Rondreizen Nepal

Annapurna
Chitwan Nationaal Park
Himalaya
Kathmandu
Kathmandu Vallei
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Nepal

Bevolking

Nepal heeft ruim 29.000.000 inwoners. Ongeveer 40% daarvan woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dun bevolkt.

De bevolking van Nepal is onder te verdelen in circa 35 verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal en cultuurpatroon hebben. De bevolkingsgroepen kunnen op hun beurt worden ondergebracht in drie hoofdgroepen: de Indo-arirs, de Tibeto-Birmanen, waaronder de Newars en de oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Sherpas.

Eten en drinken

Er zijn weinig landen in Azië waar u zo goed kunt eten als in Nepal. Het eten varieert van pizza tot Nepalese gerechten. Dal Bhat Tarkari is een typisch Nepalees gerecht. Bhat is rijst en Tarkari bestaat uit gebakken groente (bladgroenten, aardappelen en bloemkool) in een masala, een specerijenmengsel.

In Kathmandu is het aanbod van buitenlandse gerechten groot, variërend van pizza's tot rösti en gefrituurde kippenpoot. Daarnaast zijn er ook Nepalese, Indiase en Tibetaanse eethuizen. Hier kunt u onder andere Momo’s eten, dit zijn Tibetaanse bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gekookt wordt. Verder wordt er in Nepal veel thee gedronken.

Geografie

Nepal heeft een oppervlakte van 147.000 vierkante kilometer en wordt gedomineerd door het hoogste gebergte ter wereld; de Himalaya. In dit gebergte staat de Mount Everest met 8848 meter. Parallel aan de Himalaya loopt aan de zuidkant het Mahabharat bergketen met toppen tot boven de 3000 meter. Tussen deze twee ketens bevindt zich de Pahar; heuvelland dat wordt doorsneden door veel rivieren en enkele kleine, vlakke valleien, waaronder de Kathmanduvallei. Voorbij de Mahabharat bergrug ligt de jongste en laagste heuvelrug, Sivalik.

De verscheidenheid aan natuur in Nepal is groot doordat er veel klimaatzones naast elkaar bestaan. Er zijn grote gebieden waar ijs en sneeuw eeuwig heersen en zeldzame diersoorten voorkomen. Dit maakt Nepal tot een indrukwekkend vakantieland om naar toe te reizen.

Geschiedenis

Nepal heeft een erg lange geschiedenis. Eén van de belangrijkste feiten uit die geschiedenis is dat de spirituele leider Siddharta Gautama (Boeddha) hier werd geboren en er het grootste deel van zijn leven doorbracht. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Ook was het land een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Na een volksopstand in 1990 voerde koning Birenda een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot zijn vader, koning Birendra, zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden. Hierna schoot hij zichzelf neer. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra, werd hierop de nieuwe koning op 4 juni. Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg de minister-president en nam zelf het premierschap op zich. Koning Gyanendra regeerde sindsdien als autoritair monarch, maar op 28 december 2007 stemde een grote meerderheid in het parlement voor afschaffing van de monarchie.

Tijdens verkiezingen in 2008 won de Communistische Partij het grootste aantal zetels en vormde een coalitie die het Koninkrijk Nepal liet overgaan in de Democratische Federale Republiek Nepal.

Klimaat

Het klimaat in Nepal loopt uiteen van subtropisch op de vlaktes tot koud in de bergen. Van half juni tot en met september is de moessontijd. Het vochtigheidsgehalte van de lucht is dan hoog en er vallen dagelijks regenbuien. Sommige delen van het land zijn dan vanwege overstromingen niet te bereiken.

De maximum temperatuur in Kathmandu ligt rond 30° C, in de winter is dit rond de 15-20° C (‘s nachts rond het vriespunt). De beste tijd om Nepal te bezoeken is van februari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperatuur is dan aangenaam. Nepal is in de winter ook te bezoeken, maar ‘s nachts en in de hoger gelegen gebieden kan het erg koud worden.

Religie

De godsdienstbeleving in Nepal bestaat uit een mix van hindoeïsme en boeddhisme. In het zuiden leven voornamelijk hindoes en in het noorden boeddhisten. Van de totale bevolking is 89% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen.

Het geloof is in Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. De monniken (Lama's) spelen hierbij een grote rol. Daarnaast wordt de koning van Nepal gezien als een re?ncarnatie van de hindoegod Vishnu. Ook ziet u in Nepal overal tempels.

Taal

De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Deze taal is verwant aan het Hindi in India. Naast het Nepali worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Tamang en het Bhojpuri. In Kathmandu, Pokhara en Chitwan kunt u over het algemeen met Engels terecht.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor een verblijf in Nepal heeft u ook een visum nodig. U kunt deze op 3 manieren verkrijgen. Vooraf kunt u het visum bij het consulaat in Amsterdam kopen. U dient hiervoor een pasfoto en een geldig paspoort mee te nemen. Ook kunt u vooraf een e-visum aanvragen via de volgende link: www.online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa
Bij het aanvragen van een e-visum dient u er rekening mee te houden dat dit formulier pas ingevuld kan worden vanaf 15 dagen voor uw aankomst in Nepal. Wanneer u dit formulier ingevuld en geprint heeft, dient u deze mee te nemen naar de ambassade of de immigratieservice aan de grens of op de luchthaven. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om het visum ter plaatse bij de luchthaven of aan de grens te regelen dan dient u 1 pasfoto mee te nemen en bij voorkeur contant geld. Kosten voor het visum ter plaatse zijn ongeveer 25 USD (tot 14 dagen) en 40 USD (vanaf 15 dagen), dit kan ook in Nepalese Roepies voldaan worden.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met het consulaat of de ambassade van Nepal.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam