Annapurna
Chitwan Nationaal Park
Himalaya
Kathmandu
Kathmandu Vallei
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Nepal

Kleding

Doordat de temperatuur in Nepal sterk kan verschillen raden wij u aan hier rekening mee te houden bij het inpakken van uw koffer. Daarnaast is Nepal een religieus land, waar duidelijke kledingvoorschriften gelden die streng worden nageleefd. Ook als toerist is het van belang u gepast te kleden en adviseren wij u graag uw armen en benen te bedekken. Dit voorkomt naast ongewenste aandacht ook onbedoelde provocatie. De samenleving in Nepal zit anders in elkaar dan dat u misschien gewend bent. Waar we in Nederland gewend zijn een korte broek of een kort jurkje te dragen bij warm weer, wordt dat in Nepal als aanstootgevend gezien. Uit respect voor deze gewoontes, willen wij u vriendelijk vragen dit in ogenschouw te nemen wanneer u Nepal bezoekt. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Nepal. Ook met het bezoeken van religieuze plaatsen en tempels zijn bovenstaande kledingvoorschriften van toepassing. Om deze redenen is het praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee te nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed.

Fotografie

Nepal is een prachtig land! Het landschap, de vele tempels en de bevolking levert ongetwijfeld mooie beelden op. De mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms wordt het om religieuze redenen niet toegestaan om foto's te maken. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Bevolking

Nepal heeft ruim 29.000.000 inwoners. Ongeveer 40% daarvan woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dun bevolkt.

De bevolking van Nepal is onder te verdelen in circa 35 verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal en cultuurpatroon hebben. De bevolkingsgroepen kunnen op hun beurt worden ondergebracht in drie hoofdgroepen: de Indo-arirs, de Tibeto-Birmanen, waaronder de Newars en de oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Sherpas.

Eten en drinken

Hoewel Nepal niet zo zeer bekend staat om de gevarieerde keuken, zijn de lokale maaltijden die ze wél hebben ook wel erg lekker. De gerechten zijn vaak simpel, maar wel heel smaakvol door de diversiteit aan kruiden die zij erin verwerken. Nepal is de perfecte bestemming voor het maken van een trekking. Tijdens zo'n trekking proeft u pas echt de lokale keuken en zult u zien dat met name dan de keuze beperkt is. Toch, door de komst van vele toeristen, is Nepal in de grote steden inmiddels wat uitgebreider als het gaat om eten. In Kathmandu bijvoorbeeld is het aanbod van internationale gerechten groot, variërend van pizza's tot rösti's of een gefrituurde kippenpoot.

Wilt u graag een typisch Nepalees gerecht proberen, bestelt u dan eens Dal Bhat Tarkari. Gestoomde rijst, geserveerd met een curry van groenten en een linzensoepje. Andere nationale gerechten zijn Gundrook Dheedo, wat een suikervrij gerecht is en bestaat uit tarwe, mais en gedroogde groentes. En dan is er nog Alu Tama: een soort aardappelsoep met gefermenteerde bamboe. Dit soort gerechten zijn het beste en het lekkerst te bestellen in de Nepalese eethuizen. Naast Nepalese eethuizen zijn er ook veel Indiase en Tibaanse eethuizen te vinden. Hier kunt u onder andere Momo’s eten. Dit zijn Tibetaanse bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gekookt wordt.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden.

In Nepal wordt met name veel thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Probeert u ook eens de nationale yoghurtdrank van Lassie of verse fruitsapjes. Een echte aanrader! Het leidingwater in Nepal kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Wij raden u aan flessen water te kopen. Deze zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken worden ook verkocht. Zo is "Chang-bier" het traditionele bier en behoren "Iceberg" en "Star" tot de 'gewone' Nepalese biermerken. Wijnen zijn beperkt verkrijgbaar. Houdt u van wat sterkers? Probeert u dan eens Raksi. Raksi is een sterke drank gedestilleerd van gierst. Het warmt u vooral lekker op in de koude gebieden van Nepal en tevens kunt u er goed van slapen.

Indicatie prijzen eten en drinken:

Lunch (in een restaurant) : tussen de € 1 en € 5
Lunch (streetfood) : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €3 en € 10
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Glas bier(lokaal) : tussen de € 1 en € 5

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Nepalese rupee wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Nepal heeft een oppervlakte van 147.000 vierkante kilometer en wordt gedomineerd door het hoogste gebergte ter wereld; de Himalaya. In dit gebergte staat de Mount Everest met 8848 meter. Parallel aan de Himalaya loopt aan de zuidkant het Mahabharat bergketen met toppen tot boven de 3000 meter. Tussen deze twee ketens bevindt zich de Pahar; heuvelland dat wordt doorsneden door veel rivieren en enkele kleine, vlakke valleien, waaronder de Kathmanduvallei. Voorbij de Mahabharat bergrug ligt de jongste en laagste heuvelrug, Sivalik.

De verscheidenheid aan natuur in Nepal is groot doordat er veel klimaatzones naast elkaar bestaan. Er zijn grote gebieden waar ijs en sneeuw eeuwig heersen en zeldzame diersoorten voorkomen. Dit maakt Nepal tot een indrukwekkend vakantieland om naar toe te reizen.

Geschiedenis

Nepal heeft een erg lange geschiedenis. Eén van de belangrijkste feiten uit die geschiedenis is dat de spirituele leider Siddharta Gautama (Boeddha) hier werd geboren en er het grootste deel van zijn leven doorbracht. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Ook was het land een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Na een volksopstand in 1990 voerde koning Birenda een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot zijn vader, koning Birendra, zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden. Hierna schoot hij zichzelf neer. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra, werd hierop de nieuwe koning op 4 juni. Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg de minister-president en nam zelf het premierschap op zich. Koning Gyanendra regeerde sindsdien als autoritair monarch, maar op 28 december 2007 stemde een grote meerderheid in het parlement voor afschaffing van de monarchie.

Tijdens verkiezingen in 2008 won de Communistische Partij het grootste aantal zetels en vormde een coalitie die het Koninkrijk Nepal liet overgaan in de Democratische Federale Republiek Nepal.

Beste reistijd

Nepal heeft een divers landschap waardoor het klimaat per gebied erg verschillend kan zijn. Zo kan het subtropisch aanvoelen op de vlaktes tot koud in de bergen. Een belangrijke tijd in Nepal, die veel gevolgen met zich meebrengt, is het moessonseizoen. Dit seizoen loopt van juni tot en met september. In deze periode is het vochtigheidsgehalte van de lucht zodanig hoog dat er veel neerslag valt, met als gevolg heftige overstromingen. Hierdoor zijn diverse gebieden in Nepal niet bereikbaar. Ondanks dat door de vele regen die valt de valleien vaak wel op hun mooist zijn, adviseren wij u deze periode te vermijden.

De beste reistijd om Nepal te bezoeken is in het voorjaar (februari t/m mei) of in het najaar (oktober t/m december). Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden en weinig neerslag kunt u uitstekend van Nepal genieten. In de winter is het gemiddeld 19 graden, maar kunnen de temperaturen sterk dalen, met name in de bergen. In de avond kan daar de temperatuur dan zelfs dalen tot het vriespunt.

Religie

De godsdienstbeleving in Nepal bestaat uit een mix van hindoeïsme en boeddhisme. In het zuiden leven voornamelijk hindoes en in het noorden boeddhisten. Van de totale bevolking is 89% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen.

Het geloof is in Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. De monniken (Lama's) spelen hierbij een grote rol. Daarnaast wordt de koning van Nepal gezien als een re?ncarnatie van de hindoegod Vishnu. Ook ziet u in Nepal overal tempels.

Taal

De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Deze taal is verwant aan het Hindi in India. Naast het Nepali worden er nog vele andere lokale talen en dialecten gesproken, waaronder het Maithili, het Tamang en het Bhojpuri. In Kathmandu, Pokhara en Chitwan kunt u over het algemeen met Engels terecht.

Fooien

De Nepalese bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 100 en 500 Nepalese rupee bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien:
Chauffeur : ca. 255 Nepalese rupee (ca. 2 euro) per reisgezelschap per dag

Gids : ca. 500 Nepalese rupee (ca. 4 euro) per persoon per dag

Reisleider : ca. 255 Nepalese rupee (ca. 2 euro) per persoon per dag

Kamermeisje : ca. 130 Nepalese rupee (ca. 1 euro) per kamer per nacht

Kofferdrager : ca. 130 Nepalese rupee (ca. 1 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Nepalese rupee wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Ambassade en consulaat

Consulaat Generaal voor Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: 020-6241530
Fax: 020-6246173

Ambassade van Nepal
Avenue Brugmann 210
1050 Brussel, België
Tel: 00 32 2 3462658

Geldzaken

De munteenheid van Nepal is de Nepalese rupee (NPR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

U kunt geld wisselen op de luchthavens of bij banken. In de grotere plaatsen is er bij een aantal banken mogelijkheid tot pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Ook kunt u vaak met Indiaase rupees betalen (enkel kleinere coupures).

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Nepal worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Wanneer u tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt, bestaat er een kans op hoogteziekte. Vanwege het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en ademt u meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat u veel moet drinken; ongeveer drie tot vier liter per dag!

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Berg- of hoogteziekte

De ijlheid van de lucht in de bergen van Nepal, kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met berg- of hoogteziekte, ook wel AMS (Acute Mountain Sickness of Altitude Sickness) genoemd. Dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24-72 uur na aankomst op grotere hoogte (boven de 2000 à 2500 meter). Tijdens onze reizen die naar het Annapurna gebied heeft u dan ook de kans op hoogteziekte. Bij de reizen Actief Nepal en Avontuurlijk Nepal maakt u een meerdaagse trekking door het Annapurna gebied. Tijdens onze groepsreis Beste van Nepal maakt u een dag trekking op grote hoogte, echter slaapt u in het plaatsje Dhampus op 1795 meter.

De eerste symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, afgenomen lichamelijke en geestelijke prestaties, extreme vermoeidheid en verlies van eetlust. Wanneer lichte symptomen optreden, is dit een signaal dat u op dezelfde hoogte moet blijven tot de symptomen verdwenen zijn. Ga nooit verder omhoog met symptomen van hoogteziekte. Als u op dezelfde hoogte blijft en de symptomen verergeren, dan is het noodzakelijk om minstens 300 – 500 (hoogte) meters af te dalen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.

Tips tegen hoogteziekte

Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om makkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen alvorens af te reizen naar hogere hoogtes, geen alcohol meer te drinken en enkel licht verteerbaar voedsel te nuttigen (geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijken). Door zwaar voedsel te vermijden, helpt u uw lichaam om sneller te wennen aan de hoogtes. Nadat uw lichaam geacclimatiseerd is op hogere hoogtes (na +/- 36 uur), voelt u zelf aan dat het mogelijk makkelijker gaat (enkel kortademigheid houdt aan vanwege de ijdele lucht), waarbij het weer mogelijk is om hetgeen te nuttigen alsof u op zeeniveau bent (zoals alcoholische dranken en vlees). Vraag gerust uw (lokale) reisleider, gids en/of hotelpersoneel om advies, zij hebben vaak toeristen uit lagergelegen gebieden op bezoek en zijn gewend aan deze situaties
Door te letten dat u diep ademhaalt vanuit uw onderbuik (niet vanuit uw borstkast), zorgt al voor een groot verschil in hoe u zich kunt voelen.

Malaria

De informatie die u hier vindt is gebasseerd op informatie uit 2018 van onze lokale partners in Nepal. Het is niet nodig om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen voor Malaria in Nepal. In het Terai gebied komt op dit moment geen malaria voor. Natuurlijk is het aan te raden om muggenspray mee te nemen als u gevoelig bent voor muggensteken. De meeste hotelkamers in Nepal zijn voorzien van muggenspray.

Reisdocumenten

U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Nepal moet uw paspoort na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Bovendien is een visum verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

• Via het Nepalese Consulaat in Amsterdam
• Via het CIBT/VisumCentrale
• Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang)


Voorafgaand aan de reis op het Nepalese Consulaat in Amsterdam:
Het is mogelijk om voorafgaand aan de reis het visum voor Nepal te regelen. Hiervoor gaat u naar het Nepalese Consulaat in Amsterdam. Het Consulaat is op werkdagen geopend van 10.30 tot 13.00 uur. Om het visum aan te vragen heeft u een visumformulier nodig dat u per email kunt aanvragen via het Consulaat. Naast het ingevulde formulier heeft een u geldig paspoort, een recente pasfoto en contant geld nodig. Klik hier voor meer informatie en om de aanvraag via email te kunnen starten. Belgische reizigers kunnen het visum aanvragen via de Ambassade van Nepal in Brussel. U kunt het beste contact opnemen met de ambassade via embn@skynet.be of bellen naar (+32) 2-344-1361.

Via het CIBT/VisumCentrale:
Voor vertrek kunt u tegen een gereduceerd tarief uw visum aanvragen via de VisumCentrale. Houd rekening met eventuele sluitingsdagen van ambassades. Deze kunnen invloed hebben op de verwerkingstijd van uw visumaanvraag. Dien uw aanvraag dus op tijd in, zodat u er zeker van bent dat u uw documenten voor uw reis weer in uw bezit heeft. De ambassade is gesloten op dinsdag en donderdag. Houdt u rekening met extra verwerkingstijd: deze sluitingsdagen dienen opgeteld te worden bij het vermelde aantal werkdagen dat de ambassade nodig heeft voor het verwerken van de visumaanvraag. De tarieven van de ambassade en van VisumCentrale worden per reiziger berekend. Het totaalbedrag van uw aanvraag hangt af van de diensten die u op de website selecteert, het aantal reizigers en het aantal werkdagen dat nodig is om uw aanvraag te verwerken. Klik hier voor alle benodigde informatie. U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt.

Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang):
U kunt bij aankomst op het vliegveld of grensovergang ook uw visum verkrijgen.Wij raden u aan om van te voren het visum formulier in te vullen, dit scheelt u tijd ter plaatse. U kunt vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal dit formulier invullen. Klik hier voor het digitale formulier.Let goed op dat u het formulier voor een tourist visa invult. Als u het formulier hebt ingevuld krijgt u een document met een barcode, deze moet u uitprinten en meenemen. Ter plaatse moet u eerst betalen contant betalen voor het visum, dit kan in euro's of dollars. Nadat u betaald heeft kunt u langs de douane met uw formulier en bewijs van betaling. Voor meer informatie over dit visum Klik hier U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt.

**Heeft u een combinatiereis India & Nepal geboekt? Ook dan kunt u gebruik maken van het formulier. Onderaan het formulier moet u dan aangeven waar in Nepal u aankomt. TIA is het vliegveld en Belhia/Bhairawa is de grensovergang voor de groepsreis India en Nepal.

Indien u niet de Nederlandse- of Belgische nationaliteit draagt is het belangrijk om zelf zorg te dragen de juiste informatie omtrent een eventueel benodigd visum.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen geopend van zondag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels gesloten.

De banken zijn open van zondag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Tijdsverschil

In Nepal is het 4.45 uur later dan in Nederland. Geldt in Nederland de zomertijd dan is het in Nepal 3.45 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Nepalese rupee of Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Nepal 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Nepal kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis