Tropische eilanden
Paradijselijke witte stranden
Thulhagiri Eiland
Malediven
Noord Malé Atol

Landinformatie Malediven

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Maldiven. (opent in een nieuw venster)

Paspoort en visum

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit krijgen bij een verblijf van korter dan 30 dagen een gratis visum bij aankomst op de Malediven (stempel in uw paspoort).

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf na te vragen of zij een visum nodig hebben. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van de Malediven.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het op de Maldiven drie uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd vier uur later.

Geldzaken

De munteenheid op de Malediven is de Rufiyaa (MVR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op de Malediven is het haast niet mogelijk om contant geld met uw pinpas op te nemen. Wel kunt u vrijwel overal met traveller cheques en een creditcard terecht. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

In de resorts worden vrijwel alleen Amerikaanse dollars geaccepteerd. Bij een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw uitgaven op de hotelrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet. U kunt deze rekening voldoen met contante Amerikaanse dollars of traveller cheques (beiden mag u onbeperkt in-en uitvoeren). Houdt u er wel rekening mee er nog 10% tax bij de rekening komt. Bij de meeste hotels kunt u tevens met creditcard betalen.
Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen van zondag tot donderdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Sommige winkels zijn ook op zaterdag een halve dag geopend, maar officieel heeft men op vrijdag en zaterdag weekend op de Malediven.

De banken zijn van zondag tot donderdag geopend van 07.30 uur tot 14.30 uur.

Taal

Dhiveli is de officiële taal die op de Malediven gesproken wordt. Het schrift (Thaana) lijkt op het Arabisch en wordt van rechts naar links geschreven. De bewoners spreken over het algemeen ook goed Engels, waardoor u zich, vooral op het hoofdeiland Malé, goed verstaanbaar kunt maken. In de resorts wordt door het personeel ook andere talen als Duits, Frans, Italiaans en Japans gesproken.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Fotograferen

U kunt op deze bestemming naar hartelust prachtige foto's maken. Wanneer u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is niet aan te raden in overheidsgebouwen, op vliegvelden en militaire terreinen foto's te maken.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunt u in uw hotel gemakkelijk opladen.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van de Malediven naar Beste reistijd Malediven.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Malediven. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en G mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is op de Maldiven vrijwel overal mogelijk. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke (luchthaven Male) kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Nuttige adressen

De Malediven heeft geen eigen ambassade, consulaat en verkeersbureau in Nederland. Voor informatie kunt u terecht bij de ambassade in Londen, het consulaat in Brussel of het verkeersbureau in Duitsland.

Maldives Embassy
22 Nottingham Place
W1U 5NJ LONDON
Great Britain
Tel:00 44 (0) 20 7224 2135
info@maldiveshighcommission.org
www.maldiveshighcommission.org

Maldivian Consulate
Clos Des Genets, 17
1325 Chaumont
Gistoux
Belgium
Tel: 0032 1068 9212

Maldives Government Tourist Information Office
Aschaffenburger Str.
96g, 63500 Seligenstadt, Germany
Tel: 0049 (0) 6182 9 934 857
Fax: 0049 (0) 6182 9 934 858
info@visitmaldives.com
www.visitmaldives.com

Kleding

Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. De brandende zon vereist bescherming; trek tijdig een hemd of een blouse aan en gebruik een zonnebrandmiddel. Een zonnebril, slippers en badkleding mogen uiteraard in uw koffer niet ontbreken. In sommige resorts wordt formele kleding tijdens het diner op prijs gesteld.

Fooien

Veel bewoners van de Malediven werken in het toerisme en zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen. Het is dan ook gebruikelijk om op de Malediven fooi te geven.

Eten en drinken

De Malediven zijn omgeven door de zee en vis, vooral tonijn, wordt dan ook voornamelijk gegeten. Door de jaren heen hebben reizigers van over de hele wereld diverse ingrediënten als zoete aardappelen en taro-kruiden toegevoegd aan de keuken van de Malediven. Door de mix van de Arabische, Indische, Sri Lankaanse en Oriëntaalse invloeden is de keuken van de Malediven uniek.

In de hoofdstad Malé ontmoeten de inwoners elkaar vaak in de diverse theehuizen. Er worden dan voornamelijk gerechten met rijst, vis en kokos gegeten. Kreeft, samen met rijst en/of Roschi (gebakken brood) is ook een zeer geliefd gerecht. Let wel op, want in de diverse gerechten worden veel rode pepers gebruikt, er kan dus een scherpe smaak aan zitten. Als tussendoortje worden er gefrituurde gevulde deegenvelopjes gegeten. Men drinkt op de Malediven veel vruchtensappen en thee.