Mount Fuji en de Chureito Pagode
Bloesem
Papieren lantaarns bij het Yasaka heiligdom
Mount Fuji
Geisha's in Kyoto
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Japan

Bevolking

Japan heeft 127,3 miljoen inwoners waarvan 0,6 % Koreaanse immigranten zijn en 0,4 % Chinezen, Amerikanen en Europeanen.

Eten en drinken

De Japanse keuken is veelzijdig maar wereldberoemd om de sushi en sashimi. Dit zijn kleine gerechtjes die meestal gemaakt zijn van rijst met rauwe vlees of vis. Het belangrijkste ingrediënt in Japan is rijst, dit eten de japanners bij het ontbijt, lunch en avondeten! In Japan is het belangrijk dat het eten er perfect en kleurrijk uit ziet. Daarom serveren de Japanners geen grote volle borden maar kleine kleurrijke perfecte porties. Het bekendste drankje van Japan is de sake, vergelijkbaar met wijn maar het wordt warm geserveerd in kommetjes. Ook is whiskey erg populair in Japan.

Er zijn overal in Japan ontzettend veel leuke en gezellige restaurants waar u de Japanse keuken kunt leren kennen en ervan kunt genieten!

Geografie

Het land Japan wordt gevormd door meer dan 6800 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van Japan beslaan. De hoofdstad en grootste stad van Japan is Tokyo, met meer dan 37 miljoen inwoners is Tokyo de grootste stad ter wereld. Japan is een vulkanische eilandenboog en behoort tot de meest actieve gebieden. Door de unieke ligging heeft Japan erg veel last van aardbevingen van diverse krachten.

Geschiedenis

In de achtste eeuw na Christus ontstaat er in Japan een keizerrijk zoals het land vandaag de dag nog kent. In deze periode werd het boeddhisme geïntroduceerd. Rond 1600 kent Japan het tijdperk van de Samoerai die veel macht hadden en een handelsverbod uitgaven om buitenlandse invloeden buiten te houden. Alleen Nederland mocht in deze periode handel drijven met Japan. In 1867 komt de keizer weer aan de macht en wordt het handelsverbod met de buitenwereld opgeheven.
In 1894 begint een periode vol oorlog voor Japan. Tijdens de eerste Wereldoorlog hoort Japan bij de geallieerden waarbij het tegen de Duitsers vecht in China. Vervolgens begint er in 1937 een oorlog tussen Japan en China. De Verenigde Staten probeert Japan tot kalmte te manen maar de Japanners kiezen ervoor om de Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor te bombarderen in 1940 waarop de Amerikanen als reactie atoombommen laten vallen op Hiroshima en Nagasaki. Een catastrofe voor Japan, meer dan 250.000 kwamen om door de 2 atoombommen. Kort na de aanvallen besloot keizer Hirohito Japan over te geven. Na de oorlog heeft Japan zich hersteld en tegenwoordig is het een economische wereldmacht.

Klimaat

Japan kunt u het hele jaar door goed bezoeken. Japan is een groot langwerpig land waardoor de temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden groot kunnen zijn. In het noorden kan het in de bergen vriezen en sneeuwen in de winter, terwijl het op de zuidelijkste eilanden in de winter niet kouder wordt dan 15 graden. De temperaturen op het hoofdeiland waar de meeste bezienswaardigheden zijn kunt u vergelijken met Nederland. Ondanks deze temperatuurverschillen heeft Japan wel vier duidelijke seizoenen.

De lente (maart t/m mei) is een populaire tijd om te reizen vanwege de prachtige ‘sakura’, kersenbloesem. Het is heel bijzonder om in Japan te zijn wanneer de kersenbomen in bloei staan. Heel het land is dan in de ban van deze bloemen. Vanaf half maart tot half april heeft u de meeste kans om dit te zien. Wanneer de bomen precies bloeien hangt af van verschillende factoren. Op de site van Kyuhosh. wordt de komst van de kersenbloesem goed in de gaten gehouden. Het weer is ook erg aangenaam in de lente. Het weer is ook erg aangenaam in de lente. In april is de gemiddelde temperatuur rond de 11 graden in het noorden en 24 graden in het zuiden. In mei is de gemiddelde temperatuur rond de 17 graden in het noorden en 26 graden in het zuiden. Er valt ook weinig regen; het regenseizoen begint ongeveer vanaf half mei. Het nadeel van reizen in de lente is de drukte. De Golden Week, de week wanneer de meeste Japanners met vakantie gaan, valt namelijk ook in de lente. Daarnaast genieten de Japanners zelf ook graag van de bloesem en worden de parken vaak druk bezocht.

In de zomer (juni t/m augustus) kan het broeierig warm en vochtig zijn in Japan met gemiddelde temperaturen rond de 26 graden in het noorden en rond de 31 graden in het zuiden. Het regenseizoen valt in de zomer en duurt ongeveer van half mei tot half juli. Daarna begint het tyfoonseizoen. Wat de zomer een leuke periode maakt om te reizen zijn de zomerfestivals met indrukwekkende optochten, traditionele kleding, kleurrijke versieringen en vuurwerkshows (‘hanabi taikai’).

De herfst (september t/m november) is ook een erg populaire reisperiode. In deze periode kleuren de bladeren van de bomen allerlei prachtige herfstkleuren. Doordat er op de meeste plekken in Japan vaak weinig wind is blijven deze mooie bladeren lang aan de bomen hangen. Daarnaast zijn de temperaturen erg aangenaam. De start van het seizoen kan nog warme temperaturen met zich meebrengen van rond de 22 graden in het noorden en 30 graden in het zuiden. Tegen het einde van het seizoen daalt de temperatuur tot een gemiddelde van ongeveer 8 graden in het noorden tot 24 graden in het zuiden. Een voordeel van reizen in de herfst is dat het een stuk rustiger is dan de lente. Het nadeel van reizen in de herfst is dat het tyfoonseizoen (juli t/m oktober; met augustus en september als piek) hier deels invalt. De belangrijkste toeristische gebieden worden gelukkig zelden geraakt, maar het kan wel regenachtig en bewolkt zijn. Oktober en november zijn daarentegen relatief droog en mild.

In de winter (december t/m februari) kunt u ook prima reizen in Japan. In de winter dalen de temperaturen sterk, maar in de meeste gebieden komen de temperaturen niet onder nul. Het weer kan sterk variëren en is afhankelijk van de lengtegraad en hoogtegraad. Het noorden van Japan ziet de koudste temperaturen van het land met een gemiddelde van -1 in januari in Sapporo. Steden in het zuiden van Japan kunnen nog steeds genieten van milde temperaturen die gemiddeld rond de 19 graden liggen. Er valt bijna geen regen in de winter en het is veelal zonnig. In de bergen valt er vaak sneeuw. In de winter kunt u hier dan ook verschillende wintersporten beoefenen. Een nadeel van de winter is de korte dagen en vroege zonsondergangen.

Religie

De oorspronkelijke religie in Japan is het Shintoïsme en dit betekent : De weg der Goden.

In het Shintoïsme worden de kami oftewel de natuurgeesten aanbeden en heerst er grote liefde en eerbied voor de natuur. De belangrijkste natuurgeest is de Amaterasu, de Zonnegodin. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog geloofde men dat de keizer afstamde van Amaterasu en dus ook een kami was. Het Shintoïsme heeft een grote invloed op de cultuur van Japan en straalt dit ook uit in de Japanse architectuur en tuinontwerp.

Taal

In Japan spreekt iedereen Japans, dit is een unieke taal en wordt ook enkel in Japan gesproken. Er zijn verschillende dialecten die gesproken worden op diverse eilanden. Japans is een moeilijke taal om te leren spreken en schrijven door de duizenden tekens die er gebruikt worden. De Japanners spreken over het algemeen allemaal redelijk Engels.

Fooien

Het is zeer ongebruikelijk om in Japan fooi te gegeven. Laat u bijvoorbeeld geld achter in uw hotelkamer of het restaurant dan komen ze u achterna om het terug te geven. U zult altijd het juiste wisselgeld terugkrijgen.

Bovenvermelde informatie staat los van de fooi voor uw reisleider. Als u tevreden bent over uw reisleider, kunt u aan het einde van de reis naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden!

Mobiele bereikbaarheid

Het mobiele netwerk in Japan werkt op een ander systeem dan de rest van de wereld en tot voor kort hadden buitenlandse mobiele telefoons hier geen bereik. Met de komst van 3G-telefoons is dit echter veranderd. Als u een 3G-telefoon of nieuwer heeft dan heeft u gewoon bereik. Heeft u een oudere telefoon dan heeft u geen bereik in Japan. Als uw telefoon geschikt is voor WiFi kunt u wel van de WiFi gebruik maken in Japan.

Ambassade en Consulaat

Ambassade en Consulaat van Japan
Tobias Asserlaan 5
2517 KC Den Haag
Tel: 070-3469544
Fax: 070-3106341

Geldzaken

De munteenheid van Japan is de yen. In Japan kunt u uitsluitend met de yen betalen en nooit met de euro of dollar. Het is het makkelijkst om contant geld in te wisselen maar pinnen is ook mogelijk bij postkantoren en verschillende automaten. Niet alle automaten accepteren buitenlandse bankpassen of creditcards.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient van tevoren bij uw bank om een deblokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Japan worden een aantal vaccinaties aanbevolen. De BMR inenting tegen mazelen en een vaccinatie tegen Teken Encefalitis op de noordelijke eilanden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.
Kraanwater is overal goed drinkbaar, echter kan het zijn dat het water anders smaakt dan u in Nederland gewent bent.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 20.00 uur, ook in het weekend. De grote warenhuizen sluiten iets eerder en banken zijn doordeweeks geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

Reisdocumenten

Als toerist met een Nederlandse of Belgische nationaliteit is het toegestaan om maximaal 90 dagen in Japan te verblijven zonder visum. Uw paspoort moet minimaal geldig zijn tot na uw verblijf in Japan. Tevens dient het paspoort minstens één lege visumpagina te hebben.

Tijdsverschil

In de winter is het in Japan 8 uur later dan in Nederland en in de zomer 7 uur later. Japan kent geen zomer of wintertijd.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Denk eraan dit ruim 24 uur van tevoren te laten weten aan onze vertegenwoordiging zodat zij in staat zijn dit op de gewenste dag voor u te organiseren. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Japanse yen.

Voltage

Het voltage is in Japan 100 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Japan kunt checken.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis