeer modern wat betreft kleding. Westerse kleding is geen probleem, echter vragen wij u wel rekening te houden met uw kledingkeuze. Zo worden korte broeken/rokjes, blote schouders en strakke kleding vaak als aanstootgevend gezien. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Oman. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee ten nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed.

In Oman heerst voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. Op sommige gebieden, met name in de woestijn en de berggebieden, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

Fotografie

Oman zit vol met fotogenieke plekken. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Bevolking

Oman is met 2.700.000 inwoners één van de dunstbevolkte landen ter wereld; per vierkante kilometer wonen ongeveer 8 mensen. Het is wel een snelgroeiende bevolking, want de verwachting is dat het aantal inwoners per 20 jaar zal verdubbelen.

Driekwart van de inwoners heeft de Omaanse nationaliteit, waarvan de meesten afstammen van de Arabische stammen de Azd uit Jemen en de Nizary uit de Najd-regio in Saoedi-Arabië.

Hoewel de meeste Omani’s richting de steden trekken en niet meer aan een gebied (stam) verbonden zijn, heerst er in Oman nog wel een traditionele stammencultuur. De meerderheid van de bevolking behoort tot de grootste twee overgebleven stammen: de Bani Hinawi-stam (kustbewoners) en de Bani Ghafiri-stam (Bedoeïenen). De Bedoeïenen wonen voornamelijk in de Wahiba Sands woestijn.

Het overige deel van de bevolking bestaat voornamelijk uit Oost-Afrikanen, Indiërs, Europeanen en Amerikanen.

Eten en drinken

De Omaanse keuken bestaat voornamelijk uit gerechten met rijst, vis of vlees en specerijen. Er wordt veel saffraan gebruikt in de diverse gerechten, maar echt pittig is het Omaanse eten niet. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Omaanse keuken ook veel internationaal gekookt.

Oman kent een aantal specialiteiten, die meestal met de hand gegeten worden. Zo is er Mabbous: een stoofpotje met gele rijst en ook Mashuai: geroosterde Kingfish met citroenrijst. Daarnaast wordt er voornamelijk veel fruit en diverse salades gegeten. Oman staat ook bekend om de ruim 60 verschillende soorten dadels die het land rijk is. Deze zijn daarom ook een belangrijk en veel voorkomend ingrediënt in diverse Omaanse gerechten.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Ook raden wij u aan het leidingwater alleen te drinken nadat het gekookt is. Wij adviseren u flessen water te kopen. In Oman wordt met name veel thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Overal in Oman zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor de Arabische thee (of koffie), geserveerd met Halwa: de typisch Omaanse lekkernij.

Er zijn strenge regels omtrent alcohol. Alcohol is in Oman bij wet verboden. Meerdere hotels en restaurants hebben wel een vergunning om alcohol te schenken na 12.00 uur. Het is echter niet toegestaan om alcohol buiten de hotels en restaurants te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland.

Indicatie prijzen eten en drinken:

Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 25
Diner (in een restaurant) : tussen de €15 en € 30
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Flesje bier/wijn per glas : tussen de € 4 en € 10

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Oman is een verrassend en veelzijdig land gelegen op het Arabisch schiereiland met een oppervlakte van 309.500 vierkante kilometer. Het land is verdeeld in 3 gouvernementen (Muscat, Musandam en Dhofar) en 5 regio’s. Verder behoren tot het land diverse eilanden.

De buurlanden van Oman zijn Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (goed bereisbaar zijn Dubai en Abu Dhabi) en Jemen. Daarnaast grenst het land aan de Golf van Oman, de Perzische Golf, de Arabische Zee en de Indische Oceaan.

Oman is een land met veel uiteenlopende landschappen. Zo beschikt het schiereiland Musandan, in het noorden, over diepe fjorden en schitterende baaien.

Tegen de Golf van Oman ligt de Batinah kustvlakte; een vruchtbare strook die overgaat in een steenvlakte tot aan het Hajar gebergte. Aan de voet van het gebergte bevindt zich een fascinerend gebied met steile rode rotsen en wadi’s (rivierbeddingen) met palmen, oases, akkers en bergdorpen.

Het Hajar gebergte gaat landinwaarts over in de verschillende soorten woestijnen. De woestijnen bestaan onder andere uit rood zand, duinen, vlaktes, plateaus, stenen en bergen. In het centrale gedeelte van Oman zijn ook 2 zoutvlaktes gelegen.

Vanwege de inwerking van water op kalksteen beschikt Oman over vele grotten, onder andere de op één na grootste grot ter wereld, de Mailis al Jinn.

Geschiedenis

Oman is door de geschiedenis heen het handelscentrum geweest van de grote zijde- en wierookroutes. Koper was in beginsel de belangrijkste inkomstenbron, maar de productie van wierook maakte het land tot één van de welvarendste en invloedrijkste landen rond de Indische Oceaan.

Met de komst van de islam in de 7e eeuw ontstonden er mogelijkheden om handel te drijven. Per typisch Arabische houten boten (Dhows) werden goederen verhandeld. Voornamelijk werden koper, wierook, dadels en paarden vanuit Oman geëxporteerd in ruil voor onder andere edelstenen, specerijen, porselein, zijde, goud en ivoor uit landen als India, China en Afrika.

Het handelsrijk werd verder uitgebreid en begin 1500 werd Oman door de Portugezen bezet. Rond 1650 kwamen de Osmanen in opstand en verdreven de Portugezen, waarna het sultanaat als eerste Arabische regio een onafhankelijke staat werd en dat sindsdien ook gebleven is.

Oman ging deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk en in de 17e eeuw knoopte de VOC betrekkingen met Oman aan, dat een eeuw later Kenia, Zanzibar, Tanzania, Pakistan en India beheerste.

Halverwege de 19e eeuw sloot het land zich onder leiding van de vader van de huidige sultan volledig af van de rest van de wereld. Deze sultan wilde alle westerse invloeden uit Oman verdrijven, een periode van verval en isolatie brak aan.

In 1970 nam zijn zoon Sultan Qaboos bin Said de macht over en zette Oman weer op de kaart. Hij behield de Arabische tradities, maar ging wel mee in de modernisering van de 21ste eeuw op het gebied van technologie en comfort.

Sultan Qaboos bin Said zorgde ervoor dat de leefomstandigheden verbeterden en dat er aandacht aan onderwijs en zorg besteed werd. Vrouwen kregen kiesrecht, kranten werden toegestaan, geloven werden toegelaten en moskeeën werden gebouwd. Ruwe olie werd ontdekt en de export nam weer toe.

Oman heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een moderne staat, waar de authenticiteit bewaard gebleven is. De economische situatie is enorm verbeterd en het land leeft in vrede met de andere landen uit het Midden-Oosten.

Beste reistijd

In Oman heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en warme winters. Dit maakt het een perfecte bestemming om aan de Nederlandse kou te ontsnappen. Oman heeft 2 verschillende seizoenen. Van november tot en met maart zijn de warme 'wintermaanden'. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Vanaf mei tot en met september stijgt het kwik al gauw en kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 50 graden! Daarnaast heerst er in deze maanden een hoge luchtvochtigheid. April en oktober zijn overgangsmaanden, waarin de temperatuur zich dus het meest zal aanpassen naar het volgende seizoen. In de avonden kan het, zoals gebruikelijk bij een woestijnklimaat, nog wel eens afkoelen. Ook in de berggebieden is het iets frisser.

Op bestemmingen als Oman, waar we te maken hebben met een woestijnklimaat, zijn er bepaalde natuurverschijnselen die invloed hebben op de weersituatie. Zo kan de Siberische wind genaamd de Shimal zorgen voor enige verkoeling. In de hete zomermaanden juni en juli waait er een stevige woestijnwind, afkomstig uit Pakistan. Deze wind kan voor heftige zandstormen zorgen.

De meest gunstige tijd om Oman te bezoeken is in de maanden november tot en met april. De temperaturen zijn aangenaam, er valt vrijwel geen regen en als u geluk hebt is er af en toe nog een lekker briesje aanwezig. De temperaturen laten het toe om zowel een excursie in te plannen als een middagje aan het strand te liggen. Zo haalt u het beste uit deze bijzondere bestemming.

Religie

Het officiële geloof in Oman is de islam. Vanaf 1970 heeft sultan Qaboos 2000 moskeeën laten bouwen, waarvan de Grand Mosque de grootste en belangrijkste is. Deze moskee staat in Muscat en is ook toegankelijk voor niet moslim aanhangers.

Ruim driekwart van de bevolking oefent het Ibadisme uit, een vorm van de islam, welke alleen in Oman gepraktiseerd wordt. Het Ibadisme gaat ervan uit dat het geloof nooit aanleiding voor oorlog en bloedvergieten mag zijn.

In Oman worden ook andere geloven toegestaan. Er zijn verschillende christelijke kerken en Hindi tempels te vinden.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Oman. Diverse regio’s kennen een eigen taal, zo zijn er in het zuiden de aanverwante talen Jebeli en Shehri. In het noorden spreekt de Musandam Shihuh-stam een mengeling van Arabisch en Perzisch. In het oosten, waar de bevolking van de Zanzibari’s afstammen, wordt Swahili gesproken.

In de grotere steden wordt goed Engels gesproken en in sommige hotels spreekt men ook wel Duits en Frans. In de kleinere afgelegen dorpen wordt vaak alleen Arabisch gesproken en dient men zich met gebarentaal verstaanbaar te maken.

Fooien

De Omaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal muntjes van 5 en 10 Omaanse rial bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 0,85 Omaanse rial (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag

Gids : ca. 1,25 Omaanse rial (ca. 3 euro) per persoon per dag

Kamermeisje : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per kamer per nacht

Kofferdrager : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van het Sultanaat Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
Tel: 070-3615800

Verkeersbureau ‘Visit Oman’
Tel: 0182-672135
www.visitoman.nl
info@visitoman.nl

Geldzaken

De munteenheid van Oman is de Omaanse rial (OMR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Oman is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard (Visa, American Express en Mastercard) betalen. Met andere creditcardmaatschappijen, als Diner’s Club en Discover, kunt u het beste vooraf aan de reis contact opnemen om te verifiëren of deze in Oman worden geaccepteerd. Let u er verder wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

In het binnenland kunt u minder vaak met creditcard betalen. Het is verstandig om Omaanse rials op zak te hebben in kleine coupures.

Daarnaast kunt u traveller cheques inwisselen op het vliegveld, bij banken en/of wisselkantoren tegen Amerikaanse dollars of euro's. Het wisselen van traveller cheques neemt echter vaak veel tijd in beslag.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Oman worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer. Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Het leidingwater in Oman is te drinken, maar vanwege de vieze smaak wordt toch aangeraden om water in flessen te kopen. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Let er wel goed op dat de dop van de fles verzegeld is.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Per 1 mei 2013 is in Oman officieel het weekend veranderd van donderdag en vrijdag naar vrijdag en zaterdag.

Vrijdag en zaterdag zijn de wekelijkse vrije dagen, waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn. De winkels zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. De banken zijn open van zaterdag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 12.00.

Het bovenstaande betekent dat ook dat de openingstijden van de toeristische bezienswaardigheden zoals de bekende Grand Mosque in Muscat, de vele kastelen en forten in het sultanaat, maar ook van de souqs aangepast worden. Tot op heden zijn veel toeristische bezienswaardigheden op donderdag beperkt geopend en op vrijdag gesloten. Per 1 mei zullen deze openingstijden worden aangepast aan de gewijzigde weekend dagen en zullen de bezienswaardigheden op vrijdag zijn gesloten en op zaterdag beperkte openingstijden kennen.

Ramadan

Ramadan is de islamitische heilige maand van vasten, waarin moslims zich onthouden van eten en drinken tijdens de daglichturen; vanaf zonsopgang tot zonsondergang. De Ramadan is bedoeld om de deugden van geduld, spiritualiteit, nederigheid en toewijding aan Allah te leren. Het is de negende maand van de islamitische maankalender en duurt 29 of 30 dagen. Vergeleken met de zonnekalender, oftewel een kalenderjaar, kan de data van de Ramadan ieder jaar opnieuw variëren. Afhankelijk van de stand van de maan, zal de Ramadan in 2019 plaatsvinden op 5 of 6 mei. Aan het einde van deze heilige maand vieren moslims over de hele wereld het Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest. Dit is één van de grootste vieringen in de islamitische kalender. Hierin staat iedere vorm van geven, liefdadigheid en tijd doorbrengen met de familie centraal.

Zonsondergang tot zonsopgang
Gedurende de dag wordt er geen eten of drinken genuttigd. Bij zonsondergang zal de hele familie verzamelen voor de zogenaamde Iftar. Dit is de eerste maaltijd die moslims nemen direct na de zonsondergang, waarmee het vasten dus (tijdelijk) word verbroken; ook wel fast-breaking genoemd. Dit is een lichte maaltijd waarna het Maghrib gebed volgt. Van de vijf dagelijkse gebeden, is de Maghrib het vierde gebed. Vervolgens zal de hoofdmaaltijd worden opgediend en geniet men van tijd dicht bij familie, vrienden en eventueel omliggende gemeenschappen. Tevens worden grote publieke plekken opengesteld voor honderden moslims om samen te komen en het fast-breaken te vieren.

Aandachtspunten voor toeristen
Vriendelijk vragen wij uw aandacht en begrip voor het volgende:
- Alle kleine winkels, restaurants en bars zijn tussen zonsopgang en zonsondergang gesloten. Het is niet toegestaan te eten, drinken of te roken in publieke gebieden. Na zonsondergang zijn de restaurants weer geopend tot 00:00 uur.
- De wat grotere winkels, banken en kantoren zullen beperkt geopend zijn, bijvoorbeeld van 09:00 tot 14:00 uur.
- Over het algemeen zijn toeristische attracties wél geopend gedurende de Ramadan. Echter kunnen de openingstijden en eventuele begintijden van rondleidingen afwijken. Vriendelijk adviseren wij u hier rekening mee te houden door u ter plekke en van te voren goed in te lezen.
- De meeste supermarkten, groothandels en winkelcentra zullen door de dag heen en in de avond wel geopend zijn.
- Ontbijt, lunch en diner zijn in sommige hotels mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant kunnen afwijken en dat er geen alcohol zal worden geschonken. Hierbij is het van belang dat de maaltijden binnen worden genuttigd.
- In sommige hotels zal het restaurant gesloten zijn. Wel is het dan toegestaan eten en drinken te nuttigen op uw hotelkamer of gebruik te maken van roomservice. Gedurende de Ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.
- Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

DATA START RAMADAN (Let op: afhankelijk van de maanstand en dus onder voorbehoud van wijzigingen):
2020: 23 of 24 april
2021: 12 of 13 april
2022: 2 of 3 april
2023: 22 of 23 maart

Reisdocumenten

U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Oman moet uw (Nederlandse) paspoort na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Tevens is het belangrijk dat u geen stempel van Israël in uw paspoort heeft staan en er 2 lege pagina's in het paspoort aanwezig zijn. Bovendien is een visum verplicht. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman heeft besloten dat het met ingang van 21 maart 2018 niet meer mogelijk is om een visum aan te schaffen bij aankomst in Oman. Iedere reiziger dient voor vertrek naar Oman in het bezit te zijn van een e-visum.

Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Royal Oman Police door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (momenteel 20.000 OMR = circa EUR 42) volgens de instructies op de website. Klik hier voor alle benodigde informatie.

Tijdsverschil

In Oman is het drie uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het twee uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de Omaanse rial of met Amerikaanse dollars. U kunt de excursies tevens met creditcard betalen, echter geldt er dan een toeslag van 3%.

Voltage

Het voltage is in Oman 240 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Oman kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis