Wadi Bani Khalid
Wahibi Sands
Ras al-Jinz
Jebal Akhdar
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Oman

Fotograferen

Oman zit vol met fotogenieke plekken. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Beste reistijd

In Oman heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en warme winters. Dit maakt het een perfecte bestemming om aan de Nederlandse kou te ontsnappen. Oman heeft 2 verschillende seizoenen. Van november tot en met maart zijn de warme 'wintermaanden'. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Vanaf mei tot en met september stijgt het kwik al gauw en kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 50 graden! Daarnaast heerst er in deze maanden een hoge luchtvochtigheid. April en oktober zijn overgangsmaanden, waarin de temperatuur zich dus het meest zal aanpassen naar het volgende seizoen. In de avonden kan het, zoals gebruikelijk bij een woestijnklimaat, nog wel eens afkoelen. Ook in de berggebieden is het iets frisser.

Op bestemmingen als Oman, waar we te maken hebben met een woestijnklimaat, zijn er bepaalde natuurverschijnselen die invloed hebben op de weersituatie. Zo kan de Siberische wind genaamd de Shimal zorgen voor enige verkoeling. In de hete zomermaanden juni en juli waait er een stevige woestijnwind, afkomstig uit Pakistan. Deze wind kan voor heftige zandstormen zorgen.

De meest gunstige tijd om Oman te bezoeken is in de maanden november tot en met april. De temperaturen zijn aangenaam, er valt vrijwel geen regen en als u geluk hebt is er af en toe nog een lekker briesje aanwezig. De temperaturen laten het toe om zowel een excursie in te plannen als een middagje aan het strand te liggen. Zo haalt u het beste uit deze bijzondere bestemming.

Eten en drinken

De Omaanse keuken bestaat voornamelijk uit gerechten met rijst, vis of vlees en specerijen. Er wordt veel saffraan gebruikt in de diverse gerechten, maar echt pittig is het Omaanse eten niet. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Omaanse keuken ook veel internationaal gekookt.

Oman kent een aantal specialiteiten, die meestal met de hand gegeten worden. Zo is er Mabbous: een stoofpotje met gele rijst en ook Mashuai: geroosterde Kingfish met citroenrijst. Daarnaast wordt er voornamelijk veel fruit en diverse salades gegeten. Oman staat ook bekend om de ruim 60 verschillende soorten dadels die het land rijk is. Deze zijn daarom ook een belangrijk en veel voorkomend ingrediënt in diverse Omaanse gerechten.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Ook raden wij u aan het leidingwater alleen te drinken nadat het gekookt is. Wij adviseren u flessen water te kopen. In Oman wordt met name veel thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Overal in Oman zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor de Arabische thee (of koffie), geserveerd met Halwa: de typisch Omaanse lekkernij.

Er zijn strenge regels omtrent alcohol. Alcohol is in Oman bij wet verboden. Meerdere hotels en restaurants hebben wel een vergunning om alcohol te schenken na 12.00 uur. Het is echter niet toegestaan om alcohol buiten de hotels en restaurants te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 25
Diner (in een restaurant) : tussen de €15 en € 30
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Flesje bier/wijn per glas : tussen de € 4 en € 10

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Oman is een verrassend en veelzijdig land gelegen op het Arabisch schiereiland met een oppervlakte van 309.500 vierkante kilometer. Het land is verdeeld in 3 gouvernementen (Muscat, Musandam en Dhofar) en 5 regio’s. Verder behoren tot het land diverse eilanden.

De buurlanden van Oman zijn Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (goed bereisbaar zijn Dubai en Abu Dhabi) en Jemen. Daarnaast grenst het land aan de Golf van Oman, de Perzische Golf, de Arabische Zee en de Indische Oceaan.

Oman is een land met veel uiteenlopende landschappen. Zo beschikt het schiereiland Musandan, in het noorden, over diepe fjorden en schitterende baaien.

Tegen de Golf van Oman ligt de Batinah kustvlakte; een vruchtbare strook die overgaat in een steenvlakte tot aan het Hajar gebergte. Aan de voet van het gebergte bevindt zich een fascinerend gebied met steile rode rotsen en wadi’s (rivierbeddingen) met palmen, oases, akkers en bergdorpen.

Het Hajar gebergte gaat landinwaarts over in de verschillende soorten woestijnen. De woestijnen bestaan onder andere uit rood zand, duinen, vlaktes, plateaus, stenen en bergen. In het centrale gedeelte van Oman zijn ook 2 zoutvlaktes gelegen.

Vanwege de inwerking van water op kalksteen beschikt Oman over vele grotten, onder andere de op één na grootste grot ter wereld, de Mailis al Jinn.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Oman twee uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd drie uur later.

Geschiedenis

Oman is door de geschiedenis heen het handelscentrum geweest van de grote zijde- en wierookroutes. Koper was in beginsel de belangrijkste inkomstenbron, maar de productie van wierook maakte het land tot één van de welvarendste en invloedrijkste landen rond de Indische Oceaan.

Met de komst van de islam in de 7e eeuw ontstonden er mogelijkheden om handel te drijven. Per typisch Arabische houten boten (Dhows) werden goederen verhandeld. Voornamelijk werden koper, wierook, dadels en paarden vanuit Oman geëxporteerd in ruil voor onder andere edelstenen, specerijen, porselein, zijde, goud en ivoor uit landen als India, China en Afrika.

Het handelsrijk werd verder uitgebreid en begin 1500 werd Oman door de Portugezen bezet. Rond 1650 kwamen de Osmanen in opstand en verdreven de Portugezen, waarna het sultanaat als eerste Arabische regio een onafhankelijke staat werd en dat sindsdien ook gebleven is.

Oman ging deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk en in de 17e eeuw knoopte de VOC betrekkingen met Oman aan, dat een eeuw later Kenia, Zanzibar, Tanzania, Pakistan en India beheerste.

Halverwege de 19e eeuw sloot het land zich onder leiding van de vader van de huidige sultan volledig af van de rest van de wereld. Deze sultan wilde alle westerse invloeden uit Oman verdrijven, een periode van verval en isolatie brak aan.

In 1970 nam zijn zoon Sultan Qaboos bin Said de macht over en zette Oman weer op de kaart. Hij behield de Arabische tradities, maar ging wel mee in de modernisering van de 21ste eeuw op het gebied van technologie en comfort.

Sultan Qaboos bin Said zorgde ervoor dat de leefomstandigheden verbeterden en dat er aandacht aan onderwijs en zorg besteed werd. Vrouwen kregen kiesrecht, kranten werden toegestaan, geloven werden toegelaten en moskeeën werden gebouwd. Ruwe olie werd ontdekt en de export nam weer toe.

Oman heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een moderne staat, waar de authenticiteit bewaard gebleven is. De economische situatie is enorm verbeterd en het land leeft in vrede met de andere landen uit het Midden-Oosten.

Kleding

Oman is zeer modern wat betreft kleding. Westerse kleding is geen probleem, echter vragen wij u wel rekening te houden met uw kledingkeuze. Zo worden korte broeken/rokjes, blote schouders en strakke kleding vaak als aanstootgevend gezien. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Oman. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee ten nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed.

In Oman heerst voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. Op sommige gebieden, met name in de woestijn en de berggebieden, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

Nuttige adressen

Ambassade van het Sultanaat Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
Tel: 070 361 5800

Nederlandse Ambassade in Oman
Way 3017, Villa 1366
Shatti Al Qurum
Muscat
Tel: 0096 824 603 706

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. De Ramadan valt in 2021 van 12 april t/m 12 mei 2021. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Idul Fitri
Aan het eind van de ramadan wordt Idul Fitri (het Suikerfeest) uitbundig gevierd (in 2021 valt dit op 12 en 13 mei). De festiviteiten starten ongeveer een week voor Idul Fitri en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven.

Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel Maleisiërs hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Religie

Het officiële geloof in Oman is de islam. Vanaf 1970 heeft sultan Qaboos 2000 moskeeën laten bouwen, waarvan de Grand Mosque de grootste en belangrijkste is. Deze moskee staat in Muscat en is ook toegankelijk voor niet moslim aanhangers.

Ruim driekwart van de bevolking oefent het Ibadisme uit, een vorm van de islam, welke alleen in Oman gepraktiseerd wordt. Het Ibadisme gaat ervan uit dat het geloof nooit aanleiding voor oorlog en bloedvergieten mag zijn.

In Oman worden ook andere geloven toegestaan. Er zijn verschillende christelijke kerken en Hindi tempels te vinden.

Geldzaken

De munteenheid van Oman is de Omaanse rial (OMR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Vrijwel overal in Oman is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in Omaanse rials (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fooien

De Omaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal muntjes van 5 en 10 Omaanse rial bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 0,85 Omaanse rial (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 1,25 Omaanse rial (ca. 3 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Oman. Diverse regio’s kennen een eigen taal, zo zijn er in het zuiden de aanverwante talen Jebeli en Shehri. In het noorden spreekt de Musandam Shihuh-stam een mengeling van Arabisch en Perzisch. In het oosten, waar de bevolking van de Zanzibari’s afstammen, wordt Swahili gesproken.

In de grotere steden wordt goed Engels gesproken en in sommige hotels spreekt men ook wel Duits en Frans. In de kleinere afgelegen dorpen wordt vaak alleen Arabisch gesproken en dient men zich met gebarentaal verstaanbaar te maken.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oman, met in elk geval 2 lege visumpagina's. Het is belangrijk dat uw Nederlandse paspoort geen visum van Israel bevat. Is dit wel het geval, dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. Ook hiervoor moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit en die reizen op een Nederlands paspoort. In alle andere gevallen adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de Oman.

Bovendien is een visum verplicht. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman heeft besloten dat het met ingang van 21 maart 2018 niet meer mogelijk is om een visum aan te schaffen bij aankomst in Oman. Iedere reiziger dient voor vertrek naar Oman in het bezit te zijn van een e-visum.

Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Royal Oman Police door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (momenteel 20.000 OMR = circa EUR 42) volgens de instructies op de website. Klik hier voor alle benodigde informatie.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Muscat.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Elektriciteit

De netspanning is 240 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Bevolking

Oman is met 2.700.000 inwoners één van de dunstbevolkte landen ter wereld; per vierkante kilometer wonen ongeveer 8 mensen. Het is wel een snelgroeiende bevolking, want de verwachting is dat het aantal inwoners per 20 jaar zal verdubbelen.

Driekwart van de inwoners heeft de Omaanse nationaliteit, waarvan de meesten afstammen van de Arabische stammen de Azd uit Jemen en de Nizary uit de Najd-regio in Saoedi-Arabië.

Hoewel de meeste Omani’s richting de steden trekken en niet meer aan een gebied (stam) verbonden zijn, heerst er in Oman nog wel een traditionele stammencultuur. De meerderheid van de bevolking behoort tot de grootste twee overgebleven stammen: de Bani Hinawi-stam (kustbewoners) en de Bani Ghafiri-stam (Bedoeïenen). De Bedoeïenen wonen voornamelijk in de Wahiba Sands woestijn.

Het overige deel van de bevolking bestaat voornamelijk uit Oost-Afrikanen, Indiërs, Europeanen en Amerikanen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Oman over het algemeen goed mogelijk. In de afgelegen gebieden, zoals het binnenland en in de bergen, is echter vaak geen of slecht bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag zijn de wekelijkse vrije dagen waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De meeste winkels zijn van zondag t/m donderdag open van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. In Muscat zijn de meeste winkels ook in de middag geopend.

De meeste banken zijn van zondag t/m donderdag open van 08.00 uur tot 12.00 uur.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en (malaria)middelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis