Lofoten
Noordkaap
Fjorden
Rendieren
Bergen

Bezienswaardigheden Noorwegen

Jotunheimen Nationaal Park

Jotunheimen is één van de meest populaire nationale parken in Noorwegen. Het park is vooral populair bij wandelaars die het adembenemende berglandschap willen verkennen. Het grootste deel van het park ligt boven de boomgrens. Je vindt er de hoogste bergen van Noorwegen, de naam Jotunheimen (‘huis van de reuzen’) is dan ook goed gekozen. In Jotunheimen leven rendieren, elanden, vossen en zelfs lynxen kunnen uw pad kruisen. Voor wie het park met de auto wil ontdekken is het een aanrader om de toeristische route Sognefjellet te volgen. Deze panoramische weg die dwars door het park loopt, brengt je tot ruim 1400 meter boven de zeespiegel. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal.

Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park

Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park heeft een gevarieerd landschap met een rijk cultureel erfgoed en een adembenemende natuur. De contrasten zijn groot, van het alpiene landschap met watervallen in het noordwesten tot de ronde bergen en het droge klimaat in het oosten. In Dovrefjell-Sunndalsfjellaen heeft u de beste kans om de muskussossen in het wild te zien. Deze langharige, indrukwekkende hoefdieren leven in arctische toendra gebieden en waren uitgestorven in Noorwegen. Eind jaren ‘40 is er een aantal geïmporteerd uit Groenland en inmiddels leeft er weer een aardige populatie in Noorwegen.

Rondane Nationaal Park

Rodane Nationaal Park grenst aan Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park. Het is het oudste nationale park van Noorwegen en de thuisbasis van één van de laatste wilde rendierpopulaties. Ook komen er elanden voor en wordt er zelfs af en toe een beer gespot. Het park wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen, watervallen en uitgestrekte bossen, een echt wandelparadijs!

Panoramische route Atlanterhavsveien

De panoramische route Atlanterhavsveien is één van de populairste routes ter wereld. De route leidt u langs de Atlantische kust. Het is een acht kilometer lange weg, waarbij u letterlijk door de Atlantische Oceaan rijdt over acht bruggen die de verschillende eilanden met elkaar verbinden. Onderweg wordt u getrakteerd op de mooiste vergezichten. De bekendste brug van de route en het symbool van de Altanterhavsveien is de Storseisundbrug. Dit is de hoogste brug van allemaal en maakt een hele bijzondere bocht. Het is soms even omrijden om deze route te rijden, maar dit is zeer de moeite waard!

Hanzestad Bergen

Bergen was tot de 13e-eeuw de hoofdstad van Noorwegen. Bergen is vooral bekend door het 900 jaar oude Bryggen, de historische houten huizen die de kade van de haven kleuren. De kleurrijke kade herinnert aan de tijd dat Bergen nog een belangrijke Hanzestad was. Stokvis afkomstig van de Lofoten werd in de pakhuizen aan de Hanzekade opgeslagen. Naast de houten huizen komt het Hanzeverleden ook nog terug in het Hanzemuseum en het lokale Hanzebier. In de smalle straatjes van de wijk proberen toeristen een mooi plaatje te schieten en souvenirs te vinden in één van de vele winkeltjes. Ondanks de drukte (vooral in de zomermaanden) is het echt de moeite waard om een rondje te lopen door dit stukje UNESCO werelderfgoed.

Hardangervidda Nationaal Park

Dichter bij de natuur komt u niet! Hardangervidda Nationaal Park is overweldigend mooi en biedt uitstekende wandelmogelijkheden op alle nieveaus. Het is het grootste nationale park van Noorwegen dat voornamelijk uit een enorm bergplateau bestaat. U kunt ook met de auto over de hoogvlakte rijden. Onderweg ziet u de mooiste vergezichten. Wie weet spot u wel een paar rendieren, want Hardangervidda is het leefgebied van Europa’s grootste kuddes. Ook passeert u de Voringfossen waterval, een van de hoogste watervallen van Noorwegen. Er is een stopplek tussen Eidfjord en Geilo waar u de waterval kunt bewonderen, maar u kunt ook een (pittige) wandeling van ongeveer een uur maken naar de voet van de waterval voor het allerbeste uitzicht.

Jostedalsbreen Nationaal Park

Jostdalsbreen-gletsjer is de grootste gletsjer van het Europese vasteland met een oppervlakte van 1310 vierkante kilometer. Een wandeling over de gletsjer brengt u duizenden jaren terug in de tijd. De bekendste zijtakken zijn de gletsjers Brikdalsbreen en Nigardsbreen, waarvan Briksdalsbeen het meest populair is, omdat de gletsjer vanaf de parkeerplaats makkelijk te bereiken is. Het landschap in het nationale park verandert voortdurend. Vooral opmerkelijk zijn de groene, bijna turquoise rivieren en meren van het smeltende gletsjerijs. Een deel van het park is alleen te voet bereikbaar.

Treinreis Flamsbanen

De Flamsbanen wordt beschreven als een van de mooiste treinreizen ter wereld en een van de belangrijkste toeristische attracties in Noorwegen. De twintig kilometer lange treinreis van ongeveer een uur gaat van Flam naar het bergdorp Myrdal op 866 meter hoogte. De trein rijdt maximaal 40 km/h in verband met het hoge hellingspercentage van 5%! De natuur langs de spoorlijn is adembenemend: groene bergen, diepe valleien, steile rotswanden, rijzende bergtoppen en tal van watervallen. Hoewel Flam een klein plaatsje is, is het een van de meest populaire plaatsen in het zuiden van Noorwegen. Het ligt prachtig aan het Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord. In de omgeving kan uitstekend worden gefietst en gewandeld.

Panoramische route Trollstigen

De Trollstigen ‘Trollenweg’ is één van de bekendste panoramische routes van Noorwegen. De route is een 20 kilometer lange weg dwars door de bergen, met een hellingsgraad van negen procent en elf haarspeldbochten. U wordt onderweg getrakteerd op de mooiste uitzichten op tal van watervallen, groene valleien, diepe fjorden en bergkammen. De route is omgeven door hoge bergen die allemaal statige namen hebben, zoals Kongen (‘de Koning’), Dronnigen (‘de Koningin) en de Bisschop. Vanaf het platform Trollstigheim, aan het eind van de route, heeft u een spectaculair uitzicht over de Trollenweg en de vallei.

Lofoten-eilanden

De Lofoten worden keer op keer verkozen tot één van de mooiste bestemmingen ter wereld en dat is niet zonder reden! De ongerepte natuur met imposante bergen, diepe fjorden, afgelegen baaien en lange zandstranden is al veelvuldig gefotografeerd en maakt ongetwijfeld indruk. De eilandengroep bestaat uit zeven hoofdeilanden met vele eilandjes daar omheen en ligt middenin de ruige Noorse Zee, boven de Poolcirkel. Visserij heeft altijd een hoofdrol gespeeld in de lokale cultuur dankzij de overvloed aan kabeljauw in de diepe wateren rondom de eilanden. Je vindt dan ook tal van karakteristieke vissersdorpjes in dit gebied met de bijbehorende traditionele vissershutten (Rorbuer). Svolvaer is de schilderachtige hoofdstad van de Lofoten met zijn rood geschilderde huizen en ontelbare stokvisrekken. Hier wordt nog ieder jaar het wereldkampioenschap kabeljauwvissen gehouden.

De Noordkaap

Het noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel op 66,5˚ noorderbreedte, behoort tot de Arctis. Hier vindt u de Noordkaap, dat traditioneel wordt beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europees continent. Het noorden van Noorwegen is dunbevolkt en het landschap is gevarieerd. Ronde heuvels, spitse bergtoppen en uitgestrekte plateaus domineren de omgeving. Daartussen rivieren en watervallen, vredige dalen, bossen en eindeloze vlakten met hier een daar een kudde rendieren. Fjorden dringen diep het land binnen en de warme golfstroom zorgt voor ijsvrije havens, zelfs in de wintertijd. Hoewel de Noordkaap zeer afgelegen ligt, is het een van de drukste toeristische trekpleisters van Noorwegen. Het licht verandert er voortdurend. In de zomer wordt het nauwelijks donker en in de winter is het continu schemerig. Het is dan ook een uitstekende plek om, afhankelijk van het jaargetijde, de Middernachtzon of het mystieke Noorderlicht te ervaren.

Lapland

Lapland is geen land met duidelijke afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het meest noordelijke gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) Lapland genoemd. Het is het land van de kerstman, de poolcirkel, rendieren en huskyhonden. Het is daarnaast het leefgebied van de Sami, de inheemse bewoners van Lapland die van oorsprong een nomadenbestaan leidden. Tegenwoordig leven sommige Sami steeds nauwer samen met de Scandinavische bevolking en hebben ze ‘gewone’ banen. De Sami cultuur vind je echter nog overal terug en er zijn nog steeds Sami die leven volgens de oude tradities. Lapland is een gebied van pure wildernis met uitgestrekte bossen, bergen, vlaktes en meren. De natuur is spectaculair en overweldigend. Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken dat het er in de winter ijzig koud en donker is, maar ook magisch mooi met de sneeuw en het mysterieuze Noorderlicht. In de zomer zijn de dagen lang en gaat de zon tijdens de Middernachtzon periode helemaal niet onder. ‘City that never sleeps’ past dan ook beter bij Lapland dan bij New York! Deze lange dagen lenen zich uitstekend voor allerlei activiteiten, tot laat in de avond.

Middernachtzon

Er zijn weinig plekken op aarde waar in de zomermaanden de zon niet ondergaat. Dit bijzondere fenomeen laat een blijvende indruk achter, net als bij verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. De auteur Knut Humsun schreef in één van zijn romans: ‘De avond viel. De zon raakte slechts eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood – verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven…..’ De extra uren in de dag en het zonlicht zorgen ervoor dat parken en tuinen volop in bloei staan in deze tijd van het jaar. De avonduren lenen zich ook perfect voor buitenactiviteiten.

Noorse fjorden

De Noorse fjorden – UNESCO beschermd - zijn het uithangbord van Noorwegen en voor veel mensen dé belangrijkste reden om op vakantie te gaan naar Noorwegen. De diepe fjorden, ooit uitgeslepen door gletsjers, dringen landinwaarts en worden omgeven door rotswanden, pittoreske dorpjes, indrukwekkende watervallen en steile kliffen. Noorwegen telt meer dan duizend fjorden die zich uitstrekken over de hele westelijke kustlijn. De bekendste fjorden zijn onder meer het Sognefjord, Geirangerfjord en Hardangerfjord.

Geirangerfjord

Geiranger Fjord

Een van de meest bezochte fjorden in Noorwegen, een waar sprookje. Het fjord is 15 kilometer lang en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het fjord wordt omringd door wel 800 m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen. Bekende watervallen in de omgeving zijn de Seven Sisters. De legende vertelt dat je de zeven zussen soms kunt horen huilen. U kunt het fjord op allerlei manieren beleven. Een van de beste manieren is vanaf de ferry tussen Geiranger en Hellesylt, een unieke ervaring.