Vallei der Koningen
Tempel van Karnak
Sfinx van Gizeh
Nubische bevolking
Nijlcruise
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Egypte

Beste reistijd

In Egypte heerst een woestijnklimaat: zonnig, droog en warm. In de zomermaanden kan het erg heet worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 ºC met een lage luchtvochtigheid. Typerend voor het Egyptische woestijnklimaat zijn de relatief grote verschillen tussen dag en nacht. Tegen de avond maakt de hitte plaats voor een aangenaam briesje en kan de temperatuur uiteindelijk met 20 ºC dalen. Meer naar de kust toe, is het koeler met een gemiddelde temperatuur van 33 ºC in de zomer, de luchtvochtigheid is hier echter wel hoger. In Egypte valt in de meeste gebieden minder dan tachtig millimeter neerslag per jaar. De meeste regen valt langs de kust.

Eten en drinken

De Egyptische keuken is erg divers door invloeden uit het Midden-Oosten, Italië, Griekenland, Turkije, Frankrijk, Engeland en zelfs China. Egyptenaren eten drie keer per dag een warme maaltijd, te beginnen met een 'licht' ontbijt dat vaak bestaat uit bonen (of bonentaart), eieren, augurken, verschillende kazen en jams. De lunch is voor de Egyptenaren de hoofdmaaltijd.

Egypte kent een aantal specialiteiten, waaronder Molokhia, een hartige soep van in bouillon getrokken groente met knoflook, peper, koriander en rijst. Ommu-‘ali, pudding van rijst, melk, krenten en kokosnoten is een typisch Egyptisch dessert en zeker een aanrader om eens te proberen.

Thee is in Egypte de traditionele drank en wordt geserveerd met veel suiker en een paar takjes munt. Koffie wordt op de Turkse manier gezet; een dikke, sterke, zwarte koffie. Limonades en vruchtensappen zijn ook bijna overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: gemiddeld tussen de € 8 en € 10
Diner: gemiddeld tussen de € 10 en € 15
Flesje water: gemiddeld tussen de € 0,50 en € 1
Flesje fris: gemiddeld tussen de € 1 en € 1,50
Lokaal bier: ca. € 1,50
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019.

Fooien

Het geven van fooien in Egypte is gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld

Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:
Kamerjongens: ongeveer € 2 per kamer per nacht (omgerekend ca. 40 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 2 per keer (omgerekend ca. 40 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2-4 per keer (omgerekend ca. 50 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 3-6 per persoon per dag (omgerekend ca. 80 EGP p.p., afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Bovenstaande informatie is niet van toepassing tijdens Egypte groepsreizen. Gedurende de groepsreizen wordt er gebruik gemaakt van een fooienpot voor de gids(en), chauffeur, restaurant-/hotelpersoneel etc. De fooien dienen in lokale valuta betaald te worden.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Fotograferen

Egypte lijkt net op een openluchtmuseum en is een waar paradijs voor liefhebbers van fotografie! Bedenk u wel dat niet iedereen het waardeert om te worden gefotografeerd. Het is beleefd om eerst toestemming te vragen voordat u een foto van iemand maakt. Houdt u er rekening mee dat het voor sommige vrouwen niet toegestaan is om gefotografeerd te worden.

In bijna geen enkele graftombe of musea mag er gefotografeerd worden. U kunt bij de ingang een fototicket kopen, waarmee u recht hebt opnames te maken (wel met enkele beperkingen). Hierbij is bijvoorbeeld het gebruiken van een flits vaak verboden, omdat het de schilderijen in de tombes kan aantasten. Wees ook wat terughoudend in moskeeën en fotografeer liever geen biddende mensen. Oudheden mogen in het algemeen gefotografeerd en gefilmd worden. Let er ook op dat het fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of strategische objecten niet toegestaan is. Reservebatterijen en accu's kunt u in uw hotel gemakkelijk opladen. U heeft hiervoor geen wereldstekker nodig.

Kleding

Egypte is een islamitisch land en wij raden u aan om rekening te houden met de normen en waarden van uw vakantiebestemming en om respect te tonen voor de lokale cultuur. Wij raden u aan om luchtige kleding meenemen welke de knieën en schouders bedekt. Bij de hotelstranden en eventueel op het riviercruiseschip kunt u als vrouw gewoon een korte broek en een hemdje dragen. In de avond kan het wel eens afkoelen, neemt u daarom ook een trui, vest of jasje mee. Kleding in laagjes zijn dus handig! Tevens komt een paar gemakkelijke, stevige schoenen goed van pas.

Bij een bezoek aan een moskee moeten vrouwen hun haar, armen en benen bedekken. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt dragen en een lange broek. Let ook op dat bij een bezoek aan een moskee u uw schoenen uittrekt, dit uit respect.

Geografie

Egypte ligt in Noordoost-Afrika en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.001.450 vierkante kilometer. Het grenst aan de Gazastrook en Israël in het noordoosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen. De oostgrens wordt gevormd door de Rode Zee en de noordgrens door de Middellandse Zee.

Het grootste deel van Egypte, namelijk 96%, wordt gevormd door de Sahara woestijn. De oevers en delta van de rivier de Nijl vormen de resterende 4%.

Bijzonder is dat een deel van Egypte, het Sinaï-schiereiland, deel uitmaakt van het continent Azië. Het Sinaï-schiereiland wordt van de rest van Egypte gescheiden door het in 1869 geopende Suezkanaal. Dit kanaal is 163 kilometer lang en verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee.

De Nijl, letterlijk Egypte’s levensader, is verdeeld in drie stukken, die drie delen van Egypte bevloeien. Het zuidelijke deel wordt Opper-Egypte genoemd, het midden Midden-Egypte en het noordelijke deel Neder-Egypte ofwel de Nijldelta. De grootste steden, Caïro, Alexandrië en Gizeh, liggen in de Nijldelta.

Bevolking

Egypte telt ruim 90 miljoen inwoners. Dat lijkt weinig voor een land dat ongeveer 24 keer zo groot is als Nederland, maar in aanmerking genomen dat het grootste deel van de bevolking op 4% van het landoppervlak woont, is het op sommige plaatsen zeer dichtbevolkt.

De bevolking is voor 90% van Oost-Hamitische (Afrikaanse) afkomst, maar is zich in de loop der jaren op sociaal, cultureel en politiek vlak bijna volledig Arabisch gaan gedragen. Andere bevolkingsgroepen zijn de Berbers (nomaden), Nubiërs (meer naar het zuiden) en de Kopten (Opper-Egypte). Daarnaast herbergt Egypte doorgaans veel vluchtelingen, met name Palestijnen en Soedanezen.

Religie

Het officiële geloof in Egypte is de Islam. Het Islamistische Egypte is onder Moslims een vrij modern land. Vooral in de bekende badplaatsen zijn ze over het algemeen aan westerse normen en waarden gewend.

Taal

Egyptisch Arabisch is de officiële taal van Egypte. Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Arabisch, het overige deel spreekt Koptisch, Nubisch en in de Siwa-oase wordt Berbers gesproken.

Geschiedenis

Vijfduizend jaar voor het begin van onze jaartelling waren er al menselijke nederzettingen langs de Nijl. De eerste farao van Egypte, Menes, verenigde rond 2900 voor Christus Noord- en Zuid-Egypte. Memphis werd de hoofdstad van zijn rijk. Sindsdien is de staat ongewijzigd gebleven.

Het oude Egypte, vanaf 3300 voor Christus, werd bestuurd door farao’s. De 31 dynastieën bestuurden een Oud Rijk, een Middenrijk, een Nieuw Rijk en een Late Periode, van elkaar gescheiden door chaotische ‘tussenperioden’.

In 332 voor Christus lijfde Alexander de Grote Egypte in bij zijn enorme rijk, waarmee Egypte een Macedonische periode inging. In 304 begon de Ptolemaeïsche periode, die in 30 voor Christus eindigde met de intrede van de Romeinen.

Het land kreeg van keizer Octavianus (Augustus) de naam Alexandria et Aegyptus en werd het privé-domein van hem en zijn opvolgers. De overname van Egypte door Octavianus heeft een interessant verloop. Na de dood van Julius Caesar in Rome werd het rijk bestuurd door een driemanschap van Octavianus, Lepidus en Marcus Antonius. Zij kregen onderling een strijd om de macht, waaruit Octavianus als winnaar naar voren kwam. Marcus Antonius’ geliefde was de Egyptische koningin Cleopatra. Toen Octavianus Marcus Antonius versloeg en Cleopatra naar Alexandrië vluchtte, pleegde Marcus Antonius zelfmoord in de veronderstelling dat Cleopatra hem al was voorgegaan in de dood. Toen zij dit vernam, maakte zij met een dodelijke beet van een cobra een eind aan haar leven. Met haar stierf de laatste Egyptische farao.

Egypte werd een Romeinse provincie en bleef dit totdat in de zevende eeuw de islam een wereldmacht werd en Egypte werd ingelijfd. Kalief Omar werd de nieuwe heerser in Egypte en de hoofdstad werd Fustat. Vanaf het jaar 989 functioneerde Egypte als zelfstandige islamitische staat. Van 1517 tot aan de Eerste Wereldoorlog was Egypte deel van het Ottomaanse Rijk, eerst bestuurd door de Turken en later door Napoleon.

Hoewel Egypte formeel dus niet zelfstandig was, vestigde Mohammed Ali, de Egyptische ‘vader des vaderlands’, een dynastie die tot 1952 zou regeren. Eén van zijn afstammelingen maakte zoveel schulden dat hij steeds afhankelijker werd van Westerse geldschieters, die delen van de heerschappij begonnen op te eisen. Toen in 1882 een opstand van Egyptische militairen werd verpletterd door het Britse leger, werd Egypte een Brits protectoraat. Een groeiend nationalisme echter noopte de Britse regering Egypte in 1922 ‘onafhankelijk’ te verklaren. Tot de revolutie in 1952 bleef Egypte sterk afhankelijk van Engeland. Na de revolutie en het uitroepen van de republiek hebben diverse groepen, van ambtenaren tot islamitische extremisten, een greep naar de macht gedaan.

In 2011 brak na een bijna 30-jarige regeerperiode van president Hosni Moebarak, de Egyptische Revolutie uit. Het protest, dat op grote schaal uitbrak op het Tahrir-plein in Cairo, was gericht op het autocratische bestuur van Moebarak, waarna hij in februari 2011 aftrad. Hij werd opgevolgd door de eerste democratisch verkozen presiden Mohamed Morsi, deelgenoot van het Moslimbroederschap. Onder zijn leiding bleef een verbetering in de Egyptische economie echter uit en na opnieuw grote onrusten en demonstraties in het land, werd president Morsi in 2013 door een staatsgreep uit zijn functie ontheven. In 2014 werd president al-Sisi met 98% van de stemmen gekozen tot nieuwe president van Egypte. Hij werd in 2018 opnieuw verkozen met ruim 97% van de stemmen.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Egypte
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag
Tel: 070-3542000

Er is geen verkeersbureau voor Egypte gevestigd in Nederland.

Geldzaken

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (EGP). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Hoewel het op veel plaatsen in Egypte mogelijk is om met uw bankpas (voorzien van een Maestro- of Cirruslogo) te pinnen, is pinnen niet overal mogelijk. Het is daarom verstandig altijd wat contant geld op zak te hebben, op veel plaatsen kunt u zowel met de Egyptische Pond als met de Euro te betalen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard (Visa, American Express en Mastercard) betalen. Met andere creditcardmaatschappijen, waaronder Diner’s Club en Discover, kunt u het beste voorafgaand aan de reis contact opnemen om te verifiëren of deze in Egypte worden geaccepteerd. In het binnenland kunt u minder goed met creditcard betalen. Het is daar verstandig om Egyptische ponden op zak te hebben.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen. Veel drinken is noodzakelijk, omdat je bij droge hitte ongemerkt veel vocht verliest.

Denk ook aan goede zonnebrand en een hoofddeksel om u bij uitstapjes in de volle zon te beschermen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Vrijdag en zondag zijn de wekelijkse vrije dagen in Egypte. Dan zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten.

Van maandag tot en met donderdag en op zaterdag zijn de winkels geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 17.00 uur tot 21.00 uur. In toeristische gebieden kan dit afwijkend zijn en gaan sommige winkels tussen de middag niet dicht of blijven langer open. De musea zijn over het algemeen dagelijks open van 09.00 uur tot 16.00 uur. De banken zijn maandag tot en met donderdag en zaterdag tussen 8.30 uur en 13.00 uur open.

Ramadan & Offerfeest

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender

In 2020 vindt de Ramadan plaats tussen 23 april en 22 mei. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, ook wel ‘Aid Saghir’ of 'Eid al Fitr' genoemd. (23-24 mei).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het Offerfeest (Eid al-Adha) vind in 2020 plaats tussen 30 juli en 1 augustus.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Een visum is verplicht voor Egypte, deze kunt u bij aankomst op het vliegveld in Egypte bij ons agentschap Crew Tours aanschaffen. Bij aankomst op de luchthaven, is voor de paspoortcontrole een medewerker van ons agentschap Crew Tours aanwezig (te herkennen aan het NRV-logo). Bij hem kunt u het visum aanschaffen, betaling hiervan kan in euro's. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen en kost ongeveer EUR 25. De exacte prijs is afhankelijk van de op dat moment geldende wisselkoers.

Ook is het mogelijk het visum via het algemene visumloket op de luchthaven aan te schaffen, maar wachtrijen zijn lang en de wachttijden kunnen (zeker in de zomermaanden) erg oplopen. Ons advies is dan ook het visum bij aankomst bij de medewerker van ons agentschap aan te schaffen om lange wachttijden voor u (en de medepassagiers) te beperken.

Tijdsverschil

In Egypte is het tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland, tijdens de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse te worden voldaan en kunt u betalen in Euro's of Egyptische Ponden.

Voltage

Het voltage is in Egypte 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Egypte kunt checken.

Accommodatie

In Egypte bieden wij goede vier- en vijfsterrenhotels in de binnenlanden. De meeste hotels hebben airconditioning en een zwembad. Uw kamer heeft altijd een eigen badkamer, voorzien van toilet, douche en/of bad. In de badplaatsen Hurghada en Sharm El Sheikh vindt u ook vele luxe vijfsterrenhotels.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis