Tropische eilanden
Paradijselijke witte stranden
Thulhagiri Eiland
Malediven
Noord Malé Atol
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Malediven

Bevolking

Uit de geschiedenis blijkt dat de Malediven al vanaf 2000 jaar voor Christus bewoond zijn. Momenteel tellen de eilanden ongeveer 400.000 inwoners.

De eerste bewoners, die zich op de Malediven gevestigd hebben, zijn reizigers van de zijde-route. Door de jaren heen hebben Afrikanen, Arabieren en Aziaten er door de diverse marine- en scheepsroutes ook hun plek gevonden.

De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij en u zult er warm ontvangen worden.

Eten en drinken

De Malediven zijn omgeven door de zee en vis, vooral tonijn, wordt dan ook voornamelijk gegeten. Door de jaren heen hebben reizigers van over de hele wereld diverse ingrediënten als zoete aardappelen en taro-kruiden toegevoegd aan de keuken van de Malediven. Door de mix van de Arabische, Indische, Sri Lankaanse en Oriëntaalse invloeden is de keuken van de Malediven uniek.

In de hoofdstad Malé ontmoeten de inwoners elkaar vaak in de diverse theehuizen. Er worden dan voornamelijk gerechten met rijst, vis en kokos gegeten. Kreeft, samen met rijst en/of Roschi (gebakken brood) is ook een zeer geliefd gerecht. Let wel op, want in de diverse gerechten worden veel rode pepers gebruikt, er kan dus een scherpe smaak aan zitten. Als tussendoortje worden er gefrituurde gevulde deegenvelopjes gegeten. Men drinkt op de Malediven veel vruchtensappen en thee.

Geografie

Ten zuidwesten van Sri Lanka, in de Indische Oceaan, op de evenaar liggen de Malediven. De Malediven bestaan uit 1190 koraaleilandjes, die een archipel van 26 atollen vormen. In het totaal zijn de Malediven 754 kilometer lang en 118 kilometer breed. De eilanden liggen verspreid over een totale oppervlakte van ongeveer 90.000 vierkante kilometer, waarvan het totale landoppervlakte minder dan 4% is.

Het grootste deel van de Malediven bestaat uit zeer kleine eilanden, waarvan de meeste boven de evenaar liggen. Het grootste eiland is slechts 5 vierkante kilometer en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 vierkante kilometer.

De eilanden van de Malediven zijn in drie soorten in te delen: 200 bewoonde eilanden, 88 ‘toeristeneilanden’ en onbewoonde eilanden. Op elk 'toeristeneiland' bevindt zich slechts één resort.

Centraal tussen de atollen ligt het eiland Malé met de gelijknamige hoofdstad. Op dit eiland wonen ongeveer 75.000 mensen. In de kleine, rustige en nette hoofdstad vindt u diverse moskeeën, smalle straatjes en marktjes. De regering is hier gevestigd en tevens is Malé het middelpunt van de commercie, het onderwijs en de werkgelegenheid.

De Malediven staan vooral bekend om de hagelwitte zandstranden en het azuurblauwe water met adembenemende koraalriffen en een bijzondere onderwaterwereld. Naast de schitterende variatie aan tropische vissen kunt u hier onder andere ook veelvuldig mantaroggen, schildpadden, rifhaaien en dolfijnen zien.

Geschiedenis

Over de geschiedenis van de eerste bewoners van de Malediven is niet veel bekend, maar archeologische vondsten wijzen er op dat de Malediven vanaf 2000 jaar voor Christus bewoond zijn. De Malediven liggen op een belangrijke handelsroute met Sri Lanka, India en China. Hierdoor werden de eilanden aangedaan door zeevaarders uit Fenicie, Egypte, Griekenland en China.

Aanvankelijk was de bevolking boeddhistisch, maar in 1153 brengt een Arabische zeevaarder de islam naar de Malediven en hij maakt van de eilandengroep een sultanaat. In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw sluiten de eilanden handelsverdragen met de Portugezen, Hollanders en Britten.

Het land is het grootste deel van zijn geschiedenis onafhankelijk geweest, met uitzondering van slechts enkele korte perioden, waarvan een 17-jarige Portugese overheersing in de 16e eeuw de langste is.

In 1887 kwamen de Malediven onder Brits protectoraat. De Britten bemoeiden zich echter niet met de binnenlandse politiek. 1932 is het jaar waarin het sultanaat door de Britten wordt omgevormd tot een monarchie met een gekozen koning en een grondwet. Twintig jaar later worden de Malediven officieel een republiek.

In 1972 wordt het toerisme toegestaan op de eilanden. De nieuw aangeboorde sector biedt werkgelegenheid en investeerders grijpen hun kans. Momenteel zijn toerisme en visserij de hoofdmiddelen van bestaan in deze archipel.

Vanaf 1978 is Maumoon Abdul Gayoom de president. Inmiddels regeert hij in zijn 6e termijn en hij overheerst de binnenlandse politiek. Door rellen in de hoofdstad Malé in 2004 hebben de president en zijn regering beloofd zich te richten op democratische hervormingen, een meer representatief politiek systeem en meer politieke vrijheden.

Klimaat

De zon schijnt het hele jaar op de Malediven. Er heerst een heerlijk warm, vochtig en tropisch klimaat. Er waait altijd een verkoelende bries waardoor het er niet zo heet wordt als in andere tropische gebieden. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30 °C en de temperatuur van het zeewater is gemiddeld 28 °C.

De hoofdseizoenen worden bepaald door de Passaatwinden. Van mei tot juni en van oktober tot november vindt het regenseizoen plaats, met korte heftige tropische buien en sterke winden en stormen (vooral in november), welke bepaald worden door de zuidwestmoesson. Van december tot mei voert de noordoostmoesson droge lucht van het Indiase subcontinent aan. Het is dan voornamelijk zeer zonnig en het is dan ook de ideale tijd om te gaan duiken.

Religie

In 1153 deed de islam haar intrede op de Malediven. Sindsdien staat de Soennitische islam centraal in het leven van de bewoners. Soenna betekent traditie in het Arabisch en de Soennitische moslims volgen de traditie, die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed.

Kinderen worden op de Malediven goed opgeleid. Zij volgen het Britse schoolsysteem op religieuze scholen, die met de islam verbonden zijn, en leren van jongs af aan het Arabische alfabet.

Taal

Dhiveli is de officiële taal die op de Malediven gesproken wordt. Het schrift (Thaana) lijkt op het Arabisch en wordt van rechts naar links geschreven. De bewoners spreken over het algemeen ook goed Engels, waardoor u zich, vooral op het hoofdeiland Malé, goed verstaanbaar kunt maken. In de resorts wordt door het personeel ook andere talen als Duits, Frans, Italiaans en Japans gesproken.

Ambassade en verkeersbureau

De Malediven heeft geen eigen ambassade, consulaat en verkeersbureau in Nederland. Voor informatie kunt u terecht bij de ambassade in Londen, het consulaat in Brussel of het verkeersbureau in Duitsland.

Maldives Embassy
22 Nottingham Place
W1U 5NJ LONDON
Great Britain
Tel: + 44 (0) 20 7224 2135
info@maldiveshighcommission.org
www.maldiveshighcommission.org

Maldivian Consulate
Clos Des Genets, 17
1325 Chaumont
Gistoux
Belgium
Tel: +32 1068 9212


Maldives Government Tourist Information Office
Aschaffenburger Str.
96g, 63500 Seligenstadt, Germany
Tel: +49 (0) 6182 9 934 857
Fax: +49 (0) 6182 9 934 858
info@visitmaldives.de
www.visitmaldives.com

Fooien

Veel bewoners van de Malediven werken in het toerisme en zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen. Het is dan ook gebruikelijk om op de Malediven fooi te geven.

Geldzaken

De munteenheid op de Malediven is de Rufiyaa (MVR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Op de Malediven is het haast niet mogelijk om contant geld met uw pinpas op te nemen. Wel kunt u vrijwel overal met traveller cheques en een creditcard terecht. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

In de resorts worden vrijwel alleen Amerikaanse dollars geaccepteerd. Bij een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw uitgaven op de hotelrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet. U kunt deze rekening voldoen met contante Amerikaanse dollars of traveller cheques (beiden mag u onbeperkt in-en uitvoeren). Houdt u er wel rekening mee er nog 10% tax bij de rekening komt. Bij de meeste hotels kunt u tevens met creditcard betalen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor de Malediven worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen van zondag tot donderdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Sommige winkels zijn ook op zaterdag een halve dag geopend, maar officieel heeft men op vrijdag en zaterdag weekend op de Malediven.

De banken zijn van zondag tot donderdag geopend van 07.30 uur tot 14.30 uur.

Ramadan

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender.

In 2020 vindt de Ramadan plaats tussen 23 april en 23 mei. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, oftewel ‘Aid Saghir’ (23-24 mei).
Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn tijdens de ramadan en alcohol wordt tijdens de maaltijden niet geserveerd. De meeste bars zijn gedurende deze heilige maand ook gesloten. Het nuttigen van alcohol is veelal alleen mogelijk na zonsondergang en dan wel in de daarvoor aangewezen ruimte van het hotel of op uw hotelkamer door middel van de roomservice. Gedurende de ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit krijgen bij een verblijf van korter dan 30 dagen een gratis visum bij aankomst op de Malediven (stempel in uw paspoort).

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf na te vragen of zij een visum nodig hebben. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van de Malediven.

Tijdsverschil

Op de Malediven is het vier uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd drie uur later.

Voltage

Het voltage is op de Malediven 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor de Malediven kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis