NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Colombia
Landinformatie
Landinformatie Colombia
Bent u van plan een mooie reis naar Colombia te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Colombia naar Beste reistijd Colombia.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 110 V en de frequentie is 60 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Colombia. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.
restaurant Eten en Drinken
De Colombiaanse keuken is zeer divers en varieert afhankelijk van de verschillende regio's van Colombia. In sommige gebieden vindt u specialiteiten zoals geroosterde mieren of cavia's, terwijl in andere gebieden Colombianen deze gerechten niet eten.

Colombia is geen paradijs voor vegetariërs, omdat het Colombiaanse dieet veel vlees bevat. In de kustgebieden vindt u een goede variëteit aan vis, kreeft en zeevruchten vaak bereid met een saus gemaakt van kokosmelk. Het aanbod van vers fruit is overweldigend en van veel vruchten heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Over het algemeen is het ontbijt vrij belangrijk in Colombia en bestaat het uit vruchtensap, koffie of warme chocolademelk, fruit, eieren en brood. De lunch wordt geserveerd tussen 12.00 en 14.00 uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag - althans op het platteland. Een traditionele maaltijd bestaat uit een soep, een hoofdgerecht, een drankje en soms een dessert dat over het algemeen heel zoet is. Het diner is meer een snack. In de grote steden wordt er wel een uitgebreider diner geserveerd, vaak rond 19.00 uur of 20.00 uur. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 4
Diner : tussen de € 8 en € 12
Flesje water : in de winkel € 0,50 /hotel € 1
Flesje fris : ca. €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier(lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Colombiaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Fooien zijn in Colombia gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : 8630 pesos (ca. € 2,50) per persoon per keer
Gids : 13800 pesos (ca. € 4, 00) per persoon per dag
Kamermeisje : 5180 pesos (ca. € 1,50) per persoon per nacht
Kofferdrager : 5180 pesos (ca. € 1,50) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Colombiaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. Deze bent u niet verplicht te betalen. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.
camera_alt Fotograferen
Colombia is een prachtig land met diverse landschappen en verschillende bevolkingsgroepen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Over het algemeen vinden Colombianen het niet erg om op de foto te gaan. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. De Kogi en Sierra indianen in het noorden van Colombia zijn een stuk schuwer en stellen foto’s niet altijd op prijs. Hou hier rekening mee. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De valuta in Colombia is de peso (COP). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Colombia worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A aanbevolen. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door shirts met lange mouwen en lange broeken te dragen. Een insectenwereldmiddel met DEET is aan te raden. Ook kan in sommige gebieden gele koorts voorkomen.

Kraanwater is alleen veilig om te drinken in Bogota. Andere hoofdsteden hebben een zeer goede watervoorziening, dit water is echter niet geschikt om te drinken of mee te koken. Het is daarom raadzaam om gezuiverd water in flessen te kopen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Uw koffer inpakken voor Colombia kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte regenwouden tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Colombia reist wat voor weer u heeft. Vaak komt u eerst aan in Bogotá waar het het zowel warm als koud kan zijn en eenmaal in het noorden is het tropisch warm. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Vergeet uiteraard niet om uw slippers en zwemkleding mee te nemen! Een poncho of een lichte regenkleding zijn handig voor de flinke regenbuien die kunnen vallen. Goede wandelschoenen zijn in Colombia geen overbodige luxe.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van de Republiek Colombia
Groot Hertoginnelaan 14
2517EG 's-Gravenhage
Tel: 070 361 4545
E-mail: elahaya@cancilleria.gov.co
Website: paisesbajos.embajada.gov.co

Consulaat-Generaal van de Republiek Colombia
Herengracht 444-II
1017BZ Amsterdam
Tel: 020 305 0111
E-mail: info@concolamsterdam.nl

Ambassade van Nederland in Bogotá
Carrera 13 No. 93-40
Piso 5, Bogotá
Tel: 0057 163 842 00
Fax: 0057 162 330 20
E-mail: bog@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend tussen 9.00 uur en 19:00 uur of 20:00 uur. Op weekdagen en tussen 09.00 en 20.00 uur op zaterdagen. Sommige supermarkten en restaurants (maar heel weinig andere vestigingen) zijn open op zon- en feestdagen.

Banken zijn alleen geopend van 8.00 of 9.00 uur tot 15.30 uur. In het weekend zijn de meeste banken gesloten of alleen open tot de middag op zaterdag.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Colombia, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Colombia bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Colombia blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Colombia.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Colombia niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.
error_outline Veiligheid
Er was een tijd dat weinig reizigers Colombia bezochten, toen het land synoniem was met drugsbaronnen, toen het enige Engels dat je op straat hoorde werd gesproken door Amerikaanse mariniers. Dat Colombia - een land van conflicten en kartels - is grotendeels verdwenen, vervangen door een verjongde hoofdstad Bogotá en een veerkrachtige cultuur die weigert te worden verzand door de donkere dagen. Het hedendaagse Colombia is veel meer dan het lelijke Escobar-erfgoed of de beroemde Andes-koffie - hoewel een u zeker een kop heerlijk koffie zal drinken tijdens uw reis. Stereotypen moeten worden weggevaagd alvorens een bezoek te brengen aan dit Zuid-Amerikaanse land met een spectaculair landschap.

Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief die over sommige gebieden de controle hebben. Deze gebieden zijn voornamelijk de meer afgelegen landelijke gebieden en diep in de jungle van Colombia. Deze gebieden zijn niet interessant voor toeristen en wij komen hier daarom ook niet tijdens onze reizen.

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Colombia. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)
language Taal
Het overgrote merendeel van de bevolking spreekt Spaans, in het kustgebied Caraïbisch-Spaans. De Spaanse taal die in Colombia wordt gesproken, wordt gekenmerkt door een bijna muzikale intonatie en duidelijke uitspraak.

Naast het Spaans zijn er verschillende andere talen die door de Colombianen worden gesproken. 65 van deze kleinere talen zijn van Inheemse stammen. De 65 Inheemse talen die in Colombia worden gesproken, kunnen worden gegroepeerd in 12 taalfamilies, waaronder Arawakan, Cariban, Tupian en Quechuan.