La Paz
Laguna Colorada, Salar de Uyuni
Incahuasi eiland, Salar de Uyuni
Potosí
Sucre
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Bolivia

Beste Reistijd

De grote geologische gebieden bepalen in Bolivia het klimaat, waarbij hoogte en neerslag de belangrijkste factoren van invloed zijn.

Het regenseizoen valt in de zomer, van november t/m april. De winter, die duurt van mei t/m oktober, is de droge periode.

In het hoogland kan het zowel in de zomer- als in de winterperiode erg koud worden, maar naarmate men lager komt nemen de temperaturen gestaag toe.

In het noordelijk gelegen Amazonebekken is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien, die onder invloed staan van de surazo uit Patagonië is het vrij koel.

Vanwege de mogelijk grote verschillen in temperatuur voor zo’n relatief klein gebied verdient het aanbeveling kleding voor alle weersomstandigheden mee te nemen.

Bevolking

Bolivia telt ruim 10.700.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking leeft in de steden en in de valleien van het Andesgebergte. De grootste steden zijn La Paz, Santa Cruz, Cochabamba en de hoofdstad Sucre. El Alto, een voorstad van La Paz is de snelst groeiende stad van Bolovia.

Ongeveer 56% van de bevolking bestaat uit indianen, 30% uit mestiezen van indiaans / blanke afkomst, 10% is van Spaanse afkomst en 4% zijn Afrikaanse afkomst en van Aziatische afkomst.

De Quechua- en de Aymará- indianen zijn het grootst in aantal. De Aymará zijn woonachtig rond het Titicaca-meer en rond La Paz. Het leven van de Quechua speelt zich veelal af in de overige gedeelten van het Andesgebergte.

De verschillen tussen de bevolkingsgroepen verrijken Bolivia evenveel als dat ze het land kwetsbaar maken. Ze zorgen voor zowel economische als politieke confrontaties, maar leiden zelden tot geweld, hetgeen uitzonderlijk is voor Zuid-Amerika.

Eten en Drinken

De Boliviaanse keuken is divers en gerechten variëren per regio. Warme pasteitjes gevuld met vlees, kaas (empanadas of pukacapas, pikant) of maïs (humitas) worden meestal bij het ontbijt (desayuno) geserveerd. American en continental breakfast wordt in de toeristische plaatsen ook wel geserveerd. De lunch (almuerzo) is hier de belangrijkste maaltijd. Deze bestaat veelal uit een combinatie van vlees, rijst, groenten en soep. Het hoofdbestanddeel is vaak de aardappel.
Restaurants zijn in Bolivia heel betaalbaar. Een bekend gerecht is Parrillada. Deze op houtvuur geroosterde stukjes vlees worden op draagbare barbecues geserveerd en op tafel verder gebakken.

Populaire dranken zijn bier en wijn, maar zeker ook een aanrader is de maïsdrank Chicha, zeker wanneer hij geserveerd wordt met kruidnagel of kaneelsorbet (garapiña). Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 4
Diner: : ca. € 8
Flesje water : ca. 0,70 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 0,70 - € 1
Glas wijn : ca. € 2 - € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 2
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Boliviaanse bolivano wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 15 bolivianos (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 30 bolivianos (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 8 bolivianos (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 4 bolivianos (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van Boliviaanse bolivanos en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Geografie

Bolivia is drie keer zo groot als Nederland, het landoppervlak beslaat 1.098.581 vierkante kilometer. Het land wordt in het noorden en oosten begrensd door Brazilië, in het zuiden en zuidoosten door Argentinië en Paraguay en in het westen door Peru en Chili. De officiële hoofdstad is Sucre, maar veruit de belangrijkste stad is La Paz in het westen.

Bolivia bestaat uit vijf regio’s. De Altiplano (hoogvlakte) ligt op een hoogte van 3.000 m. De grote Boliviaanse meren (Titicaca, Poopó en Uru-Uru) en de zoutwoestijnen van Uyuni (grootste ter wereld), Coípasa en Zuid-Lípez liggen in dit gebied.

De dalen, de yungas, verbinden de Andes en de Amazone met elkaar. Deze streek kenmerkt zich door haar weelderige plantengroei, die zich voortzet in de valleien. Door de vruchtbare bodem wordt in dit gebied graan, maïs en druiven verbouwd.

Het Grán Chaco-gebied is een heel droog gebied. Deze regio is vrijwel onbewoond. In de tijd van droogte is de bodem vaak bedekt met rode aarde, terwijl in de winter deze vlakte verandert in een modderpoel.

67% van de totale oppervlakte van Bolivia wordt ingenomen door El Oriente, met regenwoud dat naar het zuiden overgaat in grasland.

Fotograferen

Bolivia is een schitterend land met inheemse bevolking die gedeeltelijk in kleurrijke traditionele klederdracht loopt en prachtige gevarieerde landschappen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Helaas willen niet alle inwoners op de foto. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Bolivia, de indianen, vestigden zich ongeveer 13.000 jaar geleden in de Andes. In de enkele duizenden jaren die daarop volgden, raakte het Zuid-Amerikaanse continent rap bevolkt.

Eén van de belangrijkste culturen in de geschiedenis van Bolivia was de Tiwanaku-cultuur, die rond 1600 voor Christus zijn oorsprong had. Deze cultuur kenmerkte zich door de voor die tijd al zeer gespecialiseerde methoden van landbouw, die overvloedig voedsel opleverden. Het volk vervoerde handelswaar over verharde wegen. Een goede infrastructuur zorgde voor een machtige positie. De Tiwanaku's hechtten veel waarde aan tradities. Zij offerden mensen en dieren aan de goden. Door klimatologische omstandigheden verdween de cultuur en maakte plaats voor de Inca-heerschappij.

De Inca's zorgen ervoor dat Bolivia een gouden tijd doormaakte. Ze bouwden huizen en forten en legden nieuwe wegen aan. Dit wegennet is nog steeds in gebruik. Tot plusminus 1520 vierden de Inca’s hoogtij, toen brokkelde het rijk af door interne conflicten.

In 1532 veroverden de Spaanse conquistadores Zuid-Amerika. Zij noemden het huidige Bolivia Alto-Perú (hoog- of opper-Peru). In 1544 werd in de heuvels bij de stad Potosí zilver ontdekt. Van 1556 tot 1783 werd naar schatting 45.000 ton zilver uit de mijnen van deze rijke heuvel gehaald. Het zilver werd naar Spanje verscheept. Hierdoor speelde Bolivia een belangrijke rol in de ontwikkeling van het jonge Europese kapitalisme. In de zilvermijnen werden veel indianen te werk gesteld. Door de afschuwelijke omstandigheden in de mijnen stierf de helft van deze oorspronkelijke bevolking.

Vanaf die tijd trad het verzet van de indianen aan, maar het zou nog tot 1825 duren voordat Simon Bolívar met zijn maarschalken José de Sucre en José San Martín bijna alle Spaanse kolonies bevrijdde. Op 6 augustus 1825 werd de República de Bolívar uitgeroepen, waarvan de naam later verbasterde tot Bolivia.

Na deze periode verloor Bolivia veel grondgebied aan buurlanden. In de Salpeteroorlog van 1879 tot 1844 raakte Bolivia het kustgebied Litoral kwijt aan Chili en Brazilië veroverde rond 1900 de rubberstreken nabij Acre. Daarnaast woedden tussen 1928 en 1935 de Chaco-oorlogen tussen Bolivia en buurland Paraguay om de olie van de savanne nabij Chaco. Hierdoor verloor Bolivia grote stukken land. Het raakte verwikkeld in burgeroorlogen, conflicten, stakingen en opstanden, waaraan in 1971 een eind werd gemaakt door dictator Hugo Banzer.

Nadat Banzer in 1978 aftrad, volgden machthebbers elkaar in recordtempo op. De militaire leiders gaven veel geld uit. Hierdoor had Bolivia hoge schulden aan het buitenland en een onbeheersbare inflatie. In 1982 kwamen de militairen tot inkeer. Zij droegen het land over aan een burgerregering. De eerste democratische regering was onder leiding van Hernan Siles Zuazo. Onder zijn bewind namen de schulden, de inflatie en de sociale onrust alleen maar toe. In 1985, toen president Estenssoro gekozen werd, werd de situatie stabieler.

In 2005 werden de verkiezingen gewonnen door Evo Morales Ayma. Hij won met ruim 51% van de stemmen en werd de eerste indiaanse president van Bolivia.

Taal

De meest gesproken taal in Bolivia is Spaans. Daarnaast worden er 36 inheemse talen gesproken, waarvan Quechua, Aymara en Guaraní het meest gesproken worden. Het Quechua was de voertaal tijdens het Incarijk en kent een alfabet.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Bolivia kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Bolivia reist wat voor weer u heeft. Gedurende uw reis zult u verblijven op grote hoogte, hierdoor liggen de temperaturen stukken lager dan de rest van Bolivia. In de Andes kan het in de avond zelfs vriezen. Voor de hoger gelegen gebieden kan thermosondergoed aangenaam zijn. Een lange broek, fleece trui of wind jack tegen de kou zijn erg aangenaam. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Bolivia geen overbodige luxe.

Religie

Het rooms-katholicisme is de officiële godsdienst in Bolivia. 78% van de bevolking hangt het rooms-katholicisme aan en 16% van de bevolking is protestant. Veel indianen vermengen hun christelijk geloof met inheems-Amerikaanse elementen. Zowel de oude religies en magie als de oppermachtige God zijn zeer invloedrijk.

Ambassade

Boliviaanse ambassade
Nassauplein 2
2585 EA Den Haag
Tel: 070-3616707
Fax: 070-3620039

Geldzaken

De munteenheid van Bolivia is de Boliviano (BOB). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In alle grote steden is het mogelijk om te pinnen met een bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo. Ook creditcards worden veelal geaccepteerd. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Bolivia worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Daarnaast komt in Bolivia gele koorts voor en is een vaccinatie verplicht. Reizigers die Bolivia binnenkomen moeten hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De winkels zijn in Bolivia doordeweeks over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels alleen 's ochtends open.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of een Nederlands paspoort is sinds 1996 bij een verblijf korter dan 30 dagen geen visum nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Bolivia.

Soroche (hoogteziekte)

La Paz is de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld (3600 m). De ijlheid van de lucht op de Boliviaanse Altiplano (hoogvlakte) geeft vaak lichamelijke aanpassingsproblemen. Deze hoogteziekte (soroche) uit zich in kortademigheid, hoofdpijn en misselijkheid.

Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar het beste advies is uzelf de eerste dagen rustig te houden. De problemen verdwijnen dan meestal vanzelf.

Tijdsverschil

Gedurende de wintertijd is het in Bolivia vijf uur vroeger dan in Nederland, in de zomertijd is het verschil zes uur.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Boliviano.

Voltage

Het voltage is in Bolivia 220/230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Bolivia kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis