Masai Mara
Lake Nakuru
Samburu Nationaal Park
Wasini Island, Mombasa
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Kenia

Eten en drinken

De Keniaanse keuken kenmerkt zich door verschillende culturele invloeden. Door de Arabieren kwam men, vooral in de kustgebieden, in contact met gedroogde vruchten, rijst en kruiden. Later introduceerden de Portugezen maïs, verschillende soorten fruit, aardappelen en pepers. Door deze verschillende invloeden heeft het eten in Kenia een internationaal karakter. Traditioneel Keniaans eten bestaat uit zware maaltijden met veel bonen, vlees en goed gevulde sauzen. Het traditioneel eten is zeer vullend en ook zeer goedkoop, wat voor de lokale bevolking een groot voordeel is. In de meeste hotels & lodges is er veel internationaal eten beschikbaar, waardoor u in Kenia ook prima kunt reizen wanneer u liever voor vis of vegetarisch eten kiest.

Fotograferen

In Kenia vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Taal

De officiële taal van Kenia is Swahili. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels. Naast deze twee talen komen ook veel stamtalen voor.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Tanzania één uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd twee uur later.

Kleding

Kenia heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het in de maanden juli tot en met september ’s avonds behoorlijk koud zijn, een vest of trui is dan handig. In sommige gebieden komen veel muggen voor. Om u goed te beschermen is het verstandig katoenen kleding met lange mouwen te dragen.
Voor Kenianen is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Kenia.

Paspoort & Visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Voor reizen naar Kenia is een visum verplicht. U kunt dit visum vooraf in Nederland aanvragen of u kunt dit ter plaatse op de luchthaven kopen. Wij adviseren u om voorafgaand aan uw reis het visum aan te schaffen, omdat er ter plaatse lange wachtrijen kunnen ontstaan en is betaling enkel in USD mogelijk. Een online visum kunt u aanvragen via de website eCitizen van de Keniaanse regering. De kosten bedragen ca. 51 USD per persoon.

Als u de reis naar Kenia combineert met een bezoek aan Tanzania & Zanzibar moet u er rekening mee houden dat ook voor deze landen een visum verplicht is. U kunt dit visum voorafgaand aan uw reis in Nederland aanvragen.

Tegen bemiddelingskosten kunt het E-Visum ook regelen via het CIBT/VisumCentrale. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Kenia.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Nairobi.

LET OP! Wegens technische problemen is er een langere verwerkingstijd voor het aanvragen van een e-visum voor Kenia. Voor reizigers die met urgentie een visum nodig hebben adviseren wij daarom een traditioneel visum.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Nuttige adressen

Ambassade van Kenia
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel: 070 3504215
http://www.kenyaembassy.nl/

Nederlandse Ambassade in Kenia
Block B, Keystone Park
95 Riverside Drive
Nairobi, Kenya
Tel: 254 204288000

Bevolking

Kenia telt ongeveer 30.340.000 inwoners. Het grootste deel daarvan woont in het zuiden en het zuidwesten en aan de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn praktisch leeg.

Afrikanen vormen 97% van de totale bevolking en zijn in taalkundig opzicht te onderscheiden in de volgende hoofdgroepen: Bantoetaligen (ca. 65%), Nilotische (ca. 30%) en Koesjitische taalgroepen (5%). Het belangrijkste Bantoetalige volk is dat van de Kikuyu (21% van de bevolking). Tot de Niloten behoren de Luo (13%), de Masai (1,5%) en de Turkana (1,3%). De Somali zijn het belangrijkste Koesjitische volk (5%).

Geldzaken

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling (KES). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Kenia is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Toch is het verstandig om altijd wat Keniaanse Shilling (KES) bij u te hebben. Tijdens de safari en in de hotels kunnen zo kleinere aankopen (drankje, souvenir, etc.) met een lokale valuta betaald worden.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fooien

In Kenia is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de Keniaanse shilling bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.


Indicatie fooien
Chauffeur : 5 - 10 USD (ca. € 4,50 - € 9) per persoon per dag
Gids : 5 - 10 USD (ca. € 4,50 - € 9) per persoon per dag
Kamermeisje : 1 UDS (ca. € 0,90) per persoon per nacht
Kofferdrager : 1 UDS (ca. € 0,90) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2021. Uiteraard kan de koers van de Zuid-Afrikaanse rand wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Religie

Het grootste deel van de bevolking is christen. Een andere grote groep zijn de Afrikaans-christelijke bewoners, die het inheemse geloof aanhangen.

In de kustgebieden en de oostelijke provincies hangen de meeste inwoners de soenitische islam aan. Daarnaast telt het land een groot aantal hindoes.

Elektriciteit

De netspanning is 240 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Beste reistijd

Kenia ligt op de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen. Ook zijn de dagen door deze ligging praktisch het hele jaar door even lang en is het net even lang licht als donker gedurende het hele jaar. In de maanden april en mei en de maanden half oktober tot eind november valt veel neerslag. In deze maanden zijn de wegen minder goed begaanbaar, maar kleuren de parken prachtig groen. Het kan dan 's nachts behoorlijk hard regenen, maar vaak wordt u 's ochtends wakker met een strak blauwe lucht.

De droogste periode in Kenia is van december tot en met maart en van juni tot en met september. In deze periode heeft u de meeste kans om wild te spotten!
De wereldberoemde 'Grote Trek' tussen Kenia en buurland Tanzania wordt gedreven door de regenbuien in beide landen en vindt plaats in juli/augustus, wanneer ruim een miljoen gnoes en zebra's de Mara Rivier oversteken naar Kenia om er te grazen tot september/oktober. in oktober/november, wanneer het regenseizoen in Kenia weer aanbreekt, gaan de dieren terug naar Tanzania waar de verse graslanden in bloei staan. Een bijzonder mooie periode om in Kenia te reizen!

Geografie

Kenia ligt op de evenaar. Het land heeft een oppervlakte van ruim 580.000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Kenia aan Ethiopië en Soedan, in het oosten aan Somalië en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania.

Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes. Van de tot 200 kilometer brede en tot 150 meter hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 meter hoog.

In de Kenya Highlands is de hoogste berg van Kenia te vinden, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor landbouw.

Telefoon en internet

Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Hou er rekening mee dat u in de meeste wildreservaten weinig tot geen bereik heeft.

Wi-Fi
De hotels in de grote steden hebben meestal Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend van 08.00 tot 17.30 uur en op zaterdag tot 12.30 uur. Op zondag is alles gesloten op een aantal kleine winkels, souvenir shops en apotheken na.

De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.30 uur tot 13.00 uur en op zaterdag tot 11.00 uur. 

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. 

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis