Quito
Galápagos
Baños
Otavalo
Cotopaxi
Puerto López
Chimborazo
Devil's Nose
Cuenca
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Ecuador & de Galápagos

Klimaat

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador kunt u het hele jaar door bezoeken. Door de ligging bij de evenaar is de temperatuur in de regel over het hele jaar gezien erg stabiel, maar door de diversiteit in het landschap kent Ecuador wel verschillende klimaatzones.

In het hoger gelegen binnenland is het klimaat op te delen in een droog en een nat seizoen, waarbij de temperaturen afhankelijk zijn van de hoogte boven de zeespiegel. In de maanden juni t/m september is het droog met een temperatuur van rond de 18 graden en heldere luchten. In de maanden december t/m april kan het flink afkoelen en kunnen de temperaturen in de nacht soms zakken tot rond het vriespunt. De rest van het jaar is er kans op een bui en is het weer wisselvallig.

Aan de westkust is het van januari t/m mei de warmste periode en hoewel er aan het einde van de dag buien kunnen vallen is het heerlijk vertoeven. Van juni tot september is het vaker bewolkt en koeler (20-25 graden), maar dit is wel de enige periode om bultrugwalvissen te spotten die vanuit Antarctica naar de kust van Ecuador komen om te paren.

In het Amazonegebied is het, het gehele jaar topisch en broeierig. Het is het meest natte gebied van Ecuador. De maanden augustus en december t/m maart zijn hier de droogste maanden van het hele jaar en de maanden april t/m juli zijn veelal de natste maanden in dit regenwoud. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25-30 graden.

Ook op de Galápagos-eilanden is het klimaat op te delen in twee seizoenen. Het regenseizoen valt in de maanden januari t/m juni en het droge seizoen van juli t/m december. Het is er in het regenseizoen overwegend zonnig en prettig warm met af en toe een flinke tropische regenbui. De rest van het jaar is het er koeler, af en toe mistig en de zee is wilder. Het regent bijna niet in deze tijd.

Religie

Het grootste gedeelte (90%) van de bevolking van Ecuador is rooms-katholiek. Ook de inheemse religie houdt stand doordat de inheemse bevolking hun eigen identiteit en stem willen behouden. Volgers van de inheemse religies aanbidden Pacha Mama (Moeder Natuur) en leggen de nadruk op het harmonieuze gezamenlijke bestaan van de mens en de natuur.

Taal

De Spaanse taal is de eerste taal van Ecuador. In het hoogland wonen veel indianen die tweetalig zijn en bij voorkeur Quechua spreken. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Ecuador gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Bevolking

Naar schatting telt Ecuador ruim 16.500.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking woont in de hooglanden (Sierra) en hoewel het Amazonegebied, ook wel de Oriente genoemd, ongeveer 50% van de oppervlakte van Ecuador beslaat, woont hier ongeveer 2% tot 5% van de bevolking. Dit zijn over het algemeen indianen die proberen hun eeuwen oude culturen te behouden.

De bevolkingsgroepen in Ecuador zijn divers. Ongeveer 65 % is mestizo en een kwart is inheems. Een klein gedeelte (ong. 7%) stamt af van de Europeanen en zijn meestal grondbezitters. Tot slot is bijna 3 % van de inwoners afkomstig uit Afrika.

Eten en drinken

In Ecuador is het gemakkelijk om voor weinig geld goed te eten. Drie verschillende regio´s bieden een verrassende reeks aan voedingsmiddelen, zoals exotische vruchten die je nooit eerder hebt gezien, en drie verschillende stijlen van koken. Ondanks deze diversiteit is er weinig variëteit tussen de standaard menu´s van restaurants in deze gebieden. Een gerecht bestaat bijna altijd uit vis, forel of zeebaars, kip of rundvlees geserveerd met rijst en salade. Hoewel de vis of kip gebakken, gekookt of gepaneerd kan zijn, zul je snel genoeg hebben van de monotone keuken, wat betekent dat je op zoek zult gaan naar meer exotisch eten, zoals traditioneel eten van elke regio.

Een populair gerecht is het vleesgerecht Churrasco dat wordt geserveerd met gebakken eieren en frites. Ook Tameles is erg lekker. Dit is gestoomd deeg, gevuld met vlees of kip. Geroosterde cavia is een delicatesse die stamt uit het Inca verleden. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Prijsindicatie maaltijden:
Ontbijt: tussen 3 en 10 euro.
Lunch: tussen de 5 en 18 euro
Diner: tussen 8 en 20 euro
De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van waar en wat u gaat eten.

Geografie

Aan de noordwestkust van Zuid-Amerika ligt Ecuador. Het land heeft een totale oppervlakte van ca. 283.560 km2 en is daarmee één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, na Suriname, Uruguay en de Guyana's. In het noorden grenst Ecuador aan Colombia, in het zuiden aan Peru en aan de gehele westkust bevindt zich de Stille Oceaan.

Het land ligt op de evenaar, waar de naam Ecuador vandaan komt en heeft een erg divers landschap. Er zijn regenwouden, nevelwouden, naaldbossen, prairies en stranden te vinden en in de binnenlanden zijn er hoge bergen. Daarnaast bevindt zich in Ecuador één van de hoogste, actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi.

De prachtige vulkanische eilandengroep, de Galápagos-eilanden, behoren ook tot Ecuador. Deze eilandengroep ligt op ongeveer 1000 km van de westkust. Het is een bijzondere plek, dat bekent staat om de rijke flora en fauna, vele reuzenschildpadden en inheemse diersoorten.

Geschiedenis

In Ecuador leefden lang voordat de Inca’s het gebied binnentrokken al verschillende Indiaanse stammen. De Inca’s vestigen zich in de 15e eeuw na Christus in Zuid-Peru om aan het eind van die eeuw hun rijk uit te breiden door Quito te veroveren. Quito werd de basis van de Inca’s. Erg lang hebben de Inca’s dit gebied niet kunnen vasthouden. Door de dood van de Incakoning Huayna Capac werd het rijk verdeeld onder zijn twee zonen, die tot 1532 een burgeroorlog uitvochten. Rond dezelfde tijd arriveerden de Spanjaarden, waardoor in 1533 het Incarijk uiteindelijk instort. De man verantwoordelijk hiervoor, Pizarro, één van de grootste Conquistadores, eist het noordelijke deel van het rijk op. De daaropvolgende 280 jaar was Quito een onderkoningrijk van Peru.

De eerste opstand tegen de Spanjaarden komt in het jaar 1809. De onafhankelijkheid wordt uitgeroepen, maar die mag slechts 3 maanden duren. Tot 1830 behoort Ecuador dan gedeeltelijk tot het rijk van Simón Bolívar, Groot-Colombia (Ecuador, Colombia en Venezuela). Na de val van dit rijk is Ecuador echt onafhankelijk, maar het land blijft onstuimig en had amper ruimte op zich te ontwikkelen. Halverwege de 20e eeuw zorgt de export van cacoa, bananen en koffie voor een opleving en komt er politieke stabiliteit. Met veel moeite is Ecuador sinds 1979 weer een democratie.

Fooien

Fooien zijn in Ecuador & de Galapagos gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 0,80 per kamer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,80 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,50 USD per persoon per dag (omgerekend ca. 3 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

In duurdere restaurants of bars wordt automatisch tien procent van het bedrag toegevoegd aan de rekening. Alleen als de bediening erg goed was kun je hier nog een fooi bovenop geven. In goedkopere restaurants wordt niet verwacht dat je een fooi geeft, maar wordt het wel zeer gewaardeerd. Wij raden aan ongeveer 5% van de totale rekening als fooi te geven. Ook is het gebruikelijk om de portiers van de hotels, mensen in de straat die auto´s bewaken een fooi te geven. Aan taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, zij verhogen meestal zelf al de prijs.

Ambassade

Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Telefoon: 070 – 3463753
info@embassyecuador.eu
www.embassyecuador.eu

Nederlands consulaat
Luque 204 y Pedro Carbo
Oficina 402 Guayaquil
Ecuador
Tel. +593 4 280 92 31 / 280 93 03 / 281 01 54

Soroche (hoogteziekte)

De ijlheid van de lucht op de Ecuadoriaanse hoogvlakten kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met hoogteziekte, Soroche genaamd, die zich uit in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24 uur na aankomst op grotere hoogte. NRV verblijft veelal niet op grote hoogte waardoor er een kleine kans is dat hoogteziekte optreedt tijdens uw reis, maar onderweg kan het voorkomen dat hoger gelegen bezienswaardigheden (Chimborazo, Cotopaxi etc.) worden aangedaan.

Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Ecuador worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen.
Een internationaal certificaat dat bevestigt dat u een gele koorts vaccinatie heeft gehad is verplicht als u reist vanuit Brazilië, Angola, de Democratische Republiek Congo of Oeganda. Deze vaccinatie dient ten minste 10 dagen voor de reis naar Ecuador te zijn toegediend om problemen bij de immigratie bij aankomst in Ecuador te voorkomen.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

In Ecuador en de Galápagos bent u als reiziger verplicht om een zorgverzekering te hebben. Neem daarom uw zorgpas of een officiële brief mee. Hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op de luchthaven.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer u niet langer dan 90 dagen blijft, heeft u geen visum nodig. Een toeristenvisum wordt op vertoon van paspoort en retourticket gratis verstrekt. Tevens dient u ervoor te zorgen dat u altijd een kleurenkopie van uw paspoort bij u draagt. De politie houdt regelmatig controles.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Ecuador.

Zorgverzekering Galápagos

Als u naar de Galápagos reist bent u als reiziger verplicht om een zorgverzekering te hebben. Neem daarom uw zorgpas of een officiële brief mee. Hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op de luchthaven.

Tijdsverschil

In Ecuador is het 6 uur vroeger dan in Nederland; op de Galápagos is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd is het 7 uur vroeger; op de Galápagos is het 8 uur vroeger.

Geldzaken

De munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse Dollar (USD). Ook zijn er Ecuadoriaanse munten van 1, 5, 10, 25 en 50 in omloop die dezelfde vorm, grootte en kleur hebben als de Amerikaanse munten. Het enige verschil is de beroemde Ecuadoriaanse gezichten in plaats van de Amerikaanse presidenten. Beide munten worden gebruikt in Ecuador. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Pinnen met uw bankpas in Ecuador, voorzien van een Maestro- of Cirrus logo is mogelijk. In alle grote steden in Ecuador kunt u op verschillende plekken pinnen en ook de kleinere steden hebben steeds vaker een pinautomaat, maar zijn nog vaak buiten gebruik. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om te pinnen en/of met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash, zeker in afgelegen gebieden hebt u contant geld nodig. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Op de Galápagos Eilanden zijn er geldautomaten op de eilanden Santa Cruz en San Cristóbal. Het dagelijkse limiet dat u op kunt nemen is echter laag en er kunnen storingen voorkomen. Het is dus aan te raden om niet alleen op uw creditcard of pinpas te vertrouwen tijdens een bezoek aan de Galápagos Eilanden. Een combinatie van geld en kaarten is het beste. Het is aan te raden om USD dollars mee te nemen in kleine coupures (1-20 USD), aangezien er altijd een tekort is aan kleingeld en winkels veelal coupures van 50 USD en 100 USD weigeren. Travellercheques worden niet aanbevolen, omdat ze moeilijk zijn in te wisselen en er hoge kosten mee gepaard gaan.

Openingstijden

In Ecuador zijn de winkels over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.00. In de grotere steden hebben de winkels vaak ruimere openingstijden. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 of 18.00 uur geopend en soms op zaterdag van 09.00 tot 13:00.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.

Voltage

Het voltage is in Ecuador is 110/120 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u onder Praktisch het type stekker voor Ecuador kunt checken.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta.

Entreegelden Galápagos

Bij aankomst op de luchthaven van de Galápagos dient u voor de entree van het Galápagos Nationaal Park te betalen, deze kosten zijn 100 USD per persoon (wijzigingen voorbehouden) en dient contant in US-dollars te worden voldaan. Tevens dient u ter plaatse, na het inchecken op de luchthaven van Quito of Guayaquil voor uw vlucht naar de Galápagos, een Transit Control Card te kopen. De kosten van deze kaart zijn 20 USD per persoon (wijzigingen voorbehouden).

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis