Wadi Bani Khalid
Wahibi Sands
Ras al-Jinz
Jebal Akhdar

Bezienswaardigheden Oman

Muscat

Muscat

Muscat is de hoofdstad van Oman, en tevens de stad waar uw reis door Oman start. Reis door de wondere wereld van Muscat en raak in hogere Arabische sferen. Slenter door de smalle straatjes van het oude stadscentrum, bewonder de moskee van Sultan Qaboos, ga Oosters shoppen in de Muttrah Souk, geniet van de witte stranden of snorkel door het koraalrif aan de kust.

Wadi Al Arbeieen

Wadi Al Arbeieen

De Wadi Al Arbeieen staat bekend om de watervallen in de oase. Het gebied is prachtig groen en geeft rustgevende geluiden ; stromend water, vogels en wind. Het water is zeer geschikt om in te zwemmen, u kunt hier heerlijk picknicken of ontspannen. De watervallen zijn te bereiken per trekking, na ongeveer 2,5 uur stevig en avontuurlijk wandelen, komt u aan bij de waterval.

Nizwa

OM_AL_NIZWA SOUK

Nizwa, een oasestad in het hart van Oman, mag u niet mislopen tijdens uw vakantie. De stad ligt ingesloten in het Hadjar gebergte, dichtbij het Bahla fort en wordt geroemd om haar dadelproductie. Nizwa, was ooit hoofdstad van Oman en is tegenwoordig ook wel bekroond als dé marktstad van het land.

Nizwa’s fort is één van de bekendste en meest indrukwekkende forten die u zult zien tijdens uw reis. Sultan bin Saifal Yaruba bouwde het fort in de turbulente 17e eeuw om bendes het hoofd te bieden. In het fort vindt u een museum over hoe het leven rondom het fort is veranderd door de jaren heen. Eenmaal de top van Nizwa’s fort bereikt, dan kijkt u uit over dadelplantages tegen de rand van het Hadjar gebergte.

Bijzondere dagtrip?
Op 40 kilometer afstand van Nizwa ligt de stad Bahla, een ideale dagtrip. De stad is vooral bekend om de authentieke pottenbakkerskunsten onder de inwoners en om haar fort dat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst staat. Het fort omhult traditionele souks, oude, gezellige steegjes en de herkenbare koepels van moskeeën. Vanaf het hoogste punt op het fort levert dit een prachtig uitzicht op.

Hajjar gebergte

Hajjar gebergte

Het Hajjar gebergte (ook wel Hajar of Hadjar genoemd), is een bergketen in het noordoosten van Oman en strekt zich uit over een lengte van 450 kilometer. Het is een prachtige plek om een trekking te maken. Er zijn wandelroutes en fietsroutes variërend van 2 tot 14 uur. Het meest bekende en mooiste gedeelte is Jebel Shams (Berg van de zon) en wordt ook wel vergeleken met de Grand Canyon in Amerika. Een van de mooiste wandeltochten, is de 'Balcony Walk', een route van 7 kilometer. Tijdens deze trekking komt u langs zo'n 5 unieke uitzichtpunten met prachtige vergezichten. De Jebel Akhdar (Groene berg) is erg groen gedeelte van dit gebergte en een fijne afwisseling. Vanuit het Saiq plateau heeft u op zo'n 2000 meter hoogte een prachtig uitzicht over rotsachtige vlaktes en groene plantages. U kunt het gebied bezoeken via de snelweg of offroad, via de Wadi Bani Awf, een spannende route dwars door de bergen met ruige valleien en diepe kloven. Het Hajjar gebergte is een van de laatste gebieden waar de Arabische thargeit en het Arabische luipaard nog voorkomen.

Sur

Sur

Sur is de verrassing van Oman. Dit vissersdorp is een heerlijke plek om uit te rusten en te genieten van de zee. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het dorp, de vuurtoren en de werkplaatsen waar traditionele Dhows (houten boten) gebouwd worden. In Sur zijn voldoende restaurantjes en winkeltjes te vinden. De Dhow werkplaats is echt een bezienswaardigheid van Sur. In Sur kunt u het Sinayslah Castle bezoeken, waar een collectie van oude geweren, aardewerk en koperwerk te vinden is. In de omgeving van Sur kunt u naar het Ras Al Jinz schildpaddenstrand, of naar het nabij gelegen authentieke vissersdorp Al Ayjah.

Ras Al Hadd / Ras al-Jinz

Ras al-Jinz

Uw vakantie is niet compleet zonder de broedende reuze schildpadden op Ras-Al-Jinz, één van de top bezienswaardigheden in Oman. Ras-Al-Jinz is een vissersdorpje in het Ras Al Hadd schildpaddenreservaat. Dit meest oostwaartse puntje van de Arabische Peninsula staat door de aanwezigheid van deze bedreigde diersoort al jaren onder overheidsbescherming.

Beleef het zeldzame fenomeen van tienduizenden zeeschildpadden die elk jaar opdoemen uit de Indische zee om zich op Ras-Al-Jinz te nestelen. Ze graven hun eigen kuil, leggen hun eieren en broeden. Ga na zonsondergang samen met uw gids op weg om de volwassen schildpadden te zien en vergeet zeker niet terug te keren voor de zon weer opkomt om de pasgeboren jonkies uit hun schelp te zien kruipen. De schildpadden zijn het hele jaar te zien op het strand van Ras-Al-Jinz, maar nestelen zich vooral in april en mei.

Wahiba Sands

Wahiba Sands

Wahiba Sands is een regio midden in de ongerepte woestijn van Oman. Dit gebied ligt ten zuiden van Muscat. De grootte van het gebied is circa 16.000km2 en bereikt hoogtes van ongeveer 200 meter. Deze woestijn wordt bewoond door nomadische Bedoeïenen. Deze ongerepte woestijn is alleen maar per Jeep of 4X4 te bereiken. Een leuke manier om de Wahiba Sands beter te leren kennen is om een nachtje in een Bedoeïenkamp te logeren. U slaapt letterlijk onder de sterren en vanuit het kamp kunt u ook nog eens een leuke kamelentocht maken. ‘s Avonds wordt er lekker gebarbecued rond een Shuwa, een Omaanse BBQ.

Wadi Shab

Wadi Shab

De Wadi Shab is voor velen een hoogtepunt van de reis door Oman. Deze prachtige turquoise oase is te vinden tussen hoge oranje rotsen en rijen vol met palmbomen. Er is een prachtige trekking te maken in dit gebied. Per bootje kunt u naar de overkant varen tegen een kleine vergoeding om daar aan de wandeling te beginnen. Ga op zoek naar de verborgen grot met daarin een waterval. Het is een heerlijke plek om even af te koelen in het water en om te genieten van een picknick.

Bimmah Sinkhole

Bimmah Sinkhole

De Bimmah Sinkhole is gelegen in het Hawiyat Najm park. Het is een prachtig natuurfenomeen waarbij een groot deel van de rotsen ingestort, hierdoor is er een soort van ondergrondse poel ontstaan. Het is heerlijk om hier af te koelen in het water als tussenstop en een goede plek om te picknicken. Er zijn toiletten en kleedruimtes aanwezig nabij de ingang. Het zwemgedeelte is te bereiken via een trap.

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid is een wadi welke op weg naar of vanaf Sur bezocht kan worden. Een wadi is Arabisch voor dal. De Wadi Bani Khalid is één van de bekendste wadi’s in deze regio van Oman. In het dal stroomt water waarlangs bomen groeien.

Eén van de typerende eigenschappen van deze wadi zijn de grotten. Eén van deze grotten is een ondergrondse kamer van het sultanaat. Deze ondergrondse kamer is moeilijk te bereiken en zeker niet voor iedereen toegankelijk. Het andere kenmerk van deze wadi zijn de waterbronnen; onder andere de bronnen van Ain Hamouda, Ain al Sarooj en Ain Dawwa zijn een lust voor het oog.

Jebel Shams

om_al_jebelshams.jpg

Jebel Shams is de hoogste berg van Oman en behoort tot het Al Hajar gebergte. De naam ‘Jebel Shams’ betekent ‘de berg van de zon’. De berg heeft een hoogte van 3100 meter en ligt op 240 kilometer van de stad Muscat. Het gebergte ‘Al Hajar’ wordt vaak vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Dit uitgestrekte bergachtige gebied is een prachtige locatie voor avonturiers. Het gebied is uitermate geschikt voor hiking, trekking, canoying en caving.

Ibra vrouwenmarkt

Ibra vrouwenmarkt

De vrouwenmarkt is een bijzondere gebeurtenis. In Arabische landen is het niet gebruikelijk dat vrouwen op de markt staan als verkoopster. Oman is wat dat betreft vrij gemoderniseerd. In 1987 werd de vrouwenmarkt ontwikkeld. Op de vrouwenmarkt zijn er alleen vrouwelijke verkopers en vrouwelijke kopers. Dit geeft de vrouwen het gevoel er veilig te kunnen winkelen. In totaal zijn er 4 vrouwenmarkten in Oman met elk hun eigen verkoopwaar. In Ibra is er een geitenmarkt, maar er worden ook andere artikelen verkocht, zoals parfum, kruiden, wierook, kleding en sjaals. De markt begint doorgaans al om 07:00 uur en is alleen op woensdag in Ibra te vinden.

Nakhal

Nakhal Fort

Nakhal is een dorp in de regio Al Batinah en staat bekend om de vele palmbomen, de warmwaterbron en het fort. De warmwaterbron, Ain Al Thanwarah, ligt iets buiten Nakhal en hier kunt u het hele jaar genieten van het warme water. Het is een heerlijke plek om te ontspannen of te picknicken. In de omgeving zijn meerdere wadi's (oases) te bewonderen. Het fort, Husn Al Heem, is een van de mooiste forten van Oman. Het fort is al eeuwen oud, maar werd wel meerdere keren gerenoveerd. In het fort zijn een moskee, een put en meerdere kamers te vinden met oude voorwerpen. Vanaf het fort heeft u een prachtig uitzicht over een gebied vol palmbomen.

Wadi Bani Awf

Wadi Bani Awf

De Wadi Bani Awf is een prachtige vallei van ca. 40km in een oase van het Hajjar gebergte. Via de Snake Canyon rijd u per 4WD over een off-road bergweg met steile kliffen van 800 meter en diepe ravijnen. De uitzichten zijn prachtig en onderweg ziet u veel palmbomen en meertjes. Het is mogelijk om een trekking te doen door de Snake Canyon en onderweg te picknicken. Als er voldoende regen is gevallen, is het mogelijk om een duik te nemen in het water van de Little Snake Canyon.

Al Hamra

Al Hamra

Aan de voet van het Hajjar gebergte ligt Al Hamra, een van de oudste dorpjes van Oman. Al Hamra is gebouwd in traditonele Omaanse stijl, met modderstenen huizen. Er is een museum in Al Hamra, het Bait al Sifah museum. Hier kunt u zien hoe er op traditionele wijze met jeneverbes geschilderd wordt en krijgt u een goed beeld van het leven in Al Hamra. De straten van Al Hamra hebben veel verlaten, onbewoonde huizen en ruïnes van ca. 1000 jaar oud. De lokale bevolking is erg vriendelijk en nodigen u gauw uit voor koffie met dadels in hun eigen huis.

Bahla

Bahla

Bahla staat bekend om het pottenbakken, maar voornamelijk om het oude fort, welke sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. De muur van het fort is 12 kilometer lang en het fort is maar liefst 20 jaar lang gerestaureerd. De buitenkant van het fort is voornamelijk erg fotogeniek tijdens zonsondergang, houd er rekening mee dat het fort dan al gesloten is en u overdag al een bezoek brengt aan de binnenkant. Bahla is tussen de 12e en 17e eeuw meerdere keren hoofdstad van Oman geweest.

Jabal Akhdar

Jabal Akhdar

Jabal Akhdar betekent 'groene berg' in het Arabisch. Het gebied staat bekend om de prachtige natuur en de vriendelijke bevolking. De bergen zijn er groen en door het prima klimaat groeien hier granaatappels, vijgen, peren, druiven, citroenen, olijven en amandelen; veel gebruikte ingrediënten uit de Omaanse keuken. Ook groeien er rozen in deze omgeving, waar het bekende Jabal rozenwater van gemaakt wordt. Het is een prachtig gebied om te gaan wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.