Masai Mara
Lake Nakuru
Samburu Nationaal Park
Wasini Island, Mombasa
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Kenia

Bevolking

Kenia telt ongeveer 30.340.000 inwoners. Het grootste deel daarvan woont in het zuiden en het zuidwesten en aan de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn praktisch leeg.

Afrikanen vormen 97% van de totale bevolking en zijn in taalkundig opzicht te onderscheiden in de volgende hoofdgroepen: Bantoetaligen (ca. 65%), Nilotische (ca. 30%) en Koesjitische taalgroepen (5%). Het belangrijkste Bantoetalige volk is dat van de Kikuyu (21% van de bevolking). Tot de Niloten behoren de Luo (13%), de Masai (1,5%) en de Turkana (1,3%). De Somali zijn het belangrijkste Koesjitische volk (5%).

Eten en drinken

De Keniaanse keuken kenmerkt zich door verschillende culturele invloeden. Door de Arabieren kwam men, vooral in de kustgebieden, in contact met gedroogde vruchten, rijst en kruiden. Het heeft nog eeuwen geduurd voordat de Arabische invloeden doordrongen tot het binnenland. Hier leefde men van gierst met wat vruchten, wortels en zaden.

Later introduceerden de Portugezen maïs, verschillende soorten fruit, aardappelen en pepers. Door deze verschillende invloeden heeft het eten in Kenia een internationaal karakter.

Geografie

Kenia ligt op de evenaar. Het land heeft een oppervlakte van ruim 580.000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Kenia aan Ethiopië en Soedan, in het oosten aan Somalië en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania.

Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes. Van de tot 200 kilometer brede en tot 150 meter hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 meter hoog.

In de Kenya Highlands is de hoogste berg van Kenia te vinden, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor landbouw.

Geschiedenis

Er is van Afrikaanse landen nog niet veel bekend uit de tijd voor Christus, echter hebben archeologen vondsten bij het bekende Turkanameer gevonden die duiden op menselijk leven 2.600.000 jaar geleden.

De moderne geschiedenis stamt uit de tijd dat de Arabieren Kenia ontdekten. Zij beheersten Oost-Afrika tot ongeveer de 15e tot 16e eeuw, voerden de islam in en introduceerden samen met de lokale bevolking de Swahili-cultuur.

De Portugezen ontdekten vervolgens de waarden van Kenia, maar waren ongewenst voor de Arabieren en werden verdreven. Er zijn dan ook geen overblijfselen van deze Portugese overheersing terug te vinden.

Pas rond de 19e eeuw waren er weer kolonisten te zien in het Kenia. De Britten kwamen vanuit het binnenland op zoek naar vruchtbare grond om de internationale handelsbetrekkingen te bevorderen. Kenia had hier in zekere zin voordeel bij, omdat het door de komst van de Britten een economische groei doormaakte. Echter moesten de binnenlandse volkeren, zoals de Masai-stam land inleveren.

In de jaren '50 begon de bevolking in opstand te komen tegen de Britten en werd voor een periode van zeven jaar de noodtoestand afgeroepen. Uiteindelijk stemden de Britten in met verkiezingen en werd er een nieuwe regering gevormd op weg naar een vrij Kenia. In 1963 werd Kenia onafhankelijk en inmiddels zijn er diverse verkiezingen en leiders geweest.

Klimaat

Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de ligging op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang.

Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.

De meeste neerslag valt van april tot en met juni en van oktober tot en met november. De warmste tijd is van november tot en met april. De temperatuur kan dan oplopen tot 28 °C.

Religie

Het grootste deel van de bevolking is christen. Een andere grote groep zijn de Afrikaans-christelijke bewoners, die het inheemse geloof aanhangen.

In de kustgebieden en de oostelijke provincies hangen de meeste inwoners de soenitische islam aan. Daarnaast telt het land een groot aantal hindoes.

Taal

De officiële taal van Kenia is Swahili. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels. Naast deze twee talen komen ook veel stamtalen voor.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom zeer op prijs gesteld.

De richtlijn voor fooien is:
Kamermeisjes: ongeveer € 0,85,- per kamer per nacht (omgerekend ca. 1 USD afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids/Chauffeur: ongeveer € 4-8,- per persoon (omgerekend ca. 5-10 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Kenia
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel: 070-3504215 en 070-3553594

Verkeersbureau van Kenia
(BuroSix Communications)
Fokkerstraat 16
2811 ER, Reeuwijk
0182-394455
MagicalKenya.com

Hoe ziet een safaridag eruit?

In Kenia maakt u verschillende safari's, ook wel gamedrive genoemd. Maar hoe ziet zo'n dag er nu uit?
Omdat de wilde dieren het beste te zien zijn bij zonsopkomst en zonsondergang zal u safari vaak 's ochtendsvroeg of juist laat in de middag plaatsvinden.

Een ochtendsafari vind vaak plaats voor uw ontbijt. U wordt vroeg gewekt met koffie of thee, waarna u samen met uw eigen ranger/chauffeur het park inreist om de dieren te zien ontwaken. Hierna komt u terug in uw lodge voor het ontbijt en heeft u 's middags de tijd om te relaxen. Na de middagthee gaat u wederom met uw ranger/chauffeur een safari maken, alwaar u tegen zonsondergang weer terugkomt in uw lodge. Hier staat dan al het diner op u te wachten en kunt u daarna nog genieten van een drankje bij het haardvuur of met een beetje geluk bij een 'waterhole'.

Geldzaken

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling (KES). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de steden in Kenia is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste lodges, resorts en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Toch is het verstandig om altijd wat Keniaanse Shilling (KES) bij u te hebben. Tijdens de safari en in de hotels kunnen zo kleinere aankopen (drankje, souvenir, etc.) met een lokale valuta betaald worden.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Kenia worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt gele koorts voor. Vaccinatie is verplicht als u uit een gele koorts gebied komt.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De openingstijden van de winkels zijn van 08.00 uur tot 17.30 uur. Het is in Kenia in veel winkels gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 13.00 uur en zaterdag van 08.30 uur tot 11.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Kenia een visum verplicht.

Voor Kenia is een visum verplicht, deze kunt u voorafgaand aan uw reis naar Kenia aanschaffen of ter plaatse bij aankomst op de luchthaven. Wij adviseren u om voorafgaand aan uw reis het visum aan te schaffen. Ter plaatse kan het namelijk voorkomen dat er lange wachtrijen zijn en is betaling enkel in USD mogelijk. Een online visum kunt u regelen via de website eCitizen van de Keniaanse regering. De kosten bedragen ca. 51 USD per persoon.

Indien de reis naar Kenia combineert met een bezoek aan Tanzania & Zanzibar dient u er rekening mee te houden dat een visum voor deze landen verplicht is verplicht. U dient dit visum reeds in Nederland aan te vragen. Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum naar Tanzania & Zanzibar.

Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor het visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Kenia.

Tijdsverschil

In Kenia is het twee uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het er één uur later.

Shuttle service Nairobi - Arusha

Wanneer u tijdens uw safari van Nairobi naar Arusha reist, doet u dat per shuttlebus. Deze shuttle bus reist 2x per dag van Nairobi naar Arusha en is voorzien van airco. Wij reserveren een busplaats, zodat er altijd plaats is. De kwaliteit van de bussen kan verschillend zijn, maar over het algemeen zijn onze klanten hier uiterst tevreden over.
De reis duurt ca. 6 uur (incl. grensformaliteiten) en u wordt zowel naar het busstation gebracht als dat u weer opgehaald wordt in arusha.

Voltage

Het voltage is in Kenia 240 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Kenia kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis