Gergeti
Uplistsikhe
Sighnaghi
Upper Svaneti
gedroogd fruit Tbilisi
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Georgië

Bevolking

Net als veel andere landen in de regio had ook Georgië het moeilijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1991 werd het land onafhankelijk en vele inwoners besloten hun toekomst in het buitenland te zoeken. Immers draait de economie van Georgië tot op de dag van vandaag niet zo best. Georgië heeft het zwaar, maar mede dankzij het toerisme krabbelt het land toch weer langzaam een beetje op. Door de recente onafhankelijkheid valt er voor de toerist immers nog een relatief stukje onontdekt Europa te verkennen. De ruim 4,9 miljoen inwoners die voornamelijk afkomstig zijn uit het thuisland zelf zullen u dan ook hartelijk ontvangen en met trots hun land laten zien. Het overige deel van de inwoners is afkomstig uit Azerbeidzjan, Armenië en Rusland.

Eten en drinken

Binnen de Georgische keuken worden veel gerechten gegeten die bereidt zijn met lam, kip, rund of kalkoen. Vlees vormt dus een belangrijk onderdeel binnen de lokale keuken, maar het land staat vooral bekend om hun drankenaanbod. Er komen hier namelijk heerlijke wijnen vandaan, voornamelijk uit de Kacheti regio. En daar blijft het niet bij want Georgië kent ook eigen bieren, sterke drank en zelfs een eigen koolzuurhoudend bronwater genaamd Borjomi dat in de periode van de Sovjet-Unie favoriet was bij de leiders destijds.

Wilt u zelf de Georgische keuken eens proberen? Proef dan niet alleen eerder genoemde producten, maar ook de nationale sterke drank tjsatsja, de biermerken Natachtari of Kazbegi en het bekendste gerecht van het land chatsjapoeri. Dat is een plat brood gevuld met kaas waar vele regionale variaties van worden gemaakt. Lekker in restaurants, maar ook als tussendoortje.

Geografie

Georgië kent een totaaloppervlakte van bijna 70.000 km2 en is daarmee iets minder groot dan Nederland en België samen. Het land is gelegen in het meest oostelijke deel van Europa en grenst aan de landen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Het land wordt omringd door bergachtig gebied, waaronder het Kaukasus hooggebergte dat op de grens ligt met Azië. Het gebied wordt daardoor ook wel de grens van Europa genoemd. Tijdens uw reis zult u daarom niet alleen invloeden uit de Sovjet periode terugzien, maar ook invloeden uit Azië tegenkomen.

Geschiedenis

Het verleden van Georgië gaat helemaal terug naar de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens en het in gebruik nemen van stenen werktuigen. Dat begon in de oude steentijd en sindsdien is Georgië altijd door mensen bewoond geweest. Zelden was dat als één staatkundig geheel, omdat grote omliggende rijken het gebied regelmatig binnenvielen en beheerste. Alleen in de 11e en 12e eeuw was het land een regionale mogendheid en werd geregeerd door de koninklijke Bagrationi familie. Verder viel Georgië regelmatig in handen van de Arabieren, Perzen, Byzantijnen en Turken. Rond 1800 koos de Bagrationi familie daarom voor bescherming van het opkomende Rusland. Lange tijd behoorde Georgië op deze manier bij het Russische tsarenrijk tot het werd toegevoegd aan de Sovjet-Unie. Na de val in 1991 werd Georgië opnieuw onafhankelijk en bouwt het nu aan een zelfstandige staat.

Klimaat

Hoewel Georgië niet een heel groot land is zijn er toch wat verschillen in het klimaat. Dat wordt veroorzaakt door de vele hoogteverschillen die variëren van zeeniveau tot hoge bergtoppen van meer dan 5000 meter hoog. In algemene zin kan gezegd worden dat Georgië een warm zeeklimaat langs de kust en een gematigd landklimaat in de lager gelegen gebieden heeft. Het land heeft daarmee een niet al te afwijkend weerbeeld van Nederland, hoewel het in Georgië gemiddeld gezien iets warmer is. In de bergen van de Kaukasus is het gemiddeld een stuk kouder, maar die zorgen er ook voor dat de strenge vorst vanuit Rusland moeite heeft het overige deel van Georgië te bereiken. Het weer in bergachtig gebied is echter onvoorspelbaar waardoor u er goed aan doet rekening te houden met grotere temperatuurverschillen en een plotselinge weersverandering.

Religie

Het grootste deel (zo’n 84%) van de Georgische bevolking is christelijk, waarvan de meesten behoren tot de Georgisch-Orthodoxe Kerk. Het andere deel behoort tot de Russische of Armeense variant of is katholiek. De bewoners die afkomstig zijn uit Azerbeidzjan zijn over het algemeen moslim. Een bijzondere religieuze minderheid zijn de Jezidi’s. Dat zijn Koerden die waarvan hun godsdienst een mengeling is van de islam, het christendom en andere religies. Geschat wordt dat het in totaal om zo’n 30.000 tot 80.000 mensen gaat.

Taal

De meeste inwoners spreken Georgisch met daarnaast een nog eigen maar niet officieel erkende taal zoals het Mingreels, Svanetisch, Lazisch of het bijna uitgestorven Kist en Batsbo. In Abchazië is het Abchazisch naast het Georgisch ook een officiële taal. Verder wordt er door een klein aantal inwoners ook Azerbeidzjaans, Armeens, Russisch of Ossetisch gesproken. Het Engels wordt vooral door de wat oudere generaties niet goed begrepen, maar de inwoners zijn over het algemeen erg vriendelijk en proberen u hoe dan ook te helpen. Met de app Google Translate kunt u indien nodig iets laten vertalen zodat de conversatie wordt vergemakkelijkt.

Fooien

In Georgië is het niet per se gebruikelijk om een fooi te geven, maar als blijk van waardering is een extraatje altijd welkom. In de toeristische gebieden wordt een fooi soms al automatisch verwerkt in de rekening als servicekosten. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Ambassade en Consulaat

Ambassade van Georgië
Lange Vijverberg 12
2513 AC Den Haag
Tel: 070-3029080
Fax: 070-3029081
E-mail: thehague.emb@mfa.gov.ge
www.netherlands.mfa.gov.ge

De ambassade is geopend van 09.00-18.00 uur. Openingstijden van de ambassade kunnen veranderen. Neem altijd contact op met de ambassade voordat u deze bezoekt.

Geldzaken

Georgië is een Oost-Europees land dat nog volop in ontwikkeling is om zich aan te sluiten bij het westen. Daardoor liggen de prijzen vooralsnog lager dan wij in Nederland gewend zijn. In Georgië betaalt u met de Georgische Lari. Op dit moment (augustus 2018) is de koers van 1 Euro bijna gelijk aan 3 Lari. Er zijn voldoende pinautomaten aanwezig, maar houdt u er rekening mee dat buiten de steden de mogelijkheden beperkt kunnen zijn. Ook zijn er vele wisselkantoortjes om meegenomen Euro’s tegen een gunstige koers om te wisselen.

Gezondheid & Vaccinaties

Voor een reis naar Georgië worden één of meerdere vaccinaties aanbevolen en maatregelingen te treffen tegen malaria, afhankelijk van uw reisplannen en persoonlijke situatie. Het malariaseizoen in Georgië duurt van juni tot en met oktober. Reist u in deze periode naar dit land? Dan loopt u risico op besmetting met malaria in het oostelijke deel van Geogië. Het grensgebied met Azerbeidzjan is malariagebied. Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen voor de benodigde maatregelen voordat u op reis gaat. Dit kan bij de GGD, maar ook bij uw huisarts of via de website thuisvaccinatie.nl.

Verder wordt het afgeraden om kraanwater te drinken en adviseren wij u om middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree en verstopping mee te nemen. Vergeet ook niet uw kleding aan te passen op verschillende mogelijke weertypen, afhankelijk van uw reisperiode. Bescherm uzelf tegen de kou in de winter en tegen de warmte en zon in de zomer.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week (meestal maandag) gesloten.

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.00-18.00 uur. Wisselkantoren zijn vaak ook op zon- en feestdagen geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Georgië heeft u alleen een paspoort nodig dat bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig wanneer u korter dan 360 dagen in het land verblijft.

Tijdsverschil

Georgië kent geen verschil in winter- en zomertijd. Daardoor is het tijdens de Nederlandse zomertijd in Georgië twee uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd drie uur later.

Mobiliteit

Tijdens deze rondreis laten wij u in een relatief korte periode kennis maken met de vele facetten van dit prachtige land. Voor deze rondreis is een normale basisconditie en goede mobiliteit noodzakelijk. Tijdens de diverse (stads)wandelingen en het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Houd u er rekening mee dat de bus niet overal kan komen, waardoor u soms met uw bagage niet voor het hotel afgezet/ opgehaald kan worden. De rondreis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. In het geval u of één van uw reisgenoten niet over een goede gezondheid beschikt, verzoeken wij u om telefonisch contact met ons op te nemen. In overleg met u kunnen wij u adviseren welke reismogelijkheid het beste op uw wensen en conditie aansluit.

Kledingvoorschriften

De kledingvoorschriften in Georgië zijn over het algemeen soepel te noemen. In de kloosters en kerken wordt echter wel verwacht dat vrouwen de benen, het haar en de schouders bedekken. Dit kan zijn door middel van een doek, shawl of hoed. Overigens wordt bij de meeste entrees een omslagdoek aangeboden.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis