Moremi Game Reserve
Varen op de Okavango Delta
Makgadikgadi Pans
Baobab bomen
Chobe NP
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Botswana

Bevolking

Botswana is een zeer dunbevolkt land, het telt 2.000.000 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 3,7 inwoner per vierkante kilometer.

Botswana heeft drie grote bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 80 procent, behoort tot de Tswana. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga en Basarwa.

Eten en drinken

In Botswana wordt vooral veel vlees gegeten, met name rundvlees en wild. De braai (barbecue) is dan ook erg populair in Botswana. In de grote steden zijn veel restaurants te vinden met een internationale keuken maar ook restaurants met gerechten als struisvogel- en krokodillenvlees.

Traditionele gerechten in Botswana zijn, gedroogde wormen uit mopanebomen, Seswaa (rundvlees) met 'pap' gemaakt van zachte maïs of gewoon vlees als biefstuk.

In Botswana is veel minder fruit te vinden dan in de omliggende landen. Dit komt omdat het een vrij droog en zanderig land is. Van oudsher wordt er Chibuku (troebel bier) en Mechema (palmwijn) gedronken.

Geografie

Botswana is een land dat ligt in Afrika en grenst aan Zambia in het noord-oosten, Zimbabwe in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden en Namibië in het westen. Het heeft een total oppervlakte van 581.730 vierkante kilometer en is daarmee circa 14 keer zo groot als Nederland.

Het land bestaat uit negen districten: North-West, Cetnral, North-East, Kgatleng, South-East, Kweneng, Southern, Kgalagadi en Ghanzi. De hoofdstad is Gabarone maar Maun is de toeristische hoofdstad en tevens de toegangspoort naar de parken. Kazungula is een vierlandenpunt en dus een bijzondere plaats. Hier komen Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe samen op de Zambezi rivier.

Het is een land met weinig reliëf en heeft een gemiddelde hoogte van 1.100 meter. Met 1.489 meter is Tsodillo Hills het hoogste punt van het land en het laagste punt is 513 meter. De Kalahari Desert bepaald voor een groot deel het landschap. Verder bestaat het landschap van Botswana uit vooral grasland en savanne.

Geschiedenis

In 1837 werd Botswana, toen Bechoeanaland, beschermd door de Afrikaners. Afrikaners waren blanke Afrikaanstalige inwoners van Zuid-Afrika. in 1885 werd Botswana een Brits protectoraat. Vanaf 1960 werd de Botswana Peoples Party opgericht en in 1961 kreeg het land zelfbestuur. Dat zorgde in 1962 voor de oprichting van verschillende Botswaanse partijen. Een democratische partij wint in 1965 de verkiezingen waarop de partijleider Seretse Khama premier wordt.

Op 30 september 1966 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en wordt Seretse Khama de eerste president. Hiermee wordt de naam van het land officieel gewijzigd in Botswana. Met de afschaffing van het ambt van premier werd Botswana een parlementaire democratie. Vanaf 2008 volgt de zoon van Seretse Khama de voormalige president op.

Klimaat

De seizoenen van Botswana zijn precies tegenovergesteld aan die van Nederland omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt. Samen met Namibië behoort Botswana tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. Ondanks het subtropische klimaat is het er toch erg droog. De regen (pula) is zo schaars dat de geldeenheid ernaar is genoemd.

Botswana is het hele jaar goed te bezoeken. Mei tot en met september zijn in principe de beste maanden maar juli tot en met oktober zijn de beste maanden voor een safari. Het is dan warm en veel dieren laten zich zien om water te drinken. In deze periode is het overdag vaak droog en zonnig maar kan het in de nacht afkoelen. Eind november tot en met april is het regenseizoen en lopen de temperaturen op tot 35 graden in Botswana. In de nacht koelt het wel af tot circa 20 graden.

In de maanden juni en augustus is de beste periode om groot wild te spotten in grote parken. De temperatuur ligt dan tussen de 20 en 26 graden. Augustus, september en oktober zijn goede maanden om grote kuddes te zien. In oktober erg warm worden, met temperaturen tot wel 40 graden. Deze periode is geen goede reistijd om de Kalahari te bezoeken. Wel zijn er minder muggen in deze periode en is de Okavango delta op zijn grootst.

Religie

In Botswana is 70 procent van de bevolking christelijk. In deze godsdienst komen veel elementen uit traditionele godsdiensten terug zoals voorouderverering. De meerderheid sluit zich aan bij het methodisme of is lid van de United Congregational Church of Southern Africa. Er zijn ook nog kleine kerken zoals de Nederlandse Hervormde Kerk van Botswana. De overige bevolking is animist.

Taal

Engels is een belangrijke taal en tevens de officiële taal van Botswana. Daarnaast worden er vele andere talen gesproken zoals Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Fooien

Fooien zijn in Botswana zijn gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,70 per kamer per nacht (omgerekend ca. 10 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 5 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 50 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ambassade

Ambassade van de Republiek Botswana
Avenue de Tervuren 169
1150 Brussel
Tel: 0322-7391120
Fax: 0322-7356318

Consultaat van de Republiek Botswana
Keizersgracht 310
1016 EX Amsterdam
Tel: 020-4208844

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP), dit is onderverdeed in 100 Thebe (centen). Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50. Een euro is ongeveer 11 BWP waard.

Het is alleen in de grote steden mogelijk om te pinnen met een bankpas met Visa logo. Bankpassen met Maestro logo worden beperkt geaccepteerd. Visacard en Mastercard worden doorgaans geaccepteerd bij winkels en restaurants.

De BWP is in Nederland niette verkrijgen, zelfs in buurlanden als Zuid-Afrika is het zeer moeilijk om hieraan te komen. Dollars of Euro's kunnen ter plaatse gewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Probeer voor kleingeld te zorgen bij het wisselen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Botswana worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Een Gele koorts vaccinatie is verplicht als u vanuit een gebied komt waar Gele koorts voorkomt. Het is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Botswana binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

In Botswana zijn de winkels in de grote steden doorgaans geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting.

Reisdocumenten

Als toerist met Nederlandse nationaliteit is het toegestaan om maximaal 90 dagen in Botswana te verblijven zonder visum. Wel dient uw paspoort na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Wanneer u met kinderen reist willen wij u ook adviseren om een uittreksel van het geboorteregister van uw kinderen mee te nemen. Ter preventie van kinderhandel wordt om deze papieren gevraagd.

Tijdsverschil

Botswana kent geen verschil in wintertijd en zomertijd. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil met Botswana 1 uur.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars of met Botswaanse Pula.

Voltage

Het voltage is in Botswana 220/240 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Botswana kunt checken. Het is handig om een universele stekker mee te nemen.

Stroomstoringen komen in Botswana niet vaak voor. Het kan wel handig zijn een zaklamp mee te nemen mocht de stroom toch uitvallen tijdens uw reis.

Reizen met kinderen in Botswana

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Botswana heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijk onderdeel van deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kind(eren).

Voor reizigers die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat er een geboorteakte aangevraagd moet worden. Dit gaat op zich vrij gemakkelijk, maar dit moet wel gebeuren in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Voor kinderen van gescheiden ouders: je moet als enige ouder wanneer je met je kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis