NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Guatemala
Landinformatie
Landinformatie Guatemala
Bent u van plan een mooie reis naar Guatemala te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Guatemala naar Beste reistijd Guatemala .
turned_in Bijzondere feestdagen
Guatemala heeft naast de bekende religieuze feestdagen nog een aantal specifieke feestdagen:

30 juni: Dag van het Leger
15 augustus: Maria Hemelvaart
15 september: Onafhankelijkheidsdag
20 oktober: Herdenking van de revolutie van 1944
01 november: Dag van de Doden

Tijdens de bovengenoemde en de bekende feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten.

Allerzielen (2 november) wordt op een paar plaatsen in Guatemala groots gevierd. In Todos Santos worden er op meerdere dagen feest gevierd, de paardenraces zijn de hoogtepunten tijdens deze dagen. Iedere stad viert de naamdag van zijn patroonheilige.
battery_charging_full Electriciteit
De netspanning is 110-120V en de frequentie is 60 Herz. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.

Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.
restaurant Eten en drinken
De Guatemalaanse keuken is een eenvoudige keuken en heeft veel weg van verschillende keukens in Midden-Amerika. Het eten is voornamelijk gebaseerd op avocado's, bonen en maïs. Hierbij kunt u denken aan guacamole en bonenpuree. Guatemala heeft veel verschillende varianten als het aankomt op maïs. Elotes, maïssoep en maïs kolven worden hier veel gegeten. Gerechten zoals taco's, nacho's en tortilla's worden ook van maïs gemaakt.

Bij het ontbijt kunt u tortilla's, bonenpuree, eieren en worst verwachten. Lunch (almuerzo) en avondeten (cena) bestaan meestal uit rijst of aardappels, vlees en groenten. Snacks en andere kleine hapjes kun je halen bij eetkraampjes op straat, hier kunt u bijvoorbeeld denken aan gevulde maïshapjes, gevulde paprika's en taco's.

Uit eten gaan is doorgaans iets goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:

Indicatie prijzen ten en drinken
Lunch : ca. € 5,00
Diner : ca. € 10,00
Flesje water : ca. € 0,50
Flesje fris : ca. € 1,20
Glas bier (lokaal) : ca. € 1,80

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de quetzal wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Guatemala is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Indicatie fooien
Chauffeur: Naar boven afronden
Restaurant: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in maart 2023. Uiteraard kan de koers van de euro en quetzal wijzigen waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Wanneer u tevreden bent over de service, kunt u in restaurants een fooi geven van ongeveer 10%. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.
camera_alt Fotograferen
Guatemala staat bekend om de kleurrijke steden en prachtige landschappen. Het fotograferen van religieuze gebeurtenissen en biddende mensen wordt niet op prijs gesteld. Ook de Inheemse bevolking stelt het niet op prijs om gefotografeerd te worden.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Guatemala is de quetzal (GTQ). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. https://www.oanda.com/currency-converter/en/?from=EUR&to=GTQ&amount=1

Het is mogelijk om in grote steden te pinnen bij een ATM. In kleinere dorpen of toeristenplaatsen kan het voorkomen dat er geen ATM beschikbaar is. Sommige ATM automaten werken niet of zijn niet gevuld, dit kan in de weekenden voorkomen. Wij adviseren dan om altijd een bedrag aan Amerikaanse dollars contant te hebben. Voor veiligheidsredenen adviseren we om tijdens openingstijden en daglicht te pinnen.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen. https://www.gwktravelex.nl/
local_hospital Gezond op Reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. . Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Guatemala heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn in de zomermaanden in hoog. In mei tot en met oktober valt de meeste regen, dit betekend dat het buiten vaak vochtig kan aanvoelen. Door het verschil in laagland en bergland adviseren wij om dunne kleding mee te nemen voor het warme weer, voor in de avonden is het handig om katoenen en lange mouwen T-shirts of truien te dragen. Een trui of sweater wordt aangeraden, want op sommige plaatsen kan het in de avond enorm afkoelen.

Wij raden u tijdens deze rondreis aan om praktische kleding mee te nemen welke makkelijk te combineren is met een jasje. Het is het handigst om met laagjes te werken. Bovendien vragen wij om met de kledingkeuze respect te tonen aan de lokale bevolking en cultuur. Het dragen van een korte broek en T-shirt is echter geen probleem. Uiteraard kunt u ook voor u vertrekt op verschillende websites checken wat de weersverwachting is voor de periode waarin u op reis gaat.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Guatemala in Nederland
De Ruijterstraat 36
2518 AS ’s-Gravenhage
Tel.: 070 302 0253
E-mail: embpaisesbajos@minex.gob.gt

Nederlands consulaat in Guatemala
Netherlands Honorary Consulate in Guatemala City, Guatemala - Calzada La Paz 18-40 zona 5 - Ofibodegas Centro 5 - Bodega #21
Guatemala City
Guatemala
Tel: +506 2296 1490
E-mail: guatemala@nlconsulate.com

Nederlands Ambassade in Costa Rica
Oficentro La Sabana
Gebouw 3, 3e verdieping
Achter de Contraloría
La Sabana Sur
San José
Costa Rica
Tel: +506 22 96 14 90
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 09.00 tot 18:00 - 20:00 uur. Kleine winkels sluiten in de middag voor een siësta. Banken of wisselkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 18:00 uur geopend. Op zaterdag en zondag zijn ze van 08:30 tot 14:00 uur open.
Musea en andere archeologische plaatsen zijn van 08:00 tot 17:00 uur open. De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Let op: op nationale feestdagen zijn winkels dicht!
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Guatemala, met in elk geval 1 lege visumpagina. Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Guatemala bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u langer dan 90 dagen in Guatemala blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Guatemala.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Nederlandse Consulaat in Guatemala-Stad of met de Nederlandse Ambassade in San José, Costa Rica.

Let op: veel vluchten naar Guatemala maken een overstap in de Verenigde Staten. Voor deze reizen is er een Elektronische Reistoestemming (ESTA toestemming) nodig. De aanvraag moet online ingediend worden en goedgekeurd zijn voor de vlucht. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Guatemala vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Guatemala acht uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd zeven uur vroeger.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Guatemala. (opent in een nieuw venster)