Rocky Island, Finland
kasteel van St. Olaf, Finland
Noorderlicht
Saimaa meer, Finland
Helsinki, Finland

Landinformatie Finland

Eten en drinken

De Finse keuken is sterk beïnvloed door recepten en gerechten uit zowel Zweden als Rusland. De traditionele maaltijden richten zich voornamelijk op de eigen natuur, zoals aardappelen, vlees, vis, melk en roggebrood. De Finse keuken staat bekend om het combineren van moderne gerechten met traditionele stijlen.

Typische Finse gerechten zijn onder meer: Rapu; bestaande uit gekookte rivierkreeften met gearomatiseerde dille. Kalakukko; een traditionele maaltijd bestaande uit in vis gebakken brood. En Lihapullat; bestaande uit gehaktballetjes geserveerd met jus. Daarnaast zijn bessen ongelooflijk geliefd in Finland. In de zomer worden ze traditioneel vers gegeten en vervolgens bewaard om er in de winter jam van te maken.

Melk wordt beschouwd als de nationale drank van Finland. Andere traditionele alcoholische dranken in Finland zijn Kilju; gemaakt van water, gist en suiker, Sathi; een populair Fins biertje en Lakka; een likeur die op smaak wordt gebracht met bergbraambessen die twee tot zes maanden in alcohol zijn gedrenkt tot ze zoet zijn. Wodka wordt ook erg gewaardeerd in Finland.

Indicatie prijzen eten en drinken in Finland
Lunch: ca. €35,- pp
Diner: ca. €70,- pp
Flesje water: ca. €2,00 pp
Glas wijn: ca. €8,00pp
Glas bier (lokaal) ca. €6,00 pp

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Nuttige adressen

Ambassade van Finland in Nederland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ 's-Gravenhage
Tel: 0031 70 346 97 54
E-mail: sanomat.haa@formin.fi

Ambassade van Nederland in Finland
Erottajankatu 19B
00130 Helsinki
Tel: 0035 89 228 920
E-mail: hel@minbuza.nl

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Finland. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)

Fotograferen

Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen/filmen in Finland. Het is echter wel verboden om te fotograferen bij grenzen, havens en luchthaven. In musea, kerken en kastelen staat aangegeven of er gefotografeerd/gefilmd mag worden. Daarnaast kan het fotograferen van andere culturen soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs om gefotografeerd te worden. Vanuit beleefdheid is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. De lokale bevolking kan om geld vragen voor het maken van een foto.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje, etc.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur geopend. Supermarkten zijn van 08:00 uur tot 21:00 uur geopend, en op zaterdagen van 09:00 uur tot 14:00 uur of 15:00 uur. Winkelcentra zijn vaak óók geopend op zondag van 12:00 uur tot 21:00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:15 uur tot 16:15 uur geopend. Postkantoren zijn doorgaans van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur. Postzegels zijn behalve bij postkantoren ook te koop bij winkels, kiosken en trein- en busstations.

Bijzondere feestdagen

Naast de christelijke feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen kent Finland ook nog een aantal nationale feestdagen. Hieronder een kort overzicht.

1 mei: Dag van de arbeid
23 juni: Midzomeravond
31 oktober: Allerheiligen
6 december: Finse Onafhankelijkheidsdag

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Bovendien rijdt er minder openbaar vervoer. Op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn wel veel restaurants en bars open. Musea zijn open op zondagen en feestdagen, maar ze zijn wel vaak gesloten op maandag.

Geldzaken

De munteenheid van Finland is de euro. In veel plaatsen is het alleen mogelijk om contact geld te verkrijgen via geldautomaten (Otto). In bijna alle winkels en in horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.

Telefoon en internet

Mobiel bellen in Finland is vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in de bergachtige gebieden en afgelegen gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. De kosten voor gebruik binnen Finland zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Wi-Fi
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De Wi-Fi werkt niet altijd even goed in de hotelkamers.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Finland naar Beste reistijd Finland.

Kleding

Wij adviseren u om praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen, goed schoeisel, een wind- en een waterdichte jas, zodat u goed voorbereid bent op zon, kou en regen. Het weer in Finland kan net zo veranderlijk zijn zoals in Nederland. In de zomer is het vaak warm, maar zorg altijd voor een lekkere warme trui, een warme wind- en waterdichte regenjas of poncho voor als het weer omslaat of als er een frisse wind opsteekt.

In de wintermaanden kan het ontzettend koud zijn. Neem dan ook vooral thermische onderkleding, tussenlagen, een warme trui, een wind- en waterdichte winterjas, een sjaal, muts, warme sokken, handschoenen en stevige wandelschoen of laarzen met goed profiel mee.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Finland één uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het ook één uur later dan in Nederland.

Fooien

Het geven van een fooi is in Finland niet gebruikelijk. De enige plaatsen waar af en toe een fooi wordt gegeven zijn restaurants en kroegen als waardering voor een uitstekende service. Het geven van een fooi wordt dan ook zeker gewaardeerd. Het geven van fooien is nooit verplicht.

Indicatie fooien
Restaurant/bar: 5-15% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Finland heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Finland blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Finland.
Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
● Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
● Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
● Recent uittreksel gezagsregister
● Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
● Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
● Het ouderschapsplan;
● Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U heeft een lange reis voordat u op bestemming aankomt. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend op buitenlandse bestemmingen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Elektriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.