Moremi Game Reserve
Varen op de Okavango Delta
Makgadikgadi Pans
Baobab bomen
Chobe NP
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Botswana

Openingstijden

In Botswana zijn de winkels in de grote steden doorgaans geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting.

Bevolking

Botswana is een zeer dunbevolkt land, het telt 2.000.000 inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 3,7 inwoner per vierkante kilometer.

Botswana heeft drie grote bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 80 procent, behoort tot de Tswana. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga en Basarwa.

Fotograferen

In Botswana vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein en overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Religie

In Botswana is 70 procent van de bevolking christelijk. In deze godsdienst komen veel elementen uit traditionele godsdiensten terug zoals voorouderverering. De meerderheid sluit zich aan bij het methodisme of is lid van de United Congregational Church of Southern Africa. Er zijn ook nog kleine kerken zoals de Nederlandse Hervormde Kerk van Botswana. De overige bevolking is animist.

Paspoort en visum

Als toerist met een Nederlandse nationaliteit is het toegestaan om maximaal 90 dagen in Botswana te verblijven zonder visum. Wel dient uw paspoort na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Wanneer u met kinderen reist willen wij u ook adviseren om een uittreksel van het geboorteregister van uw kinderen mee te nemen. Ter preventie van kinderhandel wordt om deze papieren gevraagd.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Geografie

Botswana is een land dat ligt in Afrika en grenst aan Zambia in het noord-oosten, Zimbabwe in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden en Namibië in het westen. Het heeft een totale oppervlakte van 581.730 vierkante kilometer en is daarmee circa 14 keer zo groot als Nederland.

Het land bestaat uit negen districten: North-West, Central, North-East, Kgatleng, South-East, Kweneng, Southern, Kgalagadi en Ghanzi. De hoofdstad is Gabarone maar Maun is de toeristische hoofdstad en tevens ook de toegangspoort naar de parken. Kazungula is een vierlandenpunt en dus een bijzondere plaats. Hier komen Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe samen op de Zambezi rivier.

Het is een land met weinig reliëf en heeft een gemiddelde hoogte van 1.100 meter. Met 1.489 meter is Tsodillo Hills het hoogste punt van het land en het laagste punt is 513 meter. De Kalahari Desert bepaald voor een groot deel het landschap. Verder bestaat het landschap van Botswana uit vooral grasland en savanne.

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Botswana
Avenue de Tervuren 169
1150 Brussel
Tel: 0322 7391120
Fax: 0322 7356318

Consulaat van de Republiek Botswana
Keizersgracht 310
1016 EX Amsterdam
Tel: 020 420884

Fooien

Fooien zijn in Botswana gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,70 per kamer per nacht (omgerekend ca. 10 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 5 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 50 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Elektriciteit

Het voltage is in Botswana 220/240 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Geschiedenis

In 1837 werd Botswana, toen Bechoeanaland, beschermd door de Afrikaners. Afrikaners waren blanke Afrikaanstalige inwoners van Zuid-Afrika. in 1885 werd Botswana een Brits protectoraat. Vanaf 1960 werd de Botswana Peoples Party opgericht en in 1961 kreeg het land zelfbestuur. Dat zorgde in 1962 voor de oprichting van verschillende Botswaanse partijen. Een democratische partij wint in 1965 de verkiezingen waarop de partijleider Seretse Khama premier wordt.

Op 30 september 1966 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en wordt Seretse Khama de eerste president. Hiermee wordt de naam van het land officieel gewijzigd in Botswana. Met de afschaffing van het ambt van premier werd Botswana een parlementaire democratie. Vanaf 2008 volgt de zoon van Seretse Khama de voormalige president op.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Kleding

Luchtige, ruimvallende katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. In de ochtend en avond kan het fris zijn, een vest of trui is dan handig. Vooral tijdens safari's raden wij u aan om u goed en warm aan te kleden en felle of donkere kleuren te vermijden. Er zijn in Botswana geen kledingvoorschriften vanuit religieus oogpunt. U kunt dragen waar u zich prettig in voelt.

Eten en drinken

In Botswana wordt vooral veel vlees gegeten, met name rundvlees en wild. De braai (barbecue) is dan ook erg populair in Botswana. In de grote steden zijn veel restaurants te vinden met een internationale keuken maar ook restaurants met gerechten als struisvogel- en krokodillenvlees.

Traditionele gerechten in Botswana zijn, gedroogde wormen uit mopanebomen, Seswaa (rundvlees) met 'pap' gemaakt van zachte maïs of gewoon vlees als biefstuk.

In Botswana is veel minder fruit te vinden dan in de omliggende landen. Dit komt omdat het een vrij droog en zanderig land is. Van oudsher wordt er Chibuku (troebel bier) en Mechema (palmwijn) gedronken.

Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 7 en € 11
Flesje water : in de winkel/hotel € 1 a € 1,50
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3,00
Glas bier(lokaal) : ca. € 2,00
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Botswana in de stedelijke gebieden mogelijk. In nationale parken is geen dekking. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Taal

Engels is een belangrijke taal en tevens de officiële taal van Botswana. Daarnaast worden er vele andere talen gesproken zoals Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Nederland, tijdens de wintertijd is het een uur later in Botswana.

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP), dit is onderverdeeld in 100 Thebe (centen). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De BWP is in Nederland niet te verkrijgen, zelfs in buurlanden als Zuid-Afrika is het zeer moeilijk om hieraan te komen. Dollars of Euro's kunnen ter plaatse gewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Probeer voor kleingeld te zorgen bij het wisselen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is.

Het is alleen in de grote steden mogelijk om te pinnen met een bankpas met Visa logo. Bankpassen met Maestro logo worden beperkt geaccepteerd. Visacard en Mastercard worden doorgaans geaccepteerd bij winkels en restaurants.Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld'.

In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Beste reistijd

De seizoenen van Botswana zijn precies tegenovergesteld aan die van Nederland omdat het land op het Zuidelijk halfrond ligt. Samen met Namibië behoort Botswana tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. Ondanks het subtropische klimaat is het er toch erg droog. De regen (pula) is zo schaars dat de geldeenheid ernaar is genoemd.

Botswana is het hele jaar goed te bezoeken. Mei tot en met september zijn in principe de beste maanden maar juli tot en met oktober zijn de beste maanden voor een safari. Het is dan warm en veel dieren laten zich zien om water te drinken. In deze periode is het overdag vaak droog en zonnig maar kan het in de nacht afkoelen. Eind november tot en met april is het regenseizoen en lopen de temperaturen op tot 35 graden in Botswana. In de nacht koelt het wel af tot circa 20 graden.

In de maanden juni en augustus is het de beste periode om groot wild te spotten in de grote parken. De temperatuur ligt dan tussen de 20 en 26 graden. Augustus, september en oktober zijn goede maanden om grote kuddes te zien. In oktober kan het erg warm worden, met temperaturen tot wel 40 graden. Deze periode is geen goede reistijd om de Kalahari te bezoeken. Wel zijn er minder muggen in deze periode en is de Okavango delta op zijn grootst.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis