Annapurna
Chitwan Nationaal Park
Himalaya
Kathmandu
Kathmandu Vallei
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Nepal

Bevolking

Nepal heeft ruim 29.000.000 inwoners. Ongeveer 40% daarvan woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dun bevolkt.

De bevolking van Nepal is onder te verdelen in circa 35 verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal en cultuurpatroon hebben. De bevolkingsgroepen kunnen op hun beurt worden ondergebracht in drie hoofdgroepen: de Indo-arirs, de Tibeto-Birmanen, waaronder de Newars en de oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Sherpas.

Eten en drinken

Er zijn weinig landen in Azië waar u zo goed kunt eten als in Nepal. Het eten varieert van pizza tot Nepalese gerechten. Dal Bhat Tarkari is een typisch Nepalees gerecht. Bhat is rijst en Tarkari bestaat uit gebakken groente (bladgroenten, aardappelen en bloemkool) in een masala, een specerijenmengsel.

In Kathmandu is het aanbod van buitenlandse gerechten groot, variërend van pizza's tot rösti en gefrituurde kippenpoot. Daarnaast zijn er ook Nepalese, Indiase en Tibetaanse eethuizen. Hier kunt u onder andere Momo’s eten, dit zijn Tibetaanse bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gekookt wordt. Verder wordt er in Nepal veel thee gedronken.

Geografie

Nepal heeft een oppervlakte van 147.000 vierkante kilometer en wordt gedomineerd door het hoogste gebergte ter wereld; de Himalaya. In dit gebergte staat de Mount Everest met 8848 meter. Parallel aan de Himalaya loopt aan de zuidkant het Mahabharat bergketen met toppen tot boven de 3000 meter. Tussen deze twee ketens bevindt zich de Pahar; heuvelland dat wordt doorsneden door veel rivieren en enkele kleine, vlakke valleien, waaronder de Kathmanduvallei. Voorbij de Mahabharat bergrug ligt de jongste en laagste heuvelrug, Sivalik.

De verscheidenheid aan natuur in Nepal is groot doordat er veel klimaatzones naast elkaar bestaan. Er zijn grote gebieden waar ijs en sneeuw eeuwig heersen en zeldzame diersoorten voorkomen. Dit maakt Nepal tot een indrukwekkend vakantieland om naar toe te reizen.

Geschiedenis

Nepal heeft een erg lange geschiedenis. Eén van de belangrijkste feiten uit die geschiedenis is dat de spirituele leider Siddharta Gautama (Boeddha) hier werd geboren en er het grootste deel van zijn leven doorbracht. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Ook was het land een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Na een volksopstand in 1990 voerde koning Birenda een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot zijn vader, koning Birendra, zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden. Hierna schoot hij zichzelf neer. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra, werd hierop de nieuwe koning op 4 juni. Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg de minister-president en nam zelf het premierschap op zich. Koning Gyanendra regeerde sindsdien als autoritair monarch, maar op 28 december 2007 stemde een grote meerderheid in het parlement voor afschaffing van de monarchie.

Tijdens verkiezingen in 2008 won de Communistische Partij het grootste aantal zetels en vormde een coalitie die het Koninkrijk Nepal liet overgaan in de Democratische Federale Republiek Nepal.

Klimaat

Het klimaat in Nepal loopt uiteen van subtropisch op de vlaktes tot koud in de bergen. Van half juni tot en met september is de moessontijd. Het vochtigheidsgehalte van de lucht is dan hoog en er vallen dagelijks regenbuien. Sommige delen van het land zijn dan vanwege overstromingen niet te bereiken.

De maximum temperatuur in Kathmandu ligt rond 30° C, in de winter is dit rond de 15-20° C (‘s nachts rond het vriespunt). De beste tijd om Nepal te bezoeken is van februari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperatuur is dan aangenaam. Nepal is in de winter ook te bezoeken, maar ‘s nachts en in de hoger gelegen gebieden kan het erg koud worden.

Religie

De godsdienstbeleving in Nepal bestaat uit een mix van hindoeïsme en boeddhisme. In het zuiden leven voornamelijk hindoes en in het noorden boeddhisten. Van de totale bevolking is 89% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen.

Het geloof is in Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. De monniken (Lama's) spelen hierbij een grote rol. Daarnaast wordt de koning van Nepal gezien als een re?ncarnatie van de hindoegod Vishnu. Ook ziet u in Nepal overal tempels.

Taal

De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Deze taal is verwant aan het Hindi in India. Naast het Nepali worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Tamang en het Bhojpuri. In Kathmandu, Pokhara en Chitwan kunt u over het algemeen met Engels terecht.

Fooien

Fooien zijn in Nepal gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Helpers: ongeveer € 1,00 per persoon per dag (omgerekend 130,290 NPR)
Gids: ongeveer € 4,00 per persoon per dag (omgerekend 516.943 NPR)
Chauffeur: ongeveer € 1,70 per persoon per dag (omgerekend 219.701 NPR)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ambassade en consulaat

Consulaat Generaal voor Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: 020-6241530
Fax: 020-6246173

Ambassade van Nepal
Avenue Brugmann 210
1050 Brussel, België
Tel: 00 32 2 3462658

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Groepsreizen
Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor een reis is ca. € 4,00 per persoon per dag (omgerekend ca. 5 USD per persoon, afhankelijk van de wisselkoers). We adviseren u daarom om onderstaande bedragen voor fooien te reserveren. Dit bedrag kunt u ter plaatse in lokale valuta, Dollar of Euro betalen. De reisleider vertelt u waar u het beste kunt pinnen. In dit bedrag is ook de fooi voor de vaste chauffeur in Nepal opgenomen. De fooi voor de reisleider zelf is niet bij dit bedrag inbegrepen. Deze fooi kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht geven.

Fooienpot groepsreizen Nepal
• Groepsreis Beste van Nepal: ca. €51,-
• Groepsreis Mooiste van India & Nepal: ca. € 76,-
• Fooi voor de reisleider: richtlijn €2,- per persoon per dag

Privéreizen
• Chauffeur: ongeveer €5 of 652.565 NPR per groep per dag
• Gids: ongeveer €10 of 1.305.070 NPR per groep per dag
• Assistent: ongeveer €3 of 391.522 NPR per groep per dag
• Overige services (tuc-tuc, rit per kameel, lokale gidsen, shoekeepers etc.): €5 of 652.565 NPR per groep per dag

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2018. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en lokale valuta wijzigen waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geldzaken

De munteenheid van Nepal is de Nepalese rupee (NPR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

U kunt geld wisselen op de luchthavens of bij banken. In de grotere plaatsen is er bij een aantal banken mogelijkheid tot pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Ook kunt u vaak met Indiaase rupees betalen (enkel kleinere coupures).

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Nepal worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Wanneer u tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt, bestaat er een kans op hoogteziekte. Vanwege het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en ademt u meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat u veel moet drinken; ongeveer drie tot vier liter per dag!

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Berg- of hoogteziekte

De ijlheid van de lucht in de bergen van Nepal, kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met berg- of hoogteziekte, ook wel AMS (Acute Mountain Sickness of Altitude Sickness) genoemd. Dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24-72 uur na aankomst op grotere hoogte (boven de 2000 à 2500 meter). Tijdens onze reizen die naar het Annapurna gebied heeft u dan ook de kans op hoogteziekte. Bij de reizen Actief Nepal en Avontuurlijk Nepal maakt u een meerdaagse trekking door het Annapurna gebied. Tijdens onze groepsreis Beste van Nepal maakt u een dag trekking op grote hoogte, echter slaapt u in het plaatsje Dhampus op 1795 meter.

De eerste symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, afgenomen lichamelijke en geestelijke prestaties, extreme vermoeidheid en verlies van eetlust. Wanneer lichte symptomen optreden, is dit een signaal dat u op dezelfde hoogte moet blijven tot de symptomen verdwenen zijn. Ga nooit verder omhoog met symptomen van hoogteziekte. Als u op dezelfde hoogte blijft en de symptomen verergeren, dan is het noodzakelijk om minstens 300 – 500 (hoogte) meters af te dalen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.

Tips tegen hoogteziekte

Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om makkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen alvorens af te reizen naar hogere hoogtes, geen alcohol meer te drinken en enkel licht verteerbaar voedsel te nuttigen (geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijken). Door zwaar voedsel te vermijden, helpt u uw lichaam om sneller te wennen aan de hoogtes. Nadat uw lichaam geacclimatiseerd is op hogere hoogtes (na +/- 36 uur), voelt u zelf aan dat het mogelijk makkelijker gaat (enkel kortademigheid houdt aan vanwege de ijdele lucht), waarbij het weer mogelijk is om hetgeen te nuttigen alsof u op zeeniveau bent (zoals alcoholische dranken en vlees). Vraag gerust uw (lokale) reisleider, gids en/of hotelpersoneel om advies, zij hebben vaak toeristen uit lagergelegen gebieden op bezoek en zijn gewend aan deze situaties
Door te letten dat u diep ademhaalt vanuit uw onderbuik (niet vanuit uw borstkast), zorgt al voor een groot verschil in hoe u zich kunt voelen.

Malaria

De informatie die u hier vindt is gebasseerd op informatie uit 2018 van onze lokale partners in Nepal. Het is niet nodig om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen voor Malaria in Nepal. In het Terai gebied komt op dit moment geen malaria voor. Natuurlijk is het aan te raden om muggenspray mee te nemen als u gevoelig bent voor muggensteken. De meeste hotelkamers in Nepal zijn voorzien van muggenspray.

Reisdocumenten

U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Nepal moet uw paspoort na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Bovendien is een visum verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

• E-visum
• Via het Nepalese Consulaat in Amsterdam
• Via het CIBT/VisumCentrale
• Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang)

E-visum
Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Nepalese immigratiedienst. U kunt vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal deze aanvraag invullen.* Klik hier om de digitale aanvraag te kunnen doen. U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt. (* Maakt u de groep- of privéreis India & Nepal dan is het online aanvragen van een visum niet mogelijk, kies dan een van de andere opties)

Voorafgaand aan de reis op het Nepalese Consulaat in Amsterdam:
Het is mogelijk om voorafgaand aan de reis het visum voor Nepal te regelen. Hiervoor gaat u naar het Nepalese Consulaat in Amsterdam. Het Consulaat is op werkdagen geopend van 10.30 tot 13.00 uur. Om het visum aan te vragen heeft u een visumformulier nodig dat u per email kunt aanvragen via het Consulaat. Naast het ingevulde formulier heeft een u geldig paspoort, een recente pasfoto en contant geld nodig. Klik hier voor meer informatie en om de aanvraag via email te kunnen starten. Belgische reizigers kunnen het visum aanvragen via de Ambassade van Nepal in Brussel. U kunt het beste contact opnemen met de ambassade via embn@skynet.be of bellen naar (+32) 2-344-1361.

Via het CIBT/VisumCentrale:
Voor vertrek kunt u tegen een gereduceerd tarief uw visum aanvragen via de VisumCentrale. Houd rekening met eventuele sluitingsdagen van ambassades. Deze kunnen invloed hebben op de verwerkingstijd van uw visumaanvraag. Dien uw aanvraag dus op tijd in, zodat u er zeker van bent dat u uw documenten voor uw reis weer in uw bezit heeft. De ambassade is gesloten op dinsdag en donderdag. Houdt u rekening met extra verwerkingstijd: deze sluitingsdagen dienen opgeteld te worden bij het vermelde aantal werkdagen dat de ambassade nodig heeft voor het verwerken van de visumaanvraag. De tarieven van de ambassade en van VisumCentrale worden per reiziger berekend. Het totaalbedrag van uw aanvraag hangt af van de diensten die u op de website selecteert, het aantal reizigers en het aantal werkdagen dat nodig is om uw aanvraag te verwerken. Klik hier voor alle benodigde informatie. U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt.

Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang):
Wij raden u nadrukkelijk aan geen gebruik te maken van het visum on arrival, maar te kiezen voor één van de andere opties die hierboven gegeven worden.

Indien u niet de Nederlandse- of Belgische nationaliteit draagt is het belangrijk om zelf zorg te dragen de juiste informatie omtrent een eventueel benodigd visum.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen geopend van zondag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels gesloten.

De banken zijn open van zondag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Tijdsverschil

In Nepal is het 4.45 uur later dan in Nederland. Geldt in Nederland de zomertijd dan is het in Nepal 3.45 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Nepalese rupee of Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Nepal 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Nepal kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis