Quito
Galápagos
Baños
Otavalo
Cotopaxi
Puerto López
Chimborazo
Devil's Nose
Cuenca
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Ecuador & de Galápagos

Taal

De Spaanse taal is de eerste taal van Ecuador. In het hoogland wonen veel indianen die tweetalig zijn en bij voorkeur Quechua spreken. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Ecuador gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Beste Reistijd

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador kunt u het hele jaar door bezoeken. Door de ligging bij de evenaar is de temperatuur in de regel over het hele jaar gezien erg stabiel, maar door de diversiteit in het landschap kent Ecuador wel verschillende klimaatzones.

In het hoger gelegen binnenland is het klimaat op te delen in een droog en een nat seizoen, waarbij de temperaturen afhankelijk zijn van de hoogte boven de zeespiegel. In de maanden juni t/m september is het droog met een temperatuur van rond de 18 graden en heldere luchten. In de maanden december t/m april kan het flink afkoelen en kunnen de temperaturen in de nacht soms zakken tot rond het vriespunt. De rest van het jaar is er kans op een bui en is het weer wisselvallig.

Aan de westkust is het van januari t/m mei de warmste periode en hoewel er aan het einde van de dag buien kunnen vallen is het heerlijk vertoeven. Van juni tot september is het vaker bewolkt en koeler (20-25 graden), maar dit is wel de enige periode om bultrugwalvissen te spotten die vanuit Antarctica naar de kust van Ecuador komen om te paren.

In het Amazonegebied is het, het gehele jaar topisch en broeierig. Het is het meest natte gebied van Ecuador. De maanden augustus en december t/m maart zijn hier de droogste maanden van het hele jaar en de maanden april t/m juli zijn veelal de natste maanden in dit regenwoud. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 25-30 graden.

Ook op de Galápagos-eilanden is het klimaat op te delen in twee seizoenen. Het regenseizoen valt in de maanden januari t/m juni en het droge seizoen van juli t/m december. Het is er in het regenseizoen overwegend zonnig en prettig warm met af en toe een flinke tropische regenbui. De rest van het jaar is het er koeler, af en toe mistig en de zee is wilder. Het regent bijna niet in deze tijd.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Ecuador kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Naast een tropisch klimaat met hoge temperaturen kan het ook afkoelen in de hoger gelegen gebieden. Ecuador ligt op de evenaar maar in het Andesgebergte kan het zowel overdag als ’s avonds koud zijn. Vooral op de hellingen van de Chimborazo en de Cotopaxi kan het koud zijn en kan er sneeuw liggen. Op sommige dagen kunt u wel vier seizoenen ervaren, neem daarom kleding mee voor ieder weertype. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich makkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken wanneer u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Vergeet uiteraard niet om uw slippers en zwemkleding mee te nemen! Een poncho of een lichte regenkleding zijn handig voor de flinke regenbuien die kunnen vallen. Goede wandelschoenen zijn in Ecuador geen overbodige luxe.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Voor Ecuador worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen. Een internationaal certificaat dat bevestigt dat u een gele koorts vaccinatie heeft gehad is verplicht als u reist vanuit Brazilië, Angola, de Democratische Republiek Congo of Oeganda. Deze vaccinatie dient ten minste 10 dagen voor de reis naar Ecuador te zijn toegediend om problemen bij de immigratie bij aankomst in Ecuador te voorkomen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

In Ecuador en de Galápagos bent u als reiziger verplicht om een zorgverzekering te hebben. Neem daarom uw zorgpas of een officiële brief mee. Hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op de luchthaven.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Geografie

Aan de noordwestkust van Zuid-Amerika ligt Ecuador. Het land heeft een totale oppervlakte van ca. 283.560 km2 en is daarmee één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, na Suriname, Uruguay en de Guyana's. In het noorden grenst Ecuador aan Colombia, in het zuiden aan Peru en aan de gehele westkust bevindt zich de Stille Oceaan.

Het land ligt op de evenaar, waar de naam Ecuador vandaan komt en heeft een erg divers landschap. Er zijn regenwouden, nevelwouden, naaldbossen, prairies en stranden te vinden en in de binnenlanden zijn er hoge bergen. Daarnaast bevindt zich in Ecuador één van de hoogste, actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi.

De prachtige vulkanische eilandengroep, de Galápagos-eilanden, behoren ook tot Ecuador. Deze eilandengroep ligt op ongeveer 1000 km van de westkust. Het is een bijzondere plek, dat bekend staat om de rijke flora en fauna, vele reuzenschildpadden en inheemse diersoorten.

Religie

Het grootste gedeelte (90%) van de bevolking van Ecuador is rooms-katholiek. Ook de inheemse religie houdt stand doordat de inheemse bevolking hun eigen identiteit en stem willen behouden. Volgers van de inheemse religies aanbidden Pacha Mama (Moeder Natuur) en leggen de nadruk op het harmonieuze gezamenlijke bestaan van de mens en de natuur.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Ecuador niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Ecuador, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Ecuador bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u langer dan 90 dagen in Ecuador blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Ecuador.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Nederlandse Consulaat in Quito.

Reizen met minderjarige kinderen met een andere achternaam

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Geschiedenis

In Ecuador leefden lang voordat de Inca’s het gebied binnentrokken al verschillende Indiaanse stammen. De Inca’s vestigen zich in de 15e eeuw na Christus in Zuid-Peru om aan het eind van die eeuw hun rijk uit te breiden door Quito te veroveren. Quito werd de basis van de Inca’s. Erg lang hebben de Inca’s dit gebied niet kunnen vasthouden. Door de dood van de Incakoning Huayna Capac werd het rijk verdeeld onder zijn twee zonen, die tot 1532 een burgeroorlog uitvochten. Rond dezelfde tijd arriveerden de Spanjaarden, waardoor in 1533 het Incarijk uiteindelijk instort. De man verantwoordelijk hiervoor, Pizarro, één van de grootste Conquistadores, eist het noordelijke deel van het rijk op. De daaropvolgende 280 jaar was Quito een onderkoningrijk van Peru.

De eerste opstand tegen de Spanjaarden komt in het jaar 1809. De onafhankelijkheid wordt uitgeroepen, maar die mag slechts 3 maanden duren. Tot 1830 behoort Ecuador dan gedeeltelijk tot het rijk van Simón Bolívar, Groot-Colombia (Ecuador, Colombia en Venezuela). Na de val van dit rijk is Ecuador echt onafhankelijk, maar het land blijft onstuimig en had amper ruimte op zich te ontwikkelen. Halverwege de 20e eeuw zorgt de export van cacoa, bananen en koffie voor een opleving en komt er politieke stabiliteit. Met veel moeite is Ecuador sinds 1979 weer een democratie.

Elektriciteit

Het voltage is in Ecuador is 110/120 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd 6 uur vroeger. Tijdens de zomertijd is het op de Galápagos 8 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd 7 uur vroeger.

Fotograferen

Ecuador is een prachtig land waar veel mooie foto’s gemaakt kunnen worden. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen en kinderen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd wel eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Geldzaken

De munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse Dollar (USD). Ook zijn er Ecuadoriaanse munten van 1, 5, 10, 25 en 50 in omloop die dezelfde vorm, grootte en kleur hebben als de Amerikaanse munten. Het enige verschil is de beroemde Ecuadoriaanse gezichten in plaats van de Amerikaanse presidenten. Beide munten worden gebruikt in Ecuador. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Pinnen met uw bankpas in Ecuador, voorzien van een Maestro- of Cirrus logo is mogelijk. In alle grote steden in Ecuador kunt u op verschillende plekken pinnen en ook de kleinere steden hebben steeds vaker een pinautomaat, maar zijn nog vaak buiten gebruik. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om te pinnen en/of met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash, zeker in afgelegen gebieden hebt u contant geld nodig. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Op de Galápagos Eilanden zijn er geldautomaten op de eilanden Santa Cruz en San Cristóbal. Het dagelijkse limiet dat u op kunt nemen is echter laag en er kunnen storingen voorkomen. Het is dus aan te raden om niet alleen op uw creditcard of pinpas te vertrouwen tijdens een bezoek aan de Galápagos Eilanden. Een combinatie van geld en kaarten is het beste. Het is aan te raden om USD dollars mee te nemen in kleine coupures (1-20 USD), aangezien er altijd een tekort is aan kleingeld en winkels veelal coupures van 50 USD en 100 USD weigeren. Travellercheques worden niet aanbevolen, omdat ze moeilijk zijn in te wisselen en er hoge kosten mee gepaard gaan.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Eten en Drinken

In Ecuador is het gemakkelijk om voor weinig geld goed te eten. Drie verschillende regio´s bieden een verrassende reeks aan voedingsmiddelen, zoals exotische vruchten die je nooit eerder hebt gezien, en drie verschillende stijlen van koken. Ondanks deze diversiteit is er weinig variëteit tussen de standaard menu´s van restaurants in deze gebieden. Een gerecht bestaat bijna altijd uit vis, forel of zeebaars, kip of rundvlees geserveerd met rijst en salade. Hoewel de vis of kip gebakken, gekookt of gepaneerd kan zijn, zul je snel genoeg hebben van de monotone keuken, wat betekent dat je op zoek zult gaan naar meer exotisch eten, zoals traditioneel eten van elke regio.

Een populair gerecht is het vleesgerecht Churrasco dat wordt geserveerd met gebakken eieren en frites. Ook Tameles is erg lekker. Dit is gestoomd deeg, gevuld met vlees of kip. Geroosterde cavia is een delicatesse die stamt uit het Inca verleden. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : ca. € 10
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en US dollar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Openingstijden

In Ecuador zijn de winkels over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.00. In de grotere steden hebben de winkels vaak ruimere openingstijden. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 of 18.00 uur geopend en soms op zaterdag van 09.00 tot 13:00.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.

Nuttige adressen

Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Telefoon: 070 346 3753
Email: info@embassyecuador.eu
Website: www.embassyecuador.eu

Honorair Consulaat-Generaal Nederland in Quito
Whymper N27-70 y Orellana
Edificio Sassari
8th. Floor
Tel: 00593 2450 7194
Email: quito@nlconsulate.com

Fooien

Fooien zijn in Ecuador & de Galápagos gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : 3 USD (ca. €2,50) per persoon per dag
Gids : 5 USD (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : 1 USD (ca. € 0,80) per persoon per nacht
Kofferdrager : 1 USD (ca. € 0,80) per persoon per koffer

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de US dollar wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Bevolking

Naar schatting telt Ecuador ruim 16.500.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking woont in de hooglanden (Sierra) en hoewel het Amazonegebied, ook wel de Oriente genoemd, ongeveer 50% van de oppervlakte van Ecuador beslaat, woont hier ongeveer 2% tot 5% van de bevolking. Dit zijn over het algemeen indianen die proberen hun eeuwen oude culturen te behouden.

De bevolkingsgroepen in Ecuador zijn divers. Ongeveer 65 % is mestizo en een kwart is inheems. Een klein gedeelte (ong. 7%) stamt af van de Europeanen en zijn meestal grondbezitters. Tot slot is bijna 3 % van de inwoners afkomstig uit Afrika.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis