Kukeldash Madrasah, Tasjkent
Stadsmuur, Khiva
Tahtakaracha pas, Oezbekistan
Registan plein, Samarkand
Aardewerk, Boechara
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Oezbekistan

Fotograferen

Over het algemeen vinden de Oezbeken het geen probleem om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst om toestemming als u mensen van dichtbij wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.
Er zijn plekken waar niet vrij mag worden gefotografeerd, met name bij bezienswaardigheden. Wanneer dat het geval is, staat het aangegeven en ook zal de reisleider u hierover informeren.
Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.
Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Daar onze reizen buiten de strenge wintermaanden worden uitgevoerd, kunt u in feite dezelfde (reis)kleding aan als u in Nederland zou dragen in het voorjaar, de zomer en de herfst, aangevuld met comfortabel e, stevige schoenen. Aan te bevelen is om kleding mee te nemen die u in ‘laagjes’ kunt dragen. Ook is het handig om een sjaal of vest bij de hand te hebben voor in de touringcars, die van airco zijn voorzien.

Oezbekistan is een islamitisch land en enigszins bedekkende kleding is de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (moskeeën e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Mocht een enkele keer een hoofdbedekking voor de vrouwen worden verlangd, is deze ter plaatste verkrijgbaar.

Bevolking

Oezbeken zijn verreweg de grootste etnische groep in Centraal-Azië. Ongeveer driekwart woont in Oezbekistan, de rest in de buurlanden. Naast Oezbeken wonen er Tadzjieken (ca. 5%), Kazachen (ca. 3%), Russen (ca. 2,5%) en Kirgiezen (ca. 1%) in Oezbekistan. De bevolking groei snel, inmiddels heeft het land ruim 32 miljoen inwoners. Door de snelle bevolkingsgroei die het land heeft gekend zijn er relatief veel jonge mensen.

Eten en drinken

De Oezbeekse keuken is gebaseerd op de Turkse en Russische keuken en is zeer gevarieerd. Het proberen waard is ‘plov’, een rijstgerecht met vlees en groente dat bekend staat als het nationale feestgerecht van Oezbekistan. Leuke wetenswaardigheid: uitsluitend mannen bereiden deze rijstschotel. Ieder heeft zo zijn eigen receptuur en dat luistert heel nauw; het bereiden van de perfecte ‘plov’ is een graadmeter voor het bepalen van de status: ben je een gewone man of een echte kerel…
Andere traditionele gerechten zijn ‘laghman’, een soort noedelsoep en de ook bij ons bekende shaslick of kebab, de smakelijke geroosterde vleespennen.
Overal in Oezbekistan zijn theehuizen te vinden. De mensen drinken meestal ook thee bij de maaltijd.
Frisdranken, bier en water zijn overal verkrijgbaar. Een frisdrank kost nog geen euro en voor een lokaal biertje betaalt u ongeveer € 1,50. Wodka is een geliefde drank in Oezbekistan en overal, in allerlei soorten verkrijgbaar. Koffie is daarentegen niet altijd te krijgen. Een maaltijd in Oezbekistan kost gemiddeld € 10 per persoon.

Geografie

Oezbekistan is geheel ingesloten door land en grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het land is met een oppervlakte van ca. 447.400 vierkante kilometer ongeveer 13 keer zo groot als Nederland. Het grootste gedeelte van Oezbekistan bestaat uit woestijn. In de buurt van Samarkand en aan de grens met Afghanistan en is het landschap meer bergachtig. De meest indrukwekkende steden liggen op de zijderoute: Khiva, Buchara en Samarkand.

Beste reistijd

Oezbekistan heeft een landklimaat. In de winter, van november t/m februari, betekent dit heel lage temperaturen tot onder het vriespunt, terwijl het in de zomermaanden, van juni t/m augustus, erg heet kan zijn. De beste reisperiode is dan ook van eind maart t/m mei en het najaar, van september t/m oktober, de periode waarin wij onze reizen naar Oezbekistan uitvoeren.

Religie

De meeste Oezbeken zijn soennitische moslims (bijna 90%). Het islamitische centrum van Oezbekistan is de heilige stad Buchara. De Russisch-orthodoxe christenen maken ca. 9% van de bevolking uit.

Taal

De officiële taal van Oezbekistan is Oezbeeks dat afstamt van de Turkse taalfamilie. Ook wordt er Russisch (ca. 14%) en Perzisch (ca. 5%) gesproken. De jongere generatie is vooral opgegroeid met het Oezbeeks en in de grotere steden ook met de Engelse taal. Alleen de oudere generatie spreekt vaak nog Russisch, maar die kennis neemt na bijna 30 jaar onafhankelijkheid af.

Fooien

Tijdens uw reis staan er onder andere chauffeurs, gidsen, restaurant- en hotelpersoneel voor u klaar. Een fooi is een uiting van waardering en wordt in Oezbekistan erg op prijs gesteld. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Ambassade en Consulaat

Ambassade van Oezbekistan
Avenue Franklin Roosevelt 99
1050 Brussel België
Tel: +32 2 672 88 44
E-mail: benelux@uzbekistan.be

Geldzaken

De prijzen in Oezbekistan liggen een stuk lager dan in Nederland, gemiddeld zo’n 50%. De prijzen in toeristische gebieden liggen wat hoger, eveneens in het hoogseizoen gedurende de zomermaanden. Gemiddeld betaalt u voor een maaltijd niet meer dan € 10 per persoon.
De munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse Sum (UZS). Op dit moment (juli 2019) is 10.000 Sum omgerekend €1,00 waard. De koers van deze valuta wisselt echter voortdurend. U kunt daarom voor de actuele koers het best kijken op één van de vele beschikbare websites voor wisselkoersen.

In Oezbekistan zijn sinds kort beperkt pinautomaten aanwezig, maar deze werken niet altijd. Neem dus altijd voldoende contant geld mee. Wisselen kan het beste bij officiële wisselkantoren, maar ook in hotels kunt u geld omwisselen voor de lokale munteenheid. Credit cards worden bijna nergens geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Voor een reis naar Oezbekistan worden één of meerdere vaccinaties aanbevolen, afhankelijk van uw reisplannen en persoonlijke situatie. Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen voor de benodigde vaccinaties voordat u op reis gaat. Dit kan bij de GGD, maar ook bij uw huisarts of via de website thuisvaccinatie.nl.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden in Oezbekistan. Drink daarom alleen flessen gezuiverd water, deze kunt u onderweg overal kopen. Tijdens onze reis krijgt u iedere dag een flesje water in de bus en ook in de hotels is meestal drinkwater op de kamer aanwezig.
De meeste hotels beschikken over Europese toiletten. Dit is onderweg helaas niet altijd het geval. Daar vindt u meestal hurktoiletten die niet altijd even schoon zijn. We raden aan om een rolletje toiletpapier en een flesje hygiënegel in uw handbagage mee te nemen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om mogelijke problemen bij immigratie te voorkomen.

Internet

In de meeste hotels en restaurants is WI-FI beschikbaar. Dit geldt niet voor de meer afgelegen plaatsen, zoals de Kyzylkum woestijn.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van ca. 09.00-19.00 uur. Warenhuizen in grote steden zijn vaak langer open en bazaars beginnen vaak al vroeg, rond 06.00 uur in de morgen. Banken en postkantoren zijn doorgaans op werkdagen geopend van 09.30-17.30 uur en sluiten voor de lunchpauze.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oezbekistan heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is na de geplande uitreisdatum. De visumplicht is m.i.v. 2019 vervallen. Tot een reisduur van 30 dagen, heeft u geen visum meer nodig.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het drie uur later in Oezbekistan. In de winter is het vier uur later dan in Nederland.

Vervoer en wegen

Ondanks dat we hoge eisen stellen aan de touringcars en minibussen die we inzetten op onze reizen, kunnen de vervoersmiddelen in Oezbekistan naar Nederlandse maatstaven eenvoudig zijn. Alhoewel de infrastructuur de laatste jaren flink is verbeterd en veel wegen goed geasfalteerd zijn, kunnen de wegen hier en daar nog slecht of onverhard zijn, onder andere naar en van de woestijn.

Voltage

Het voltage is in Oezbekistan 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Oezbekistan kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis