Buenos Aires
Iguazú watervallen
Península Valdés
Perito Moreno
Purmamarca
Bariloche
Ushuaia

Bezienswaardigheden Argentinië

Buenos Aires

De Argentijnse hoofdstad staat bekend als het Parijs van het zuiden en is één van de meest Europees aandoende steden van Zuid-Amerika. Buenos Aires is van vele mensen de favoriete Latijns-Amerikaanse stad. Met zijn florerende kunst- en muziekscène, Latijns-Amerikaanse karakter en fascinerende geschiedenis is Buenos Aires een samensmelting van oud en nieuw. Zijn rijke geschiedenis is terug te zien aan de mooie architectuur, in Franse stijl gebouwde appartementen, weelderige paleizen, grootse pleinen en prachtige parken. Er is zoveel te beleven op straat dat u een goed beeld krijgt van de stad door alleen al rond te lopen. In de avonduren is het aan te raden een bezoek te brengen aan een tango show of een lokale Milonga (tango club).

Península Valdés

ar_al_peninsulav.jpg

Puerto Madryn is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het schiereiland Península Valdés. Dit belangrijke natuurreservaat staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het schiereiland bestaat uit graslanden bezaaid met struikgewas met haast geen boom in zicht. De baaien bieden echter voldoende veilige broedplekken en voederplaatsen voor zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns, dolfijnen en gigantische zuidkapers. De vrouwelijke walvissen bezoeken de regio elk jaar vanaf augustus om hun kalveren te baren en op te voeden, voordat ze van start gaan met hun drie tot vier maanden durende tocht naar Antarctica. Het droge schiereiland is de achtergrond geweest voor een groot aantal natuurdocumentaires. Filmploegen en natuurfotografen bezoeken dan ook jaarlijks dit gebied. De beroemde scene in David Attenborough’s documentaire Life van zwart-witte orka’s die op het strand zeehonden proberen te vangen is hier dan ook gefilmd. Met wat geluk spot u de orka’s als ze langs de kust zwemmen op zoek naar hun moment om aan te vallen!

Ushuaia

AR_AL_USHUAIA

Ushuaia is de grootste, en enige, stad op Tierra del Fuego (Vuurland). De inwoners van Ushuaia beweren dat dit de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld is en het voelt dan ook als een afgelegen buitenpost. Het is de laatste punt van beschaving voordat men Antarctica bereikt en dit was vroeger de plek waar de meest gevaarlijke gevangenen van Argentinië opgesloten zaten. Het zijn de gevangenen geweest die Ushuaia hebben gebouwd. Vandaag de dag is het een charmante en kleurrijk geschilderde kustplaats wat duizenden bezoekers per jaar trekt vanwege het mooie landschap en het nationale park.Het is de voornaamste vertrekplaats voor reizen naar Antarctica en het Tierra del Fuego Nationaal Park.

Tierra del Fuego Nationaal Park, Ushuaia

ar_al_tierradelfuego.jpg

Vuurland (Tierra del Fuego in het Spaans) is een archipel in het meest zuidelijke deel van Zuid-Amerika met als meest zuidelijke punt Kaap Hoorn. Vuurland ligt in zowel Argentinië als Chili en heeft Ushuaia als hoofdstad van het Argentijnse gedeelte. De voornaamste bezienswaardigheid in Vuurland is het Tierra del Fuego Nationaal Park. Dit is het meest zuidelijk gelegen nationale park ter wereld en geniet een bijzondere natuurschoon. Op een oppervlakte van 63000 hectare leven spechten, eenden, albatrossen, condors, adelaars, otters, guanaco’s (wilde lama’s), rode vossen en bevers. Het landschap bestaat voornamelijk uit sub-Antarctische toendra, eeuwenoude beukenbossen, puntige bergen, schilderachtige meren, lagunes en rivieren. Het geheel heeft een vreemde en verlaten schoonheid.

Merengebied, Bariloche

ar_al_bariloche_lakenahuelhuapi_131851316.jpg

Bariloche is één van de meest aantrekkelijke steden van Argentinië dat vergelijkbaar is met de Zwitserse Alpen door zijn A-vormige chalets, sint-bernard honden, bloembakken, chocoladewinkels en bierbrouwerijen. Bariloche is gelegen in het merengebied van Patagonië en het hart van het Nahuel Huapi Nationaal Park. In de omgeving zijn vele activiteiten mogelijk waaronder wildwaterraften, vissen, kajakken, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Het nationale park is zo groot dat het wel een paar dagen duurt om te verkennen.

Los Glaciares Nationaal Park

ar_al_peritomoreno.jpg

Het zuidelijke deel van het Los Glaciares Nationaal Park is eenvoudig te bereiken vanaf El Calafate. Het absolute hoogtepunt van de regio, en misschien zelfs Argentinië is de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer. Een netwerk van houten loopbruggen brengen u dichtbij de gletsjerwanden. Geniet van het fantastische uitzicht op de vijf kilometer brede gletsjer met zijn 74 meter hoge ijswanden, wandel over de paden en maak gebruik van de vele fotomogelijkheden onderweg. Hier ziet u hoe enorme stukken ijs afbreken en neerkomen in het ijzige water. Het oorverdovend lawaai en het uiteenspattende water wat dat veroorzaakt maken het tot een werkelijk fantastische ervaring! Samen met enkele gigantische bergen, prachtige meren en andere gletsjers is dit onderdeel van het Los Glaciares Nationaal Park. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden.

Perito Moreno gletsjer, El Calafate

ar_al_peritomoreno.jpg

Het zuidelijke deel van het Los Glaciares Nationaal Park is eenvoudig te bereiken vanaf El Calafate. Het absolute hoogtepunt van de regio, en misschien zelfs Argentinië is de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer. Een netwerk van houten loopbruggen brengen u dichtbij de gletsjerwanden. Geniet van het fantastische uitzicht op de vijf kilometer brede gletsjer met zijn 74 meter hoge ijswanden, wandel over de paden en maak gebruik van de vele fotomogelijkheden onderweg. Hier ziet u hoe enorme stukken ijs afbreken en neerkomen in het ijzige water. Het oorverdovend lawaai en het uiteenspattende water wat dat veroorzaakt maken het tot een werkelijk fantastische ervaring! Samen met enkele gigantische bergen, prachtige meren en andere gletsjers is dit onderdeel van het Los Glaciares Nationaal Park. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden.

Wijngebied, Mendoza

ar_al_mendozawijnlanden.jpg

Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte en beschikt over een historisch centrum, brede schaduwrijke straten, sfeervolle pleinen en gezellige cafés. Het is vooral bekend vanwege zijn vruchtbare grond vol wijngaarden en is dan ook niet voor niets hét wijncentrum van Argentinië. Wijnproeven blijft de belangrijkste reden voor een verblijf in Mendoza. Er zijn hier allerlei wijngaarden te bezoeken, waar u meer leert over het groeiproces en de verschillende productietechnieken. Naast dat er volop mogelijkheden zijn om heerlijk te ontspannen met een glas wijn is Mendoza ook de uitvalsbasis voor avontuur in het Andesgebergte.

Salta

ar_al_salta_basiliek_164443616.jpg

Salta is de grootste stad in het noordwesten van Argentinië en met zijn zwoele klimaat en mooie architectuur maakt het zijn bijnaam, La Linda (de schone), meer dan waard. Het is zonder twijfel één van de best bewaarde koloniale steden in Argentinië met mooie straten voorzien van fraaie architectuur en interessante musea. Neem de tijd om in Salta nog wat rond te wandelen over de met kinderkopjes bedekte straten rondom Plaza 9 de Julio en te genieten van de mooie architectuur. Het middelpunt van de stad is de San Francisco kerk. Deze gigantische kerk van goud, roze en wit is vooral mooi wanneer het ’s avonds verlicht is. In de avond is het heerlijk vertoeven in één van de uitstekende restaurants waar u kunt genieten van het heerlijke eten, de wijn en traditionele livemuziek.

Cerro de los Siete Colores, Purmamarca

cl_al_purmamarca.jpg

Het pittoreske dorp Purmamarca is gelegen aan de voet van de beroemde Cerro de los Siete Colores (zevenkleurige berg). Tussen de okergele, rode en oranje gekleurde bergen ligt Purmamarca onder een permanent blauw gekleurde lucht. Naast rustige straten en adobe woningen is er een goed onderhouden 17e eeuwse kerk te vinden. Purmamarca’s beroemdste bezienswaardigheid blijft echter de Cerro de los Siete Colores die dramatisch achter het stadje oprijst in al zijn regenboogkleurige glorie. De berg is het beste te bewonderen tijdens zonsondergang of zonsopgang. De gloed van de zon brengt op deze tijd van de dag de kleuren naar boven zoals deze ook te zien zijn in de lucht.

Iguazú watervallen

ar_al_iguazufalls.jpg

Puerto Iguazú is de toegangspoort tot de Iguazú watervallen. Deze watervallen zijn de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika. Het donderend geraas komt van de in totaal 275 watervallen die over de drie kilometer brede afgrond naar beneden storten. Het sproeiende water veroorzaakt de continue aanwezige regenbogen. Iguazú is ook het punt waar drie landen samenkomen: Brazilië, Argentinië en Paraguay. De twee nationaal parken van de Iguazú watervallen (Iguazú in Argentinië en Iguaçu in Brazilië) zorgen voor het behoud van het kostbare regenwoud. Bezoekers kunnen van dit spektakel genieten bij diverse uitkijkpunten, vanaf een boot of vanuit een helikopter. Bij de Garganta del Diablo, een bijna cirkelvormige waterval, komen wel 14 watervallen samen. Het uitzicht dat u heeft vanaf het platform dat hangt over de rand van de Garganta del Diablo is ongetwijfeld hét hoogtepunt van uw bezoek aan de watervallen.

El Chaltén

Lopen op het ijs

Het bergdorpje El Chaltén is de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars en bergbeklimmers die het noordelijke deel van het schitterende Los Glaciares Nationaal Park willen verkennen. Het is de toegangspoort tot de Cerro Fitz Roy en Cerro Torre, twee van de ruigste en meest indrukwekkende bergtoppen van het Patagonische Andesgebergte. In het 726927 hectare grote Los Glaciares Nationaal Park zijn UNESCO Werelderfgoed gletsjers, bergtoppen, bossen en watervallen te vinden. Dit gebied beschikt tevens over het grootste ijsveld buiten Antarctica en Groenland; het wilde en mysterieuze Zuid-Patagonische ijsveld. De wandelpaden rondom El Chaltén brengen u door mooie bossen en over bergpaden naar uitkijkpunten op gletsjers en getande bergtoppen. Er zijn allerlei wandelingen mogelijk; van een paar uur tot een volle dag.