Bogotá
Cocora-vallei
Koffiedriehoek
Palomino
Cartagena
Tayrona Nationaal Park
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Colombia

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Colombia worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A aanbevolen. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door shirts met lange mouwen en lange broeken te dragen. Een insectenwereldmiddel met DEET is aan te raden. Ook kan in sommige gebieden gele koorts voorkomen.

Kraanwater is alleen veilig om te drinken in Bogota. Andere hoofdsteden hebben een zeer goede watervoorziening, dit water is echter niet geschikt om te drinken of mee te koken. Het is daarom raadzaam om gezuiverd water in flessen te kopen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Veiligheid

Er was een tijd dat weinig reizigers Colombia bezochten, toen het land synoniem was met drugsbaronnen, toen het enige Engels dat je op straat hoorde werd gesproken door Amerikaanse mariniers. Dat Colombia - een land van conflicten en kartels - is grotendeels verdwenen, vervangen door een verjongde hoofdstad Bogotá en een veerkrachtige cultuur die weigert te worden verzand door de donkere dagen. Het hedendaagse Colombia is veel meer dan het lelijke Escobar-erfgoed of de beroemde Andes-koffie - hoewel een u zeker een kop heerlijk koffie zal drinken tijdens uw reis. Stereotypen moeten worden weggevaagd alvorens een bezoek te brengen aan dit Zuid-Amerikaanse land met een spectaculair landschap.

Hoewel de guerrillabeweging FARC is gedemobiliseerd, zijn nog steeds verschillende gewapende groepen actief die over sommige gebieden de controle hebben. Deze gebieden zijn voornamelijk de meer afgelegen landelijke gebieden en diep in de jungle van Colombia. Deze gebieden zijn niet interessant voor toeristen en wij komen hier daarom ook niet tijdens onze reizen.

Voor meer informatie kunt terecht bij het ministerie van buitenlandse zaken

Beste Reistijd

Van warm tot ijskoud, Colombia is bevoorrecht met alle bekende klimaatzones, waardoor het land een bestemming is met een grote verscheidenheid aan landschappen

80% van het land heeft warm en zonnige weer, met een gemiddelde temperatuur van meer dan 24 °C. U vindt gematigde en koude klimaten in steden zoals Medellín of Bogotá. Een groot deel van het westelijke deel van Colombia wordt bedekt door het Andesgebergte, waar elke toename van een hoogte van 1000 meter een geschatte temperatuurafname van 6 graden betekend. Met andere woorden, zeer hete temperaturen op zeeniveau worden lager naarmate u hoger komt.

Colombianen zullen het klimaat van hun land op drie manieren beschrijven: warm, gematigd en koud. De hete zone (tierra caliente) is van zeeniveau tot 900 meter; de gematigde zone (tierra templada) ligt tussen 900 en 1.980 meter; en de koude zone (tierra fría) is van 1.980 tot ongeveer 3.500 meter. Daarboven strekken páramos (heidevelden) en met sneeuw bedekte gebieden zich uit tot ongeveer 4.500 meter.

Vanwege Colombia's nabijheid tot de evenaar, blijven de temperaturen het gehele jaar door vrijwel gelijk. Echter heeft Colombia wel te maken met een regenseizoen. Het regenseizoen is van april tot mei en van oktober tot november. Het droge seizoen is meestal van december tot januari en van juli tot augustus, hoewel dit aanzienlijk kan variëren per gebied. Colombia wordt sterk beïnvloed door de klimaatverschijnselen El Niño en La Niña. El Niño brengt warmer, droger weer en La Niña brengt kouder, natter weer.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend tussen 9.00 uur en 19:00 uur of 20:00 uur. Op weekdagen en tussen 09.00 en 20.00 uur op zaterdagen. Sommige supermarkten en restaurants (maar heel weinig andere vestigingen) zijn open op zon- en feestdagen.

Banken zijn alleen geopend van 8.00 of 9.00 uur tot 15.30 uur. In het weekend zijn de meeste banken gesloten of alleen open tot de middag op zaterdag.

Eten en Drinken

De Colombiaanse keuken is zeer divers en varieert afhankelijk van de verschillende regio's van Colombia. In sommige gebieden vindt u specialiteiten zoals geroosterde mieren of cavia's, terwijl in andere gebieden Colombianen deze gerechten niet eten.

Colombia is geen paradijs voor vegetariërs, omdat het Colombiaanse dieet veel vlees bevat. In de kustgebieden vindt u een goede variëteit aan vis, kreeft en zeevruchten vaak bereid met een saus gemaakt van kokosmelk. Het aanbod van vers fruit is overweldigend en van veel vruchten heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Over het algemeen is het ontbijt vrij belangrijk in Colombia en bestaat het uit vruchtensap, koffie of warme chocolademelk, fruit, eieren en brood. De lunch wordt geserveerd tussen 12.00 en 14.00 uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag - althans op het platteland. Een traditionele maaltijd bestaat uit een soep, een hoofdgerecht, een drankje en soms een dessert dat over het algemeen heel zoet is. Het diner is meer een snack. In de grote steden wordt er wel een uitgebreider diner geserveerd, vaak rond 19.00 uur of 20.00 uur. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 4
Diner : tussen de € 8 en € 12
Flesje water : in de winkel € 0,50 /hotel € 1
Flesje fris : ca. €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier(lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Colombiaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Colombia kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte regenwouden tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Colombia reist wat voor weer u heeft. Vaak komt u eerst aan in Bogotá waar het het zowel warm als koud kan zijn en eenmaal in het noorden is het tropisch warm. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Vergeet uiteraard niet om uw slippers en zwemkleding mee te nemen! Een poncho of een lichte regenkleding zijn handig voor de flinke regenbuien die kunnen vallen. Goede wandelschoenen zijn in Colombia geen overbodige luxe.

Taal

Het overgrote merendeel van de bevolking spreekt Spaans, in het kustgebied Caraïbisch-Spaans. De Spaanse taal die in Colombia wordt gesproken, wordt gekenmerkt door een bijna muzikale intonatie en duidelijke uitspraak.

Naast het Spaans zijn er verschillende andere talen die door de Colombianen worden gesproken. 65 van deze kleinere talen zijn van Inheemse stammen. De 65 Inheemse talen die in Colombia worden gesproken, kunnen worden gegroepeerd in 12 taalfamilies, waaronder Arawakan, Cariban, Tupian en Quechuan.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Colombia niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Colombia
Groot Hertoginnelaan 14
2517EG 's-Gravenhage
Tel: 070 361 4545
E-mail: elahaya@cancilleria.gov.co
Website: paisesbajos.embajada.gov.co

Consulaat-Generaal van de Republiek Colombia
Herengracht 444-II
1017BZ Amsterdam
Tel: 020 305 0111
E-mail: info@concolamsterdam.nl

Ambassade van Nederland in Bogotá
Carrera 13 No. 93-40
Piso 5, Bogotá
Tel: 0057 163 842 00
Fax: 0057 162 330 20
E-mail: bog@minbuza.nl

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

Geografie

Colombia wordt de "toegangspoort tot Zuid-Amerika" genoemd omdat het in het noordwestelijke deel van het continent ligt waar Zuid-Amerika verbinding heeft met Midden- en Noord-Amerika. Het is het vijfde grootste land in Latijns-Amerika en de thuisbasis van 's werelds op één na grootste bevolking van Spaanssprekende mensen

Colombia is een land van uitersten. In midden van het land vindt u torenhoge, de met sneeuw bedekte vulkanen en bergen van de Andes. Tropische stranden vindt u langs het noorden en het westen. Er zijn woestijnen in het noorden en uitgestrekte graslanden, Los Llanos genaamd, in het oosten.

Dichte bossen bedekken het Amazonegebied van Colombia, dat bijna de hele zuidelijke helft van het land beslaat. In het noordwesten van Colombia strekt een warm, nat, met jungle gevuld gebied genaamd de Chocó dat zich uit tot over de grens met Panama.

Dankzij de geografie van Colombia heeft het een van de hoogste niveaus van biodiversiteit ter wereld!

Geldzaken

De valuta in Colombia is de peso (COP). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Creditcards worden bij grotere hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd, maar het is niet gebruikelijk om met uw creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Houdt u er tevens rekening mee dat het voorkomt dat geldautomaten niet werken, of leeg zijn in het weekend en tijdens feestdagen. De kosten voor het pinnen, wil overigens per bank ook nogal eens verschillen.

Banken en officiële wisselkantoren wisselen buitenlandse valuta, travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Elektriciteit

De voltage is in Colombia 110 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Bevolking

Colombia heeft ongeveer 48.650.000 inwoners. De meeste mensen wonen in het Andesgebied en het Caraïbisch kustgebied. Ongeveer 49% van de Colombianen woont in de steden.

De bevolking van Colombia is net zo gevarieerd als het landschap. De meeste burgers stammen af van drie etnische groepen: indianen van de inheemse stammen (3,4%), Afrikanen die naar Colombia zijn gebracht om als slaven te werken (10,6%), en Europese voornamelijk met Spaans en Portugees afkomst (84,2%). Deze rijke culturele mix maakt het eten, de muziek, de dans en de kunst van het land divers en uniek.

Fotograferen

Colombia is een prachtig land met diverse landschappen en verschillende bevolkingsgroepen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Over het algemeen vinden Colombianen het niet erg om op de foto te gaan. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. De Kogi en Sierra indianen in het noorden van Colombia zijn een stuk schuwer en stellen foto’s niet altijd op prijs. Hou hier rekening mee. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Religie

Vijfennegentig procent van de mensen beschouwen zichzelf als leden van de rooms-katholieke kerk en hechten veel waarde aan katholieke rituelen. Meer dan 85 procent van de katholieken in steden gaat regelmatig naar de mis.

Mensen in plattelandsgebieden zijn meer gelovig dan in de steden, maar hun katholicisme is anders dan dat van de stedelijke boven- en middenklasse. Op het platteland zijn katholieke praktijken en overtuigingen gecombineerd met de inheemse, Afrikaanse en zestiende-eeuwse Spaanse gebruiken. Mensen bidden tot een heilige, die wordt beschouwd als meer toegankelijk dan God. Landelijke dorpen hebben een heilige die elk jaar wordt vereerd met een feest. Sporen van landelijke volksreligie zijn ook te vinden in stedelijke gemeenschappen van lagere klassen, voornamelijk bij de plattelandsmigranten.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Colombia, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Colombia bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Als u langer dan 90 dagen in Colombia blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Colombia.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Bogotá.

Reizen met minderjarige kinderen met een andere achternaam

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Fooien

Fooien zijn in Colombia gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : 8630 pesos (ca. € 2,50) per persoon per keer
Gids : 13800 pesos (ca. € 4, 00) per persoon per dag
Kamermeisje : 5180 pesos (ca. € 1,50) per persoon per nacht
Kofferdrager : 5180 pesos (ca. € 1,50) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de Colombiaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. Deze bent u niet verplicht te betalen. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Geschiedenis

Archeologen denken dat de eerste mensen die aankwamen in Colombia ongeveer 20.000 jaar geleden aankwamen. Ongeveer 8000 jaar later groeiden de groep in de Magdalena-vallei in het westelijke deel van het land uit tot een beschaving genaamd de Chibcha. Uit de Chibcha ontstond de Musica, een geavanceerde cultuur die door A.D. 700 de dominante macht werd in Colombia.

Spaanse ontdekkingsreizigers arriveerden in 1500 in Colombia, maar hadden pas in 1525 een nederzetting. Deze kolonisten waren geobsedeerd met het vinden van goud en andere kostbaarheden en in 1538 hebben ze de Musica veroverd en al hun goud en juwelen gestolen. Colombia bleef bijna 250 jaar onder Spaanse heerschappij.

Tegen het einde van de 18e eeuw was de Colombiaanse bevolking in opstand tegen het Spaanse gezag. In 1811 verklaarde de stad Cartagena de onafhankelijkheid en spoedig volgde Bogotá. Spaanse soldaten probeerden in 1815 de controle terug te krijgen, maar de Colombiaanse troepen onder leiding van de beroemde Venezolaanse generaal Simón Bolívar versloegen de Spanjaarden in 1819.

Na de onafhankelijkheid van Spanje werd Colombia onderdeel van New Granada. Dit land viel in 1835 uit elkaar, en Colombia werd een afzonderlijke natie. Al snel braken er gevechten uit tussen de politieke fracties over wie het land zou leiden. Sindsdien heeft Colombia verschillende burgeroorlogen en relatief weinig tijden van vrede gehad. Inmiddels gaat het steeds beter met het land. President Juan Manuel Santos kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede 'Voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde'.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis