Rocky Island, Finland
kasteel van St. Olaf, Finland
Noorderlicht
Saimaa meer, Finland
Helsinki, Finland

Bezienswaardigheden Finland

Middernachtzon

Er zijn weinig plekken op aarde waar in de zomermaanden de zon niet ondergaat. Dit bijzondere fenomeen laat een blijvende indruk achter, net als bij verschillende Noorse kunstenaars en auteurs. De auteur Knut Humsun schreef in één van zijn romans: ‘De avond viel. De zon raakte slechts eventjes de zee en kwam meteen weer op met de prachtigste tinten rood – verfrist, alsof ze wat gedronken had. Ik voelde me op deze avonden merkwaardiger dan iemand ooit zou geloven…..’ De extra uren in de dag en het zonlicht zorgen ervoor dat parken en tuinen volop in bloei staan in deze tijd van het jaar. De avonduren lenen zich ook perfect voor buitenactiviteiten.

Lapland

Lapland is geen land met duidelijke afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het meest noordelijke gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) Lapland genoemd. Het is het land van de kerstman, de poolcirkel, rendieren en huskyhonden. Het is daarnaast het leefgebied van de Sami, de inheemse bewoners van Lapland die van oorsprong een nomadenbestaan leidden. Tegenwoordig leven sommige Sami steeds nauwer samen met de Scandinavische bevolking en hebben ze ‘gewone’ banen. De Sami cultuur vind je echter nog overal terug en er zijn nog steeds Sami die leven volgens de oude tradities. Lapland is een gebied van pure wildernis met uitgestrekte bossen, bergen, vlaktes en meren. De natuur is spectaculair en overweldigend. Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken dat het er in de winter ijzig koud en donker is, maar ook magisch mooi met de sneeuw en het mysterieuze Noorderlicht. In de zomer zijn de dagen lang en gaat de zon tijdens de Middernachtzon periode helemaal niet onder. ‘City that never sleeps’ past dan ook beter bij Lapland dan bij New York! Deze lange dagen lenen zich uitstekend voor allerlei activiteiten, tot laat in de avond.

Historisch stadje Rauma

Oude stadhuis

In het westen van Finland ligt de historische stad Rauma. Dit is één van de oudste steden in Finland, want de stad is in 1442 opgericht. De stad staat bekend om het regionale dialect, de oude tradities en de unieke houten gebouwen. Het oude centrum van Rauma staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Als je door de straten van oud Rauma loopt is het net of je in een sprookje bent beland. Wandel langs de kleurrijke houten huizen en onder de decoratieve poorten door. Tevens zijn er verschillende winkeltjes, cafés en restaurants te vinden in het centrum. Bezoek ook de kerk van het Heilige Kruis, die in de late 15e eeuw gebouwd. Bekijk de unieke muurschilderingen. De smalste straat van Finland is te vinden in Rauma. Die heet Kitukränn en bestaat al sinds de middeleeuwen. Kortom wordt een bezoek aan Rauma zeer aangeraden!

De Kvarken Archipel

De Kvarken Archipel

Finland heeft één natuurgebied wat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en dat is de unieke Kvarken archipel. Dit is de beste plek om het fenomeen van de land opwaartse beweging te zien. Deze verschijning wordt veroorzaakt door de enorme ijskap van de laatste ijstijd. De archipel bestaat uit verschillende eilandjes die langzaam omhoog komen. U kunt op expeditie gaan langs de verschillende eilanden, geen één is hetzelfde! Wandel door het gebied en maak kennis met de unieke natuur, cultuur en geologie. U kunt de archipel wandelend verkennen maar ook op de fiets, met de kajak of maak een cruise.

Oulanka Nationaal Park

Oulanka National Park

Één van de bekendste nationale parken van Finland is het Oulanka National Park. Het park staat bekend om haar prachtige landschap. Maak kennis met de diversiteit van de natuur in het park. Hoge kliffen maken plaats voor moerassen en zandstranden voor weelderige bossen. Je kunt hier verschillende wandel- en fietsroutes maken. Wil je het park liever op het water verkennen, dan kan dat met een kano. Volg een wandeling die je brengt naar de meest indrukwekkende watervallen van Finland. Houd de camera gereed om de unieke omgeving vast te leggen op één van de uitkijkpunten! Het park is thuis aan veel vlinder- en vogelsoorten, maar je kunt ook een beer of een eland spotten. Oftewel een bezoek aan dit park zal je niet teleurstellen.

Koli Nationaal Park

Pielinenmeer

Veel Finse kunstenaars, fotografen en natuurliefhebbers vinden het Koli National Park één van de mooiste parken. Dit is makkelijk voor te stellen als je op de top van de Ukko-Koli-heuvel staat met uitzicht over het Pielinenmeer. Het park heeft glooiende heuvels, oerbossen, en kleurrijke weiden. Maak kennis met de omgeving tijdens een wandeling, een fietsroute of verken het park vanaf het water met een kano. Ook is er een grote diversiteit aan flora en fauna. Tijdens de zomermaanden kun je verschillende zeldzame weideplanten en vlinders tegenkomen. Houd de camera gereed om dit vast te leggen! Het Pielinenmeer is één van de grootste meren in Finland. In het midden van het meer vind je verschillende eilandjes, dit is een uniek aanzicht. Ervaar zelf hoe mooi dit park is tijdens je bezoek.