NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
India
Landinformatie
Landinformatie India
Bent u van plan een mooie reis naar India te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van India naar Beste reistijd India.
turned_in Bijzondere feestdagen
Holi Festival
Ieder jaar begroeten de mensen in India de lente op een wel bijzondere en kleurrijke manier. Dan vindt namelijk één van de belangrijkste feestelijkheden van het land plaats, het Holi Festival. Hierbij viert men niet alleen de overgang van de winter naar de lente, maar volgens het hindoeïstische geloof ook de overwinning van het goede van het kwade. Tijdens Holi gooien alle inwoners van India felgekleurde poeder naar elkaar toe en op deze ene dag zijn de verschillen tussen kasten, religie en/of afkomst niet meer zichtbaar. Iedereen is gelijk! Alhoewel Holi in heel India wordt gevierd is het voor toeristen het leukste om tijdens Holi in de Gouden Driehoek (Delhi, Jaipur of Agra) te zijn. Hier is het namelijk mogelijk om als toerist deel te nemen aan het kleurrijke spektakel.

Onder voorbehoud van wijzigingen:
Holi Festival 2025: 14 maart
Holi Festival 2026: 4 maart

Pushkar Fair
Op de Pushkar Fair, of kamelen markt, is handel één van de belangrijkste redenen voor een samenkomst. De bijbehorende markt draagt bij aan het karakter van dit grote feest. Kameeldecoratie, danswedstrijden, de Rajasthani-volksdansshow, een kameelrace (op de laatste dag), zonsondergangsafari, honderden winkels en kameel handelen zijn onderdelen die u kunt tegenkomen tijdens de Fair. De markt staat bekend om de diverse soorten dieren die te koop zijn: van ezels tot stieren, maar het meest voorkomend zijn toch de kamelen. De kamelenmarkt in Pushkar is de grootste van heel India en onderscheidt zich door de hoeveelheid mensen, dieren, geuren, muziek en dans. Een bijzondere ervaring om mee te maken! De kamelenrace in de zandduinen wordt door de Indiërs gezien als hoogtepunt van het festival.

Onder voorbehoud van wijzigingen:
Pushkar Fair 2024: 9 - 16 november
Pushkar Fair 2025: 30 - 5 november

Diwali
Het Diwali Festival staat ook wel bekend als het feest van het licht. Licht is het belangrijkste kenmerk in dit feest, dit kunt u zien door de brandende olielampjes die buiten te vinden zijn. De overwinning van het goede over het kwaad, het licht over de duisternis staat hier centraal. Het aansteken van vuurwerk en honderden olielampen vanuit elk huis en elke tempel is het hoogtepunt van het Diwali Festival.

Onder voorbehoud van wijzigingen:
Diwali 2024: 31 oktober
Diwali 2025: 21 oktober

Dev Diwali
Dev Diwali wordt gevierd in Varanasi. Het aansteken van miljoenen olielampen op de trappen bij de rivier de Ganges is het belangrijkste hoogtepunt. Bovendien zullen er op elke hoek en elke tempel aan de oevers van de Ganges speciale pooja's en gezangen plaatsvinden.

Onder voorbehoud van wijzigingen:
Dev Diwali 2024: 15 november
Dev Diwali 2025: 5 november
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 230 Volt me de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in India. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type C, D en M mee te nemen op reis.
restaurant Eten en drinken
De Indiase keuken is zeer gevarieerd en vanwege de kleurrijke ingrediënten een feest om naar te kijken. Hoewel er in India veel vlees wordt gegeten, zijn er ook vegetarische- en visgerechten te bestellen; allemaal voorbereid met een samenstelling van heerlijke kruiden, groenten, rijst en brood.

Het bekendste gerecht in de Indiase keuken is de curry. Het woord 'curry' is een Engelse afleiding van 'kari', wat saus betekent. Curry is een mix van kurkuma, kardemom, gember, koriander, nootmuskaat en papaverzaad. De meeste curry's zijn aan de pittige kant en worden geserveerd met rijst. Daarnaast is tandoori een bekend gerecht in India en zijn de diverse massala's (aromatische mengsels) niet te missen.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden.

De nationale drank van India is thee, ook wel "Chai" genoemd. De Indiase Chai is niet zomaar thee, het wordt gemixt met water, melk, suiker en smaakvolle specerijen. Verse vruchtendranken, zoals sinaasappelsap, mangosap, druivensap, papajasap en ananassap zijn absoluut de moeite waard om te proberen. Het kan voorkomen dat in er in sommige restaurants en hotels geen alcohol geschonken wordt. In de staat Gujarat (die wordt aangedaan in Wonderlijk India: Ahmedabad en Patan) wordt helemaal geen alcohol geserveerd. Alle internationale frisdranken zijn te koop in India. Het leidingwater kunt u niet drinken, mits dit eerst gekookt is. Wij adviseren u om deze reden ook uit te kijken met ijsblokjes, daar deze over het algemeen van kraanwater gemaakt worden. Mineraalwater is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 10
Lunch (streetfood) : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,30 - €1
Flesje fris : tussen de € 0,50 en € 1,50
Glas wijn : tussen de € 5 en € 10
Glas bier(lokaal) : tussen de € 5 en € 10

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Rupee wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
De Indiase bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 100, 500 en 1000 Indiase Rupees bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 300 Indiase Rupees (ca. 3,50 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 400 Indiase Rupees (ca. 4,50 euro) per persoon per dag
Reisleider : ca. 300 Indiase Rupees (ca. 3,50 euro) per reisgezelschap per dag
Kamermeisje : ca. 160 Indiase Rupees (ca. 2 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 160 Indiase Rupees (ca. 2 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de Indiase Rupees wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
camera_alt Fotograferen
India heeft veel fotogenieke plekken en de kleurrijke kleding van de lokale bevolking levert vast prachtige beelden op. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Houdt u er rekening mee dat in India regelmatig een extra bedrag wordt gevraagd voor het fotograferen en/of filmen van bezienswaardigheden en/of mensen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van India is de Rupee (INR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. U kunt geld pinnen bij pinautomaten met uw bankpas met Maestro- of Cirruslogo. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

In India wordt de creditcard bij bijna alle banken, hotels, restaurants en winkels, en een enkel tankstations geaccepteerd. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. In de grote steden en toeristische gebieden zijn genoeg pinautomaten. Buiten de grote steden is dit aantal minder. Er kan geld opgenomen worden bij de pinautomaten en bij hotels. Hotels hebben wel de voorkeur, omdat banken erg traag kunnen werken. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen met de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Europees Medisch Paspoort
In urgente situaties is het handig om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen naar India. Dit kan veel problemen voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener in het buitenland eenvoudig de gegevens van de patiënt van zijn of haar ziekten/aandoening en medicijngebruik kan opzoeken. Er wordt ook vermeld wie de behandelende arts is en wie er gewaarschuwd kan worden in dringende gevallen. Het medisch paspoort is te verkrijgen bij de huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Apotheken en ziekenhuizen in India
Apotheken zijn op of bij de meeste grote markten. U kunt de apotheken herkennen aan de naam chemist shop en hebben een ruim assortiment aan geneesmiddelen. De meeste apotheken zijn open van 9.00 tot 19.30 uur. openbare apotheken hebben vaak een 24-uursapotheek. De medische zorg in India, buiten de grote steden, is laag van niveau. Privéklinieken bieden de beste kwaliteit in zorg.

Hoogteziekte
In India kunt u hoogteziekte krijgen, ook als u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Het is dan ook van te voren niet te voorspellen of u het krijgt. Hoogteziekte kan optreden vanaf ca. 2500 meter, maar treedt meestal pas op bij 3500 meter of hoger. Hoe sneller men stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat NRV de route van deze reis zo uitgestippeld heeft, dat u geleidelijk aan de hoogte kan wennen.

Klachten en symptomen die kunnen wijzen op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid/kortademigheid, slecht slapen, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt.

Als u hart- en/of longklachten heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts of de GGD om te overleggen of de deelname aan deze reis verantwoord is.

Tips tegen hoogteziekte
Als u op grote hoogte bent, is het belangrijk dat u veel water drinkt, voldoende licht verteerbaar voedsel eet, niet rookt, geen alcohol gebruikt, slaappillen vermijdt en u rustig beweegt. Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om gemakkelijk te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen voordat u afreist naar grote hoogtes, geen alcohol meer te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel te eten. Dit betekend geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijke. Nadat uw lichaam gewend is aan de hoogte (meestal na ca. 36 uur), heeft u misschien nog wel een beetje last van kortademigheid, maar kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Vanuit uw buik ademen (leg een hand op uw onderbuik, dan lukt dit vanzelf) in plaats vanuit uw borstkast helpt tegen kortademigheid. Lokale mensen kunnen u vaak goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar via uw huisarts, maar deze medicijnen zijn niet voor iedereen geschikt en werken ook niet altijd.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van de medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen
card_travel Kleding
Houd er rekening mee dat India een conservatief en religieus land is en dat hier duidelijke kledingvoorschriften gelden die streng worden nageleefd. Ook als toerist is het van belang u gepast te kleden en adviseren wij u graag uw armen en benen te bedekken. Dit voorkomt naast ongewenste aandacht ook onbedoelde provocatie. De samenleving in India zit anders in elkaar dan dat u misschien gewend bent. Waar we in Nederland gewend zijn hand in hand te lopen en affectie te tonen in het openbaar, is dat in India geheel taboe. Uit respect voor deze gewoontes, willen wij u vriendelijk vragen dit in ogenschouw te nemen wanneer u India bezoekt.

Voor alle tempels, Gurudwaras en moskeeën in India is het verplicht dat zowel mannen als vrouwen hun knieën en schouders bedekken. Voor vrouwen is het tevens van belang dat zij een sjaal over hun haar dragen. Daarnaast is het goed om te weten dat de vrouwen en kinderen in India zwemmen met hun kleding aan, ook in hotelbaden en stranden. Vriendelijk vragen wij u hier rekening mee te houden bij het inpakken van uw koffer. Neem bijvoorbeeld een luchtige blouse, strandjurkje of badpak mee voor wanneer u een openbaar strand bezoekt. In hotels worden bikini’s eerder getolereerd, echter zal het zeer worden gewaardeerd als u hier toch enigszins rekening mee kunt houden.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van India
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: 070 346 9771

Ambassade van Nederland in India
Shantipath 6/50 F
Chanakyapuri
New Delhi
Tel: 0091 112 419 7600
E-mail: nde@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Let op, er zit vaak wel een lange middagpauze tussen. Musea zijn dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. De meeste banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en van zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet bij de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst moet het document geldig zijn tot en met vertrek.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een visum nodig voor India. Een visum kunt u aanvragen bij een India Visa Application Centre. Bij het aanvragen van de visum worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen. U hoeft geen afspraak te maken voor een visum aan te vragen bij de Visa Application Centers in Den Haag of Amsterdam, met uitzondering van kinderen onder de 12 jaar en ouderen boven de 70 jaar. U kunt ook via de ambassade een visum aanvragen. De verwerkingstijd duurt hier wel langer en de kosten zijn hoger. Om een visum aan te vragen heeft u een online ondertekend en eventueel uitgeprint aanvraagformulier nodig op indianvisaonline.gov.in. Via de Visa Application Centers volgt u de stappen volgens de website: vfsglobal.com/india/netherlands. Het paspoort moet twee lege visumpagina’s hebben en u heeft twee pasfoto’s nodig. Ook heeft u een recent positief bankafschrift nodig of een garantverklaring van een familielid met een kopie van diens recent positief bankafschrift.
Een toeristen visum kost ca. €120,00. Het visum zal ingaan op de dag van afgifte.

Ook kunt u een e-visum aanvragen via anvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Uw e-visum kost ca. USD 10 of USD 25 (afhankelijk van de inreisperiode) en is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Betaling van het visum moet uiterlijk vier dagen voor vertrek voldaan zijn. De biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) worden afgenomen bij aankomst van India. Dit kan alleen als u India binnen reist via een van de volgende vliegvelden: Bangalore, Chennai, Kochi, Delhi, Goa, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, Thiruvananthapuram, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Trichy en Varanasi.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in India vrijwel overal mogelijk. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Wi-Fi
In India is 4G-netwerk. Veel hotels, restaurants, bars, koffiezaken en luchthaven hebben gratis Wi-Fi. Soms wordt hier een klein bedrag voor gerekend. U kunt altijd vragen naar het wachtwoord van de Wi-Fi. Internetbankieren wordt afgeraden op een onbeveiligd systeem.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in India drie en een half uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het vier en een half uur later.
language Taal
Qua cultuur en genetische afkomst, maar ook wat betreft taal heeft India, na Afrika, de grootste diversiteit ter wereld. Hindi, dat door de meeste mensen gesproken wordt, is de officiële taal. Het Engels is echter bijna net zo belangrijk, met name in het hoger onderwijs.

Verder heeft vrijwel elke regio zijn eigen talen. De grondwet erkent er 21. Hiervan zijn het Sanskriet en het Tamil de belangrijkste, deze talen zijn als 'klassieke talen' object van studie.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over India. (opent in een nieuw venster)