NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Landinformatie Ecuador & de Galápagos
Bent u van plan een mooie reis naar Ecuador & de Galápagos te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van China naar Beste reistijd Ecuador & de Galápagos.
battery_charging_full Elektriciteit
Het voltage is in Ecuador is 110/120 V. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Ecuador. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.
restaurant Eten en Drinken
In Ecuador is het gemakkelijk om voor weinig geld goed te eten. Drie verschillende regio´s bieden een verrassende reeks aan voedingsmiddelen, zoals exotische vruchten die je nooit eerder hebt gezien, en drie verschillende stijlen van koken. Ondanks deze diversiteit is er weinig variëteit tussen de standaard menu´s van restaurants in deze gebieden. Een gerecht bestaat bijna altijd uit vis, forel of zeebaars, kip of rundvlees geserveerd met rijst en salade. Hoewel de vis of kip gebakken, gekookt of gepaneerd kan zijn, zul je snel genoeg hebben van de monotone keuken, wat betekent dat je op zoek zult gaan naar meer exotisch eten, zoals traditioneel eten van elke regio.

Een populair gerecht is het vleesgerecht Churrasco dat wordt geserveerd met gebakken eieren en frites. Ook Tameles is erg lekker. Dit is gestoomd deeg, gevuld met vlees of kip. Geroosterde cavia is een delicatesse die stamt uit het Inca verleden. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan, maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw drankjes zit.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : ca. € 10
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en US dollar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Ecuador is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van de USD bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.


Indicatie fooien
Chauffeur : ca. USD (ca. €2,50) per persoon per dag
Gids : ca. 5 USD (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 1 USD (ca. € 0,80) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 1 USD (ca. € 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de USD wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
camera_alt Fotograferen
Ecuador is een prachtig land waar veel mooie foto’s gemaakt kunnen worden. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen en kinderen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd wel eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal moeilijk tot niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse Dollar (USD). Ook zijn er Ecuadoriaanse munten van 1, 5, 10, 25 en 50 in omloop die dezelfde vorm, grootte en kleur hebben als de Amerikaanse munten. Het enige verschil is de beroemde Ecuadoriaanse gezichten in plaats van de Amerikaanse presidenten. Beide munten worden gebruikt in Ecuador. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Pinnen met uw bankpas in Ecuador, voorzien van een Maestro- of Cirrus logo is mogelijk. In alle grote steden in Ecuador kunt u op verschillende plekken pinnen en ook de kleinere steden hebben steeds vaker een pinautomaat, maar zijn nog vaak buiten gebruik. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om te pinnen en/of met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash, zeker in afgelegen gebieden hebt u contant geld nodig. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Op de Galápagos Eilanden zijn er geldautomaten op de eilanden Santa Cruz en San Cristóbal. Het dagelijkse limiet dat u op kunt nemen is echter laag en er kunnen storingen voorkomen. Het is dus aan te raden om niet alleen op uw creditcard of pinpas te vertrouwen tijdens een bezoek aan de Galápagos Eilanden. Een combinatie van geld en kaarten is het beste. Het is aan te raden om USD dollars mee te nemen in kleine coupures (1-20 USD), aangezien er altijd een tekort is aan kleingeld en winkels veelal coupures van 50 USD en 100 USD weigeren. Travellercheques worden niet aanbevolen, omdat ze moeilijk zijn in te wisselen en er hoge kosten mee gepaard gaan.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen. In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Voor Ecuador worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen. Een internationaal certificaat dat bevestigt dat u een gele koorts vaccinatie heeft gehad is verplicht als u reist vanuit Brazilië, Angola, de Democratische Republiek Congo of Oeganda. Deze vaccinatie dient ten minste 10 dagen voor de reis naar Ecuador te zijn toegediend om problemen bij de immigratie bij aankomst in Ecuador te voorkomen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

In Ecuador en de Galápagos bent u als reiziger verplicht om een zorgverzekering te hebben. Neem daarom uw zorgpas of een officiële brief mee. Hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op de luchthaven.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Uw koffer inpakken voor Ecuador kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Naast een tropisch klimaat met hoge temperaturen kan het ook afkoelen in de hoger gelegen gebieden. Ecuador ligt op de evenaar maar in het Andesgebergte kan het zowel overdag als ’s avonds koud zijn. Vooral op de hellingen van de Chimborazo en de Cotopaxi kan het koud zijn en kan er sneeuw liggen. Op sommige dagen kunt u wel vier seizoenen ervaren, neem daarom kleding mee voor ieder weertype. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich makkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken wanneer u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Vergeet uiteraard niet om uw slippers en zwemkleding mee te nemen! Een poncho of een lichte regenkleding zijn handig voor de flinke regenbuien die kunnen vallen. Goede wandelschoenen zijn in Ecuador geen overbodige luxe.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Telefoon: 070 346 3753
Email: info@embassyecuador.eu
Website: www.embassyecuador.eu

Honorair Consulaat-Generaal Nederland in Quito
Whymper N27-70 y Orellana
Edificio Sassari
8th. Floor
Tel: 00593 2450 7194
Email: quito@nlconsulate.com
schedule Openingstijden
In Ecuador zijn de winkels over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.00. In de grotere steden hebben de winkels vaak ruimere openingstijden. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 of 18.00 uur geopend en soms op zaterdag van 09.00 tot 13:00.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Ecuador, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Ecuador bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u langer dan 90 dagen in Ecuador blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Ecuador.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Ecuador niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd 6 uur vroeger. Tijdens de zomertijd is het op de Galápagos 8 uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd 7 uur vroeger.
language Taal
De Spaanse taal is de eerste taal van Ecuador. In het hoogland wonen veel indianen die tweetalig zijn en bij voorkeur Quechua spreken. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Ecuador gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Ecuador & de Galápagos. (opent in een nieuw venster)