Rondreizen Botswana

Moremi NP
Varen op de Okavango Delta
Makgadikgadi Pans
Baobab bomen
Chobe NP
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Botswana

Bevolking

Botswana is een zeer dunbevolkt land, het telt 2.000.000 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 3,7 inwoner per vierkante kilometer.

Botswana heeft drie grote bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 80 procent, behoort tot de Tswana. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga en Basarwa.

Eten en drinken

In Botswana wordt vooral veel vlees gegeten, met name rundvlees en wild. De braai (barbecue) is dan ook erg populair in Botswana. In de grote steden zijn veel restaurants te vinden met een internationale keuken maar ook restaurants met gerechten als struisvogel- en krokodillenvlees.

Traditionele gerechten in Botswana zijn, gedroogde wormen uit mopanebomen, Seswaa (rundvlees) met 'pap' gemaakt van zachte maïs of gewoon vlees als biefstuk.

In Botswana is veel minder fruit te vinden dan in de omliggende landen. Dit komt omdat het een vrij droog en zanderig land is. Van oudsher wordt er Chibuku (troebel bier) en Mechema (palmwijn) gedronken.

Geografie

Botswana is een land dat ligt in Afrika en grenst aan Zambia in het noord-oosten, Zimbabwe in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden en Namibië in het westen. Het heeft een total oppervlakte van 581.730 vierkante kilometer en is daarmee circa 14 keer zo groot als Nederland.

Het land bestaat uit negen districten: North-West, Cetnral, North-East, Kgatleng, South-East, Kweneng, Southern, Kgalagadi en Ghanzi. De hoofdstad is Gabarone maar Maun is de toeristische hoofdstad en tevens de toegangspoort naar de parken. Kazungula is een vierlandenpunt en dus een bijzondere plaats. Hier komen Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe samen op de Zambezi rivier.

Het is een land met weinig reliëf en heeft een gemiddelde hoogte van 1.100 meter. Met 1.489 meter is Tsodillo Hills het hoogste punt van het land en het laagste punt is 513 meter. De Kalahari Desert bepaald voor een groot deel het landschap. Verder bestaat het landschap van Botswana uit vooral grasland en savanne.

Geschiedenis

In 1837 werd Botswana, toen Bechoeanaland, beschermd door de Afrikaners. Afrikaners waren blanke Afrikaanstalige inwoners van Zuid-Afrika. in 1885 werd Botswana een Brits protectoraat. Vanaf 1960 werd de Botswana Peoples Party opgericht en in 1961 kreeg het land zelfbestuur. Dat zorgde in 1962 voor de oprichting van verschillende Botswaanse partijen. Een democratische partij wint in 1965 de verkiezingen waarop de partijleider Seretse Khama premier wordt.

Op 30 september 1966 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en wordt Seretse Khama de eerste president. Hiermee wordt de naam van het land officieel gewijzigd in Botswana. Met de afschaffing van het ambt van premier werd Botswana een parlementaire democratie. Vanaf 2008 volgt de zoon van Seretse Khama de voormalige president op.

Klimaat

De seizoenen van Botswana zijn precies tegenovergesteld aan die van Nederland omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt. Samen met Namibië behoort Botswana tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. Ondanks het subtropische klimaat is het er toch erg droog. De regen (pula) is zo schaars dat de geldeenheid ernaar is genoemd.

De meeste regen valt in de zomermaanden van november tot en met maart. In de winter, juni tot en met augustus, kunnen er flinke temperatuursverschillen plaatsvinden tussen dag en nacht. in april/ mei en september/ oktober zijn deze verschillen veel kleiner.

De beste reistijd zijn de maanden mei tot en met september. Dit zijn de minst hete en meest droge maanden.

Religie

In Botswana is 70 procent van de bevolking christelijk. In deze godsdienst komen veel elementen uit traditionele godsdiensten terug zoals voorouderverering. De meerderheid sluit zich aan bij het methodisme of is lid van de United Congregational Church of Southern Africa. Er zijn ook nog kleine kerken zoals de Nederlandse Hervormde Kerk van Botswana. De overige bevolking is animist.

Taal

Engels is een belangrijke taal en tevens de officiële taal van Botswana. Daarnaast worden er vele andere talen gesproken zoals Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Ambassade

Ambassade van de Republiek Botswana
Avenue de Tervuren 169
1150 Brussel
Tel: 0322-7391120
Fax: 0322-7356318

Consultaat van de Republiek Botswana
Keizersgracht 310
1016 EX Amsterdam
Tel: 020-4208844

Fooien

Lonen in Botswana zijn vaak laag en vooral rangers en andere werkende in het toerisme zijn voor een groot deel afhankelijk van de fooi die ze krijgen. De richtlijn voor restaurants is ongeveer 10%. Voor personeel in hotels en lodges is de richtlijn 2 - 5 Pula en voor gidsen en rangers kunt u tussen de 25 en 45 Pula aanhouden.

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP), dit is onderverdeed in 100 Thebe (centen). Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50. Een euro is ongeveer 11 BWP waard.

Het is alleen in de grote steden mogelijk om te pinnen met een bankpas met Visa logo. Bankpassen met Maestro logo worden beperkt geaccepteerd. Visacard en Mastercard worden doorgaans geaccepteerd bij winkels en restaurants.

De BWP is in Nederland niette verkrijgen, zelfs in buurlanden als Zuid-Afrika is het zeer moeilijk om hieraan te komen. Dollars of Euro's kunnen ter plaatse gewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Probeer voor kleingeld te zorgen bij het wisselen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Botswana worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Een Gele koorts vaccinatie is verplicht als u vanuit een gebied komt waar Gele koorts voorkomt. Het is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Botswana binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

In Botswana zijn de winkels in de grote steden doorgaans geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting.

Reisdocumenten

Als toerist met Nederlandse nationaliteit is het toegestaan om maximaal 90 dagen in Botswana te verblijven zonder visum. Wel dient uw paspoort na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Per 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Wanneer u met kinderen reist willen wij u ook adviseren om een uittreksel van het geboorteregister van uw kinderen mee te nemen. Ter preventie van kinderhandel wordt om deze papieren gevraagd.

Tijdsverschil

Botswana kent geen verschil in wintertijd en zomertijd. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil met Botswana 1 uur.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars of met Botswaanse Pula.

Voltage

Het voltage is in Botswana 220/240 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Botswana kunt checken. Het is handig om een universele stekker mee te nemen.

Stroomstoringen komen in Botswana niet vaak voor. Het kan wel handig zijn een zaklamp mee te nemen mocht de stroom toch uitvallen tijdens uw reis.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam