Amalfikust
Scilla
Agrigento
Ostuni
Marsala
Taormina
Sicilië
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden Italië

Lago Maggiore

IT_AL_Lago Maggiore

Helemaal in het noorden van Italië, op de grens met Zwitserland, ligt het oogverblindende Lago Maggiore. Niet voor niets is dit een favoriete vakantieplek voor mensen over de hele wereld en er zijn dan ook veel hotels en vakantiewoningen in de buurt. U kunt hier allerlei watersporten beoefenen (zelfs duiken!), genieten op één van de strandjes en de schitterende omgeving ontdekken. De bergen zijn ideaal om mooie wandeling in te maken of te mountainbiken. Liefhebbers kunnen klimmen en in de omgeving zijn een aantal golfbanen. In de buurt vindt u de steden Ascona, Stresa, Verbania en Locarno. Natuurlijk zijn er in de omgeving van het meer nog veel meer gezellige plaatsjes met goede restaurants en leuke winkeltjes.

Lago Maggiore is op één na het grootste meer van Italië, het grootste meer is namelijk het Gardameer. Lago Maggiore heeft een totale oppervlakte van ruim 210 km² , op het breedste punt is het 10 kilometer en het meer is in totaal 60 kilometer lang. Er zijn verschillende veerdiensten die u onder andere naar mooie eilandjes kunnen brengen. Wij wensen u alvast veel plezier in deze schitterende omgeving!

Isola Bella

IT_AL_Isola Bella in Lago Maggiore

Isola Bella, de naam zegt het natuurlijk al: Mooi eiland! Al is het eiland vernoemd naar de echtgenote van Graaf Carlo III Borromeo, die lang geleden het eiland kocht. Zij heette Isabella. Vroeger was het eiland erg rotsachtig en woonden er vissers, maar inmiddels zijn er prachtige bezienswaardigheden gekomen en is een uitstapje naar Isola Bella niet te missen tijdens uw bezoek aan Lago Maggiore. Bezoek de barokke Italiaanse tuinen met mooie watervallen, fonteinen en beelden. In het kasteel kunt u vele schilderijen, meubels en nog veel meer bewonderen. Op een warme dag is de Sala della Musica een oase van koelte, omdat u hier grotten vindt met schelpen op de plafonds. Wanneer u na al deze bezichtigingen trek heeft gekregen, dan zijn er gezellige bars en restaurants. Natuurlijk ontbreken leuke winkeltjes en souvenirshops niet op dit heerlijke eilandje. U kunt per watertaxi naar Isola Bella, maar er is ook een veerdienst.

Lago Orta

IT_AL_Lago Orta

Ten westen van het Lago Maggiore, in de regio Piemonte, ligt een kleiner meer met kraakhelder water: Lago Orta. Aangezien dit meer veel kleiner is, leent het zich prima om een mooie fietstocht omheen te maken van circa 40 kilometer. Geniet van de glooiende heuvels, de bergen en de vruchtbare oever van de rivier de Po. Bezoek natuurlijk het mooie eilandje Isola San Giulio met de imposante Romaanse basiliek, het plaatsje Legro met vele muurschilderingen en het schiereiland ten oosten van het meer: Orta San Giulio met een geweldige promenade langs het meer. Geniet in deze omgeving van Italiaanse delicatessen in gezellige gelaterias, trattorias en ristorantes. Kortom: Voor een rustiger alternatief voor het grotere en meer toeristische Lago Magiorre bent u bij Lago Orta aan het juiste adres!

Gondelvaart over de Canal Grande in Venetië

IT_AL_Gondel op Canal Grande Venetië

Ga mee en beleef de meest romantische excursie van Venetië: een gondelvaart op de Canal Grande. Geniet van het uitzicht op het San Marcoplein terwijl een ervaren gondellier u rondvaart. Uiteraard komt u ook langs de kleinere kanalen waar de gondels handig langs elkaar gemanoeuvreerd worden. Ontspan terwijl u de bijzondere architectuur van de gebouwen bewondert en adem de heerlijke sfeer van Venetië in!

Ponte di Rialto

IT_AL_Ponte di Rialto Venetië

Over het belangrijkste kanaal in Venetië, het Canal Grande, zijn vier bruggen gebouwd, maar Ponte di Rialto is daarvan niet alleen de bekendste, maar ook de oudste. Tot 1854 was de Ponte di Rialto de enige brug over het Canal Grande. De brug bestaat uit één mooie boog van wit marmer en op de brug zelf vindt u allerlei winkeltjes die vooral veel souvenirs verkopen. Vooral in de zomermaanden is het op en rond de brug vaak druk, want alle toeristen willen dit mooie bouwwerk graag zien. Wanneer u achter de winkels langsloopt, kunt u genieten van het uitzicht op het kanaal.

San Marcobasiliek

IT_AL_San Marcobasiliek Venetië

Aan het bekende San Marcoplein ligt de imposante San Marcobasiliek. Het is de grootste kerk van Venetië die ook wel Chiesa d’Oro (Gouden Kerk) wordt genoemd vanwege de gouden mozaïeken die vooral Bijbelse verhalen afbeelden. Bezoek de Schatkamer van San Marco waar u allerlei waardevolle items treft van dure materialen en aanschouw de vele Byzantijnse zuilen. Ook het altaar, de Pala d'Oro is indrukwekkend versierd met goed en zelfs edelstenen. Bij de Loggia dei Cavalli kunt u genieten van het panoramische uitzicht op het San Marcoplein. Toegang tot alleen de kerk is gratis, maar wanneer u de Schatkamer, de Pala d'Oro en/of de Loggia dei Cavalli wilt betreden dient u hiervoor toegang te betalen. Wanneer u de kerk bezoekt weet u precies waarom de San Marcobasiliek symbool staat voor Venetiaanse rijkdom en macht.

Voor de basiliek ligt het centrale plein van Venetië; het San Marcoplein met de vele duiven, de Campanile en de klokkentoren Torre dell'Orologio. Op het San Marcolplein kunt u neerstrijken op één van de terrassen voor een verfrissend drankje of heerlijke koffie en genieten van de bedrijvigheid op het plein.

Balkon van Julia in La Casa di Giulietta

IT_AL_Balkon van Julia in Verona

Romeo en Julia, iedereen kent in ieder geval de grote lijnen van dit liefdesverhaal van Shakespeare dat zich afspeelt in de stad Verona. Wanneer u de stad bezoekt, zult u ontdekken dat de stad terecht ‘città dell’amore’, 'de stad van de liefde' genoemd wordt. Overal vindt u souvenirs en items die verwijzen naar het liefdesduo. Natuurlijk bezoekt u La Casa di Giulietta met het beroemde balkon van Julia. Dit zou de plek zijn waar Romeo en Julia elkaar de liefde verklaarden. De binnentuin van dit huis is gratis te betreden. Wanneer u hier naartoe loopt, komt u langs Julia's muur. Jaarlijks stoppen duizenden mensen liefdesbrieven in de richels van deze muur. Regelmatig komen er vrijwilligers om deze brieven te verzamelen, zodat er steeds ruimte is voor nieuwe brieven. In de binnentuin staat het bronzen beeld van Julia. Veel mensen raken haar rechterborst aan omdat ze geloven dat dit extra geluk in de liefde brengt. In het huis zelf is een klein museum met servies en fresco's. Tip: Bekijk de film Letters to Juliet. Deze film geeft u alvast een leuk voorproefje van La Casa di Giulietta.

Colosseum

IT_AL_Rome Colosseum

Bezoek één van de zeven moderne wereldwonderen: Welkom in het Colosseum in Rome! Het Amphitheatrum Flavium oftewel het Colosseum, werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus in Rome en de bouw duurde 10 jaar. Dit was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk en het grootste van de wereld. De Romeinen hadden een buit na de plundering van Jeruzalem en daarvan werd de bouw van het Colosseum gefinancierd. De oude keizers organiseerden hier voorstellingen en er was plaats voor maar liefst 50.000 bezoekers. De 76 ingangen waren genummerd waren met Romeinse cijfers en vandaar zijn er trappen die naar de verschillende platformen leidden. Hierdoor kon ieder door gebruik van zijn eigen ingang en trap binnen tien minuten op zijn plaats zitten. De eerste drie etages bestonden uit mooie, versierde bogen. De vierde etage is pas later aangebracht en zie is dan ook heel anders dan de eerste drie etages. Zoals de naam al doet vermoeden is het Colosseum is heel groot: het is 188 meter lang, 156 meter breed en 48,5 meter hoog. De Romeinen gingen voor hun plezier naar het Colosseum waar bloederige spelen als gladiatorengevechten, dieren gevechten en wagenrenwedstrijden toentertijd heel normaal waren. Een leuk weetje is dat het Colosseum staat afgebeeld op de Italiaanse 5 eurocent.

Pantheon

IT_AL_Pantheon in Rome

Op het Piazza della Rotondo in Rome staat een gebouw dat u zeker van plaatjes zult herkennen: het Pantheon. De naam Pantheon is afgeleid van de Griekse woorden 'pas' = elke en 'theos' = god. Dit komt erop neer dat de tempel voor alle goden diende. In het jaar 80 werd het oorspronkelijke gebouw door een brand met de grond gelijk gemaakt en daarom is het in de tweede eeuw na Christus herbouwd. Dit gebouw staat bekend als één van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld en deze klassieke tempel is één van Rome's vele highlights. Het gebouw is prachtig aan de buitenkant, maar zeker ook aan de binnenkant. Kijk omhoog en bewonder de schitterende koepel die een doorsnede van ruim 44 meter heeft. In de koepel zit een ronde opening met een doorsnede van 8,7 meter. Dit zorgt voor een speciale lichtinval in het gebouw dat verder geen ramen heeft. De functie van deze open koepel (ook wel: oculus = Latijn voor 'oog') was om de bezoekers een ononderbroken lijn met de hemel te geven. Tegenwoordig dient het Pantheon als kerk en kunt u gratis het gebouw in, maar niet tijdens de mis. Houdt u er rekening mee dat u er uw schouders en knieën bedekt wanneer u het Pantheon betreedt.

Forum Romanum

IT_AL_Forum Romanum in Rome

Dit oorspronkelijke bruisende centrum van Rome is nu een plaats van ruïnes, maar ligt nog steeds centraal in Rome. De mensen noemen het ook wel het 'oude centrum' van Rome en dit mag u zeker niet missen tijdens uw bezoek aan de Italiaanse hoofdstad. In de Romeinse tijd het werd hier veel handel gedreven en juridische- en politieke beslissingen werden hier genomen. Ook was dit een religieus centrum met de Tempel van Vespasianus, de Tempel van Saturnus en de Tempel van Vesta, bekend van de Vestaalse maagden. Het forum Romanum raakte in de zevende eeuw na Christus in verval door aardbevingen en de grote brand. Ook werden veel stenen gebuikt voor de bouw van andere gebouwen in Rome. Tegenwoordig is het een belangrijke bezienswaardigheid in Rome die ons veel verteld over hoe de oude Romeinen leefden. Loop over de oudste weg in Rome; de Via Sacra (de heilige straat), bewonder de triomfbogen en de tribunes en geniet van indrukwekkende gebouwen op de Palatijn, de plaats waar vooraanstaande Romeinen woonden.

Trevifontein

IT_AL_Trevifontein in Rome

Op het Piazza di Trevi, ligt de schitterende gelijknamige fontein. Het is een flink bouwwerk met bijna 30 meter hoog en meer dan 20 meter breed. U zult zien dat de fontein en het plein met de gebouwen die er omheen staan, een mix is van verschillende stijlen. De Trevifontein zelf is in barokke stijl gebouwd, maar de aangrenzende gebouwen zijn veelal in neoklassieke en rococo stijl gebouwd. Het is een bijzondere plek die mensen vanuit de gehele wereld trekt. De fontein werd vooral bekend door de film La Dolce Vita uit 1960. En ook al ziet het water er op een warme dag wellicht aantrekkelijk uit: het is verboden om in de fontein te lopen of zwemmen. Wat wel kan en wat veel mensen doen, is een muntje in de fontein gooien. Wanneer u dit met uw rug naar de fontein met uw rechterhand over uw linker schouder doet, dan vertelt de legende dat u ooit zult terug keren in Rome. Vroeger werden de muntjes die in de Trevifontein gegooid werden gebruikt voor het onderhoud van de fontein, maar nu gaat het geld naar een goed doel.

Vaticaanstad

IT_AL_Vaticaanstad

Een aparte staat in de stad Rome: Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld waar nog Latijn gesproken wordt. Het is de hoofdstad van de Rooms-Katholieke Kerk waar de paus de leiding heeft. Sinds 1984 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is slechts 44 hectare groot, maar is wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome. Bekend zijn natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein waar duizenden mensen samenkomen voor de toespraak van de paus met Pasen en Kerst. Natuurlijk trekken ook de Vaticaanse Musea met hun prachtige kunst en de Vaticaanse Tuinen veel bezoekers. Ondanks dat Vaticaanstad geen lid is van de Europese Unie, wordt er wel met euro's betaald. De paus staat op de euromuntjes afgebeeld, maar de muntjes zelf zijn erg zeldzaam.

Sixtijnse Kapel

IT_AL_Sixtijnse Kapel

De Cappella Sistina, oftewel de Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. Hier wordt door kardinalen een nieuwe paus gekozen. Wanneer zij tot overeenstemming zijn gekomen, komt er witte (in plaats van zwarte) rook uit de schoorsteen, zodat iedereen weet dat er een nieuwe paus gekozen is. De kapel werd gebouwd tussen 1473 en 1481 in opdracht van paus Sixtus IV, waar de kapel zijn naam aan te danken heeft. Natuurlijk is de Sixtijnse Kapel enorm beroemd vanwege de prachtige Bijbelse fresco's van Michelangelo. Deze kunstenaar heeft er ruim vier jaar over gedaan om het plafond te beschilderen. Ook de schilderingen op de muren niet van beroemde schilders als Botticelli, Perugino en Signorelli zijn prachtig.

Sicilië

De verleidelijke schoonheid van Sicilië heeft vele gezichten: palazzi en kerken, barokke architectuur en middeleeuwse stadjes, Griekse tempels en Romeinse amfitheaters, kristalheldere wateren en vulkanische eilanden, grillige lavalandschappen en rokende kratermonden. En voor de liefhebber van lekker eten, de Siciliaanse keuken kent talloze culinaire specialiteiten die je geproefd moet hebben! Uw uitvalsbasis op Sicilië is Giardini Naxos, een zonnige badplaats nabij de parel van Sicilië, Taormina.

Breng een bezoek aan de parel van de Ionische kust, Taormina, een perfect bewaard gebleven middeleeuwse stad met adembenemende uitzichten over de baai van Naxos met de Etna op de achtergrond. Maak een tocht door één van de meest intrigerende landschappen van zuidelijk Europa: van een in lava uitgeslepen kloof met spectaculaire rotsformaties, hot springs, zwarte stranden, tot de meest actieve vulkanen van Europa en vulkanische eilanden. Bewonder intrigerende landschappen, van een in lava uitgeslepen kloof tot de meest actieve vulkanen van Europa.

Het Parco dell’Etna is een prachtig natuurgebied, een feestje voor de natuurliefhebber. Onderweg naar boven komt u langs bossen, citrusgaarden, amandel, vijgen- en olijfbomen. In het voorjaar veranderen de hellingen van de Etna in een zee van gele brem. Bijzonder zijn ook de wijngaarden op de lavaterrassen op de hellingen van de Etna. Onder de top verandert het landschap in een kaal lava landschap dat afhankelijk van de leeftijd van de lava afwisselend zwart, grijs of rood gekleurd is. Als het weer het toelaat kunt u de kabelbaan nemen naar een hoogte van 2800 meter, vlak onder de rokende kraters.

Maak een tocht door de “barokke” Val di Noto. De stadjes in deze vallei zijn allemaal herbouwd na een aardbeving in 1693 waardoor u er heel veel barok ziet. Parel aan de kroon is de barokke stad Noto. Bijzonder is het keramiek-stadje Caltagirone, waar bijna alle gebouwen in het oude centrum versierd zijn met kleurrijke details van keramiek. Scicli is prachtig gelegen in de heuvels en hoewel minder bekend, doet zeker niet onder voor de bekende buren Noto, Modica en Syracusa. Vanaf het klooster van San Matteo heeft u een schitterend uitzicht op dit mooie barokstadje.

Een andere parel is Ragusa, dat ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. In het laag gelegen Ragusa Ibla is de Duomo de absolute eye-catcher van de overweldigende barokke architectuur. In het mooie, middeleeuwse Chiaramonte Gulfi zijn de geplaveide straten, paleizen en kerken allemaal van hetzelfde zilvergrijze kalksteen. Een van de middeleeuwse stadspoorten, de Arco dell’Annunziata staat nog altijd fier overeind net als de barokke kathedraal Santa Maria Nova. Bezoek tot slot bij het barokke Palazzolo Acreide, de ruïnes van de oorspronkelijke oude Grieksestad Akrai en het prachtig bewaard gebleven Griekse theater.

Wandel door het betoverende natuurreservaat l'Oasi di Vendicari langs zoutmeren, over zandduinen naar ongerepte stranden van witgoud zand en spot enkele van de meer dan 200 soorten trekvogels die dit gebied aandoen, zoals flamingo's, reigers, kraanvogels, zwarte ooievaars en pelikanen.

Chianti wijnroute

Chianti-gebied

Tussen het historische plaatsje Siena en de prachtige stad Florence vind u het Chianti-gebied. Het is één van de mooiste gebieden in de hele regio. De wijnstreek heeft een bijzondere geschiedenis en een prachtige natuur. Het unieke landschap is met groene en glooiende heuvels bedekt. Op veel heuvels vindt u verschillende wijngaarden en olijfboomgaarden. Daarnaast komt u pittoreske dorpen en oude landhuizen tegen op de route. Bezoek de wijngaarden en leer alles over de Chianti classico, een typische Italiaanse rode wijn. Wilt u klassiek Italië ervaren, dan biedt het Chianti-gebied u de perfecte gelegenheid!

Ponte Vecchio

Ponte Veccio

De Ponte Vecchio, oftewel de Oude Brug, is de bekendste brug van Florence. De prachtige winkeltjes aan beide zijden zorgen voor een authentieke uitstraling. Nadat de rivier de oudere houten brug in 1345 had weggespoeld is hij herbouwd. Boven de brug vindt u ‘’Corridoio Vasariano’’. Dit is een passage van één kilometer en verbindt Palazzo Vecchio met het Pallazo Pitti. Deze gang was speciaal bedoeld voor de adel van Florence, zodat zij zich niet onder het normale volk hoefde te begeven. Kortom de brug kent een lange en rijke geschiedenis. Bekijk het eerst van een afstand om de architectuur te bewonderen. Vervolgens kunt u over de brug heen wandelen en genieten van Florence op haar best. Kijk naar de prachtige sieraden die voor u uitgestald liggen en waan u even in de middeleeuwen.

Basilica di Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore

Op Piazza del Duomo in Florence vindt u de befaamde Santa Maria del Fiore, oftewel de kathedraal van Florence. Het is de derde grootste kerk van de wereld. De kerk is 153 meter lang, 90 meter breed bij de kruising en 90 meter hoog. Niet alleen vanwege de grootte valt de kerk op, ook de rode koepel is zeer typerend. U kunt naar de top van de koepel, waar u na een flinke wandeling kunt genieten van het uitzicht over Florence. De witte, rode en groene marmeren stenen zorgen voor een prachtige uitstraling. De binnenkant is op z’n minst net zo mooi. Als u binnen bent kijk dan vooral naar boven om de bijzondere plafondschilderingen te bewonderen. Op de vloer vindt u prachtige mozaïeken en u kunt verschillende glas-in-loodramen bekijken. De kathedraal is een parel van de stad en is zeker de moeite waard om te bezichtigen!

De David van Michelangelo

David

De David van Michelangelo is een van de bekendste beeldhouwwerken in de geschiedenis. De kunstenaar werd voor gek verklaard toen hij koos voor dit stuk marmer. Het werd namelijk ‘Il rotto’ (het beschadigde) genoemd. Het marmer vertoonde al verschillende beschadigingen en was daarom voor vele andere kustenaars niet mooi genoeg. Het beeld is 5 meter groot en weegt 6 ton, het was bedoeld voor op het dak van de Duomo. Echter, door het gewicht was het te zwaar om op te tillen en daarnaast vond men het beeld te mooi om zo hoog te plaatsen. Een namaak van het beeld kunt u vinden op het Piazza della Signoria, hier kunt u goed zien hoe imposant het beeld is. Het originele beeld kunt u bewonderen in Galleria dell’Accademia.

Toren van Pisa

Toren van Pisa

Wellicht is de toren van Pisa het meest bekendste monument van Italië. Iedereen kent de scheve toren wel. Echter, was het niet de bedoeling van de bouwmeester om een scheve toren te bouwen. Helaas bleek de ondergrond zeer drassig te zijn waardoor de toren al snel begon met verzakken. Hierdoor staat de toren vandaag de dag nog steeds zo scheef. De toren is in verschillende fases gebouwd, 100 jaar nadat de eerste steen werd gelegd was hij eindelijk af.

Als u naar de top van de toren wilt moet u 296 treden beklimmen. Tijdens de klim merkt u pas hoe scheef de toren daadwerkelijk staat. U kunt zelfs het gevoel hebben dat u af en toe naar beneden loopt in plaats van naar boven. Een zeer bijzondere ervaring. De toren staat op het Piazza dei Mircaoli, oftewel het Plein van de Wonderen, geniet van het bijzondere plein met de toren van Pisa.

Calabrië

De Romeinen noemden Zuid Italië en Sicilië “Magna Graecia” of “Groot Griekenland” vanwege de vele Griekse kolonies in de periode tussen 800 en 600 v Chr. In Calabrië zijn nog veel sporen uit die tijd te vinden, niet alleen qua archeologische overblijfselen maar ook in tradities, cultuur, gastronomie en taal. Zelfs nu nog wordt er in afgelegen gebieden door een aantal ouderen een oud Grieks dialect, het Grieks-Calabrees, gesproken. Ook op het gebied van natuur heeft Calabrië veel te bieden. De teen van de Italiaanse laars is één van de meest ruige regio’s van Italië. Spectaculaire rotskusten, spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en in het binnenland een woest berglandschap, uitgestrekte olijfboomgaarden en jasmijnvelden en eeuwenoude stadjes.
Uw uitvalsbasis in Calabrië is Tropea/Zambrone aan de “Costa degli Dei”, de “Kust van de Goden”.

De parel aan “Costa degli Dei”, “Kust van de Goden” is Tropea, dat boven op een klif uittorent boven het spierwitte strand. Slenter door de smalle straatjes, bezoek de Chiesa di Santa Maria dell’Isola en geniet van het geweldige uitzicht over zee. Kijk uit over de Golfo di Sant’Eufemia vanaf het hoog op de rotsen gelegen charmante vissersdorpje Pizzo Calabro en eet het beroemde hazelnootijs met een hart van chocola en een jasje van cacaopoeder, de tartufo. Of breng een bezoekje aan de Piedigrotta, een in de kalkrotsen uitgehakte kerk.

Kliffen, intieme baaien, de mooiste stranden en een adembenemend uitzicht over de Straat van Messina vindt u aan deze in de Tyrreense zee uitstekende kaap bij Capo Vaticano. Verwonder uzelf over de violetkleurige tinten die het zeewater aanneemt bij de spectaculaire zonsondergang aan de Costa Viola. Of zie het silhouet van de Stromboli ontstaan tijdens de zonsondergang. Ontdek Gerace, het “dorp van de 100 kerken” met spectaculaire ligging hoog op een klif. Vroeger had Gerace 128 kerken, nu zijn het er nog 19, waarvan de belangrijkste de majestueuze Kathedraal van Gerace op de Piazza Tribuna is. Dwaal in het nabijgelegen Locri door de archeologische opgravingen van Locri Epizephiri, één van de bekendste steden van Magna Graecia, en waan uzelf in oude Griekse tijden.

Bezoek in Padula het prachtige Certosa di San Lorenzo. Dit kartuizenklooster is één van de grootste van Italië en behoort tot de belangrijkste kloosters van Europa. Hoewel de bouwgeschiedenis maar liefst 450 jaar beslaat, is het merendeel van het klooster in barokke stijl gebouwd.

Puglia

Trulli huizen

Puglia is één van de mooiste streken van Italië, volgens National Geographic zelfs één van de mooiste regio’s van de wereld, en biedt zowel de culturele, natuur- als strandliefhebber veel moois. Ook de liefhebber van wijn en een goede keuken komt hier aan zijn trekken. Het is een fantastische regio om per auto te ontdekken, met mooie routes en veel hoogtepunten op relatief korte reisafstand. Uw uitvalsbasis voor deze regio is Alberobello / Conversano, uitstekend bereikbaar vanaf zowel het vliegveld van Bari als dat van Brindisi.

In Puglia zijn meer dan 5000 trulli, maar de “trulli-hoofdstad” is sprookjesachtig mooi; Alberobello. In het oude centrum met kronkelende straatjes vindt u zo’n 1000 trulli! Daal af in het uitgestrekte grottencomplex bij Castellana, dat meer dan 3 kilometer lang en op het diepste punt meer dan 100 meter diep is.

Slenter door middeleeuws Trani, ooit de ontmoetingsplaats van pelgrims en tempeliers, verken het achthoekige middeleeuwse kasteel ‘Castel del Monte’ dat door Frederick II op een hoge rotspunt in de vlakte bij Ruvo di Puglia is gebouwd of kijk hoe in het historische deel van de mooie havenstad Bari in de Via delle Orecchiette verse pasta-oortjes worden gemaakt. Matera is een betoverende stad met eeuwenoude sassi, rotswoningen die tot in de jaren 50 bewoond werden. Matera is meer dan elfduizend jaar oud en de oudste stad van Italië. Maak een “stop on the top” in de hooggelegen middeleeuwse stad Civita, slenter door de smalle steegjes, verbaas je over eigenaardige schoorstenen van de huizen -hoe hoger de schoorsteen des te hoger de sociale status van de bewoners- en wandel over de “duivelsbrug” over het Raganello ravijn, een van de diepste van Italie.

Campania

De Romeinen noemden dit zuidelijke deel van Italië Campania Felix, ‘Gelukkig Land’. Als u kennismaakt met de adembenemend mooie Amalfikust, schilderachtige dorpen, bruisend Napels, de nationale parken in het binnenland of de verfijnde gastronomie begrijpt u waarom. Tegelijkertijd is Campania ook het toneel geweest van één van de grootste natuurrampen, met Pompeï als tastbare herinnering. Uw uitvalsbasis om deze bijzondere regio te ontdekken is Mercato San Severino.

Rijd over één van de mooiste, meest adembenemende wegen ter wereld, de Amalfitana, de spectaculaire weg die langs de steile kliffen van de Amalfikust slingert, geniet van overweldigende uitzichten, bezoek schilderachtige dorpjes of neem een verfrissende duik in één van de verborgen baaien. Neem de ferry vanaf Sorrento naar het jetset eiland Capri in de baai van Napels. Vergeet niet de beroemde Blauwe Grot te bezoeken! De sfeervolle havenstad Salerno, gelegen aan het begin van de wereldberoemde Amalfikust, was in de 11 e eeuw de hoofdstad van de Zuid-Italië. De Duomo in het gerestaureerde centrum herinnert nog aan die tijd.

Bezoek in Paestum drie van de best bewaarde oude Griekse tempels ter wereld, daterend uit de 6 e eeuw voor Chr. of proef buffalo-ijs of buffalo-mozzarello in een buffalo-farm. Dwaal door de oude, in de tijd bevroren steden van Pompeï en Herculaneum en beklim de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland, de Vesuvius. De schoonheid van Napels ligt in haar kastelen, kerken en palazzi, in de adembenemend mooie ligging van de stad met op de achtergrond de Vesuvius, de zee en het eiland Capri, en in de geschiedenis van de oude ruïnes. Tegelijkertijd is het ook een chaotische, bruisende stad met talloze kleine steegjes en pleinen om door en over rond te zwerven. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de Amalfi-kust is een wandeling over “il Sentiero degli Dei”, “het pad van de goden” aan de Amalfi-kust een aanrader. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, het wandelpad is soms duizelingwekkend…