Gergeti
Uplistsikhe
Sighnaghi
Upper Svaneti
gedroogd fruit Tbilisi

Landinformatie Georgië

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Georgië. (opent in een nieuw venster)

Fooien

In Georgië is het niet per se gebruikelijk om een fooi te geven, maar als blijk van waardering is een extraatje altijd welkom. In de toeristische gebieden wordt een fooi soms al automatisch verwerkt in de rekening als servicekosten. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.
Toch raden wij u aan om een aantal briefjes of munten van twee, vijf of tien bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien
Chauffeur : 5 lari (ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Gids : 10 lari (ca. 3 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 3 lari (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 3 lari (ca. 1 US dollar) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de dollar en de Georgische Lari wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Georgië twee uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd drie uur later.

Geldzaken

De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Georgië is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Houdt u er wel rekening mee dat buiten de steden de mogelijkheden beperkt kunnen zijn. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Houd er rekening mee dat pinautomaten niet altijd werken daarom is het raadzaam om ook contante euro's of Amerikaanse dollars mee te nemen. Vrijwel overal is het mogelijk om deze in te wisselen in Lari.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen. Georgische lari is niet mogelijk om van te voren te bestellen.

Fotograferen

In Georgië is het verstandig altijd eerst even om toestemming te vragen wanneer u personen wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Het is streng verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Eten en drinken

Binnen de Georgische keuken worden veel gerechten gegeten die bereidt zijn met lam, kip, rund of kalkoen. Vlees vormt dus een belangrijk onderdeel binnen de lokale keuken, maar het land staat vooral bekend om hun drankenaanbod. Er komen hier namelijk heerlijke wijnen vandaan, voornamelijk uit de Kacheti regio. En daar blijft het niet bij want Georgië kent ook smaakvolle eigen bieren, sterke drank en zelfs een eigen koolzuurhoudend bronwater genaamd Borjomi dat in de periode van de Sovjet-Unie favoriet was bij de leiders destijds.

Wilt u zelf de Georgische keuken eens proberen? Proef dan niet alleen eerder genoemde producten, maar ook de nationale sterke drank tjsatsja, de biermerken Natachtari of Kazbegi en het bekendste gerecht van het land chatsjapoeri. Dat is een plat brood gevuld met kaas waar vele regionale variaties van worden gemaakt. Lekker in restaurants, maar ook als tussendoortje.

Verder wordt het afgeraden om kraanwater te drinken. Water in flessen is vrijwel overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 5 en € 10
Flesje water : in de bus € 0,30, in de winkel/hotel €0,50
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier(lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Georgische Lari wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Het malariaseizoen in Georgië duurt van juni tot en met oktober. Reist u in deze periode naar dit land? Dan loopt u risico op besmetting met malaria in het oostelijke deel van Georgië. Het grensgebied met Azerbeidzjan is malariagebied. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Telefoon en internet

Georgië beschikt over een mobiel netwerk. In het grootste deel van het land is dekking, met uitzondering van afgelegen (berg)gebieden. Telefoneren vanuit Georgië naar Nederland is wel duur. Raadpleeg uw provider voor de (roaming) kosten.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Buiten de steden dient u er rekening mee te houden dat de toegang tot internet een stuk beperkter is.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Georgië naar Beste reistijd Georgië.

Elektriciteit

De netspanning in Georgië is 220 volt. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Georgië heeft u een paspoort nodig dat bij terugkeer van uw reis nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit wanneer u korter dan 360 dagen in het land verblijft.

Als u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Georgië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Tbilisi.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.


Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Nuttige adressen

Ambassade van Georgië
Lange Vijverberg 12
2513 AC Den Haag
Tel: 070-3029080
Fax: 070-3029081
E-mail: thehague.emb@mfa.gov.ge
Website: http://www.netherlands.mfa.gov.ge/

De ambassade is geopend van 09.00-18.00 uur. Openingstijden van de ambassade kunnen veranderen. Neem altijd contact op met de ambassade voordat u deze bezoekt.

Nederlandse ambassade in Tbilisi
Pixelcenter
Ilia Chavchavadze Avenue 34
Bezoekersingang Didim Mirtskhulava Street
0179 Tbilisi
Tel: +995322276200 (24/7 bereikbaar)

Kleding

Hoewel Georgië overwegend een warm zeeklimaat heeft kunnen de temperatuurverschillen erg groot zijn. Het is daarom verstandig om kleding in laagjes te dragen. Met name in de avonden en in de hoger gelegen gebieden kan het erg fris zijn terwijl in de lager gelegen regio's het kwik kan oplopen tot wel 35 graden Celsius.

Ook qua schoeisel is het verstandig om zowel goede wandelschoenen mee te nemen als wat lichtere zomerschoenen.

In religieuze plaatsen zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Lange mouwen en bedekte bovenbenen is hierbij vaak de standaard.

Taal

De meeste inwoners spreken Georgisch met daarnaast een nog eigen maar niet officieel erkende taal zoals het Mingreels, Svanetisch, Lazisch of het bijna uitgestorven Kist en Batsbo. In Abchazië is het Abchazisch naast het Georgisch ook een officiële taal. Verder wordt er door een klein aantal inwoners ook Azerbeidzjaans, Armeens, Russisch of Ossetisch gesproken. Het Engels wordt vooral door de wat oudere generaties niet goed begrepen, maar de inwoners zijn over het algemeen erg vriendelijk en proberen u hoe dan ook te helpen. Met de app Google Translate kunt u indien nodig iets laten vertalen zodat de conversatie wordt vergemakkelijkt.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week (meestal maandag) gesloten.

De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur. Wisselkantoren zijn vaak ook op zon- en feestdagen geopend.