Gergeti
Uplistsikhe
Sighnaghi
Upper Svaneti
gedroogd fruit Tbilisi

Bezienswaardigheden Georgië

Tbilisi

Tbilisi old town

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en bij het Nederlandse volk vooral bekend geworden door de opnames van 'Wie is de Mol?' in 2018. De stad is een mix van verschillende culturen van Armeense, Griekse en Joodse afkomst. Door de rijke geschiedenis van de stad zijn er nog veel oude gebouwen te vinden in en rondom het centrum. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn te vinden in het oude gedeelte van de stad. Dit gebied is bekend geworden vanwege de Zwavelbadhuizen die er te vinden zijn. De brug van de vrede is een opvallend bouwwerk dat bijna volledig van glas een verbinding legt naar de andere kant van de rivier. De stad heeft niet alleen vele bezienswaardigheden uit de oudheid maar is ook een opkomende stad waar jong en oud zich goed kan vermaken. Loop over de Rustaveli boulevard of vermaak u bij één van de vele leuke restaurants, bars en winkels die zicht in de afgelopen jaren hebben gesetteld in de stad.

Grottenstad Uplistsikhe

Uplistsikhe grottenstad

In het centrale gedeelte van Georgië is de grottenstad Uplistsikhe gelegen. Deze grottenstad is gebouwd op een hoge rots aan de oever van de Koera rivier. Archeologen zeggen dat dit één van de oudste nederzettingen van Georgië is. Het grootste gedeelte van de grotten is volgens hen gebouwd in de middeleeuwen tussen het jaar 600 en 900. De stad had een goede en strategische ligging in het toenmalig koninkrijk van Kartli en had daardoor een politieke positie. De stad is voor het laatst bewoond in de veertiende eeuw en veranderde in een spookstad, nadat de Mongoolse invallen zorgde voor een leegloop van bewoners. Tegenwoordig zijn de overblijfselen van deze bijzondere stad een belangrijke trekpleister voor het toerisme in Georgië.

Drievuldigheidskerk van Gergeti

Drievuldigheidskerk van Gergeti

De drievuldigheidskerk van Gergeti is misschien wel één van de mooist gelegen kerken van Georgië. Deze kerk uit de veertiende is gelegen tussen de hoge pieken van onder andere de Kazberg(5033m). Dit is één van de hoogste bergen van Europa. De berg is een nationaal symbool Georgië en goed zichtbaar van de kerk van Gergeti.