Nea Paphos
Kourion, Limassol
Platres, Troodos Gebergte
Halloumi, Cypriotische schapenkaas
Limassol

Bezienswaardigheden Cyprus

Akamas

Akamas

Akamas is een bergachtig schiereiland op het meest westelijke punt van Cyprus. Het heeft een oppervlakte van 230 vierkante kilometer. U vindt hier rondom de kaap nog ongerepte stranden. In dit gebied wonen niet veel mensen, maar wel is er veel bijzondere flora en fauna terug te vinden. Het schiereiland is vernoemd naar Theseus, de held van de Trojaanse oorlog en oprichter van de oude stad Soli. In dit gebied zijn ook de baden van Aphrodite terug te vinden. In een grot met natuurlijk water, baadde volgens de mythologische legendes de Godin van de schoonheid, Aphrodite, regelmatig. Alhoewel de grot niet echt bereikbaar is, is er een Adonis wandelpad en Aphrodite wandelpad met schitterende uitzichten op de Chrysochou baai. In dit gebied ligt ook de kloof van Avakas die alleen in de zomer te bewandelen is omdat er in de winter water door de kloof stroomt. De steile wanden zijn een lust voor het oog en de kloof is dan ook geliefd bij wandelaars.

Latchi

Latchi

Dit schilderachtige vissersdorpje ligt in het noordwesten van Cyprus, dichtbij het schiereiland Akamas. In de haven met zijn felgekleurde vissersbootjes kunt u bij een van de gezellige tavernas genieten van een heerlijke maaltijd. Er heerst een gemoedelijke sfeer en de plaats heeft een traditioneel karakter. Buiten het centrum is een kiezelstrand om nog even verder te genieten. Latchi is ook een geliefde vakantiebestemming onder de lokale bevolking. Een perfecte plaats om even te ontsnappen aan de drukte en hectiek, en te genieten van de rust.

Kykkos klooster

Kykkos Klooster

Het klooster van Kykkos, is gelegen in het Troödosgebergte op 1318 meter hoogte en is het meest rijke en meest overdadige klooster van Cyprus. Het Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster, zoals het klooster officieel heet, is gebouwd ter ere van de Maagd Maria en bezit een van de drie iconen die worden toegeschreven aan de apostel Lucas. Het klooster is door de tijd heen verschillende keren afgebrand maar het icoon bleef intact. In de iconostase van de kloosterkerk heeft het nu een plaats gekregen, maar is het helaas aan het oog onttrokken voor bezoekers. Het klooster is rijkelijk versierd en heeft wanden en plafonds met mozaïeken in felle kleuren. U zult hier zeker onder de indruk zijn van alle afbeeldingen. Tegenwoordig wordt in het klooster Zivania en een reeks andere alcoholische dranken gebrouwen en worden er religieuze feesten gehouden op 8 september (Geboorte van de Maagd) en 15 augustus (Hemelvaart van de Maagd). De toegang tot het klooster is gratis maar armen en benen moeten bedekt zijn. Om die reden zijn er omslagdoeken beschikbaar.

Larnaca

Hala Sultan Tekke moskee

Deze havenstad ligt aan de zuidoostkust van Cyprus. Alhoewel het nu bekend als vakantiebestemming gaat de historie van deze stad bijna 3000 jaar terug. Voorheen heette de stad Kition en Citium en heeft het meerdere bezetters gekend die teruggaan tot de 13e eeuw v. Chr. Larnaca is nu een moderne stad die zijn traditionele karakter heeft behouden en waar een ontspannen sfeer hangt. In de omgeving van de stad zijn tal van archeologische vindplaatsen en Byzantijnse en islamitische monumenten te vinden, waaronder de befaamde Hala Sultan Tekke moskee. Het zoutmeer bij Larnaca is een trekpleister voor de flamingo’s die u hier vooral in de lente zult aantreffen.

Nicosia

Nicosia

Nicosia, gelegen aan de rivier de Pedieos, is de bekendste plaats en hoofdstad van Cyprus. Het is een stad met een bijzonder verhaal aangezien de stad, net als het eiland opgedeeld is in twee delen. Al sinds 1975 is deze stad verdeeld in een zuidelijk en noordelijk gedeelte. Dwars door het historische centrum loopt de “Groene Lijn” die de stad verdeelt in de republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord-Cyprus. In het midden is een VN bufferzone, met VN soldaten om de vrede te bewaren. De stad heeft door deze deling modern westerse en traditioneel islamitische kenmerken. De bezienswaardigheden zijn over de twee delen van de stad verdeeld maar kunnen door een doorgang (met douane) in de winkelstraat Ledra toch door toeristen bezocht worden. Er is genoeg cultuur te ontdekken en je kunt in deze stad onder andere een bezoek brengen aan de stadsmuren met 11 bastions, het Cyprus museum, het Leventis museum en de Selimiye moskee. Ook kunt u hier naar hartenlust winkelen in de winkelstraat Ledra of een bezoek brengen aan Bazar Bundabuliya.