Wadi Bani Khalid
Wahibi Sands
Ras al-Jinz
Jebal Akhdar

Landinformatie Oman

Fooien

De Omaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal muntjes van 5 en 10 Omaanse rial bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 0,85 Omaanse rial (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 1,25 Omaanse rial (ca. 3 euro) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 1 Omaanse rial (ca. 2,50 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Oman naar Beste reistijd Oman .

Eten en drinken

De Omaanse keuken bestaat voornamelijk uit gerechten met rijst, vis of vlees en specerijen. Er wordt veel saffraan gebruikt in de diverse gerechten, maar echt pittig is het Omaanse eten niet. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Omaanse keuken ook veel internationaal gekookt.

Oman kent een aantal specialiteiten, die meestal met de hand gegeten worden. Zo is er Mabbous: een stoofpotje met gele rijst en ook Mashuai: geroosterde Kingfish met citroenrijst. Daarnaast wordt er voornamelijk veel fruit en diverse salades gegeten. Oman staat ook bekend om de ruim 60 verschillende soorten dadels die het land rijk is. Deze zijn daarom ook een belangrijk en veel voorkomend ingrediënt in diverse Omaanse gerechten.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Ook raden wij u aan het leidingwater alleen te drinken nadat het gekookt is. Wij adviseren u flessen water te kopen. In Oman wordt met name veel thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Overal in Oman zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor de Arabische thee (of koffie), geserveerd met Halwa: de typisch Omaanse lekkernij.

Er zijn strenge regels omtrent alcohol. Alcohol is in Oman bij wet verboden. Meerdere hotels en restaurants hebben wel een vergunning om alcohol te schenken na 12.00 uur. Het is echter niet toegestaan om alcohol buiten de hotels en restaurants te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 25
Diner (in een restaurant) : tussen de €15 en € 30
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Flesje bier/wijn per glas : tussen de € 4 en € 10

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Omaanse rial wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Kleding

Het is geen probleem om Westerse kleding te dragen in Oman. Echter vragen wij u wel rekening te houden met uw kledingkeuze. Zo worden korte broeken/rokjes, blote schouders en strakke kleding vaak als aanstootgevend gezien. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Oman. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee ten nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal over de knie mee te nemen. In moskeeën is het voor vrouwen verplicht om lange mouwen en een broek of rok te dragen waarbij de enkels niet zichtbaar zijn. Ook moet het haar volledig bedekt zijn. Mannen dienen in een moskee een lange broek te dragen.

Verder is het handig is om waterschoenen en een handdoek mee te nemen voor bij de wadi’s. Bij een aantal wadi's is het verplicht om als vrouw de schouders en bovenbenen te bedekken en als man een t-shirt te dragen tijdens het zwemmen.

In Oman heerst voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. In sommige gebieden, met name in de woestijn en de berggebieden, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oman, met in elk geval 2 lege visumpagina's.

Het is belangrijk dat uw Nederlandse paspoort geen visum van Israël bevat. Is dit wel het geval, dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. Ook hiervoor moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit en die reizen op een Nederlands paspoort. In alle andere gevallen adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de Oman.

Wanneer u korter dan 14 dagen verblijft, heeft u geen visum nodig.
Voor een verblijf van langer dan 14 dagen in Oman heeft u wel een visum nodig. Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Royal Oman Police door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (momenteel 20.000 OMR = circa EUR 42) volgens de instructies op de website. Klik hier voor alle benodigde informatie.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Oman twee uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd drie uur later.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Oman over het algemeen goed mogelijk. In de afgelegen gebieden, zoals het binnenland en in de bergen, is echter vaak geen of slecht bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Geldzaken

De munteenheid van Oman is de Omaanse rial (OMR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Vrijwel overal in Oman is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in Omaanse rials (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol.

Periode Ramadan (onder voorbehoud van de maanstand):
2025: 28 februari t/m 29 maart

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Eid al Fitr
Aan het eind van de ramadan wordt Eid al Fitr (het Suikerfeest) uitbundig gevierd. De festiviteiten starten ongeveer een week voor Eid al Fitr en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven.

Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel inwoners van Oman hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Data Eid al Fitr (suikerfeest) (onder voorbehoud van de maanstand):
2025: 31 maart

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Oman. Diverse regio’s kennen een eigen taal, zo zijn er in het zuiden de aanverwante talen Jebeli en Shehri. In het noorden spreekt de Musandam Shihuh-stam een mengeling van Arabisch en Perzisch. In het oosten, waar de bevolking van de Zanzibari’s afstammen, wordt Swahili gesproken.

In de grotere steden wordt goed Engels gesproken en in sommige hotels spreekt men ook wel Duits en Frans. In de kleinere afgelegen dorpen wordt vaak alleen Arabisch gesproken en dient men zich met gebarentaal verstaanbaar te maken.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en (malaria)middelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Fotograferen

Oman zit vol met fotogenieke plekken. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Elektriciteit

De netspanning is 240 V en de frequentie is 50 Hz. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type G mee te nemen op reis.

Nuttige adressen

Ambassade van het Sultanaat Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
Tel: 070 361 5800

Nederlandse Ambassade in Oman
Way 3017, Villa 1366
Shatti Al Qurum
Muscat
Tel: 0096 824 603 706

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Oman. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag zijn de wekelijkse vrije dagen waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De meeste winkels zijn van zondag t/m donderdag open van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. In Muscat zijn de meeste winkels ook in de middag geopend.

De meeste banken zijn van zondag t/m donderdag open van 08.00 uur tot 12.00 uur.