Buenos Aires
Iguazú watervallen
Península Valdés
Perito Moreno
Purmamarca
Bariloche
Ushuaia
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Argentinië

Beste Reistijd

Argentinië is gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika. Door de uitgestrektheid van het land, zowel in de breedte als in de hoogte, kent het klimaat in Argentinië enorme contrasten. In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. Vuurland heeft een zeeklimaat.

Het Andesgebergte kent winters met veel sneeuwval en extreem lage temperaturen tot wel -39 °C. In het midden van het land, bij Córdoba, kan het in de zomer bloedheet worden, tot boven de 45 °C. Een warme en droge föhnwind (Zonda) blaast over de vlakten ten westen van centraal Argentinië. De Zonda kan aantrekken tot een enorme storm met windsnelheden tot 120 km/h en op grotere hoogte zijn sneeuwstormen niet ongewoon. De Sudestada is een klimatologisch fenomeen karakteristiek voor de omgeving van de Río de la Plata (trechtermond bij de grens met Uruguay). Deze zorgt voor een plotselinge draaiing van de koude zuidenwind naar het zuidoosten, samengaand met een mildere temperatuur en heftige regenval.

De gevarieerdheid van het klimaat en de geografie maken Argentinië het hele jaar door aantrekkelijk voor reizigers. Patagonië is het mildst in de zomer (december–februari) en Buenos Aires kunt u het beste in de lente of herfst bezoeken, want de zomer is daar heet en vochtig. Het hoogseizoen van de skioorden in het noorden is van juni tot oktober.

Bevolking

Naar schatting telt Argentinië 40.000.000 inwoners. Daarvan is het grootste deel woonachtig in de steden. Buenos Aires is de grootste stad en telt 3.000.000 inwoners. Andere grote bevolkingscentra zijn: Cordoba, Rosario, Tucuman, Mendoza en Bahia Blanca. Het dunstbevolkt is Patagonië, waar slechts 1% van de bevolking woont.

Argentinië is een natie van immigranten uit verschillende delen van de wereld. Vanaf 1850 kwam de eerste golf immigranten naar Argentinië. Dit waren veelal boeren en veehouders uit Ierland, Wales en Baskenland. Eind negentiende eeuw tot 1930 kwam de tweede golf immigranten, veelal handarbeiders uit Italië, Spanje, Polen, Libanon, Griekenland, Joegoslavië en Oekraïne. Na de Tweede Wereldoorlog is er een nieuwe immigratievorm van voornamelijk economische vluchtelingen, waaronder ook enkele honderden Nederlandse families.

In de negentiende eeuw leefden er honderden indianenstammen in Argentinië. Op dit moment leven er 15 indianenvolken. Het aantal indianen wordt op ongeveer 300.000 geschat. De meeste indianen wonen in de provincie Chaco, namelijk de Tobas, Matacos en de Pilágas.

Eten en Drinken

De Argentijnse keuken staat bekend door haar veelheid aan soorten vlees. Argentinië heeft per hoofd van de bevolking de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. De Argentijnse barbecue, asado of ook parillada genoemd, word veel geserveerd. De bijgerechten doen er, conform de gaucho-traditie, niet zoveel toe. Een bolletje rijst of puree, wat blaadjes sla en een tomaat is al wat u als omlijsting mag verwachten bij een vleesgerecht. De Europese invloed is in de Argentijnse keuken merkbaar. Men kent pasta en worst (chorizo), net als zoete lekkernijen als Dulce de leche en Facturas. De oorspronkelijke Indiaanse kookkunst is terug te vinden in gerechten als Locro (vleesstoofpot met maïs en bonen), Humitas (gebak van maïsmeel) en Mate (groene thee). De Argentijnse wijnbouw is veruit de grootste buiten Europa en de stad Mendoza levert 70% van alle wijnproductie van het land. Het zogenaamde ‘wijntoerisme’ trekt veel internationale reizigers naar Mendoza.

Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken zijn duur. Argentinië staat natuurlijk bekend om zijn wijnen en deze zijn er dan ook ruimschoots te vinden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 5
Diner: : ca. € 10
Flesje water : ca. 0,70 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 1
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Argentijnse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Fooien zijn in Argentinië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 65 pesos (ca. € 1,00) per persoon per dag
Gids : ca. 50 pesos (ca. € 0,80) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 30 pesos (ca. € 0, 50) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 50 pesos (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van Argentijnse peso en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Geografie

Argentinië is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika met een oppervlakte van 2.800.000 vierkante kilometer. In het noorden grenst het aan Paraguay, Bolivia en Brazilië. In het westen grenst het land aan Chili en in het oosten aan Uruguay en de Atlantische Oceaan.

Het land kan opgedeeld worden in zes geografische regio's, te beginnen bij het Andesgebergte aan de Chileense zijde en het Altiplano aan de Boliviaanse kant. De Aconcagua (6960 m) is niet alleen de hoogste berg van de Andes, maar ook van het westelijk halfrond. De Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) staan op plaats twee en drie. Het Altiplano, wat hooggebergte betekent, is droog en steppeachtig. Er ontspringen enkele rivieren uit gletsers, waaronder de Perito Moreno die elk jaar enkele centimeters verschuift.

Het noordoosten kenmerkt zich door laaggelegen tropisch regenwoud dat wordt gedomineerd door de grote rivieren Paraná, Paraguay en Uruguay. Deze rivieren monden uit in de grote delta van Río de la Plata. Het regenwoud herbergt tal van tropische diersoorten, waaronder jaguars, flamingo’s en papegaaien.

Wie aan Argentinië denkt, denkt aan de Pampas. Deze weidse vlakte strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan tot aan het Andesgebergte. Het is oorspronkelijk het gebied van de gaucho, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de cowboy.

De Atlantische kust heeft brede stranden, die landinwaarts afwisselend overgaan in bossen, duinen en lagunes. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Argentijnen is dit gebied, dat loopt van San Clemente del Tuyu tot Mar del Plata, in trek als vakantiebestemming.

Vanaf de Río Negro tot aan Vuurland ligt Patagonië. Dit eindeloze steppelandschap is gevormd door gletsjers en is rotsachtig, bezaaid met grof puin uit de Andes. Prachtige meren en grote loofbossen maken het gebied een voor reizigers zeer aantrekkelijke bestemming. Dit is echter niet het enige natuurschoon van Patagonië. Warme zeestromen voeren overwinterende walvissen, zeehonden en pinguïns naar de Atlantische kust.

De archipel van La Tierra del Fuego (Vuurland) is dunbevolkt, bos- en bergachtig en doorsneden met fjorden. In dit gebied ligt Ushuaia de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld.

Fotograferen

Argentinië is een prachtig land met mooie natuurlandschappen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. In Argentinië vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen of kinderen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Argentinië zijn de Diaguita- en de Guaraní-indianen. Waar andere landen in Zuid-Amerika relatief snel door de Spanjaarden gekoloniseerd werden, boden de indianen nog lang weerstand en duurde het tot laat in de zestiende eeuw voordat de conquistadores zich er vestigden.

De introductie van Europese infectieziekten maakte de Indiaanse bevolking ongeschikt voor slavenarbeid en roeide hen vrijwel geheel uit. Hierdoor was er ruimte voor Spaanse gelukzoekers om zich in het binnenland van Argentinië te vestigen in grote boerderijen.

In 1536 begon Pedro de Mendoza met de bouw van ‘Nuestra Señora Santa Maria del Buen Aire’, nu bekend als Buenos Aires. In 1776 werd Buenos Aires hoofdstad van het onderkoninkrijk Río de la Plata en vanaf toen begon de strijd om de onafhankelijkheid. In 1816, onder leiding van José de San Martín, splitste Argentinië zich definitief af van Spanje.

De onafhankelijkheid legde de verschillen bloot tussen de federalisten, conservatieve landeigenaren van de haciendas (grote boerderijen) en de progressieve stedelingen uit Buenos Aires (centralisten). Na jaren van tirannieke overheersing door de federalist Juan Manuel Rosas zegevierde het centralisme van Buenos Aires en werd een periode van groei en welvaart ingeluid. Het liberale klimaat trok veel Europese investeerders, die bijdroegen aan de modernisering van de economie.

Tussen 1880 en 1920 kende Argentinië een bloeitijd. Het werd één van de rijkste landen ter wereld. De internationale belangen maakten het land echter kwetsbaar voor recessies op wereldschaal. In deze periode waren de boeren genoodzaakt om naar de stad te trekken.

De twintigste eeuw begon mager en dit leidde tot een militaire coup in 1943, die de weg vrij maakte voor dictator Juan Perón. Hij en zijn populaire vrouw Eva (Evita) voerden een populistisch bewind, dat zette de verhouding tussen de conservatieven en de liberalen op scherp. Tot 1983 werden steeds bloediger optredende militaire junta’s afgewisseld met autoritaire democratische regeringen, wat leidde tot oplopende economische problemen, corruptie, algemene afkeer van de politiek en de nederlaag in de oorlog met Groot-Brittannië om de Falklandeilanden. Dit betekende een gezichtsverlies dat de junta niet meer te boven kwam. Hierna kreeg de democratie eindelijk voet aan de grond en deze trok de economie mee.

Koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar in 1991 bracht de inflatie in acht jaar terug van 5000 naar 1%, maar deze groeicijfers bleken niet houdbaar waardoor de peso in 2001 volledig ineenstortte. Dit leidde tot een economische crisis waaruit Argentinië momenteel enigszins aan het opkrabbelen is.

Taal

De voertaal in Argentinië is Spaans. Vanwege de Italiaanse achtergrond van veel Argentijnen kunt u op sommige plekken Italiaans horen. Zo hebben veel inwoners van Buenos Aires een hoorbaar Italiaans accent. Sommige indiaanse gemeenschappen hebben hun eigen taal behouden, waarvan de twee belangrijkste het Guaraní en het Quechua zijn.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Argentinië kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Argentinië reist wat voor weer u heeft. Vaak komt u eerst aan in Buenos Aires waar het het zowel warm als koud kan zijn en eenmaal in het zuiden kunnen de weersomstandigheden ter plekke wijzigen. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Argentinië geen overbodige luxe.

Religie

De meeste Argentijnen zijn rooms-katholiek. Meer dan 90% van de bevolking noemt zichzelf katholiek, hoewel slechts 20% daarvan regelmatig naar de kerk gaat. Spaanse kolonisten hebben het katholicisme naar Zuid-Amerika gebracht, waar het lange tijd een factor van betekenis is geweest. Zo moesten presidentskandidaten tot voor kort katholiek zijn. In 1994 werd het artikel dat bepaalde dat de presidenten katholiek moesten zijn geschrapt. Naast katholieken wonen er protestanten, grieks-orthodoxen, islamieten en joden in Argentinië. De joden kenden een piekaantal van 400.000 vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Ambassade en verkeersbureau

Argentijnse ambassade
Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: 070-3118411
Fax: 070-3118410
www.embassyargentina.nl

Secretaría de Turismo de la Nación
Av. Santa Fe 883
C1059ABC Buenos Aires
Tel: 4312-2232 of 0800-555-0016
www.sectur.gov.ar

Entreegelden Nationale Parken

Argentinië en Chili kent vele nationale parken, welke bezocht kunnen worden tijdens uw reis. De entreegelden van deze parken, dienen altijd ter plaatse betaald te worden, we kunnen deze helaas niet al in Nederland innen. Hierbij een overzicht van de bekendste parken.

Bariloche (Argentinië)
- Nahuel Huapi Nationaal Park ca. € 11 (omgerekend ca. 300 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)
- Havenbelasting ca. € 3 (omgerekend ca. 80 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

El Calafate (Argentinië)
- Los Glaciares Nationaal Park ca. € 22 (omgerekend ca. 600 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Paaseiland (Chili)
- Paaseiland ca. € 70 (omgerekend ca. 51.400 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Puerto Iguazú
- Puerto Iguazú Nationaal Park (Argentinië) ca. € 22 (omgerekend ca. 600 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)
- Foz do Iguaçú Nationaal Park (Brazilië) ca.€ 14.50 (omgerekend ca. 62 Real, afhankelijk van de wisselkoers)

Puerto Madryn (Argentinië)
- Península Valdés ca. € 19 (omgerekend ca. 520 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)
- Punta Tombo ca, € 14,50 (omgerekend ca. 400 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Puerto Natales/Torres del Paine (Chili)
- Torres del Paine Nationaal Park ca. € 37 (omgerekend ca. 27.300 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Puerto Varas (Chili)
- Vicente Perez Rosales Nationaal Park ca. € 8,50 (omgerekend ca. 6.200 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

San Pedro de Atacama (Chili)
- Maanvallei & Dodenvallei ca. € 12,50 (omgerekend ca. 9.300 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)
- El Tatio geisers ca. € 12,50 (omgerekend ca. 9.300 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Ushuaia (Argentinië)
- Tierra del Fiego Nationaal Park ca. € 14,50 (omgerekend ca. 400 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)
- Havenbelasting ca. € 3,50 (omgerekend ca. 92 Pesos, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande prijzen zijn onderhevig aan prijswijzigingen.

Geldzaken

De munteenheid van Argentinië is de Peso (ARS). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren. De koers schommelt behoorlijk en is daardoor niet te verkrijgen in Nederland en België. Maak dan ook al uw contant geld op (Peso's zijn niet meer om te wisselen in Euro's bij aankomst in Nederland en België).

Pinnen met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo is officieel mogelijk, echter hebben wij ervaren dat dit niet altijd werkt en hoge kosten met zich meebrengt. Wij adviseren u dan ook om een creditcard mee te nemen. Gelukkig kunt u bijna overal met uw creditcard betalen (ook kleinere bedragen). Het innen van traveller cheques kan buiten Buenos Aires lastig zijn.

Het is verstandig om vanuit Nederland contant geld mee te nemen. Het is namelijk niet mogelijk om met een buitenlandse pas meer dan € 300 tegelijk te pinnen. Per opname betaalt u daarnaast ongeveer 10% kosten. Sommige banken staan toe geldbedragen te pinnen tot 1000 Peso's. Alleen bij de Citibank (Amerikaans) kunt u grotere bedragen tegelijk opnemen (veelal 2000-3000 Peso's).

Officiële wisselkantoren (Casa de Cambio) wisselen buitenlandse valuta, maar ook de Amerikaanse dollar wordt vrijwel overal geaccepteerd. Mocht u thuis nog wat Amerikaanse dollars hebben liggen neem deze dan ook mee. Het is verder aan te raden om Euro's mee te nemen naar Argentinië om ter plaatse in te wisselen voor Peso's. Dit kan eenvoudigweg bij een Cambio in het centrum van Buenos Aires. Vraag om de dichtstbijzijnde locatie bij het inchecken in uw hotel.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Argentinië worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen.

In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Met name in het noorden en langs de oostkust is de zon zeer fel, dus een zonnebrandcrème met een hoge factor is voor mensen met een lichte huid onontbeerlijk. Een zonnesteek voorkomt u door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

In Argentinië zijn de winkels over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 19.30 uur. De grote winkels zijn vaak dagelijks geopend en tot laat in de avond. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag. Op zaterdag zijn de winkels vaak van 09.00 uur tot 12.30 uur geopend.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.00 uur geopend.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer u niet langer dan 90 dagen blijft, heeft u geen visum nodig. Een toeristenvisum wordt op vertoon van paspoort en retourticket gratis verstrekt.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Argentinië.

Tijdsverschil

In Argentinië is het in de Nederlandse wintertijd vier uur vroeger. In de Nederlandse zomertijd is het vijf uur vroeger.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in Argentijnse pesos of met Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Argentinië 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Argentinië kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis