Bogotá
Cocora-vallei
Koffiedriehoek
Palomino
Cartagena
Tayrona Nationaal Park
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Colombia

Bevolking

Colombia heeft ongeveer 48.650.000 inwoners. De meeste mensen wonen in het Andesgebied en het Caraïbisch kustgebied. Ongeveer 49% van de Colombianen woont in de steden.
De bevolking van Colombia is net zo gevarieerd als het landschap. De meeste burgers stammen af van drie etnische groepen: indianen van de inheemse stammen (3,4%), Afrikanen die naar Colombia zijn gebracht om als slaven te werken (10,6%), en Europese voornamelijk met Spaans en Portugees afkomst (84,2%). Deze rijke culturele mix maakt het eten, de muziek, de dans en de kunst van het land divers en uniek.

Eten en drinken

Colombiaanse keuken is zeer divers en varieert afhankelijk van de verschillende regio's van Colombia. In sommige gebieden vindt u specialiteiten zoals geroosterde mieren of cavia's, terwijl in andere gebieden Colombianen deze gerechten niet een aanraken.

Colombia is geen paradijs voor vegetariërs, omdat het Colombiaanse dieet veel vlees bevat. In de kustgebieden vindt u een goede variëteit aan vis, kreeft en zeevruchten vaak bereid met een saus gemaakt van kokosmelk. Het aanbod van vers fruit is overweldigend en van veel vruchten heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Over het algemeen is het ontbijt vrij belangrijk in Colombia en bestaat het uit vruchtensap, koffie of warme chocolademelk, fruit, eieren en brood. De lunch wordt geserveerd tussen 12.00 en 14.00 uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag - althans op het platteland. Een traditionele maaltijd bestaat uit een soep, een hoofdgerecht, een drankje en soms een dessert dat over het algemeen heel zoet is. Het diner is meer een snack. In de grote steden wordt er wel een uitgebreider diner geserveerd, vaak rond 19.00 uur of 20.00 uur

Geografie

Colombia wordt de "toegangspoort tot Zuid-Amerika" genoemd omdat het in het noordwestelijke deel van het continent ligt waar Zuid-Amerika verbinding heeft met Midden- en Noord-Amerika. Het is het vijfde grootste land in Latijns-Amerika en de thuisbasis van 's werelds op één na grootste bevolking van Spaanssprekende mensen

Colombia is een land van uitersten. In midden van het land vindt u torenhoge, de met sneeuw bedekte vulkanen en bergen van de Andes. Tropische stranden langs de noord en west. Er zijn woestijnen in het noorden en uitgestrekte graslanden, Los Llanos genaamd, in het oosten.

Dichte bossen bedekken het Amazonegebied van Colombia, dat bijna de hele zuidelijke helft van het land beslaat. In het noordwesten van Colombia strekt een warm, nat, met jungle gevuld gebied genaamd de Chocó dat zich uit tot over de grens met Panama.

Dankzij de geografie van Colombia heeft het een van de hoogste niveaus van biodiversiteit ter wereld!

Geschiedenis

Archeologen denken dat de eerste mensen die aankwamen in Colombia ongeveer 20.000 jaar geleden aankwamen. Ongeveer 8000 jaar later groeiden de groep in de Magdalena-vallei in het westelijke deel van het land uit tot een beschaving genaamd de Chibcha. Uit de Chibcha ontstond de Musica, een geavanceerde cultuur die door A.D. 700 de dominante macht werd in Colombia.

Spaanse ontdekkingsreizigers arriveerden in 1500 in Colombia, maar hadden pas in 1525 een nederzetting. Deze kolonisten waren geobsedeerd met het vinden van goud en andere kostbaarheden en in 1538 hebben ze de Musica veroverd en al hun goud en juwelen gestolen. Colombia bleef bijna 250 jaar onder Spaanse heerschappij.
Tegen het einde van de 18e eeuw was de Colombiaanse bevolking in opstand tegen het Spaanse gezag. In 1811 verklaarde de stad Cartagena de onafhankelijkheid en spoedig volgde Bogotá. Spaanse soldaten probeerden in 1815 de controle terug te krijgen, maar de Colombiaanse troepen onder leiding van de beroemde Venezolaanse generaal Simón Bolívar versloegen de Spanjaarden in 1819.

Na de onafhankelijkheid van Spanje werd Colombia onderdeel van New Granada. Dit land viel in 1835 uit elkaar, en Colombia werd een afzonderlijke natie. Al snel braken er gevechten uit tussen de politieke fracties over wie het land zou leiden. Sindsdien heeft Colombia verschillende burgeroorlogen en relatief weinig tijden van vrede gehad. Inmiddels gaat het steeds beter met het land. President Juan Manuel Santos kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede 'Voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde'.

Klimaat

Van warm tot ijskoud, Colombia is bevoorrecht met alle bekende klimaatzones, waardoor het land een bestemming is met een grote verscheidenheid aan landschappen

80% van het land heeft warm en zonnige weer, met een gemiddelde temperatuur van meer dan 24 °C. U vindt gematigde en koude klimaten in steden zoals Medellín of Bogotá. Een groot deel van het westelijke deel van Colombia wordt bedekt door het Andesgebergte, waar elke toename van een hoogte van 1000 meter een geschatte temperatuurafname van 6 graden betekend. Met andere woorden, zeer hete temperaturen op zeeniveau worden lager naarmate u hoger komt.

Colombianen zullen het klimaat van hun land op drie manieren beschrijven: warm, gematigd en koud. De hete zone (tierra caliente) is van zeeniveau tot 900 meter; de gematigde zone (tierra templada) ligt tussen 900 en 1.980 meter; en de koude zone (tierra fría) is van 1.980 tot ongeveer 3.500 meter. Daarboven strekken páramos (heidevelden) en met sneeuw bedekte gebieden zich uit tot ongeveer 4.500 meter.

Vanwege Colombia's nabijheid tot de evenaar, blijven de tempraturen het gehele jaar door vrijwel gelijk. Echter heeft Colombia wel te maken met een regenseizoen . Het regenseizoen is van april tot mei en van oktober tot november en het droge seizoen is meestal van december tot januari en van juli tot augustus, hoewel dit aanzienlijk kan variëren per gebied. Colombia wordt sterk beïnvloed door de klimaatverschijnselen El Niño en La Niña. El Niño brengt warmer, droger weer en La Niña brengt kouder, natter weer.

Religie

Vijfennegentig procent van de mensen beschouwen zichzelf als leden van de rooms-katholieke kerk en hechten veel waarde aan katholieke rituelen. Meer dan 85 procent van de katholieken in steden gaat regelmatig naar de mis.

Mensen in plattelandsgebieden zijn meer gelovig dan in de steden, maar hun katholicisme is anders dan dat van de stedelijke boven- en middenklasse. Op het platteland zijn katholieke praktijken en overtuigingen gecombineerd met de inheemse, Afrikaanse en zestiende-eeuwse Spaanse gebruiken. Mensen bidden tot een heilige, die wordt beschouwd als meer toegankelijk dan God. Landelijke dorpen hebben een heilige die elk jaar wordt vereerd met een feest. Sporen van landelijke volksreligie zijn ook te vinden in stedelijke gemeenschappen van lagere klassen, voornamelijk bij de plattelandsmigranten.

Taal

Het overgrote merendeel van de bevolking spreekt Spaans, in het kustgebied Caraïbisch-Spaans. De Spaanse taal die in Colombia wordt gesproken, wordt gekenmerkt door een bijna muzikale intonatie en duidelijke uitspraak.

Naast het Spaans zijn er verschillende andere talen die door de Colombianen worden gesproken. 65 van deze kleinere talen zijn van Inheemse stammen. De 65 Inheemse talen die in Colombia worden gesproken, kunnen worden gegroepeerd in 12 taalfamilies, waaronder Arawakan, Cariban, Tupian en Quechuan.

Veiligheid

Er was een tijd dat weinig reizigers Colombia bezochten, toen het land synoniem was met drugsbaronnen, toen het enige Engels dat je op straat hoorde werd gesproken door Amerikaanse mariniers. Dat Colombia - een land van conflicten en kartels - is grotendeels verdwenen, vervangen door een verjongde hoofdstad Bogotá en een veerkrachtige cultuur die weigert te worden verzand door de donkere dagen. Het hedendaagse Colombia is veel meer dan het lelijke Escobar-erfgoed of de beroemde Andes-koffie - hoewel een u zeker een kop heerlijk koffie zal drinken tijdens uw reis. Stereotypen moeten worden weggevaagd alvorens een bezoek te brengen aan dit Zuid-Amerikaanse land met een spectaculair landschap.

Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief die over sommige gebieden de controle hebben. Deze gebieden zijn voornamelijk de meer afgelegen landelijke gebieden en diep in de jungle van Colombia. Deze gebieden zijn niet interessant voor toeristen en wij komen hier daarom ook niet tijdens onze reizen.

Voor meer informatie kunt terecht bij het ministerie van buitenlandse zaken

Fooien

Fooien zijn in Colombia gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer €1,50 per kamer per nacht (omgerekend ca. 5180 Peso p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer €1,50 per kamer per nacht (omgerekend ca. 5180 Peso p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,50 per keer (omgerekend ca. 8630 Peso p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 13800 Peso p.p., afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

In restaurants of bars wordt automatisch tien procent van het bedrag toegevoegd aan de rekening. Alleen als de bediening erg goed was kunt u hier nog een fooi bovenop geven.

Ambassade en Consulaat

Ambassade van de Republiek Colombia
Groot Hertoginnelaan 14
2517EG 's-Gravenhage
Tel: 070-3614545
E-mail: elahaya@cancilleria.gov.co
paisesbajos.embajada.gov.co

Consulaat-Generaal van de Republiek Colombia
Herengracht 444-II
1017BZ Amsterdam
Tel: 020-3050111
E-mail: info@concolamsterdam.nl

Geldzaken

De valuta in Colombia is de peso (COP). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim van tevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Colombia worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A aanbevolen. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Ook kan in sommige gebieden gele koorts voorkomen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.
Kraanwater is alleen veilig om te drinken in Bogota. Andere hoofdsteden hebben een zeer goede watervoorziening, dit water is echter niet geschikt om te drinken of mee te koken. Het is daarom raadzaam om gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend tussen 9.00 uur en 7.00 uur of 8.00 uur 's avonds. Op weekdagen en tussen 09.00 en 20.00 uur of 9:00 uur op zaterdagen. Sommige supermarkten en restaurants (maar heel weinig andere vestigingen) zijn open op zon- en feestdagen.

Banken zijn alleen geopend van 8.00 of 9.00 uur tot 15.30 uur. In het weekend zijn de meeste banken gesloten of alleen open tot de middag op zaterdag.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Colombia. Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Colombia bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Colombia.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse te worden voldaan en kunt u veelal alleen betalen in de lokale valuta, de peso (COP).

Voltage

De voltage is in Colombia 110 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u onder Praktisch een link naar een website waar u het type stekker voor Colombia kunt checken.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis