Lofoten
Noordkaap
Fjorden
Rendieren
Bergen
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Noorwegen

Paspoort en visum

Voor een reis naar Noorwegen heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Noorwegen blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Noorwegen.
Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Fotograferen

Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen in Noorwegen. Daarin tegen kan het fotograferen van andere culturen soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs om gefotografeerd te worden. Vanuit beleefdheid is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. De lokale bevolking kan om geld vragen voor het maken van een foto. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat het verboden is om luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties te fotograferen. Doordat het juridisch systeem in Noorwegen afwijkend is, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje, etc.

Telefoon en internet

Mobiel bellen in Noorwegen is vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in de bergachtige gebieden en afgelegen gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. De kosten voor gebruik binnen Noorwegen zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De Wi-Fi werkt niet overal even goed in de hotelkamers.

Elektriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U heeft een lange reis voordat u op bestemming aankomt. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend op buitenlandse bestemmingen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Bijzondere feestdagen

Noorwegen heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke Noorse feestdagen:

1 mei: dag van de arbeid
17 mei: Syttende (dag van de Grondwet)
23 juni: Het feest van midzomernacht (St. Hans)
24 juni: Midzomeravond
29 juli: Olavs-dag

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Bovendien rijdt er minder openbaar vervoer. Op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn wel veel restaurants en bars open. Musea zijn open op zondagen en feestdagen, maar ze zijn wel vaak gesloten op maandag.

Eten en drinken

De ‘haute cuisine’ is de afgelopen jaren enorm veranderd. De Noren zijn de dag van vandaag enorm trots op de moderne en onconventionele Noorse keuken. De Noren eten vaak vier maaltijden per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s avonds een hapje Kvelds. Kvelds is een snack. Hierbij kunt u denken aan knackebrød met beleg, wafels of een boterham. Of de Noren het dan wel of niet nuttigen van ‘kvelds’ hangt af van de familiegewoontes en het tijdstip van het avondeten.

Net als in Nederlanders, houden de Noren van brood. Dit wordt dan ook veel als ontbijt gegeten. Een ontbijt bestaat uit brood met hartig en zoet beleg. Het is ook heel normaal om vis te eten bij uw ontbijt. Naast brood wordt er ook gekookte pap, muesli met melk of yoghurt gegeten.

Als lunch eten de Noren ook vaak brood. De Noren snijden zelf hun brood en daardoor is het brood wat dikker. De boterhammen worden dan ook niet dubbelgevouwen, maar wel rijkelijk belegd. Lunch wordt meestal tussen 11:30 uur en 12:30 uur genuttigd.
In de huiselijke kringen wordt er tussen 16:30 uur en 18:00 uur avond gegeten. In de restaurants kan er meestal vanaf 17:00 uur gedineerd worden. De Noorse keuken staat bekend om haar heerlijke pure vis- en vleesgerechten. De aardappels worden met schil gekookt en pas aan tafel gepeld. Groente wordt regelmatig vervangen door tyttebaer; een rode bosbes met een beetje suiker dat wordt verwarmd tot een dikke saus. Bij het avondeten staat er altijd koffie of thee op tafel om de maaltijd mee te besluiten.

Om wijn of bier te drinken of te kopen moet men minimaal achttien jaar zijn. De minimumleeftijd voor sterke drank is twintig jaar. Bier is bijna overal te kopen, maar moet op zaterdagen voor 18:00 uur zijn gekocht of op werkdagen voor 20:00 uur. Wijn en sterke drank is niet overal verkrijgbaar; dit kunt u kopen in de Vinmonopolet-winkels in de meeste grote steden. Noorwegen is een duur land qua eten- en drinken.

Indicatie prijzen eten en drinken in Noorwegen
Lunch: ca. €35,- pp
Diner: ca. €50,- pp
Flesje water: ca. €4.35 pp
Glas wijn: ca. €9,52 pp
Glas bier (lokaal) ca. €7,50 pp

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Kleding

Wij adviseren u om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen, goed schoeisel, een wind- en een waterdichte jas, zodat u goed voorbereid bent op zon, kou en regen. Het weer in Noorwegen kan net zo veranderlijk zijn zoals in Nederland. Als u de bergen intrekt adviseren wij u ook om een zonnebril en zonnebrand mee te nemen, ook als er sneeuw ligt. Sneeuw reflecteert het zonlicht waardoor u snel kunt verbranden. In de zomer is het vaak warm, maar zorg altijd voor een lekkere warme trui, een warme wind- en waterdichte regenjas of poncho voor als het weer omslaat of als er een frisse wind opsteekt. In de wintermaanden kan het erg koud zijn. Neem dan ook vooral thermische onderkleding, tussenlagen, een warme trui, een wind- en waterdichte winterjas, een sjaal, muts, warme sokken, handschoenen en stevige wandelschoen of laarzen met goed profiel mee.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 15:00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten. De winkels zijn in de meeste steden op donderdag tot 20:00 uur geopend. Van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 20:00 uur zijn de supermarkten geopend en op zaterdag van 10:00 uur tot 18:00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:15 uur tot 15:00 uur geopend en op donderdag van 08:15 uur tot 17:00 uur. Postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.

Beste reistijd

In Noorwegen heeft elk seizoen zijn charme. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter; dit komt door de ligging, dichtbij de noordpoolcirkel. Hoe noordelijker u komt, des te lichter (zomer) of donkerder (winter) het wordt.

Het toeristische seizoen loopt van juni t/m augustus. Daarbuiten kunt ook nog prima reizen in het land, maar houdt u er dan rekening mee dat bepaalde excursies en bezienswaardigheden gesloten kunnen zijn. Het weer kan soms per uur omslaan, iets om rekening mee te houden bij uw kledingkeuze. De Noren zeggen: 'er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding'.

Voorjaar (april, mei en juni)
Het weer in het voorjaar, de lente, is niet goed te voorspellen in Noorwegen. Soms kunt u al vroeg in het voorjaar op een terras zitten, maar in andere jaren kan het ook lang koud blijven. Het is dan ook niet verwonderlijk als sommige delen van Noorwegen in het voorjaar nog met sneeuw zijn bedekt. In het voorjaar kan het ook flink waaien.

Zomer (juli en augustus)
Als u er voor kiest om in het hartje zomer te reizen, kan het weer echt heerlijk zijn. De natuur is ontwaakt na een lange en donkere winterperiode. De dagen lijken wel eindeloos, want de zon gaat naar mate je noordelijker komt niet of nauwelijks onder. De natuur staat in bloei en hoogzomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Gemiddeld schommelen de temperaturen in de zomer tussen de 10 en 25 graden. In de noordelijke gebieden wordt het meestal niet warmer dan 15 graden, met een enkele uitschieter naar 20 graden.

Najaar (september)
Het najaar in Noorwegen heeft een romantische charme met zijn bruine, rode en goudgekleurde landschappen. De temperatuur daalt, er komt meer wind en er zal ook meer regen vallen. De dagen worden langzaam korter. Wel kunt u in september de paddenstoelen uit de grond zien schieten en zijn er diverse bessen van de stuiken te plukken.

Geldzaken

De munteenheid in Noorwegen is de kroon (NOK). Houdt er rekening mee dat cash geldt niet veel meer wordt gebruikt in Noorwegen, er zijn steeds vaker hotels waar u niet contant kunt betalen en waar dus alleen met pinpas of creditcard kan worden afgerekend. Bijna overal wordt de Europese pinpas geaccepteerd. Kleine winkeltjes, lokale supermarkten en postkantoren accepteren vaak geen internationale creditcards.

Als u met contant geld wil betalen, houdt u er dan rekening mee dat euro’s nergens worden geaccepteerd. Op dit moment zijn er munten van 1,5,10 en 20 kroon in omloop. De bankbiljetten hebben een waarde van 50 (groen), 100 (rood), 200 (blauw), 500 (oranje) en 1000 (paars) kroon.

Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken en sommige hotel. Banken zijn beperkt open. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Om een auto te huren heeft u altijd een creditcard nodig.

Tijdsverschil

Noorwegen ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is zowel in de zomer als in de winter geen tijdsverschil.

Fooien

Het geven van een fooi is in Noorwegen niet gebruikelijk. De enige plaatsen waar af en toe een fooi wordt gegeven zijn restaurants en kroegen als waardering voor een uitstekende service. Het geven van een fooi wordt dan ook zeker gewaardeerd. Het geven van fooien is nooit verplicht.

Indicatie fooien
Restaurant/bar: 5-15% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Nuttige adressen

Ambassade van Noorwegen in Nederland
Eisenhowerlaan 77J
2517KK ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 311 76 11
Email: emb@hague@mfa.no

Ambassade van Nederland in Noorwegen
Oscars Gate 29
0352 Osla
Tel: 0047 23 333 600
Email: osl@minbuza.nl

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis