Geisha's (Japan)
Uros-indianen (Peru)
Bergstammen bij Sapa (Vietnam)
Himba's (Namibië)

De Geisha's in Japan
Wie aan Japan denkt, denkt aan Geisha’s. Dat is niet heel vreemd, want Geisha’s zijn een bijzondere verschijning. In de zeventiende eeuw is de Geisha-cultuur ontstaan en werden Geisha’s ingezet als entertainers tijdens feestjes, voorstellingen en in theehuizen. Om een Geisha te worden, moesten (vaak) vrouwen een volledige opleiding volgen die bestond uit zang, dans, het bespelen van muziek instrumenten en het verzorgen van theeceremonies. Oorspronkelijk kon het beroep van een Geisha door zowel mannen als vrouwen worden uitgeoefend.

Als u tegenwoordig de Geisha-cultuur wilt ervaren, moet u naar de culturele hoofdstad van Kyoto gaan. Tegenwoordig zijn er helaas niet meer zoveel Geisha’s als vroeger, maar in een aantal wijken ziet u ze nog steeds in hun prachtige kimono’s van theehuis naar theehuis schuifelen. De meest bekende Geisha-wijken in Kyoto zijn Higashi Chaya in Kanazawa en Miyagawacho en Gion. Een ontmoeting met één van de Geisha’s in Kyoto is een magische en gedenkwaardige ervaring!

Bekijk al onze rondreizen naar Japan en maak kennis met de bijzondere Geisha-cultuur in de ‘stad van de Geisha’s Kyoto.
Geisha in Japan
Uros-indianen (Titicacameer)
De Uros-indianen bij het Titicacameer in Peru
In de regio Puno, op de grens van Peru en Bolivia, ligt het bijzondere azuurblauwe Titicacameer. Dit is dé plek om kennis te maken met een bijzondere cultuuren met eeuwenoude tradities: de Uros-indianen. Ze wonen verspreid over wel 44 drijvende eilandjes op het Titicacameer, waarvan de grootste Uros-eilanden Huacavacani, Toranipata en Santa Maria zijn. De Uros-indianen hebben deze ooit gebouwd om de Inca’s te ontvluchten. De Inca’s domineerden vroeger namelijk het vasteland. Het is ook interessant om te vermelden dat andere stammen vroeger dachten dat het bloed van Uros-indianen zwart was en dat ze hierdoor niet konden verdrinken.

De Uros-indianen zijn tegenwoordig vissers, jagers en makers van prachtig handwerk dat aan toeristen wordt verkocht. Wat direct opvalt tijdens een bezoek aan de Uros-indianen is dat hier werkelijk alles van riet wordt gemaakt, de eilandjes zelf, de huizen en zelfs de meubels. Door elk jaar een nieuwe laag riet op het eiland aan te brengen, zorgen de indianen ervoor dat de eilanden niet wegrotten. Erg bijzonder om te zien!

Bekijk al onze rondreizen naar het Titicacameer in Peru en maak kennis met de bijzondere Uros-indianen.
De bergstammen bij Sapa in Vietnam
In het noordwesten van Vietnam, middenin de bergen, ligt het bergdorp Sapa. Het gebied staat bekend om de meest kleurrijke cultuur van het land, de fenomenale natuur en unieke vergezichten. In de omgeving van Sapa wonen diverse bergvolkeren die te herkennen zijn aan hun unieke klederdracht. De kleren tonen de tradities, hebben vaak een specifieke betekenis en zijn erg kleurrijk. De bekendste bergvolkeren die in Sapa leven zijn de Black Hmong, Red Dzao (op de afbeelding), Tay, Giáy, Thai en Phù Lá.

Het grootste bergvolk van Sapa is de Hmong. Deze etnische minderheid kwam zo’n 300 jaar geleden vanuit Zuid-China naar Vietnam. De vrouwen van een Hmong-gezin zorgen voor de kinderen en het eten. Daarnaast maken ze handgemaakte traditionele kleding en sieraden. Deze producten worden op de wekelijkse mark van Sapa verkocht, waar alle bergvolkeren bij elkaar komen. De wekelijkse markt is dan ook de ideale plek om kennis te maken met de bergvolkeren én hun unieke klederdracht.

Bekijk al onze rondreizen naar Sapa in Vietnam en maak kennis met diverse bergstammen.
Bergstammen in Sapa
Himba-vrouw in Namibië
De Himba's in Namibië
Traditionele hutjes gemaakt van leem, vrouwen met een handgemaakt kroontje van geitenvel en schapenvachtjes waar de kinderen op slapen. We hebben het hier over de Himba-stam, ook wel Ovahimba genoemd. De Himba's zijn van oorsprong nomaden en hebben tijdens de koloniale overheersing van Zuid-Afrika in afzondering geleefd en zijn verwant aan de Herero-bevolking. Vandaag de dag leven ze nog grotendeels op traditionele wijze in Kaokoveld. Dit gebied ligt in het noordwesten van Namibië.

De Himba's zijn te herkennen aan hun opvallende uiterlijk. Zo missen ze allemaal twee voortanden en dragen de vrouwen veel sieraden inclusief een ketting met een schelp, ook wel Ohumba genoemd. De Himba-vrouwen staan er ook om bekend dat ze hun lijf insmeren met een combinatie van kruiden, geitenvet en oker. Hierdoor krijgt hun huid een bruinrode kleur. Om ongewenste lichaamsgeuren te verdrijven, hangen de vrouwen en kinderen regelmatig boven een vuurtje om uitgerookt te worden. Erg indrukwekkend om een cultuur te ontdekken die zo ver van onze eigen levenswijze afstaat.

Bekijk al onze rondreizen naar Namibië waarbij u de Himba's bezoek.