Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.
MedicijnenWij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.
VaccinatiesWij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij
Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.
In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.
Europees Medisch PaspoortIn urgente situaties is het handig om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen naar India. Dit kan veel problemen voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener in het buitenland eenvoudig de gegevens van de patiënt van zijn of haar ziekten/aandoening en medicijngebruik kan opzoeken. Er wordt ook vermeld wie de behandelende arts is en wie er gewaarschuwd kan worden in dringende gevallen. Het medisch paspoort is te verkrijgen bij de huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Apotheken en ziekenhuizen in IndiaApotheken zijn op of bij de meeste grote markten. U kunt de apotheken herkennen aan de naam chemist shop en hebben een ruim assortiment aan geneesmiddelen. De meeste apotheken zijn open van 9.00 tot 19.30 uur. openbare apotheken hebben vaak een 24-uursapotheek. De medische zorg in India, buiten de grote steden, is laag van niveau. Privéklinieken bieden de beste kwaliteit in zorg.
HoogteziekteIn India kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kan wennen.
Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt.
Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of de deelname aan deze reis verantwoord is.
Tips tegen hoogteziekteAls u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt. Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijk te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekend geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkast helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.
LegionellaWij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Check uw reisverzekering!NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van de medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen