Moremi Game Reserve
Varen op de Okavango Delta
Makgadikgadi Pans
Baobab bomen
Chobe NP

Landinformatie Botswana

Fooien

Fooien zijn in Botswana gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,70 per kamer per nacht (omgerekend ca. 10 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 5 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 50 BWP, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Nederland, tijdens de wintertijd is het een uur later in Botswana.

Kleding

Luchtige, ruimvallende katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. In de ochtend en avond kan het fris zijn, een vest of trui is dan handig. Vooral tijdens safari's raden wij u aan om u goed en warm aan te kleden en felle of donkere kleuren te vermijden. Er zijn in Botswana geen kledingvoorschriften vanuit religieus oogpunt. U kunt dragen waar u zich prettig in voelt.

Eten en drinken

In Botswana wordt vooral veel vlees gegeten, met name rundvlees en wild. De braai (barbecue) is dan ook erg populair in Botswana. In de grote steden zijn veel restaurants te vinden met een internationale keuken maar ook restaurants met gerechten als struisvogel- en krokodillenvlees.

Traditionele gerechten in Botswana zijn, gedroogde wormen uit mopanebomen, Seswaa (rundvlees) met 'pap' gemaakt van zachte maïs of gewoon vlees als biefstuk.

In Botswana is veel minder fruit te vinden dan in de omliggende landen. Dit komt omdat het een vrij droog en zanderig land is. Van oudsher wordt er Chibuku (troebel bier) en Mechema (palmwijn) gedronken.

Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 7 en € 11
Flesje water : in de winkel/hotel € 1 a € 1,50
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3,00
Glas bier(lokaal) : ca. € 2,00

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Fotograferen

In Botswana vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein en overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Taal

Engels is een belangrijke taal en tevens de officiële taal van Botswana. Daarnaast worden er vele andere talen gesproken zoals Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Openingstijden

In Botswana zijn de winkels in de grote steden doorgaans geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur. Buiten de grote steden hebben banken en postkantoren vaak een middagsluiting.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Botswana. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Botswana
Avenue de Tervuren 169
1150 Brussel
Tel: 0322 7391120
Fax: 0322 7356318

Consulaat van de Republiek Botswana
Keizersgracht 310
1016 EX Amsterdam
Tel: 020 420884

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP), dit is onderverdeeld in 100 Thebe (centen). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De BWP is in Nederland niet te verkrijgen, zelfs in buurlanden als Zuid-Afrika is het zeer moeilijk om hieraan te komen. Dollars of Euro's kunnen ter plaatse gewisseld worden bij banken en wisselkantoren. Probeer voor kleingeld te zorgen bij het wisselen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is.

Het is alleen in de grote steden mogelijk om te pinnen met een bankpas met Visa logo. Bankpassen met Maestro logo worden beperkt geaccepteerd. Visacard en Mastercard worden doorgaans geaccepteerd bij winkels en restaurants.Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld'.

In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 HZ. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Botswana. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en G mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Botswana naar Beste reistijd Botswana

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Botswana in de stedelijke gebieden mogelijk. In nationale parken is geen dekking. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Paspoort en visum

U heeft een paspoort nodig om naar Botswana te reizen. Deze dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Als toerist met een Nederlandse nationaliteit is het toegestaan om maximaal 90 dagen in Botswana te verblijven zonder visum. Blijf u langer dan 90 dagen in Botswana of heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan dient u zelf een visum te regelen. Neem contact op met het consulaat van Botswana in Amsterdam voor meer informatie over visa.